'Minder mest en minder vee is enige oplossing om mestfraude aan te pakken'

13 november 2018 om 17:02
nl
Minder mest en dus minder vee, dat is volgens het Openbaar Ministerie (OM) de enige oplossing om de grootschalige mestfraude aan te pakken. Dat zegt Rob de Rijck, de landelijk coördinerend officier milieuzaken van het OM dinsdag in NRC. "Gedacht vanuit het strafrecht is de enige manier om mestfraude werkelijk tegen te gaan een verminderde productie van mest. De veestapel zal kleiner moeten worden.”
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Vorig jaar werd duidelijk dat in Oost-Brabant en Noord-Limburg op enorme schaal wordt gefraudeerd met de verwerking van mest. Van de transporteurs, boeren en mestverwerkers was 64 procent beboet, verdacht of veroordeeld. Dat meldde NRC vorig jaar op basis van een eigen onderzoek. 

De boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaars in die regio’s fraudeerden of werden verdacht van fraude met mesttransport, het vervalsen van de administratie of het omzeilen van gps-controles. De belangen waren groot, in de mestverwerking gaat jaarlijks 500 miljoen euro om, zo becijferde NRC. Het is lucratief om te frauderen.  

'Geen compleet beeld'
De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) is het absoluut niet eens met de visie van het Openbaar Ministerie (OM). "Dat is niet bepaald een erg genuanceerde uitspraak van het OM. Ik weet niet of ze dat hadden moeten zeggen", reageert Claude van Dongen van LTO. 

"Dat mag je natuurlijk wel doen, maar het geeft geen compleet beeld. Wij vinden ook dat er balans moet komen in de mestmarkt en ervoor zorgen dat fraude minder lonend wordt, maar wij zien meer oplossingen daarvoor." 

'Mest naar buitenland brengen'
"Je kunt bijvoorbeeld kijken hoe mest beter te plaatsen is, in Nederland maar ook in het buitenland", vertelt Van Dongen. "Er zijn in het buitenland nog veel mogelijkheden om onze mest naar toe te brengen."

"In Duitsland en in Frankrijk is nog steeds een hoeveelheid ruimte. Door mest te verkopen, is er geen drang om te frauderen. Dan levert het zelfs geld op. We denken verder dat de regels aangepast kunnen worden."

Minister Carola Schouten van Landbouw reageerde destijds furieus op het nieuws en eiste snel opheldering van de sector. “Dit maakt mij echt boos. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de sector zelf", reageerde ze.

Problemen nauwelijks opgelost
Een jaar later zijn de problemen rond de fraude volgens milieuofficier De Rijck nauwelijks opgelost. Een landelijke taskforce die de minister aankondigde, kwam niet van de grond. Ook zijn er nauwelijks extra inspecteurs van toezichthouder NVWA. En fraudeurs kunnen volgens De Rijck nog steeds subsidies krijgen.

Het strafrecht lost dit niet op, zegt De Rijck. Rond de 150 tot 200 mestzaken behandelt het OM nu, van het simpelweg meer dieren houden dan is toegestaan tot verhulling, fraude en zware criminaliteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.