LIVEBLOG CORONAVIRUS ZATERDAG: Minister op werkbezoek in Sint Willebrord, wereldwijd 200.000 doden

25 april 2020 om 07:00 • Aangepast 2 mei 2020 om 22:34
nl
In dit liveblog hielden we we je zaterdag op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het virus.
Geschreven door

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het aantal nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is vrijdag flink toegenomen ten opzichte van de dagen ervoor . In een dag tijd kwamen 120 nieuwe patiënten in het ziekenhuis terecht.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft nog geen bewijs dat immuniteit beschermt tegen een nieuwe corona-infectie.
  • Het kabinet schat dat het begrotingstekort door corona zal oplopen tot 92 miljard euro
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.25

Wachten op privacy instellingen...

22.09
Een live DJ-optreden in een hoogwerker op 45 meter hoogte, Jeroen Hansen, normaal DJ bij café de Villa in Eindhoven, wilde iets unieks doen om de horeca een hart onder de riem te steken. “Ik heb altijd gezegd dat ik in een hoogwerker zou draaien, dat was mijn droom.”

20.40
Quadrijders, motorcrossers en stuntende automobilisten zorgen de laatste dagen voor overlast in het Eindhovense stadsdeel Woensel.

"We kunnen snappen dat je je gaat vervelen thuis, maar er zijn tal van mogelijkheden om die verveling tegen te gaan. We willen jullie vragen om de openbare weg niet als speeltuin te gaan gebruiken," doet de politie een oproep.

20.02
Het aantal doden wereldwijd door het coronavirus is tot boven de 200.000 gestegen. Dat meldden het Britse persbureau Reuters en de website Worldometer zaterdag.

Het aantal besmettingen zal de komende dagen de 3 miljoen passeren. Dat staat nu op ruim 2.891.000.

19.35
Burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen wil in contact komen met inwoners die te maken hebben met het coronavirus. Het gaat om mensen die in het ziekenhuis zijn beland door het virus, of hun naasten. Of mensen die een dierbare dreigen te verliezen of hebben verloren door het coronavirus.

De Kok: “Sinds het begin van de crisis heb ik geprobeerd contact te leggen met mensen die direct of indirect getroffen worden door het virus. Ik kreeg echter niet alle privégegevens door, en sinds kort krijg ik al helemaal geen details meer door, en dan valt het niet mee zelf contact te leggen. De gesprekken die ik wèl had, heb ik als positief ervaren, ik hoop dat degenen die het betrof dat ook vonden. Ik hoop dat mensen die daar behoefte aan hebben, contact met me opnemen.”

19.15
De gemeente Vught heeft zaterdag het pand van een kapper gesloten, die ondanks het verbod gewoon aan het werk was. Hij krijgt een boete van 4000 euro.

18.54

Wachten op privacy instellingen...

18.40
Het begint weer drukker te worden op straat. Mensen blijven minder binnen, ze gaan naar winkels, maken ommetjes en zijn in de openbare ruimte. Maar degenen die naar buiten gaan houden zich over het algemeen goed aan de 1,5 meter afstand, is zaterdag het beeld van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. "Eigenlijk lijken we al een beetje op weg naar de 1,5 metersamenleving", aldus een woordvoerster van het Veiligheidsberaad.

18.30
Nu de eredivisie is stilgelegd, degradeert RKC niet. Dat zorgt voor blijdschap in Waalwijk.

18.20
Het eten smaakt niet meer of een volle kattenbak wordt niet meer opgemerkt: er zijn verschillende berichten van mensen die positief zijn getest op het coronavirus en niets meer ruiken of proeven.

17.40
De bewoners van zorgcentrum Heidestede in Sint Willebrord kunnen sinds dit weekend weer bezoek ontvangen, dankzij een een omgebouwde bouwkeet met glasplaat ertussen. Minister Hugo de Jonge bracht vandaag een bezoekje.

Foto: Marcella Takx
Foto: Marcella Takx
Foto: Marcella Takx
Foto: Marcella Takx

16.34
Vanuit Marokko vertrekt morgen een eerste repatriëringsvlucht met Nederlanders. Er zitten zo'n 3000 Nederlanders vast in Marokko die wegens de coronacrisis niet terug kunnen. De groep die zondag terugkeert is samengesteld op basis van urgentie, waarbij het onder meer gaat om mensen die ziek zijn of zorg nodig hebben.

16.10
Landelijk gezien gaat het goed. Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, bedraagt 959. Dat zijn er vier minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag zakte het aantal op de ic voor het eerst onder de 1000.

De situatie in Brabant is anders dan in de rest van Nederland, zegt ook het Elisabeth-Tweestedenziekenhuis.

Wachten op privacy instellingen...

15.20
Stichting Lezen en Schrijven heeft video-animaties in een begrijpelijke taal gemaakt over de coronamaatregelen. Eén op de negen ouders met schoolgaande kinderen is laaggeletterd. Voor hen is alle informatie over de coronamaatregelen voor kinderen tot en met 12 jaar veel en ingewikkeld, vindt de stichting.

15.15
In veel zorginstellingen en verpleeghuizen zijn de beschermende middelen tegen het coronavirus nog niet op orde. Dat stelt NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Veel instellingen geven aan dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad beperkt is, terwijl zorgminister Hugo de Jonge twee weken geleden een nieuwe verdeelsleutel bekendmaakte.

14.10
Voor de grensovergangen bij Roermond en het naburige Vlodrop stonden zaterdagmiddag weer rijen Duitse automobilisten te wachten voor controles door de marechaussee. Die vraagt hun of ze dringend in Nederland moeten zijn. Als dat niet zo is, wordt de Duitsers vriendelijk verzocht om te keren. Sommigen doen dat, anderen rijden echter door. De marechaussee mag hun de toegang immers niet verbieden.

14.05
Veel Britten die zich op een nieuwe overheidssite wilden aanmelden om getest te worden op het coronavirus, visten zaterdag opnieuw achter het net. Vrijdag waren al na twee minuten de 5000 beschikbare tests besteld, zaterdag gebeurde hetzelfde binnen een kwartier.

14.00
Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 4409. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 120 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 100 naar 10.381.

De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 37.190. Dat zijn er 655 meer dan op vrijdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

12.50
De FIOD heeft vrijdag een 57-jarige man aangehouden in zijn woning in Apeldoorn. Hij zou 15.000 ondeugdelijke mondmaskers hebben verkocht, die voornamelijk zijn terechtgekomen bij zorginstellingen. De FIOD heeft met alle afnemers contact opgenomen.

12.20
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft nog "geen bewijs" dat mensen die zijn hersteld van een infectie met het cornonavirus en antistoffen hebben, ook beschermd zijn tegen een tweede infectie. In een verklaring waarschuwt de VN-organisatie voor uitgifte van zogenaamde "immuniteitspaspoorten".

11.30
Het aantal nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is vrijdag flink toegenomen ten opzichte van de dagen ervoor. In een dag tijd kwamen 120 nieuwe COVID19-patiënten in het ziekenhuis terecht. Bijna dertig meer dan een dag eerder, zo blijkt uit de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

Het totaal aantal coronapatiënten op alle afdelingen van de ziekenhuis laat door het hogere aantal nieuwe opnames een lichte stijging zien. Er liggen nu ruim 380 mensen die besmet zijn met het virus in de Brabantse ziekenhuizen.

10.35
In veel Poolse grensplaatsen zijn vrijdagavond demonstraties gehouden tegen sluiting van de grenzen in verband met het coronavirus. Volgens de Poolse politie verliepen de acties vreedzaam.

De Poolse regering sloot half maart de grenzen voor alle buitenlanders. Polen die pendelen over de grens om te werken moeten bij thuiskomst telkens veertien dagen in thuisquarantaine.

10.19
Curaçao stuurt de ruim 80 medici en zorgverleners, die eerder deze week uit Amerika naar het eiland waren gekomen, weer terug naar de VS. De reden daarvoor is dat binnen de groep een zorgverlener positief getest is op corona.

10.18
Meer mensen zijn de afgelopen weken een thuisstudie gestart, meldt RTL Z op basis van een rondgang langs opleidingsinstituten voor thuis studeren. Nieuwbakken cursisten blijken vooral geïnteresseerd in talen, maar ook zelf het haar leren knippen is populair.

10.17
Het dodental door het coronavirus in Duitsland is opgelopen naar 5500. Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde zaterdagochtend 179 nieuwe sterfgevallen. Het aantal besmettingen nam de afgelopen 24 uur toe met 2055 tot een totaal van 152.438 gevallen.

Het aantal nieuwe besmettingen nam voor de twee dag op rij af. Vrijdag werden nog 2337 nieuwe coronagevallen gemeld, een dag eerder waren dat er nog 2352.

10.15
Het bedrijf Piant in Waalwijk gaat 100.000 gezichtsschilden per week produceren voor zorginstellingen. Het schild, ontwikkeld in het Radboud UMC, bedekt het gehele gezicht en biedt extra bescherming tegen spatten bij hoesten, niezen en medische handelingen met een hoog risico, zoals intubatie of uitzuigen.

10.10
Er komt een cadeaubon van vijftig euro voor Oosterhoutse mantelzorgers die intensieve zorg verlenen om hen in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken. De gemeenteraad heeft dat woensdagavond unaniem besloten. De cadeaubon kan alleen bij lokale ondernemers worden besteed. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

10.05
Jongerenwerk Compass in Uden heeft een discord-server opgezet voor jongeren in deze plaats. De situatie is ernstig in Uden. Zo vliegt de traumahelikopter nog iedere dag over. Udense jongeren kunnen op de server contact met elkaar onderhouden en met de jongerenwerkers. Een virtueel jongerencentrum.

09.47
Een geplande videocall tussen leiders van de G20 is vrijdag op het laatste moment niet doorgegaan wegens ruzie tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen bakkeleien over de rol van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de coronacrisis, meldt de Chinese krant South China Morning Post zaterdag.

Volgens de krant blijft Washington de WHO verantwoordelijk houden voor slecht optreden in de beginfase van de virusuitbraak en eist het een onderzoek. Peking is daar fel tegen gekant, aldus bronnen van de krant. "Hierom werd de videoconferentie op het laatste moment afgeblazen."

09.45
Jonge en innovatieve bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden dreigen te komen, kunnen vanaf 29 april een overbruggingskrediet aanvragen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

09.30
Van de Belgen heeft zeker 4,3 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Dat blijkt uit vervolgonderzoek onder bloeddonoren door het Belgische Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis.

09.25
De ov-bedrijven roepen ertoe op het openbaar vervoer op Koningsdag en in de meivakantie niet te gebruiken als 'uitje'. NS en andere vervoersbedrijven stellen dat alleen met het openbaar vervoer moet worden gereisd als dat echt noodzakelijk is. "Wij rijden alleen voor de helden die de strijd aangaan met het coronavirus. Zo houden we Nederland bereikbaar voor zorgmedewerkers, mantelzorgers, vakkenvullers en andere mensen voor wie reizen met het ov echt noodzakelijk is. Help hen, help elkaar. Het ov is even geen uitje!", waarschuwt de NS op zijn website.

09.20
Huisartsen hebben via een nieuw meldsysteem in ruim een week 764 patiënten aangemeld die waarschijnlijk zijn overleden aan Covid-19, maar die niet zijn getest. Daarnaast zijn ruim 1000 kwetsbare patiënten, met een stapeling van ziekten, met terugwerkende kracht in dat systeem aangemeld met de verdenking van Covid-19.

Niet-geteste patiÙnten kwamen tot nu toe niet voor in de statistieken, die zich voornamelijk richtten op ziekenhuizen en intensive care.

09.05
Omdat iedereen vanavond opnieuw kan kiezen voor het lezen van een boek, netflix, videobellen en gamen geeft John de Bever deze andere tip voor vanavond;

Wachten op privacy instellingen...

08.15
Juist nu we vanwege corona allemaal in en om het huis moeten blijven en Koningsdag 'Woningsdag' is geworden, wordt het maandag de warmste Koningsdag ooit. Voor die titel moet het minstens 17,7 graden worden en dat gaat volgens Weeronline ruim lukken. Het weerbureau verwacht in De Bilt een middagtemperatuur van bijna 20 graden bij flink wat zon met alleen wat hoge sluierbewolking.

08.00
Het vertrouwen van beleggers in de economie gaat in rap tempo achteruit als gevolg van de coronacrisis. Een nieuwe peiling van ING laat zien dat het vertrouwen is gedaald naar het laagste punt sinds december 2011. Beleggers zijn volgens ING erg pessimistisch over de algemene economische situatie in Nederland. Circa 83 procent van hen merkte een verslechtering in de afgelopen maanden en twee derde van de beleggers verwacht dat de verslechtering ook de komende maanden door zal zetten

07.57
Nu mensen vanwege de maatregelen tegen verspreiding van corona vooral thuiszitten, blijft huiselijk geweld vaker verborgen. Daarom beginnen de ministeries van VWS en van Justitie en Veiligheid een nieuwe campagne tegen fysieke, psychische of seksuele mishandeling van partners, kinderen en ouderen, met als slogan 'Het houdt niet op, totdat je iets doet'.

07.46
De voorbije 24 uur zijn er in het Amphia Ziekenhuis in Breda vijf mensen overleden aan het coronavirus. In totaal worden in het Bredase ziekenhuis nu 28 patiënten met een coronabesmetting verzorgd. Dit zijn er zes minder dan donderdag. Van hen bevinden zich er veertien op de intensive care. Dit zijn er twee minder in vergelijking met donderdag.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland zijn in het Amphia 87 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. De afgelopen 24 uur zijn vier patiënten bij wie een coronabesmetting was vastgesteld uit het ziekenhuis ontslagen. In totaal herstelden al 250 mensen met een coronabesmetting in het Bredase ziekenhuis.

07.34
Wergeversvoorman Hans de Boer van VNO-NCW waarschuwt dat de noodsteun van het kabinet, die is bedoeld om een ontslaggolf te voorkomen, een keerzijde heeft. Hij denkt dat 'wij de diepte van de crisis, zoals die zich wereldwijd gaat ontwikkelen, onderschatten'. In het FD wijst hij erop dat door het noodpakket, de loonkostendoorbetaling, de werkloosheid nog laag blijft. Dat gevoel houdt volgens hem een risico in.

07.01
ChristenUnie, CDA en PvdA willen dat het kabinet zeer snel actie onderneemt voor vrouwen en mannen in de prostitutie die door de coronacrisis in de problemen komen. Ondanks herhaaldelijke verzoeken blijft actie tot nu toe uit, terwijl veel prostituees nu niet eens geld zouden hebben voor voedsel.

06.00
De anderhalvemetereconomie is nauwelijks haalbaar op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV in alle marktsectoren. "Bij de transportsector, de havens, land- en tuinbouw, het openbaar vervoer en bij rederijen... In vrijwel alle sectoren is de anderhalve meter nauwelijks haalbaar in de praktijk. De RIVM-regels worden mondjesmaat nageleefd. Afstand houden en hygiënevoorschriften naleven is uitermate complex," zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

05.24
Het Amphia Ziekenhuis wil dat de overheid zich garant stelt voor de verliezen die de ziekenhuizen leiden door het coronavirus. Volgens het AD zou het ziekenhuis in Breda en Oosterhout door het stilvallen van de reguliere zorg vele miljoenen euro's zijn misgelopen.

04.13
NS en TU Delft starten een groot onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het reisgedrag in het openbaar vervoer, meldt De Telegraaf. Zon 100.000 NS-reizigers worden benaderd om hun mening te geven over het reizen van de toekomst.

03.53
Er zal eind 2020 zeker geen coronavaccin voor ons allemaal zijn. Dat stelt Lidia Oostvogels, die namens de Duitse c farmaceut CureVac een onderzoek naar een middel tegen het virus leidt. Tegen het AD zegt ze een stuk minder positief te zijn dan de Duitse Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die beweerde dat er voor het einde van het jaar een vaccin zou kunnen zijn.

00.00
De directie van voetbalclub PSV levert twintig procent van het jaarsalaris in, zolang er niet met publiek kan worden gespeeld. De selectie is ook een voorstel gedaan, hierover wordt de volgende week verder gesproken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!