Video

Heeft het laatste uur geslagen voor de zomertijd?

26 oktober 2018 om 11:11
nl
De wintertijd is weer in zicht. Zaterdag op zondag gaat de klok een uur achteruit. De vraag is of dat nog vaak gaat gebeuren. Als het aan lichtdeskundige Toine Schoutens ligt, is dat voor het laatst.
Profielfoto van Rob van Kaathoven
Geschreven door

“Ik denk dat ze er snel uit zijn bij de Europese Unie en dat we nog één keer zomertijd hebben en daarna blijft het wintertijd”, Schoutens is hoopvol. De discussie is al een tijd bezig en een verandering is dichter bij dan ooit. 

Stabiliteit
“De mens als organisme wil graag stabiliteit”, Schoutens kijkt met een medische blik naar de wintertijd. “We willen een heel vast en strak dag-nachtritme, omdat we dat al duizenden jaren gewend zijn. Als je daar verandering in brengt zie je dat daar problemen door ontstaan.”

De zomertijd werd in 1977 Ingevoerd als economische maatregel. Volgens Schoutens blijkt er echter geen economisch voordeel te zijn. 

Lange zomeravonden, of lichte ochtenden
Welke tijd moet dan de vaste tijd worden? Lekker lange zomeravonden, zeggen voorstanders van de zomertijd. Eerder licht in de ochtend zeggen voorstanders, waaronder Schoutens, van de wintertijd. 

“Uiteindelijk is de wintertijd de normale tijd. Dat betekent dat het in de ochtend om kwart voor negen licht wordt. In de zomertijd is dat een uur later, dan zit je dus in de ochtend nog een paar uur in het donker en dat is slecht voor je gezondheid.” 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.