Na PSV legt ook FC Eindhoven Ajacieden over de knie: eerste zege van het seizoen

28 september 2018 om 19:45
FC Eindhoven heeft vrijdagavond op bezoek bij Jong Ajax de eerste zege van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer David Nascimento was de Amsterdammers - net als de grote broer PSV vijf dagen geleden tegen Ajax - met 3-0 de baas.
Profielfoto van Ramon Min
Ramon Min

Jong Ajax - FC Eindhoven 0-3
Na vijf nederlagen op rij en een doelpuntloos gelijkspel kon FC Eindhoven op De Toekomst eindelijk de eerste overwinning van deze competitie bijschrijven. De Blauw-Witten legden de basis voor de verlossende zege in het eerste kwartier door binnen drie minuten twee keer te scoren. In de tiende minuut was het Alvin Daniels die voor 0-1 zorgde. Even later verdubbelde Collin Seedorf de marge: 0-2, na een voorzet met de hak (!) van Siebe van der Heyden.

In de 22ste minuut kreeg Jong Ajax een strafschop, maar Kaj Sierhuis faalde vanaf elf meter: hij raakte de lat. Pas vijf minuten vóór tijd kwam er verandering in de stand toen FC Eindhoven voor de derde keer scoorde: Elton Kabangu schoot geheel vrijstaand raak, 0-3.

Almere City FC - RKC Waalwijk 2-1
RKC, dat voor het eerst dit seizoen op echt gras speelde, was aanvankelijk gelijkwaardig aan Almere, maar het meeste gevaar kwam van de thuisploeg. De nummer 9 van de ranglijst brak vlak vóór rust de score open via Niek Vossebelt, die zijn vijfde goal van het seizoen maakte.

Een kwartier voor tijd trok RKC de stand gelijk: het was Jari Koenraat die de 1-1 maakte met een heerlijke volley na een voorzet van rechts. Almere sloeg echter meteen terug: opnieuw Vossebelt zette de ploeg uit Almere op 2-1.

FC Den Bosch - Jong AZ 3-1
FC Den Bosch boekte tegen Jong AZ de eerste thuiszege van deze competitie. De thuisploeg kwam op voorsprong via Rauno Sappinen die in de zevende minuut raak schoot: 1-0. Hij profiteerde van enorm geknoei van doelman Jasper Schendelaar en kon de bal in een leeg doel schuiven. Na bijna een uur spelen bracht rechtsbuiten Sven Blummel de stand op 2-0: hij tikte van dichtbij binnen na een voorzet vanaf links van Danny Verbeek.

Imran Oulad Omar tekende een kwartier voor tijd de 3-0. Daarna deed Ferdy Druijf nog wat terug namens de Alkmaarders, maar de Bossche zege kwam geen moment meer in gevaar.

Helmond Sport - FC Volendam 2-2
Helmond Sport slaagde er opnieuw niet in een einde te maken aan een lange reeks competitiewedstrijden zonder winst. De Helmonders wachten inmiddels al veertien (!) duels op rij op een zege. De ploeg had in de openingsfase het meeste balbezit, maar deed daar weinig gevaarlijks mee. Op slag van rust braken de bezoekers de ban na een fout op het middenveld van de Helmonders: Enzo Stroo kon vrij opstomen en de 0-1 binnenschieten.

In de tweede helft kwam Helmond Sport rap langszij door een schot met links van de Belg Joeri Poelmans. In de 68ste minuut kon de ploeg van trainer Rob Alflen voor het eerst van een voorsprong genieten: Furhgill Zeldenrust schoot een vrije trap onhoudbaar binnen, 2-1. Het was zijn vierde goal van het seizoen. Lang kon Helmond Sport niet van de goal genieten, want Martijn Kaars trok de stand in de 75ste minuut weer gelijk.

Telstar - TOP Oss 1-0
TOP Oss liep in Velzen-Zuid tegen de tweede competitienederlaag van het seizoen aan. Bij de ploeg van trainer Klaas Wels liet vooral het gemis van topschutter Huseyin Dogan zich gelden. Telstar was feller en kwam via Rodny Lopes Cabral na 26 minuten verdiend op voorsprong na een diagonale schuiver vanaf rechts. Ondanks een aantal goede kansen diep in de tweede helft slaagde Oss er niet in de achterstand weg te poetsen.

VOORAF: Statistieken en opstellingen:
Helmond Sport en FC Den Bosch behoren tot het gezelschap van vijf clubs die nog zonder thuiszege zijn dit seizoen.

• FC Eindhoven en Helmond Sport zijn samen met FC Volendam en FC Dordrecht als enige clubs nog zonder overwinning in dit seizoen.

• FC Eindhoven bleef in zestien van zijn laatste 21 competitiewedstrijden zonder winst. In die reeks verloor de ploeg liefst veertien keer.

• TOP Oss is nog ongeslagen in drie wedstrijden buiten het eigen stadion (twee zeges, één gelijkspel).

• Helmond Sport won maar een van zijn laatste vijf thuisduels met FC Volendam (V4). Dat gebeurde op 14 oktober 2016 (2-0).

• De laatste elf onderlinge duels tussen Almere City FC en RKC waren goed voor liefst 46 doelpunten, een gemiddelde van 4,18 goals per duel.