Voor 43 cent koop je op AliExpress een nep Oeteldonks carnavalsembleem

15 november 2019 om 15:08
nl
Carnaval heeft veel mooie tradities, een daarvan is emblemen. Ze worden door carnavalvierders steevast opgespeld op kielen, jassen en dassen. Maar wat als er opeens emblemen te koop zijn via de spotgoedkope webwinkel AliExpress. Betekent dat strop voor de Bossche ontwerpers en ondernemers of is er geen paniek?
Geschreven door

Naast het officiële embleem van de Oeteldonksche Club zijn er ook ondernemers die speciaal voor het Oeteldonkse carnaval allerlei andere emblemen ontwerpen. Een van hen is Niels van den Oetelaar. Hij begon twee jaar geleden samen met zijn vriendin de website oeteldonk-embleem.nl.

“We wilden eigen unieke emblemen maken”, vertelt Niels. “Onze doelgroep is de jeugd. Die gaan nu een nieuw jasje kopen. Dan heb je nog veel ruimte voor emblemen. Maar je hebt dan alleen de officiële emblemen van de Oeteldonkse Club. Wij zijn er dan voor de opvullers.”

Niels verkoopt bijvoorbeeld emblemen met ‘Bij ons in Brabant’, naar het lied van René Schuurmans, emblemen met ‘Twee shotjes!’ en emblemen met de Oeteldonkse kikker. En die laatste is onderwerp van discussie geworden.

Iemand heeft namelijk het ontwerp van Niels gestolen, en nu worden zijn emblemen voor een prikkie verkocht op de Chinese webshop AliExpress. “Het is moeilijk uit te zoeken wie erachter zit”, zegt de ondernemer. “Maar het gebeurt steeds vaker. Ook andere partijen hebben er last van. Het is heel jammer. Het maakt veel kapot. Want voor 43 cent kunnen wij het niet verkopen.”

Veel kan Niels er niet aan doen. “In Nederland kan je misschien nog aangifte doen, maar in China wordt dat heel lastig. Daarom gaan we gewoon weer nieuwe ontwerpen maken en dan maar hopen dat het niet weer wordt gepikt.”

Vrij feest
Er zijn ook mensen die het überhaupt geen goed idee vinden dat er andere emblemen dan die van de Oeteldonksche Club worden gemaakt.

"Meer partijen maken emblemen. Het is dan ook een vrij feest”, zegt Rob van de Laar, werkzaam bij het Stadsarchief van Den Bosch én oprichter van het Carnavalsmuseum. “Maar die andere emblemen zijn niet van de Oeteldonksche Club. Het is natuurlijk wel zonde dat veel mensen een graantje meepikken van het carnaval. Maar zolang er geen plagiaat wordt gepleegd, kan en mag alles."

Eerder meldde Omroep Brabant dat het officiële embleem van de Oeteldonksche Club ook door de Chinezen is nagemaakt. Dat is niet het geval.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.