Duizenden nertsen afgemaakt op tweede dag van ruiming nertsenbedrijven

7 juni 2020 om 16:22 • Aangepast 14 juni 2020 om 16:14
nl
Op drie nertsenbedrijven waar het coronavirus is vastgesteld, is zondag begonnen met het ruimen van de dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil niet bevestigen om welke locaties het precies gaat en hoeveel dieren er zondag geruimd worden.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Pas wanneer de hele operatie is afgerond en alle nertsenfokkerijen waar het coronavirus is aangetroffen zijn geruimd, wordt een totaalaantal bekendgemaakt, zegt de NVWA. Dat is waarschijnlijk aan het eind van de komende week.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights nam zondag een kijkje bij een aantal bedrijven. Er is onder meer in Beek en Donk geruimd. Daar zijn de toegangswegen naar de farm afgezet geweest met politielint.

Bij een nertsenfokkerij in Landhorst is de NVWA zondag ook begonnen met de ruiming. Ook dat terrein werd afgezet met lint en er was veel bedrijvigheid. Mogelijk zou er in Landhorst ook een tweede farm zijn ontruimd.

Ruiming van nertsenfarm in Landhorst (foto: SK-Media)
Ruiming van nertsenfarm in Landhorst (foto: SK-Media)

In Milheeze was geen afzetting of handhaving aanwezig. Toch leek er een ruiming gaande, volgens Animal Rights en onze verslaggever. Er was in ieder geval enige activiteit op het bedrijf en volgens Animal Rights werden er ook gasflessen geleverd. De nertsen worden gedood met koolmonoxide. De eigenaar van het bedrijf wilde geen commentaar geven. Een farm in De Mortel zou zondag ook aan de beurt zijn, maar daar leek geen activiteit.

1600 moederdieren met allen 5 jongen
In Deurne werd zaterdag al de eerste nertsenfokkerij geruimd. Daarbij werden ongeveer 1600 moederdieren met gemiddeld vijf jongen gedood. In totaal moeten nog acht Brabantse locaties en één bedrijf in het Noord-Limburgse Ysselsteyn, vlakbij Deurne, worden geruimd omdat de besmette pelsdieren een gevaar voor de volksgezondheid zouden zijn. Op de andere locaties zitten nog meer dieren dan in Deurne.

De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren probeerden via de rechter te voorkomen dat de dieren worden gedood, maar de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wees dat verzoek af. De dierenvrienden vinden dat er te weinig oog is voor het dierenwelzijn en dat de bedrijven geïsoleerd hadden moeten worden.

Animal Rights gaat langs bij de ruimingen, omdat 'het afmaken van dieren niet bij het nieuwe normaal moet horen'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.