Onstuimig weer zet optochtcommissies op scherp: ‘Er is geen peil op te trekken’

18 februari 2020 om 21:49
nl
De weerberichten van Piet Paulusma, Marco Verhoef en Reinier van den Berg worden de komende dagen op de voet gevolgd door de optochtcommissies van verschillende Brabantse plaatsen. Met name op zondag staat de optochten een meer dan stevige bries te wachten. De vraag die alle commissies zichzelf stellen: gaat de optocht door of niet?
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Maandagavond kwam de optochtcommissie van Helmond bij elkaar. Belangrijkste agendapunt was het wel of niet doorgaan van de grote optocht. “Er is nog geen peil op te trekken. Maandag was de verwachting nog windkracht vijf op zondag, dinsdag geeft de verwachting windkracht vier aan”, vertelt Niki de Greef.

“In principe zijn er drie scenario’s: het gaat door, het gaat niet door of het gaat in aangepaste vorm door. Dat laatste betekent dat de grote wagens niet van start gaan bij een te harde wind. Als we gaan rijden met de optocht moet het wel een verantwoorde keuze zijn.”

Op de hoogte
In Rosmalen staat de veiligheid van deelnemers en toeschouwers ook met stip op één. “Vanaf donderdag worden we elk uur op de hoogte gehouden van de weersomstandigheden. Ook krijgen we dan een dwingend advies voor de optocht van zondag”, legt voorzitter Rein Merkx de werkwijze voor de komende dagen uit. “De bouwers willen natuurlijk graag hun wagen aan het publiek willen laten zien, maar het gaat ook om de veiligheid.”

undefined

Maar wat te doen bij een eventuele afgelasting? Merkx: “Uitwijken naar halfvasten is geen optie. De verenigingen moeten na carnaval meteen de bouwhal uit. We beslissen zondagochtend om halfnegen of de optocht doorgaat. Gaat het niet door, dan houden we de optocht op dinsdag.”

Halfvasten
Ook in Etten-Leur wordt alles in het werk gesteld om de optocht door te laten gaan. Wouter de Koning: “Het schuiven naar een andere dag is geen optie. Op maandag is in het centrum van Etten-Leur het MaMi Spektakel. We moeten dan dus wel uitwijken naar halfvasten. We beslissen op tijd en gaan niet tot het laatste moment wachten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.