FC Eindhoven snoept FC Twente puntje af, wéér geen zege voor Helmond Sport

5 oktober 2018 om 19:45
FC Eindhoven heeft vrijdagavond in de Keuken Kampioen Divisie op de valreep een punt overgehouden aan het thuisduel met titelkandidaat FC Twente. Helmond Sport kwam voor de vijftiende keer op rij niet tot winst in competitieverband en Jong PSV knokte zich bij Roda JC Kerkrade vanuit een achterstand knap naar een welkome overwinning.
Profielfoto van Ramon Min
Ramon Min

FC Eindhoven - FC Twente 1-1
FC Eindhoven kon de 0-3 zege bij Jong Ajax van vorige week een passend vervolg geven met een gelijkspel tegen FC Twente. Beide ploegen deden weinig voor elkaar onder. De formatie van trainer David Nascimento keek in het eerste kwartier na rust een 0-1 achterstand aan na een doelpunt van Aitor Cantalapiedra.

Daarna moest FC Eindhoven tot overmaat van ramp met tien man verder na een dubieuze rode kaart voor Jay Idzes. Diep in blessuretijd kwamen de Blauw-Witten langszij: het was Collin Seedorf die de ploeg van David Nascimento een knap puntje bezorgde tegen de titelfavoriet.

Jong AZ - Helmond Sport 2-2
Helmond Sport bleef in Alkmaar voor de vijftiende keer op rij zonder overwinning in de Eerste Divisie. Na bijna een halfuur spelen kwamen de Helmonders op 0-1 door een doelpunt van Arne Naudts: hij benutte in tweede instantie de rebound na een redding van doelman Jasper Schendelaar op een vrije trap van Furhgill Zeldenrust. Vier minuten vóór rust trok Jong AZ de stand gelijk via topscorer Ferdy Druijff, die in vrije positie raak kopte:  1-1.

Vroeg in de tweede helft zette Naudts de bezoekers voor de tweede keer op voorsprong, 1-2. Lang kon de ploeg van trainer Rob Alflen niet genieten van die voorsprong: vijf minuten later was het alweer gelijk via Mees Hoedemakers: 2-2. Dat was ook de eindstand.

Roda JC Kerkrade - Jong PSV 2-3
Jong PSV maakte in het diepe zuiden een einde aan een zwakke reeks wedstrijden en behaalde zijn tweede overwinning van het seizoen. In de negende minuut was het Mario Engels die namens Roda vanaf de strafschopstip raak schoot: 1-0. PSV'er Lenners Daneels, die de strafschop veroorzaakte, maakte dat niet meer vanaf het veld mee: hij werd met rood van het veld gestuurd.

Dertien minuten na de 1-0 verdubbelde Engels de marge met zijn tweede goal van de avond, een prachtig mini-stiftje langs doelman Yanick van Osch. Vlak vóór rust deed Jong PSV wat terug via een schitterende treffer van Mauro Júnior, 2-1.

Tien minuten na rust miste Engels de kans om een hattrick te maken: hij faalde vanaf elf meter. Niet veel later sloeg PSV toe: via Matthias Verreth werd het 2-2, na een voorzet van Ramon-Pascal Lundqvist en een overstapje van Mauro Júnior. Na de rode kaart van Roda JC-speler Livio Milts kwam PSV zelfs op voorsprong in Kerkrade door een goal van Lundqvist, 2-3.

Het duel in Kerkrade werd ontsierd door vele kaarten: behalve Daneels en Milts kreeg ook Roda-speler Mohamed El Makrini rood. Verder deelde scheidsrechter Gerrets nog zeven gele prenten uit.

MVV Maastricht - FC Den Bosch 0-3
FC Den Bosch boekte zijn tweede competitiezege op rij en kwam voor het eerst sinds vier seizoenen weer eens tot winst bij MVV. De Bosschenaren openden de score in de 25ste minuut: Stefano Beltrame schoot vanuit een lastige hoek knap binnen na een een-tweetje met Sven Blummel, 0-1.

Op slag van rust bracht Blummel de bezoekers op een comfortabele 0-2 na een knappe aanval over rechts. Drie minuten na rust was de derde Bossche treffer een feit: Rauno Sappinen tikte de 0-3 binnen na een prachtig steekpassje van Danny Holla. Die voorsprong kwam niet meer in gevaar.

TOP Oss - Jong FC Utrecht 2-1
Huseyin Dogan zette de thuisploeg na negentien minuten op voorsprong met zijn zesde doelpunt van dit seizoen: hij schoot de bal koeltjes met link in de rechterhoek binnen, 1-0. Rayan El Azrak trok de stand in de 69ste minuut weer gelijk namens de bezoekers. Acht minuten voor tijd zette Delano Ladan de Ossenaren op 2-1 met een lage schuiver vanaf de rand van het strafschopgebied.

FC Volendam - RKC Waalwijk 1-0
Cas Peters opende de score in de zesde minuut, nadat de RKC-defensie de bal bij een corner slapjes verwerkte: 1-0. RKC moest in de tweede helft met tien man verder nadat Ingo van Weert van het veld wordt gestuurd.

VOORAF

Statistieken en opstellingen:

• TOP Oss won slechts twee van zijn laatste negen thuisduels in de Eerste Divisie, tegen RKC Waalwijk (3-1) en Jong PSV (4-1).

Jong PSV is bezig aan een zwakke reeks in de Keuken Kampioen Divisie. De Eindhovenaren bleven in vijf van hun laatste zes wedstrijden zonder winst (twee gelijke spelen, drie nederlagen). Alleen van FC Volendam werd gewonnen (1-0).

FC Eindhoven staat voor het eerst sinds het seizoen 1983/84 weer in competitieverband tegenover FC Twente. Destijds verloren de Blauw-Witten beide duels met de Tukkers: 1-3 thuis en 7-1 in Enschede.

RKC won maar twee van zijn laatste twaalf competitieduels met FC Volendam. De overige tien duels mondden uit in vier gelijke spelen en zes nederlagen.

FC Den Bosch verloor zijn laatste vier uitduels met MVV en kwam daarbij zelfs niet tot scoren (3-0, 1-0, 3-0 en 3-0).

Helmond Sport hoopt tegen Jong AZ een einde te maken aan een reeks van veertien competitieduels op rij zonder overwinning (vijf gelijke spelen, negen nederlagen).