Video

De Sint moet nog komen maar de kerstbomen worden al gerooid

13 november 2018 om 17:15
nl
Sinterklaas is nog niet eens in het land maar voor de kerstbomenkwekers is het hoogseizoen al begonnen. Een van hen is Hans van de Laar uit Son en Breugel. Hij heeft ongeveer tien voetbalvelden vol met kerstbomen; de grootste drukte van het jaar is voor hem al aangebroken.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Niet alle kerstbomen hebben de extreem droge zomer overleefd. “Kerstbomen kunnen goed tegen de droogte, maar zo’n extreme droogte als we net hebben gehad, daar heeft ook de kerstboom het moeilijk mee. Van de grote bomen is 15 procent uitgevallen, bij kleine bomen is die uitval ongeveer 30 tot 40 procent.”

Hard werken, vroeg klaar
Desalniettemin is Van de Laar klaar voor de kerst.

“De velden rooien we in een keer helemaal leeg. De bomen worden nu al meteen in potten gestoken en gaan vervolgens naar tuincentra en bloemenwinkels." Dat lijkt wat vroeg, half november beginnen met het rooien van kerstbomen. "Vorig jaar is gebleken dat de kerstboom iets eerder de huiskamer ingaat. Al rond Sinterklaas of net erna wordt 'ie in huizen verwelkomd."

Dus dat betekent hard werken voor de rooiers. "Ja, het valt niet mee. We moeten vroeg beginnen en ’s avonds lekker op tijd naar bed. Zeker het tillen van de hoge bomen is zwaar werk, zo'n boom kan wel twintig kilo wegen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.