Video

Na leraren staken ook Brabantse schooldirecteuren: ‘Werkdruk moet omlaag, salaris omhoog’

12 september 2018 om 10:00
nl
Na juffen en meesters voeren woensdag ook schooldirecteuren van basisscholen actie voor betere arbeidsvoorwaarden. De werkdruk voor schooldirecteuren is volgens hen te hoog en het salaris te laag. En daarom trekken ze letterlijk aan de bel. “We willen een eerlijke verdeling.”
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

Afgelopen maanden lieten de leraren al regelmatig van zich horen. Nu zijn schooldirecteuren ontevreden over de uitkomsten van de salarisonderhandelingen voor leraren. Zij gaan er in de nieuwe cao meer op vooruit dan de directeuren. Erkenning en waardering voor schoolleiders blijft achter en daarom zijn acties noodzakelijk, stelt de Algemene Vereniging Schoolleiders

En zo denkt ook Heidi Smits erover. Ze is de directeur van basisschool De Duinsprong in Drunen. “Op dit moment is het zo dat er jonge directeuren zijn die minder verdienen dan een oudere leerkracht. En dat terwijl er wel die directeursverantwoordelijkheid is. Dat kan natuurlijk niet.”

En dat is volgens de schoolleiders niet het enige probleem. Ook de werkdruk zou veel te hoog zijn. “We willen als schoolleiders alarm slaan en dat deden we vandaag ook letterlijk: we lieten om negen uur het brandalarm van de school afgaan.”

Tekort, ook bij directeuren
Dat het probleem in het onderwijs nijpend is, ook bij schooldirecteuren, blijkt wel als directeur Heidi Smits verder vertelt. “Er is een groot tekort aan directeuren. Daardoor moet je soms wel twee scholen tegelijkertijd leiden. Gewoonweg omdat er niemand anders is. Dat komt nooit ten goede aan de kwaliteit van het onderwijs.”

“En ik sta hier niet alleen voor mezelf”, vervolgt directeur Smits. “Ook de klassenassistenten en onderwijsassistenten worden steeds meer ingezet in groepen. En ook zij blijven zwaar onderbetaald, terwijl ze inmiddels bijna hetzelfde werk doen als de leraren.”

De actie van woensdag is een eerste en ‘vriendelijke’ actie. “Door het brandalarm af te laten gaan, hebben ouders niet te maken met stakingen. Met deze actie snijdt het mes aan twee kanten: we doen onze brandoefening met de leerlingen én we laten zien dat we die eerlijkere verdeling van salaris en werkdruk eisen.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.