Slechtste competitiestart ooit voor FC Eindhoven, Bart Ramselaar trefzeker voor Jong PSV

14 september 2018 om 19:45
FC Eindhoven is ook na vijf speelronden nog zonder enkel punt in de Keuken Kampioen Divisie en vestigde daarmee een nieuw negatief clubrecord. Jong PSV verspeelde in een knotsgek duel twee punten bij NEC, ondanks twee goals van Bart Ramselaar.
Profielfoto van Ramon Min
Ramon Min

FC Eindhoven - MVV 0-1
Nul uit vijf. Dat is de trieste balans van FC Eindhoven in de eerste weken van het seizoen. Nooit eerder kende de club zo'n slechte competitiestart als tijdens dit seizoen. Het vorige negatieve clubrecord dateerde van het seizoen 1958/59, toen de Eindhovenaren hun eerste vier duels verloren.

De hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie was na 25 minuten dicht bij de 1-0: een afstandsschot van Elton Kabangu vloog rakelings over het MVV-doel van Luuk Koopmans. De doelman hield de bezoekers met enkele knappe reddingen in de wedstrijd.

Vlak na rust ontsnapte FC Eindhoven aan een tegengoal: Anthony van den Hurk kopte in vrije positie net naast uit een hoekschop. Het werd een wat opener wedstrijd met kansen over en weer, maar doelpunten leken uit te blijven. MVV kreeg vijf minuten vóór tijd een penalty: het buitenkansje werd benut door Joeri Schroijen, die scoorde tegen zijn oude club (0-1).

NEC - Jong PSV 4-4
Bart Ramselaar startte in de basis bij Jong PSV. De middenvelder verloor de afgelopen weken zijn plek in het eerste elftal van PSV. De Eindhovenaren gingen beroerd van start, gaven veel ruimte weg en kwamen al na negen minuten op achterstand: Sven Braken opende de score namens NEC: 1-0. Braken scoorde na 38 minuten opnieuw, vlak nadat PSV dicht bij de gelijkmaker was. De 2-0 van de spits was zijn vijfde goal in vijf wedstrijden.

In een bizarre slotfase van de eerste helft trok PSV de stand alsnog gelijk: een van richting veranderd rollertje van Matthias Verreth en een vlammend schot van Joël Piroe, beiden diep in blessuretijd, zorgden voor een 2-2 ruststand.

Halverwege de tweede helft kwam PSV voor het eerst op voorsprong deze avond: Bart Ramselaar schoot van dichtbij de 2-3 binnen, na een heerlijke aanval over rechts. De middenvelder van het eerste elftal van PSV tekende negen minuten vóór tijd ook voor de 2-4 met een afstandschot. NEC deed daarna nog wat terug via Ole Romeny (3-4) en hield door een doelpunt van Josef Kvida in de 93ste minuut zelfs nog een punt over aan dit vermakelijke duel.

FC Volendam - TOP Oss 0-0
In een fletse eerste helft was Philippe Rommens namens TOP Oss vlak vóór rust nog het dichtst bij de openingstreffer: zijn schot belandde tegen de lat onder doelman Jordi van Stappershoef. In een slordige tweede helft hanteerden beide ploegen een te laag tempo om het elkaar echt lastig te maken. TOP blijft door het gelijkspel de enige Brabantse club in het linkerrijtje met tien punten uit vijf duels.

Voor TOP-linksback Dean van der Sluys verliep de avond bijzonder onprettig. Hij kwam na twintig minuten hard in botsing met zijn directe tegenstander en bleef daarna liggen op het gras. Hij moest uiteindelijk het veld verlaten, vermoedelijk met een hersenschudding.

RKC Waalwijk - Roda JC Kerkrade 0-1
Na twee zeges in de eerste twee speelronden leed RKC tegen Roda JC alweer zijn derde nederlaag op rij. De thuisclub was in de eerste helft de betere ploeg en verdiende op basis van de gecreëerde kansen een voorsprong, maar goals bleven uit voor de ploeg van trainer Fred Grim.

Tegen de verhouding in kwamen de bezoekers ruim een kwartier na rust op voorsprong: Henk Dijkhuizen schoot van afstand raak, 0-1. In de 73ste minuut kreeg RKC de grootste kans op de gelijkmaker, maar Kevin Vermeulen schoot in vrijstaande positie tegen doelman Tom Muyters aan.

Opstellingen

Statistieken vooraf:

FC Eindhoven gaat tegen MVV opnieuw proberen van de hatelijke nul af te komen. De ploeg van trainer David Nascimento verloor de eerste vier competitiewedstrijden van het seizoen.

• Indien FC Eindhoven ook van MVV verliest, dan zet de hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie een nieuw negatief clubrecord neer. De Blauw-WittenI verloren nog nooit hun eerste vijf wedstrijden vanaf de competitiestart.

• RKC Waalwijk staat in het betaalde voetbal voor de vijftigste keer tegenover Roda JC Kerkrade. Van de 49 eerdere officiële ontmoetingen wonnen de Waalwijkers er twintig, tegen tien gelijke spelen en negentien nederlagen.

• Het is voor de derde keer dat RKC en Roda JC elkaar treffen in de Eerste Divisie. In het seizoen 2014-15 verloor RKC in Kerkrade (3-2), maar boekte het op eigen veld een zege (3-0).

• FC Volendam is een ware Angstgegner voor TOP Oss. Beide ploegen stonden tot nu toe 37 keer tegenover elkaar en slechts vijf keer stapten de Ossenaren als winnaars van het veld (G8 V24).

• TOP Oss won in 2011 voor het laatst een uitduel met FC Volendam (1-2). Daarna volgende zes uitwedstrijden zonder succes, resulterend in twee gelijke spelen en vier nederlagen.

• Jong PSV gaat op jacht naar zijn eerste zege ooit op bezoek bij NEC. De onderlinge ontmoetingen in Nijmegen van het seizoen 2014-15 en 2017-18 eindigden voor de Eindhovenaren allebei in een nederlaag: 5-2 en 2-0.

• De enige zege van Jong PSV op NEC dateert van 26 augustus 2014, toen het in Eindhoven 1-0 werd (doelpunt Aleksandar Boljevic).