Zilveren munten, servetringen en lepeltjes omgesmolten voor ambtsketen van burgemeester Altena

ALMKERK - Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Altena toonde maandagavond zijn ambtsketen voor het eerst aan de 65 inwoners die zilver hebben geschonken. De burgemeester showde de ketting samen met de ontwerpster en de maakster.

Er zijn onder andere oude munten, servetringen, lepeltjes en ringen verwerkt in de nieuwe ambtsketen, die gedoneerd zijn door de inwoners. Ruim twee kilo woog het zilver en daar is een ketting van zevenhonderd gram van overgebleven. De burgemeester vindt het geweldig. “Het is een hele mooie ambtsketen. Deze ambtsketen uit Altena is uniek in Brabant en tot stand gekomen door het zilver van onze bevolking.”

Reserve ketting
Er is veel zilver overgebleven, maar daar is al een oplossing voor bedacht. “We hebben ook een ambtsketen voor de locoburgemeester gemaakt en dan hebben we nog zilver over. Daar kan de nieuwe burgemeester van Altena ooit misschien een herdenkingspenning of iets anders van maken.”

Zo’n 65 mensen hebben de afgelopen maanden zilver gedoneerd voor deze ambtsketen. Een van de gevers kon haar lepeltjes wel missen. “Ik drink mijn koffie toch zwart.”

Vieze lepeltjes
Een andere inwoonster heeft ook haar lepeltjes ingeleverd, maar deze waren niet meer zo schoon. “Ze waren vreselijk zwart. Daar ben ik mooi vanaf, die hoef ik niet meer te poetsen.” Ze kon haar lepeltjes niet meer terugvinden in de ambtsketen, maar de inwoonster vindt de ketting heel mooi. De donateurs kregen als dank voor hun zilver een certificaat en ze hebben hun zilver voor eeuwig afgestaan.

Waarnemend burgemeester Fränzel zal dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering de ambtsketen voor het eerst bij een officiële gelegenheid dragen.

LEES OOK: Berg zilveren lepels, vorken en servetringen omgesmolten voor ambtsketen van burgemeester Altena

Meer over dit onderwerp:
ALTENA AMBTSKETENS ZILVER GEMEENTEN