Gewelddadige 'Rabo-bende' hoort jaren celstraf eisen voor overval op oude vrouw in haar huis

12 december 2018 om 17:54
nl
Voor de rechtbank in Den Bosch is drie tot zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een groep mannen die een oudere dame thuis in haar slaapkamer zou hebben overvallen, vorig najaar in Bladel. Ze kregen hulp van een Rabobank-medewerker, die ze tipte over een grote smak geld in haar huis.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De drie verdachten staan voor de rechter deze woensdag. Een vierde man -Soufian- was ook verdachte maar hij overleed begin dit jaar in Breda. 

Vreemde mannen in de slaapkamer
De zaak draait om de gewelddadige woningoverval op donderdag 7 september 2017.  In seniorencomplex Kempenland, aan de Rondweg in Bladel, lag het slachtoffer (78) rustig te slapen. Rond drie uur die nacht, zwaaide ineens haar slaapkamerdeur open en liepen twee in het zwart geklede mannen naar binnen. 

Het 78-jarige slachtoffer werd in haar gezicht geschenen met een zaklamp. Ze verzette zich. Ze schreeuwde, maar niemand hoorde haar. 

Slachtoffer toegetakeld
De mannen sloegen de vrouw een breuk in haar kaak. Ze liep hersenletsel op, bloeduitstortingen en blauwe plekken. De rechter toonde de twee verdachten in de zaal een foto van de vrouw waarop te zien was dat ze zwaar was toegetakeld. 'Een laffe daad', noemde de officier van justitie dit. 

Uit politieonderzoek werd snel duidelijk dat de daders uit waren op haar geld. Op 28 juni 2017 had het slachtoffer 79.000 euro van haar eigen rekening besteld bij de Rabobank. Kort daarna had ze het opgehaald en in haar handtas meegenomen. Haar zoon kreeg 30.000 en de rest nam ze zelf mee. 

'Bankmollen' hadden Bladelse vrouw in beeld
De politie ontdekte ook dat kort na die bestelling haar gegevens waren geraadpleegd door twee medewerkers van de Rabobank. Mehmetan E. (23) uit Eindhoven en Lorenzo J. uit Breda. Deze twee bankmedewerkers checkten de opnames van in totaal negentien klanten. 

De mannen kwamen bij de recherche in beeld omdat ze mogelijk ook informatie hadden gelekt over grote geldopnames bij de Rabo-filialen in Venlo (155.000 euro), Roosendaal (21.000 euro) en Zundert (50.000 euro). Klanten die in die plaatsen hun geld ophaalden werden beroofd. Een overval in Zundert werd verijdeld. Bij die Zundertse vestiging had de politie in de zomer van 2017 een val gezet en een groep verdachten opgepakt. 

Bekende Nederlanders
De inmiddels ontslagen Rabobank medewerker Mehmetan E. ontkende tegenover de rechters woensdag dat hij de naam van het Bladelse slachtoffer opzocht in de computer van de Rabobank en doorspeelde aan verdachte Nabil D. "Ik heb aangegeven bij de politie dat ik bekende Nederlanders heb opgezocht." De rechter noemde wat namen van klanten, maar daar zaten geen bekende Nederlanders tussen. 

Het OM verdenkt deze 'bankmol' alleen van het lekken van de vertrouwelijke info over de Bladelse klant. Hij was volgens het OM de enige die de info raadpleegde, net voordat de overvallers in juli voor het eerst in actie kwamen in Bladel bij de eerste mislukte overvalpoging. 

Voor de andere overval-zaken is er te weinig bewijs gevonden.  De Eindhovenaar zit ook niet meer in voorarrest. Het gaat om iemand zonder een strafblad die momenteel werkt, daarnaast een HBO-studie volgt en bij zijn ouders woont. 

Mislukte overvallen
De Eindhovense ex-bankmedewerker zou dus de Bredase overvallers hebben getipt. "Met misbruik van vertrouwen gegevens van onschuldige burgers raadplegen", zo noemde de officier van justitie zijn gedrag. Zijn advocaat zegt dat er geen enkel bewijs is voor contact tussen Mehmetan en de overvallers. Contact was er wel met de andere bankmol, maar dat waren collega's. 

Het opmerkelijke is dat het slachtoffer in Bladel pas twee maanden later bezocht werd en dat er geen buit was. De officier van justitie heeft het vermoeden dat ze haar op de dag dat ze haar geld afhaalde (op 8 juli) 'simpelweg hebben misgelopen'. Ook de tweede overval mislukte. 

Overval 'op die ouwe oma'
De overval zelf zou zijn uitgevoerd door de Bredanaars Nabil D. (25) en Rashid K. (33) alias 'Boubouche' en de inmiddels overleden Soufian Z. (25). 

Het bewijs bestaat onder meer uit een afgeluisterd telefoongesprek waarin de broer van Soufian zegt: "Nabil heeft wel die torie gedaan, op die ouwe oma." Torie is straattaal voor een misdrijf.  

'OV-tje zetten' en derde bankmol?
In een ander afgeluisterd gesprek is de stem herkend van Nabil die zegt dat hij een 'ov-tje wil zetten.' Op de vraag van een van de rechters wat dat nou weer is, antwoordde Nabil met: 'openbaar vervoer'. 

De politie tapte hem uitgebreid. Nabil had volgens de officier twaalf mobieltjes en ook nog zeven losse simkaarten. 

Een deel van de gesprekken is opgenomen in een auto waarin Nabil vaak zat. De recherche had afluisterapparatuur verstopt in drie auto's waarin verdachten reden. 

Uit de gesprekken komt ook het beeld naar voren dat Nabil vaker probeerde om met andere bankmedewerkers in contact te komen. Zo wordt er ene 'Dennis' genoemd die bij de ABN-AMRO werkte. Nabil zou hem hebben gevraagd in de systemen te snuffelen naar geldopnames. Hoe dat uitpakte is onbekend. 

Vooral technisch bewijs
Nabil D. zei dat hij het 'verschrikkelijk' vindt wat er is gebeurd maar dat hij er niks mee te maken heeft. Het belangrijkste bewijs wijst wel degelijk in zijn richting. 

Er is DNA van Nabil gevonden op achtergelaten 'tiewraps' in het ouderencomplex. Bovendien zijn de telefoons van Nabil en Rashid gedetecteerd, tijdens een nachtelijk bezoek in juli 2017. Volgens het OM deden de mannen toen 'voorverkenningen'. Hun mobieltjes zijn ook ontvangen door zendmasten bij Bladel, op de dag dat het slachtoffer het geld ophaalde.  Op een achtergelaten Jumbo-tas vond de politie vingerafdrukken van Soufian Z. Nabil gaf toe dat Soufian een vriend was van hem.

"De Rabobende, zegt dat u iets?" vroeg een van de rechters aan Nabil. "Daarover heb ik gelezen", zei hij. "Ik ben nooit in Bladel geweest, " zei de Bredanaar die nu 260 dagen in voorarrest zit. Zijn advocate vroeg vrijspraak en onmiddellijke vrijlating maar dat werd afgewezen. Ook de andere advocaten vinden dat er onvoldoende bewijs is. 

Tegen Nabil werd zes jaar cel geëist, tegen Rashid 4 jaar en tegen 'Rabomol' Mehmetan drie jaar cel. Nabil noemde de eis 'schandalig'.  

Nog meer verdachten, link met de Rabobende
De overval in Bladel vond plaats nadat de vermoedelijke kern van de Rabobende was opgerold. Die groep van zes mannen wordt door de politie gelinkt aan de overvallen in Roosendaal, Zundert en Venlo. Dat is een ander rechercheonderzoek en dat proces loopt nog bij de rechtbank in Roermond. Het zijn andere verdachten, vooral mannen uit Breda, onder wie ook de andere bankmol. 

Er zijn wel wat lijntjes tussen beide onderzoeken. Een van de verdachten van de Rabobende is een oom van Nabil. Hij blijkt ook nog een andere Bredase verdachte te kennen.  

De officier van justitie zei op de zitting de indruk te hebben dat de overvallers van Bladel 'het stokje hebben overgenomen' van de anderen. 

De rechtbank doet uitspraak op 11 januari 2019.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.