Medewerkers buurthuis lichten gemeente op voor 180.000 euro; wel uren schrijven maar amper werken

3 oktober 2018 om 15:32
nl
De voorzitter, de penningmeester en twee medewerkers van het buurthuis Geeren-Noord zouden de gemeente Breda hebben opgelicht voor 180.000 euro. Het viertal stond woensdagochtend voor de rechtbank omdat de medewerkers tussen 2008 en 2016 minder uren werkten of helemaal niet kwamen opdagen terwijl ze daarvoor wel betaald kregen. Het geld voor die 'spookuren' zou weer gedeeld zijn met de bestuursleden.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

De twee medewerker werkten minder uren dan in hun contract stond maar de gemeente gaf het buurthuis wel subsidie voor al die uren. Kortom, ‘oplichting’, aldus het Openbaar Ministerie. De gemeente Breda deed daarom aangifte en wil haar 180.000 euro terug. De situatie is extra pijnlijk omdat de gemeente en het buurthuis al jaren steggelen over de sluiting van het buurthuis.

Het bedrog kwam aan het licht toen een ander bestuurslid aan de bel trok. Volgens haar werkten de medewerkers veel minder dan eigenlijk de bedoeling was. 

Minder werken
Zo had één van de medewerksters een contract van 27 uur maar werkte zij slechts 18 uur. De andere medewerkster had een contract van 18 uur maar zou zelfs helemaal niet hebben gewerkt voor het buurthuis. De fraude zou zich hebben afgespeeld tussen 2008 en 2016. 

Geluidsopnames 
In een geluidsfragment dat stiekem werd opgenomen, zou de voorzitter van het buurthuis uitleggen dat bestuursleden geen geld of vergoeding mogen ontvangen voor hun werk maar dat ze dat wel graag wilden hebben. Zo kwamen ze op het idee om de medewerkers meer uren te geven. Het geld van die extra uren zou dan via de medewerkers bij de voorzitter en de penningmeester terechtkomen. 

Alle vier verdachten waren woensdagochtend aanwezig in de rechtbank tijdens de pro-forma zitting. Wanneer de rechtszaak verder gaat is nog niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.