Gerard maakt een fotocollage van 140 motormuizen: 'Het zijn emotionele mensen'

OOSTERHOUT - Fotograaf Gerard Kievits maakt regelmatig een grote collage van een groep mensen. Dat begon tien jaar geleden toen Oosterhout 200 jaar bestond met portretten van Oosterhouters. Hij is niet meer gestopt met het maken van collages: tweelingen, mensen boven de 80 en mensen met hun hond. Deze keer legde hij 140 motorrijders vast op de gevoelige plaat.

“Het is gewoon hartstikke tof. Iedereen is super enthousiast en het is gewoon heel leuk om te doen”, vertelt Kievits.  En dat moet ook wel, want er gaan heel wat uurtjes in zo’n project zitten. “Maar je moet je tegenwoordig ook een beetje onderscheiden als fotograaf. Je moet laten zien wie je bent en wat je doet.”

Gemene deler
De collage geeft een bijzonder beeld van de motorrijder. Of er nu een gemene deler is, daarover verschillende meningen. “Ze zijn in ieder geval allemaal trots op hun motor”, vertelt Kievits. Maar volgens een vrouwelijke motorrijder zijn er vooral veel verschillen. “Ik heb bijvoorbeeld geen leren pak. Ik ben namelijk een Harley-rijder.” Een ander vindt dat motorrijders over het algemeen allemaal emotionele mensen zijn.”

De collage is te zien in de etalage van Gerard. “Dat is heel leuk. Het is een ook een sociaal ding. Veel mensen staan te kijken, herkennen mensen en praten er over.”

LEES OOK: Fotograaf zoekt 100 motormuizen voor grote collage: 'Mooie mensen allemaal'

Nieuw idee
Er is trouwens ook al weer een idee voor een volgende collage. “Vroeger bestond Oosterhout uit Oosterhouters, maar dat is heel snel veranderd. Er kwamen mensen bij uit andere steden en uiteindelijk mensen uit het buitenland, zoals Turken en Marokkanen. Ik wil uit iedere bevolkingsgroep in Oosterhout iemand gaan fotograferen,” aldus Kievits.