Zangeres Anneke Grönloh (76) overleden

EINDHOVEN - De Eindhovense zangeres Anneke Grönloh (76) is overleden in Frankrijk, waar ze al een tijd woonde. Dat heeft haar management bevestigd.

Grönloh zette vorig jaar na 60 jaar optreden een punt achter haar carrière vanwege gezondheidsproblemen. De zangeres droeg sinds enkele jaren vanwege een longembolie bijna altijd een zuurstofmasker.

Het besluit om te stoppen viel haar zwaar en ze heeft dan ook lang getwijfeld. Grönloh is bekend van hits als Brandend Zand, Soerabaja en Paradiso. Wereldwijd verkocht ze 30 miljoen platen.

Succes in Duitsland
Grönloh (geboren in 1942 in Nederlands-Indië) had ook veel succes in Duitsland. In de jaren zeventig legde ze zich vooral toe op luisterliedjes en jazz. Vaak trad ze op in Indonesië. 

Begin jaren zestig werd ze een waar popidool met veel nummer één hits op rij. In 1964 deed ze mee aan het Eurovisie Songfestival, met het liedje Jij bent mijn leven.

Anneke met haar Songfestivallied. Tekst gaat verder na de video.

 

In de jaren zeventig legde ze zich vooral toe op luisterliedjes en jazz. Ook speelde ze in de Sleeswijk Revue, en in de theaterprogramma's van Ramses Shaffy, Rudi Carrell en cabaretgroep Purper.

Op maatschappelijk gebied maakte Gr÷nloh zich druk over het taboe rond aids. Ze gaf een aantal benefietconcerten om de ziekte onder de aandacht te brengen. Het maakte haar net als Willeke Alberti en de Zangeres zonder Naam geliefd bij homo's.

Officier
De zangeres was officier in de Orde van Oranje-Nassau. President Megawati Sukarnoputri benoemde haar tot Cultureel Ambassadrice van Indonesië. Het besloten afscheid zal plaatsvinden in familiekring in Frankrijk. Later volgt een herdenking in Nederland.

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
ANNEKE GRÖNLOH NECROLOGIEËN MUZIEK
Deel dit artikel: