Michael van Gerwen kan ruim 100.000 euro bijschrijven na winst World Grand Prix

6 oktober 2018 om 21:12
Michael van Gerwen heeft zaterdagavond de World Grand Prix op zijn naam geschreven. In een vreemde finale was de darter uit Vlijmen met 5-2 te sterk voor Peter Wright. Het is de vierde keer dat Van Gerwen de World Grand Prix heeft gewonnen. Naast een nieuwe titel houdt Van Gerwen er ook een mooi geldbedrag aan over, met de winst pakt Mighty Mike ruim 100.000 euro.

Voor Van Gerwen is het de dertigste Major-titel die hij op zijn naam schrijft. Het is bovendien de vierde keer dat hij de World Grand Prix heeft gewonnen. Eerder was hij in 2012, 2014 en 2016 de beste in het toernooi waar je iedere leg moet beginnen en moet eindigen met een dubbel.

De finale was vreemd te noemen. Van Gerwen gooide lange tijd een heel laag gemiddelde, toch wist Wright geen afstand te nemen van de nummer één van de wereld. Uiteindelijk eindigde Mighty Mike met een gemiddelde van van 88,73, terwijl Wright met 91,32 een hoger gemiddelde kende. Ook op de dubbels had Wright een beter percentage: 48,15 procent tegenover 37,50 procent. Maar ondanks die cijfers kroonde Van Gerwen zich tot winnaar.

Bekijk het scoreverloop van de wedstrijd hieronder.

Eerste set: 1-0 voor Van Gerwen
Wright begon matig aan de eerste set, met een nul-score in zijn eerste beurt. Uiteindelijk won hij de eerste leg door een maximale score en een 170-score te gooien. Van Gerwen kwam zo op achterstand, na een gelijkmakende beurt kwam Van Gerwen weer op achterstand. Toch won hij de eerste set. MvG eindigde de eerste set met een fraaie 110-finish.

Tweede set: 1-1
Wright komt terug in de wedstrijd. Hij wint alle legs in de tweede set en komt zo op 1-1. Het gemiddelde van Van Gerwen is na twee sets slechts 80,75. Veel en veel minder dan tegenstander Wright. De Schot staat na twee gespeelde sets op 95,75.

Derde set: 2-1 voor Van Gerwen
"Het maakt niet uit wat ik gooi, als ik die beker uiteindelijk maar omhoog hou", zei Van Gerwen in aanloop naar de finale. Dat neemt hij tot nu toe vrij letterlijk. Qua gemiddeldes is het niet best wat hij laat zien, maar Mighty Mike staat wel op voorsprong.

Vierde set: 2-2
De stand is weer helemaal gelijk. Na een goede eerste leg van Wright (uit in veertien darts) staat er bij Van Gerwen na zes pijlen in de tweede leg nog een 9 voor zijn naam. Via 160 en 180 staat er nog 161 op het scoreformulier. En dus kan Van Gerwen voor een negendarter gaan. De zevende pijl gaat echter niet in een triple. Via een twaalfdarter komt Van Gerwen wel op 1-1 in de vierde set. Daarna pakt Wright echter twee legs, waardoor hij de stand weer gelijk trekt. En voor de vierde keer lukt het de finalisten niet om de eigen set te behouden.

Vijfde set: 3-2 voor Van Gerwen
De vijfde set gaat ook weer tegen de pijlen in. Het is de set van Wright, Van Gerwen wint hem. Met een 101-finish trekt Mighty Mike de vijfde leg naar zich toe. Daarmee doet hij Wright pijn, de Schot kreeg voor de finish van zijn tegenstander namelijk de kans om de set naar zich toe te trekken. Het ging mis op dubbel zestien. De ontlading is vervolgens groot bij Van Gerwen als hij de set wint.

Zesde set: 4-2 voor Van Gerwen
Voor het eerst deze wedstrijd pakt Van Gerwen de eerste leg van een set. Hij komt op 1-0 In de tweede leg gooit Wright op het moment dat hij zichzelf vanaf 184 op een goede finish kan zetten slechts 29. Van Gerwen maakt er gebruik van, hij komt niet veel later op 2-0 in de set. Hij raast door en pakt ook de derde leg. Het is de eerste keer dat iemand zijn eigen set weet te winnen in deze finale.

Zevende set: 5-2 voor Van Gerwen
Het verzet van Wright lijkt compleet gebroken. Van Gerwen is beter gaan gooien, Wright komt er na de 101-finish in de vijfde set niet meer aan te pas. Van Gerwen is los. Hij pakt de eerste leg en in de tweede leg staat hij al op een finish terwijl Wright nog 463 op het bord heeft staan. Hij gooit de tweede leg uiteindelijk rustig uit. Wright pakt nog een leg, maar daarna is het klaar.