Hagar Roijackers en Anne-Marie Spierings in de race voor Groenste Politicus van het Jaar

EINDHOVEN - Het Brabantse GroenLinks Statenlid Hagar Roijackers en D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings zijn genomineerd voor de titel Groenste Politicus van het Jaar.

De verkiezing wordt georganiseerd door Natuurmonumenten. Iedereen kan een lokale, provinciale, landelijke of Europese politicus nomineren.  Van al die duizenden potentiële kandidaten zijn Hagar Roijackers en Anne-Marie Spierings bij de laatste tien geëindigd. 

De winnaar wordt meestal bekend gemaakt in het radio-programma Vroege Vogels van NPO1. De titel “Groenste Politicus van het Jaar” werd een aantal jaren geleden toegekend aan de Brabantse SP’er en huidig gedeputeerde Johan van den Hout.

Beloning
Roijackers beschouwt de hoge klassering als een beloning voor het werk dat provinciale GroenLinks-afdeling het afgelopen jaar voor de natuur en het milieu heeft gedaan. “Blijkbaar is dat opgevallen”, aldus de GL-politica.

Roijackers wel een idee waarom zij en haar partij zijn opgevallen. GroenLinks heeft zich ingezet voor onder meer verruiming van het leefgebied van kleine dieren zoals hermelijn en otter.  Maar de partij bereikte ook dat handhavers van de Omgevingsdiensten meer mogelijkheden krijgen om de natuur te beschermen.

GroenLinks stond ook aan de wieg van een plan om geld vrij te maken voor kleinere gemeenten zodat zij samen bijvoorbeeld een ecoloog in kunnen huren.

'Koester het Brabantse landschap'
Spierings organiseerde samen met verschillende natuurorganisaties het symposium 'Koester het Brabantse Landschap'. Ook was ze nou betrokken bij het ontwerp van een provinciale regeling waardoor veertig Brabantse boeren de omslag kunnen maken naar natuurinclusieve landbouw.