Video

Kabinet wil apps inzetten om GGD's in Brabant te ontlasten

7 april 2020 om 19:38 • Aangepast 14 april 2020 om 20:44
nl
Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie wordt nu onderzoek gedaan, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag na het crisisberaad. Brabant is volgens De Jonge een interessante regio voor zo'n app omdat de GGD's het hier te druk hebben voor grondig contactonderzoek.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Normaal doet de GGD het contactonderzoek na een positieve test. De mensen die in contact zijn geweest met de positief geteste patiënten worden dan door de GGD benaderd voor een onderzoek'. “Zo gaat het altijd bij infectieziekten”, vertelt De Jonge. “In het begin werkte dat ook nog zo bij de coronabesmettingen in Nederland."

Maar in Brabant lukt dat niet meer. Er zijn hier zoveel mensen besmet dat GGD's geen goed contactonderzoek meer kunnen doen.

“Wat we in Brabant nodig hebben is dezelfde manier van opsporen als eerst, maar dan op een slimmere manier. De menskracht ontbreekt namelijk om bij een groot aantal positieve testen hetzelfde vervolg aan het contactonderzoek te geven.” De Jonge zegt met de apps op ‘een intelligente manier het GGD-werk opnieuw vorm te geven'.

'De uitgelezen regio'
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven vindt Eindhoven of Brabant de uitgelezen regio voor de ontwikkeling en het testen van de app. Volgens hem zit alle kennis in onze regio en is Brabant ook de provincie met de meeste coronabesmettingen.

“Als we straks in Brabant het ventieltje een heel klein beetje open mogen zetten, dat de maatregelen een heel klein beetje versoepeld kunnen worden, dan is dit natuurlijk de beste kans om te zien wat er gebeurt. Omdat Brabant zoveel besmettingen heeft, is dit de ideale plek om te testen.”

De apps zelf worden ook nog onderzocht. Met de ene app kunnen de contacten worden getraceerd en met de andere app is makkelijk contact te onderhouden met een dokter. Volgens De Jonge zijn privacy-voorwaarden een belangrijk speerpunt bij de ontwikkeling van de apps. Daarnaast zegt de minister dat het nog te vroeg is om te stellen of de apps verplicht gaan worden.

Maatregelen
Het ging dinsdagavond verder vooral over 'volhouden'. De cijfers laten voorzichtig zien dat alle huidige maatregelen niet voor niets zijn, sprak minister-president Mark Rutte. “De aantallen stijgen minder snel. De deskundigen vertellen ons dat dit komt door die maatregelen.”

Maar er schuilt ook een risico in die positieve houding, vertelt de premier. “Mensen denken misschien dat we steeds losser met de maatregelen kunnen omgaan. Maar een grotere fout kunnen we bijna niet maken. Als we nu niet volhouden, doen we alles in no-time teniet wat er is opgebouwd en schieten we meteen naar een nieuwe piek.”

Woensdag is er technische briefing van het RIVM in de Tweede Kamer, waarna De Jonge en Rutte de Kamer zelf nog toespreken. Dinsdagmiddag meldde het RIVM dat het aantal doden door het coronavirus met 234 is gestegen. Het aantal mensen met het coronavirus dat op verpleegafdelingen en op de intensive care ligt in Brabant blijft stabiel.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Bekijk in de video waarom de lockdown nodig is:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!