Efteling sluit attracties, eerste schademeldingen door zware windstoten van 100 kilometer per uur

10 maart 2019 om 12:08
nl
Het KNMI heeft voor zondagmiddag code oranje afgegeven. Vanaf het middaguur gaat het hard waaien met windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Rond twaalf uur druppelden de eerste schademeldingen binnen, vooral vanuit West-Brabant. Zo moest de brandweer in actie komen in Alphen, Bergen op Zoom, Breda, Sprang-Capelle en Nuenen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

In Nuenen dreigde een boom tegen een schutting te komen. De brandweer werd opgeroepen en zal de boom gaan verwijderen. De Efteling heeft vanwege storm negen attracties gesloten. Het gaat onder andere om de Python, de Bob, de Baron en de Vliegende Hollander, 

In Bergen op Zoom kwamen vier surfers in de problemen door de storm. Uiteindelijk werden ze gered.

Bomen en takken
Mensen moeten zondagmiddag oppassen voor omvallende bomen en takken die loswaaien. Het KNMI adviseert maatregelen te nemen om schade of letsel te voorkomen. De waarschuwing geldt van een uur tot vijf uur 's middags. "Het wordt uitkijken", vertelt weerman Jordi Bloem. "Ook in het verkeer."

Aan het eind van de ochtend nam de wind als eerste in het zuidwesten flink toe.  "We krijgen buien met hagel en natte sneeuw", waarschuwde Bloem. In de namiddag wordt het in Brabant rustiger als de wind van west naar noordwest draait.

Verkeersmaatregelen
Vanwege het weer rijdt de HSL niet over de Moerdijkbrug. "Dit is gebruikelijk als het hard waait", laat een woordvoerster van NS weten. Vooralsnog heeft het weer geen gevolgen voor het vliegverkeer. "Er zijn nog geen vertragingen en de wind lijkt gunstig op de baan te staan", vertelt een woordvoerdster van Eindhoven Airport.  

Rijkswaterstaat heeft bergers standby staan om vrachtwagens die kantelen te kunnen helpen.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Evenementen
Het NK Maasheggenvlechten in Oeffelt vindt zondagmiddag plaats en zou normaal gesproken tot 15:30 uur duren. De vlechters die meedoen aan het kampioenschap stoppen nu, door de verwachte harde wind, al om twee uur.

Verder heeft de weersverwachting nog geen gevolgen voor evenemnten in de provincie.

'Regenboogweer'
Ook maandag kan het gaan stormen. "Maar dan zien we wel vaker de zon", vertelt Bloem. "Dan krijgen we echt 'regenboogweer'. Met hagel, natte sneeuw en zeer zware windstoten." In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af en draait die wat meer naar het westen. 

De rest van de komende week blijft het regenachtig. "Lenteweer zit er voorlopig niet aan te komen."

Wachten op privacy instellingen...

Boom op fietser
Zaterdag zorgde het stormachtige weer ook al voor problemen in Brabant. Op diverse plaatsen vielen bomen om. Op de Pepijnstraat in Eindhoven belandde een boom op een fietser. Die man is met spoed in een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!