Video

Ossenaren welkom in stadion TOP Oss om samen stil te staan bij slachtoffers spoordrama

26 september 2018 om 15:28
nl
Op 8 oktober wordt er een besloten bijeenkomst georganiseerd in het Osse theater De Lievekamp voor hulpverleners en andere direct betrokkenen bij het spoordrama. Ossenaren kunnen een registratie van deze bijeenkomst volgen op grote schermen in het stadion van TOP Oss. Dat zei Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans woensdagmiddag tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

De bijeenkomst in De Lievekamp is bedoeld voor hulpverleners en familie van de slachtoffers van het spoordrama. "Het gaat echt om het verwerken van het verdriet", aldus de burgemeester. Ze benadrukt dat alleen Ossenaren in het stadion mee kunnen kijken naar de bijeenkomst. 

"Je wil geen evenement organiseren waar stromen mensen uit het hele land naar Oss moeten komen. Daar heb je hulpverleners voor nodig maar dat zijn juist de mensen die het moeten verwerken. Die krijgen dan misschien geen kans om samen te zijn."

Tijd om te rouwen
Over de precieze invulling van de bijeenkomst kon de burgemeester nog weinig zeggen. Ook is nog niet duidelijk of er een monument komt voor de slachtoffers. 

"We moeten nog met de ouders spreken hierover. Maar we vinden het heel belangrijk dat de families nu eerst tijd krijgen om te rouwen en afscheid te nemen van de kinderen. En ook bij de slachtoffers in het ziekenhuis te zijn. We willen ze de ruimte geven om in het geweld van goedheid zelf keuzes te maken." 

Volgens Buijs-Glaudemans leeft er bij hulpverleners die in actie kwamen tijdens de tragedie een behoefte om samen te komen. "Iedereen neemt dit moment mee naar huis. Daarom organiseren we wel een samenkomst." 

Veel Ossenaren kwamen de afgelopen dagen naar de plek des onheils om hun steun te betuigen aan de families van de slachtoffers. Dat leidde tot een enorme zee van bloemen en knuffels. Buijs-Glaudemans: "Dat is de kracht van Oss, dat samenkomen. Ossenaren zijn doeners. Maar het gaat verder dan Oss, vanuit heel Nederland komen er steunbetuigingen, knuffels en bloemen binnen." 

De gemeente zal in ieder geval tot en met 8 oktober zorgen dat die bloemen en knuffels blijven liggen. "Er zullen dagelijks mensen langs lopen om het netjes te houden en te zorgen dat er geen rottende bloemen liggen."

Het eerste telefoontje
Buijs-Glaudemans hoorde van het ongeluk op haar kantoor na een telefoontje van de meldkamer. "Er gaat van alles door je heen. Je weet dat de ouders van die kinderen op weg zijn naar hun werk. Je weet dat er een leidster is die verantwoordelijkheid heeft over deze kinderen die dit overkomt." 

Al snel na het ongeluk trok de burgemeester naar het wijkcentrum waar de ouders en familie van de slachtoffers samenkwamen. "Het is op zo'n moment voor iedereen onwerkelijk. Met sommige ouders praat je. Maar niet iedereen heeft zin om te praten. Je deelt dan gewoon in het verdriet Het gaat hem niet eens om de woorden."

Buijs-Glaudemans laat weten dat de massale steunbetuigingen de afgelopen dagen de families van de slachtoffers hebben geholpen. "Maar ze vinden het ook gek. Als ze de televisie aanzetten, zien ze ook steeds al die beelden, terwijl je er dan juist even niet aan wil denken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.