Slapen met honkbalknuppel naast het bed: vereniging doet alles om diefstal vogels te voorkomen

NUENEN - Rigoureuze maatregelen bij vogelvereniging De Bastaarden uit Nuenen. Het bestuur van de vereniging slaapt dit weekend tussen de vogels om diefstal van de beestjes te voorkomen. Vorig jaar werden tijdens de vogeltentoonstelling honderden bijzondere vogels gestolen. “Een ramp. Daarom houden we nu dag én nacht de wacht.”

En dus werden bestuursleden Dik Witvoet en Sjaak van de Louw vrijdagochtend wakker in de kantine van de Honk- en Softbalclub, waar de vogeltentoonstelling plaatsvindt. De mannen zetten er donderdagavond hun veldbedje op. Naast het bed: een honkbalknuppel. 

“De kans dat de dieven terugkomen, zit er natuurlijk in. Maar als ze het nog eens proberen, takelen we ze flink toe”, grapt bestuurslid Sjaak van de Louw vrijdagochtend. “Maar alle gekheid op een stokje. We hebben vannacht wel écht goed opgelet.”

LEES OOK: Ruim 200 vogels gestolen, show afgelast: 'Het leed is enorm'

“De vogels die hier zitten zijn de mooiste vogels die de eigenaren gekweekt hebben”, legt Dik Witvoet uit. “Daar doen ze vaak jaren over. Het duurt erg lang om bijvoorbeeld een bepaalde kleur in een beestje te kweken. De vogels zijn daarom veel waard.”

200 vogels weg
Vorig jaar was alles gereed voor de start van de grote vogeltentoonstelling, maar nog voordat de beurs begon, wisten dieven 200 van de 450 vogels te stelen. Het bestuur van de vogelvereniging kon niets anders doen dan de show afgelasten.   

“Een jaar geleden kwamen we ’s ochtends binnen en lagen alle kooitjes op de grond. En toen zagen we dat al die vogels weg waren. De eigenaren kwamen huilend de sporthal binnen. Het was een groot drama.”

LEES OOK: Topexemplaren vogelshow blijven waarschijnlijk spoorloos: 'Ringen eraf en naar het buitenland'

“Zo’n debacle willen we nooit meer meemaken. We hebben met z’n allen de schouders eronder gezet om het evenement opnieuw op te zetten. En wij zijn blij dat de eigenaren ook dit jaar weer hun vogels uitlenen. Daarom hebben we ze ook beloofd dat we de beestjes de hele tijd bewaken.”

Van slapen is voor de bestuursleden afgelopen nacht dan ook niet veel gekomen. De mannen werden met kleine oogjes wakker. “Maar dat hebben we er zeker voor over”, aldus Van de Louw. “Vannacht is er in ieder geval niets gebeurd, en dat was het doel.”

Deel dit artikel: