Video

Het kost vijfduizend uur werk, maar dan heb je ook wat: mini Efteling-stoomcarrousel

21 oktober 2018 om 20:02
nl
Het wordt een zeer gedetailleerde kopie van de stoomcarrousel die al sinds 1956 in de Efteling staat. Centimeter voor centimeter is de huidige stoomcarrousel door bouwer Toon van Gestel in de Efteling opgemeten en van elk detail is een foto gemaakt. Gegevens die hij gebruikt voor de bouw van de stoomcarrousel in het klein, een project waar hij al jaren aan bezig is.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Ik ben al zo’n twee jaar bezig en ik denk nog twee jaar nodig te hebben. Als de bouw is voltooid, dan heb ik er zo’n vijfduizend uur werk opzitten.” Van Gestel is een modelbouwer die jaarlijks zijn mini kermisattracties ook exposeert op de Tilburgse kermis. 

 

 

Efteling werkte voortreffelijk mee
Voorafgaand aan de bouw van de stoomcarrousel mocht Van Gestel bij de Efteling langskomen om de stoomcarrousel van top tot teen op te meten en te fotograferen. “Om acht uur ’s morgens mochten we langskomen. Het personeel van de carrousel was ook aanwezig en die wilden alles voor ons doen. De carrousel laten draaien, stopzetten, weer opnieuw opstarten, alles was mogelijk. Ik mocht overal onder kijken.  Echt alles kon en dat was in één woord geweldig.”

 

Meten is weten
Alle informatie werd verwerkt tot bouwtekeningen op schaal en gebundeld in een groot werkboek. “Het moeilijkste tot nu toe was de beweging van de gondels in de carrousel na te bootsen. Die gondels gaan niet alleen een beetje op en neer, maar ook heen en weer. Het was een klus, maar het is gelukt.”

Historie
De stoomcarrousel van de Efteling vormde tot 1955 één rondtrekkende attractie met een cakewalk. Die cakewalk bestaat nog steeds en gaat nog steeds van kermis naar kermis. Volgend jaar viert de attractie zijn eeuwfeest op de kermis van Etten-Leur. Niet geheel toevallig heeft Van Gestel jaren geleden al een model gebouwd van deze cakewalk, die nog steeds in handen is van een Brabantse kermisfamilie. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.