Jumbo betaalt achterstallig loon uit aan medewerkers van distributiecentra

VEGHEL - Supermarktbedrijf Jumbo met hoofdkantoor in Veghel betaalt deze maand achterstallig loon uit aan medewerkers in zijn distributiecentra. Dat schrijven de vakbonden FNV en CNV. De nabetaling is het gevolg van een uitspraak van de rechter. Die oordeelde onlangs dat Jumbo geen eigen arbeidsvoorwaardenregeling mocht invoeren, omdat de oude cao nooit bij de vakbonden is opgezegd.

De vakbonden zijn blij dat Jumbo het achterstallig loon deze maand nog uitkeert. Daarmee wordt voorkomen dat bonden opnieuw naar de rechter stappen om ook deze loonvorderingen juridisch af te dwingen.

AVR
De nabetaling geldt voor distributiewerkers die na 26 februari 2018 in dienst zijn gekomen, de dag waarop de supermarktketen een eigen arbeidsvoorwaardenregeling - kortweg AVR - liet ingaan, om zo de vakbonden te omzeilen

Het achterstallig loon kan oplopen tot 1300 euro per medewerker, afhankelijk van leeftijd en functie. "Het is voor Jumbo niet meer vol te houden dat de eigen, eenzijdige regeling beter is dan de cao", aldus Kitty Huntjens van CNV Vakmensen. 

Ali Aklalouch van FNV Handel: "Dit is opnieuw een overwinning voor distributiewerkers, maar we zijn er nog niet. We zien graag dat er ook een oplossing komt voor de tweedeling die Jumbo heeft gecreëerd op de werkvloer. Dat zorgt nog steeds voor veel onrust onder het vaste personeel." 

Benadeeld
"Distributiewerkers die niet voor de Jumbo-regeling kozen zijn benadeeld, omdat zij terecht vasthielden aan hun cao. Zij krijgen niet de loonsverhoging die andere collega’s onder de eigen Jumbo-regeling wel hebben gehad. Wij verzoeken Jumbo daarom om dit verschil alsnog recht te trekken", aldus Aklalouch.

Maar volgens woordvoerder Claire Trügg van Jumbo Supermarkten krijgen alle distributiemedewerkers die op 26 februari 2018 al in dienst waren wel degelijke een toeslag vanuit die nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling. Voor medewerkers die na die datum in dienst kwamen was dit niet het geval. 

"Nu blijkt dat de Jumbo distributie cao nog geldig is tot 1 april 2019 worden ook deze nieuwe medewerkers gecompenseerd. Deze compensatie wordt met terugwerkende kracht uitbetaald. Het gaat hier om circa 450 medewerkers", aldus Trügg in een verklaring aan Omroep Brabant.

Meer over dit onderwerp:
VEGHEL JUMBO SUPERMARKTEN NABETALING AVR CAO VAKBONDEN