Virgil van Dijk schiet Nederlands elftal naar finale Nations League

19 november 2018 om 22:37
Virgil van Dijk heeft het Nederlands elftal naar de finale van de Nations League geschoten. De Bredase verdediger maakte in blessuretijd de 2-2 tegen Duitsland. Door het gelijkspel sloot Oranje de groep, waarin ook Frankrijk zat, winnend af en mag de equipe van bondscoach Ronald Koeman volgend jaar juni de halve finale van de Nations League gaan spelen.

Van Dijk was de enige Brabander in de basisploeg van Oranje, Patrick van Aanholt bleef negentig minuten op de bank. Naast de Bosschenaar zaten vier PSV'ers. Waar Denzel Dumfries en Steven Bergwijn tegen Frankrijk nog een basisplek hadden, zaten ze nu met ploeggenoten Luuk de Jong en Pablo Rosario op de reservebank.

De Jong was de enige PSV'er die uiteindelijk speeltijd kreeg. Door een blessure bij Javairo Dilrosun, die zelf ook was ingevallen, kwam de spits iets meer dan twintig minuten voor het einde van de wedstrijd binnen de lijnen.

Puntje
Het stond toen al lang 2-0. Duitsland leidde binnen twintig minuten al met die cijfers, via doelpunten van Timo Werner en Leroy Sané. Met De Jong binnen de lijnen maakte Nederland via Quincy Promes vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer. De PSV-aanvaller kopte een hoge bal terug richting de speler van Sevilla en die schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak.

In de slotfase ging Nederland op jacht naar de gelijkmaker. Bij 2-2 zou Oranje groepswinnaar zijn. Die tweede treffer leek er niet te komen, tot de absolute slotfase. Van Dijk schoot in de extra tijd een voorzet van Tonny Vilhena hard tegen de touwen. Enkele minuten daarvoor had hij vanaf de kant een briefje in zijn handen gedrukt gekregen waarin stond dat hij in de slotfase van het duel in de spits moest gaan spelen.