Kaasboeren laten hun kazen keuren in Oosterhout: 'Een beetje spannend is het altijd wel'

OOSTERHOUT - Kaasboeren- en boerinnen uit het zuiden van Nederland kwamen donderdag vol verwachting met hun kazen naar de kaaskeuring in Oosterhout. Daar werden de kazen door keurmeesters beoordeeld op vorm, structuur, stevigheid, geur en smaak.

In totaal werden 65 boerenkazen gekeurd in de categorieën jong, belegen, oud en kruidenkaas. "Het technisch keuren van een kaas en het proeven van een kaas zijn twee verschillende dingen. Bij technisch keuren, wat wij doen, kijk je naar bepaalde normen. En dan moet je je persoonlijke voorkeur uitschakelen", legt keurmeester Gea van der Puijl uit. 

'Lekker mondgevoel'
Kaasboer Gerhard Meijer uit Bladel is maar wat trots op zijn kaas. "Het is een biologische, échte boerenkaas. Met rauwe melk, zo van de koe. En hij heeft een lekker mondgevoel."

Ook Casper van de Wetering uit Genderen is met zijn kruidenkazen helemaal klaar voor de keuring. "Een beetje spannend is het wel altijd."