Video

Bewoners camping de Zwarte Bergen boos op gemeente: 'Het is allemaal al beklonken'

5 december 2018 om 02:19
nl
Er waren veel boze gezichten en verontwaardigde reacties. De gemeente Bergeijk hield dinsdagavond een informatieavond over camping De Zwarte Bergen in Luyksgestel. Die camping is overgenomen en de nieuwe eigenaar wil alle driehonderd stacaravanhouders weg hebben. In plaats daarvan wil hij er arbeidsmigranten vestigen, in ieder geval de komende drie jaar.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

De gemeente organiseerde een informatiebijeenkomst om de mensen te informeren over de de rol van de gemeente in het hele proces. En de zaal zat helemaal vol. Veel van de aanwezigen verblijven al tientallen jaren op camping op de Zwarte Bergen. "Ik kom er al 52 jaar," aldus een vrouw. "Ik heb er mijn verleden en ik hoopte ook een toekomst."

Toekomst
Maar een toekomst heeft ze er hoogstwaarschijnlijk niet meer. Ondanks dat ze pas een mooie nieuwe stacaravan heeft gekocht, moet ze vertrekken. De Zwarte Bergen wordt verkocht en de nieuwe eigenaar wil er tijdelijk arbeidsmigranten plaatsen. En dus zijn de contracten van de huidige bewoners niet verlengd. "Ik heb niet het idee dat we er nog iets aan kunnen veranderen. Volgens mij is het allemaal al beklonken."

De gemeente licht haar rol toe. Die was niet zo groot, volgens wethouder Matthijs Kuiken. "De eigenaar is verantwoordelijk voor wat hij er mee doet,  hij heeft het terrein. Wij zijn alleen verantwoordelijk voor de voorwaarden, zoals het bestemmingsplan en vergunningen."

Vergunning
Maar veel van de aanwezigen zijn het niet eens met de rol die de wethouder zich aanmat.  De wethouder moet namelijk een vergunning verlenen voor de vestiging van de arbeidsmigranten. En, zo redeneren de huidige campingbewoners, als de wethouder de vestiging van de arbeidsmigranten niet zou toestaan, dan was de camping waarschijnlijk ook niet verkocht. En konden ze er rustig blijven zitten. 

"Maar de camping verkeerde in financieel zwaar weer", licht de wethouder toe. "Er moest iets gebeuren." De wethouder vindt trouwens ook dat er huisvesting gevonden moet worden voor de arbeidsmigranten. "Ze komen hier een belangrijke bijdrage leveren. Dan zijn we als gemeente ook verantwoordelijk voor de huisvesting van deze mensen."

 

Wachten op privacy instellingen...

Toch heeft de gemeente de vergunning nog niet verstrekt. "Maar er zijn al wel cabins voor geplaatst," wordt er herhaaldelijk uit de zaal geroepen. De wethouder zegt toe te gaan handhaven en er voor te zorgen dat de cabins weggehaald gaan worden.  Er is op dit moment zelfs nog geen vergunningsaanvraag door de nieuwe eigenaar gedaan, dus daar moet de gemeente nog op wachten. Vervolgens mag ook de gemeenteraad nog meepraten over de vergunning voor de huisvesting van de arbeidsmigranten, zo heeft de wethouder toegezegd. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.