Maarten van der Weijden past strijdplan voor Elfstedenzwemtocht aan: 'Meer slaap zal verschil maken'

WASPIK - Maarten van der Weijden begint dit jaar met een aangepast strijdplan aan zijn Elfstedenzwemtocht. De oud-olympisch kampioen uit Waspik moest zijn monsterzwemtocht voor het goede doel vorig jaar na 163 kilometer opgeven. Maar hij heeft er vertrouwen in dat hij dit keer wel na vier dagen de finish in Leeuwarden zal halen. Al is het belangrijkste doel om weer zoveel mogelijk geld voor kankeronderzoek op te halen.

''Ik hoop natuurlijk op een soortgelijk bedrag als vorig jaar", vertelt hij. "Maar dat was toen wel enorm, ruim vijf miljoen euro. Alle beetjes helpen, dus we zullen overal blij mee zijn. Ik ga in ieder geval weer alles geven en heb er veel zin in. Ik ben er al zo'n tijd over aan het praten. Ik kijk er naar uit dat ik weer kan beginnen.''

Minder een lijdensweg
In 2018 leefden mensen uit het hele land massaal mee met Van der Weijden toen hij na 163 kilometer zijn monsterlijke tocht voortijdig moest beëindigen en in het Friese Birdaard gerimpeld uit het water werd gehesen. De Elfstedenzwemtocht leek toen een eenmalige actie. Maar hoewel hij flink had afgezien, ging het al snel weer kriebelen bij het zwemdier.

"Ik houd van zwemmen", legt Van der Weijden uit. "Ik vind het echt leuk. Ik weet dat het weer pijnlijk en zwaar wordt, maar dit past bij wie ik ben. Ik wil graag het beste uit mezelf halen. Ik heb er vertrouwen in dat het nu minder een lijdensweg zal worden, omdat ik veel heb geleerd van de eerste keer.''

Van der Weijden gaat dit keer tijdens zijn tocht meer eten, omdat hij in 2018 veel meer calorieën verbrandde dan hij binnenkreeg. Tijdens zijn eerste tocht vroeg hij op een bepaald moment om een pizza, die in allerijl werd geregeld. Hij zal nu om de vijf uur een warme maaltijd tot zich nemen. Ook neemt hij meer tijd om te slapen. "Vorige keer moest het voor mij vooral zwaar zijn. Ik wilde zo min mogelijk slapen en vooral blijven zwemmen. Zwaar blijft het zeker, maar meer slaap zal hopelijk het verschil maken."

Meezwemmers
Hij hoopt ditmaal ook steun te krijgen van zogenoemde meezwemmers. Vorig jaar moesten die aan de kant blijven omdat de kwaliteit van het water niet goed was. Maar de omstandigheden zien er nu gunstig uit. "Dit zal een andere dimensie geven aan deze tocht. Ik kijk er vooral naar uit om in de nacht samen met al die mensen met lampjes op hun hoofd te kunnen zwemmen."

Zijn vrouw Daisy zal tijdens zijn tocht weer een grote steun en toeverlaat zijn. "We hebben de beslissing samen genomen om er weer voor te gaan en samen zijn we er ook klaar voor.''

Standbeeld
In het Friese Birdaard is zaterdagavond een beeld van Van der Weijden onthuld. Het toont de zwemmer uit Waspik in het water. Het door Hans Jouta gemaakte kunstwerk symboliseert de strijd en het doorzettingsvermogen van kankerpatiënten en de onontbeerlijke steun van naasten. Maarten van der Weijden is zelf oud-kankerpatiënt.

LEES OOK: Maarten van der Weijden optimistisch na oefentocht: 'Goede hoop voor Elfstedenzwemtocht'