Liveblog

Coronanieuws: 'op tijd verbeteren ventilatie lukt niet', burgemeesters 'ruziën' over weren Duitsers

1 oktober 2020 om 07:18 • Aangepast 1 oktober 2020 om 23:04
nl
In dit liveblog hebben we je donderdag op de hoogte gebracht van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten. Vrijdag gaan we ermee door.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het aantal coronabesmettingen steeg donderdag met 3252, woensdag waren dat er 3294.
  • Op veel scholen voor middelbaar onderwijs zal het vanaf maandag mondkapje op (in de klaslokalen), mondkapje af (daarbuiten) worden.
  • Tijdens de eerste coronagolf overleden in ons land ruim 10.000 mensen aan het virus, meldt het CBS.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.50 - Horeca Nederland spreekt van willekeur

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet te spreken over de ‘volstrekte willekeur in de keuze van de zalen’ die ondanks de strengere coronamaatregelen een ontheffing krijgen om toch meer mensen toe te kunnen laten. Sinds dinsdag geldt binnen de aangescherpte regels dat er in principe niet meer dan dertig mensen in een zaal bij elkaar mogen zitten.

Voor ‘instellingen van groot belang’ mogen veiligheidsregio's een uitzondering maken, mits alle andere coronaregels goed nageleefd kunnen worden. KHN spreekt van een oneerlijk speelveld en vraagt om duidelijkheid over hoe beslissingen tot stand komen. De belangenorganisatie wil dat de veiligheidsregio's bij het ontheffingenbeleid verder kijken dan ‘alleen naar de klassieke theaters en schouwburgen.’ Ook de evenementensector, vergader- en congreslocaties en Clubs & Nightlife-bedrijven zouden onder die ontheffingen kunnen vallen, zo stelt KHN.

22.18 - Vakantiegangers noodgedwongen terug uit Sicilië

Een groep Nederlandse vakantiegangers zit sinds donderdagmorgen vast op het vliegveld in Sicilië. Volgens coronaregels op het Italiaanse eiland die donderdag zijn ingegaan, moeten mensen bij aankomst een sneltest afleggen. Drie mensen op de bewuste vlucht testten positief. De Italiaanse autoriteiten hebben beslist dat deze passagiers en 36 medereizigers, die een negatieve test hadden, maar bij hen in de buurt zaten, de luchthaven niet af mogen, zo wist De Telegraaf al te melden.

“Samen met de burgemeester en de Nederlandse ambassade wordt nu geprobeerd om deze mensen zo snel mogelijk naar Nederland terug te brengen. We kunnen er als Corendon helaas weinig invloed op uitoefenen. De Italiaanse autoriteiten zijn hierbij leidend", aldus een woordvoerder van de reisorganisatie.

21.40 - Miljoen nertsen geruimd in Denemarken
In Denemarken worden ongeveer 1 miljoen nertsen op pelsdierfokkerijen geruimd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De regering maakt zich zorgen over de overdracht van het virus van nertsen op mensen na twee van dergelijke gevallen in ons land, eerder dit jaar.

De ruiming betreft 41 pelsdierfokkerijen in het westen van Denemarken, waar het virus is aangetroffen onder dieren, en 21 pelsdierfokkerijen waar een infectie werd vermoed. De stap is nodig ondanks een reeks preventieve maatregelen, aldus de regering. In juni werden de eerste virusgevallen op een Deense nertsenboerderij geregistreerd. Een aantal nertsenhouderijen is van fokkers uit ons land.

21.08 - Extra beveiliging in ziekenhuis vanwege agressie
Het Haagse ziekenhuis HMC zet in de strijd tegen agressie op corona-afdelingen extra beveiliging in. Het ziekenhuis doet dit na een aantal gewelddadige incidenten rondom patiënten die naar een ander ziekenhuis moesten worden overgeplaatst. Het gaat om extra eigen beveiligingsmensen; het ziekenhuis bepaalt per dag hoeveel er nodig zijn.

In NRC Handelsblad zegt Ingrid Wolf, voorzitter van de raad van bestuur, dat “een familie zo boos was dat haar familielid zou worden verplaatst, dat ze de verpleegkundigen bedreigde. Bij een andere coronapatiënt stond opeens een advocaat op de afdeling. Om te eisen dat zijn cliënt niet zou worden verplaatst."

20.55 - Europees voetbal mét (thuis)publiek
Bij de Europese wedstrijden die PSV later dit seizoen gaat spelen, is een beperkt aantal toeschouwers toegestaan. De UEFA, de Europese voetbalunie, heeft dit bekend gemaakt. De beslissing geldt voor alle duels in de Champions League en de Europa League, maar ook voor bijvoorbeeld het Nederlands elftal in de Nations League.

Belangrijke voorwaarde is dat de nationale gezondheidsautoriteiten akkoord gaan met voetbalfans in de stadions. Als aan die eis is voldaan, mogen stadions van de Europese voetbalbond voor maximaal 30 procent van hun capaciteit worden gevuld. Daarbij gaat het alleen om fans van de thuisploeg. Daarnaast dienen alle toeschouwers onderling afstand te houden en een mondmasker te dragen. In Nederland kan dit door een maandag uitgevaardigd ‘verbod’ van het kabinet voorlopig niet het geval zijn.

19.40 - Geen carnavalsoptochten in Geldrop-Mierlo
In de gemeente Geldrop-Mierlo worden volgend jaar geen carnavalsoptochten gehouden. De carnavalsverenigingen hebben dit samen besloten in overleg met burgemeester Jos van Bree. Ook de prinsenwissels en prinsenrecepties zijn van de baan. Zittings- en pronkavonden kunnen mogelijk wel doorgaan, zij het rekening houdend met alle coronabeperkingen.

19.30 - 'Ventilatie van alle scholen op tijd is onmogelijk'
Het gaat nooit lukken om alle scholen in Nederland vóór de winter van een goed ventilatiesysteem te voorzien. Volgens voorzitter Wouter Wijma van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) komt de installatiebranche daarvoor capaciteit tekort. Hij denkt dat voor veel scholen thuisonderwijs de enige manier is om op een verantwoorde manier door de komende periode te komen.

Onderwijsminister Arie Slob heeft 360 miljoen euro beschikbaar gesteld om schoolbesturen en gemeenten te helpen de ventilatie in scholen op orde te krijgen. Scholen die nog niet aan de minimale ventilatie-eisen voldoen, krijgen het advies om continu ramen en deuren open te zetten. Dat is in de koudere maanden van het jaar waarschijnlijk lastig.

18.40 - 'Landelijke richtlijn voor mondkapjes op scholen hard nodig'
"Laten we hopen dat het gaat helpen.” Dit zegt bestuurder Henrik de Boel van de Algemene Onderwijsbond over het dragen van mondkapjes door middelbare scholieren. "En dat we de belangrijkste maatregelen niet vergeten: zoals het anderhalvemeter afstand houden tot het personeel en tussen personeel onderling, handen wassen en hoesten of niezen in de elleboog.”

Volgens de woordvoerder van de grootste onderwijsbond in ons land wordt het ‘dringend advies’ al op veel scholen toegepast. Op scholen in Breda en een aantal andere plaatsen in West-Brabant wordt het vanaf maandag verplicht om een mondkapje te dragen buiten de klaslokalen. Om allerlei onduidelijkheden over de toepassing weg te nemen, is een eenduidige landelijke richtlijn ‘hard nodig’, vindt voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs.

18.35 - Negatief geteste vakantiegangers niet verder dan vliegveld
Een groep van 36 vakantiegangers, voornamelijk Nederlanders, zit vast op vliegveld Trapani op Sicilië. Dit meldt De Telegraaf. Drie mensen aan boord van een Nederlands toestel bleken besmet te zijn met corona, waardoor de mensen die om hen heen in het vliegtuig zaten nu niet zomaar het eiland op mogen, ondanks dat zij zelf negatief testten op het virus. Een sneltest is sinds donderdag bij aankomst op Sicilië - en ook Sardinië - verplicht.

Het vliegtuig landde donderdagmorgen om half twaalf en zat volgens een Nederlandse passagier redelijk vol. Ze zei ook dat de sfeer er grimmig is.

18.05 - 'Preventief dragen mondkapjes in zorg staandaard'
Het preventief dragen van mondkapjes moet standaard worden in de hele zorgsector. Daarvoor pleit beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). De medewerkers in de verpleging vinden dat zij altijd de beschikking moeten hebben over chirurgische mondneusmaskers. "Alleen wij zelf kunnen beslissen hiervan af te wijken", zo zegt een woordvoerder.

V&VN verwijst naar het nieuwe 'dringende advies' van het kabinet aan alle Nederlanders om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. 'Dat moet dan ook zeker in de zorg worden doorgevoerd, aldus de beroepsorganisatie. Ze zegt dat ze onder meer wordt gesteund door thuiszorgkoepel Zorgthuis.nl, de Landelijke Huisartsen Vereniging en de linkse oppositie in de Tweede Kamer.

17.00 - Niet spotten met corona, maar mondkapje dragen?
In Oss zijn de meningen over het dragen van een mondkapje in winkels, de bibliotheek of een school wisselend. Een klant, die er zelf een voor haar mond heeft, vindt het onvoorstelbaar dat een verkoopster ervan afziet. Een man die een bezoek bracht aan de bieb werd er gevraagd en bereid gevonden zijn mond en neus te bedekken. Op een plein van een school voor middelbaar onderwijs zit niet iedereen te wachten op het uitvoeren van het dringende advies van premier Mark Rutte om in openbare ruimten een mondkapje te dragen. “Maar als iedereen het doet, doe ik het ook, want”, zo zegt een leerling, “met corona valt niet te spotten.”

Kijk hier hoe mensen in Oss reageren op het dragen van een mondkapje:

Wachten op privacy instellingen...

16.50 - Tijdelijk medicijn Sanquin vordert
Bloedbank Sanquin heeft 8800 doses gereed van een medicijn, gefabriceerd uit plasma van voormalige coronapatiënten. Dit moet kwetsbare mensen tijdelijk bestand maken tegen het coronavirus. Het gaat niet om een vaccin, want dat laat het lichaam zelf antistoffen tegen het virus aanmaken. Het is een medicijn dat de antistoffen bevat en maar tijdelijk werkt.

Er moet nog een procedure worden afgesproken met het ministerie van Volksgezondheid. Daarna moet het testen van de nieuwe remedie al snel beginnen.

16.35 Discussie Limburgse gemeenten over weren Duitsers
Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft een boze brief gestuurd aan Antoin Scholten, haar collega in Venlo en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord. Scholten riep woensdag Duitsers op om komend weekend vooral weg te blijven uit Venlo. Dit in verband met het toenemend aantal coronabesmettingen. Donders is nu bang voor een waterbedeffect en ze is niet te spreken over het feit dat Scholten op eigen houtje heeft gehandeld.

Onze oosterburen vieren zaterdag de hereniging van hun land, dertig jaar geleden. Bij traditie steken ze dan massaal de Limburgse grens over om in Roermond en Venlo te gaan shoppen. In Boxmeer, dat niet ver van Duitsland ligt, wordt geen toevloed van Duitsers verwacht. Er is dus geen aanleiding voor een ‘negatief reisadvies’ zoals Venlo en een aantal gemeenten in het oosten van het land hebben afgegeven, zo meldt een woordvoerster van de gemeente.

16.15 Trouwen en feestje kan in Zeeland
Wie de komende drie weken in Zeeland trouwt, mag daarna in die provincie wel een feestje of een etentje geven voor maximaal dertig mensen. De Veiligheidsregio Zeeland heeft donderdag besloten dat de horeca hiervoor een vrijstelling krijgt, zodat ‘de gasten na het jawoord nog samen kunnen komen met het bruidspaar.’ Zeeland maakt daarmee een uitzondering op de nieuwe coronaregels. Die schrijven voor dat voor een huwelijksfeest de regels van de horeca gelden. Er kan slechts voor vier personen of één huishouden worden gereserveerd.

Bij een huwelijksvoltrekking mogen in heel Nederland binnen dertig mensen aanwezig zijn en buiten veertig. Alleen bij een kerkelijk huwelijk zijn honderd mensen welkom, want voor kerken gelden andere coronaregels.

15.50 - Mondkapje verplicht buiten klassen middelbaar onderwijs Breda
Vanaf maandag is het op alle scholen voor middelbaar onderwijs in Breda verplicht om buiten het klaslokaal een mondkapje te dragen. De scholen gaan daarmee verder dan het 'dringende advies' dat de VO-raad donderdag gaf. "Voor de duidelijkheid kiezen we ervoor het gewoon te verplichten", zo zegt bestuurslid Ron Speetjens van scholengemeenschap De Nassau. Hij spreekt namens alle schoolbesturen in Breda. "We hebben in gezamenlijkheid besloten om vanaf maandag mondkapjes te verplichten in onze schoolgebouwen."

Volgens BN De Stem zijn er ook scholen in Bergen op Zoom, Oosterhout en Zundert die dit besloten hebben. Het gaat om veertien scholen die allemaal vallen onder de Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs Breda e.o. Een aantal staat ook in Breda.

15.29 - Bijna 53.000 besmettingen in de maand september

De afgelopen maand zijn in ons land bijna 53.000 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal bevestigde besmettingen steeg tot 1 oktober naar 124.097. Het is verreweg de grootste toename in een maand sinds het begin van de uitbraak. In april, op het hoogtepunt van de eerste golf, werd het virus bij ruim 26.000 mensen vastgesteld. Het is wel zo dat in de eerste periode van de uitbraak veel minder mensen werden getest. Het werkelijke aantal besmettingen zal veel hoger zijn geweest dan het aantal meldingen toen.

De eerste besmetting in Nederland werd op 27 februari vastgesteld, bij een man uit Loon op Zand. Tilburg had lang de meeste besmettingen van ons land, gevolgd door Breda. Daarna werden Amsterdam en Rotterdam wisselend koploper. Schiermonnikoog is nog de enige coronavrije gemeente van het land.

15.10 - Heemkamer in Lieshout weken dicht
De heemkamer van heemkundekring ‘t Hof van Liessent is tot 20 oktober dicht. Ook alle activiteiten worden stilgelegd. Het bestuur heeft dit besloten wegens de eerder deze week door het kabinet aangekondigde maatregelen . Ook alle activiteiten die dit jaar nog gepland stonden worden geannuleerd. Het besluit sluit niet uit dat de heemkamer langer dicht blijft.

14.26 - 360 miljoen voor verbetering ventilatie op scholen
Scholen die nog niet aan de minimale eisen voldoen, worden geadviseerd om te ventileren door continu ramen en deuren open te zetten. Ook kunnen ze andere maatregelen nemen, zoals extra ventilatieroosters of hogere klapramen installeren. Dat staat in een rapport van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS), onder leiding van Doekle Terpstra. Er komt 360 miljoen euro beschikbaar om schoolbesturen en gemeenten te helpen de ventilatie in scholen op orde te krijgen.

14.22 - Coronabesmettingen met 3252 gestegen
Het aantal coronabesmettingen is tussen woensdagochtend en donderdagochtend met 3252 gestegen. Dat is iets minder dan woensdag, toen het aantal bevestigde coronagevallen met 3294 toenam in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 20.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg met dertien, evenveel als op dinsdag en woensdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 349 besmettingen bijgekomen, tegenover 312 een dag eerder.

14.19 - Lichte daling coronapatiënten in ziekenhuizen
Het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur iets gedaald, van 701 tot 691. Van de patiënten liggen er 152 op de intensive cares, twee meer dan woensdag. Op verpleegafdelingen liggen 539 mensen met het coronavirus, 12 minder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de nieuwe cijfers woensdag bekend.

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers voorziet ondanks de lichte daling dat het aantal coronapatiënten nog iets verder zal toenemen. De daling valt volgens hem niet toe te schrijven aan de aangescherpte coronamaatregelen, zo snel kunnen die geen effect hebben.

13.36 - Slechte ventilatie in schoolgebouwen
De ventilatie op ongeveer de helft van alle schoolgebouwen in Nederland voldoet niet of slechts gedeeltelijk aan de eisen conform het bouwbesluit. Dat maakte de Algemene Vereniging Schoolleiders bekend op basis van een peiling onder 643 schooldirecteuren.

"Het verbaast ons zeker niet. Natuurlijk zijn er scholen die in een mooi of nieuw gebouw zitten, maar heel veel scholen moeten het doen met een oud en gedateerd gebouw", aldus AVS-voorzitter Petra van Haren.

12.48 - Onderwijskoepels overleggen over gebruik van mondkapjes
Onderwijskoepels overleggen donderdag met het ministerie van Onderwijs toch over het gebruik van mondkapjes in het voortgezet onderwijs. Maar er is daarover nog geen besluit genomen, benadrukken ingewijden aan het ANP.

Het dringende advies om mondkapjes te gebruiken dat het kabinet woensdag per direct gaf aan mensen die in een publieke binnenruimte zijn, zou juist niet gelden voor scholieren op middelbare scholen. Volgens premier Mark Rutte kon voor hen een uitzondering worden gemaakt, omdat daar al geldt dat de leraar 1,5 meter afstand moet houden van de leerlingen.

De wens om toch mondkapjes te adviseren komt uit het onderwijs, zeggen bronnen. De scholieren zouden ze niet in het klaslokaal op hoeven, maar wel in de gangen en kantine.

12.42 - NAC-trainer zit in thuisquarantaine
NAC-trainer Maurice Steijn zit vrijdagavond niet op de bank tegen Jong Ajax. De coach verblijft in thuisquarantaine omdat hij mogelijk in aanraking is geweest met iemand die besmet is met het coronavirus.

12.00 - Ook Festival Circolo 2020 gecanceld
Festival Circolo 2020 gaat niet door. Het grootste circusfestival van Nederland zou van 16 tot en met 25 oktober plaatsvinden in Tilburg. "Het coronavirus blijkt te gevaarlijk om publiek in de circustenten te kunnen ontvangen", zo laat de organisatie donderdag weten.

Directeur Marc Eysink Smeets noemt het 'heel treurig'dat hij deze beslissing heeft moeten nemen. "Het pijnlijke is dat we vorige week nog veel complimenten van de gemeente Tilburg mocht ontvangen voor onze aanpak, de inrichting van het terrein en de tenten en toepassing van alle corona-maatregelen. Vlak voor de eindstreep zijn we dan toch pootje gelicht door het akelige virus."

Ook Festival Circolo gaat niet door (foto: Jostijn Ligtvoet).
Ook Festival Circolo gaat niet door (foto: Jostijn Ligtvoet).

11.57 - Horecaondernemers balen van regels
Horecabroers Piet en Kees van Strijp (26 en 25) worden een beetje moedeloos van alle horecaregels vanwege corona. Ze hadden hun grote feestzaal net omgebouwd tot binnentuin met ruimte voor 120 man. Met alle nieuwe maatregelen gaat dit niet door. Als grap plaatsten de broers daarom een afbeelding van hun binnentuin, gevuld met wietplantjes. "Beter een wietplantage dan een feestzaal."

11.46 - Dringend advies voor mondkapjes op middelbare scholen
Er komt een dringend advies voor het gebruik van mondkapjes op middelbare scholen. Leerlingen krijgen het advies een mondkapje te dragen in de gangen, de aula en de kantine. In de lessen hoeft dit niet, meldt de NOS.

10.52 - Ondernemers Den Bosch lanceren online warenhuis
Ondernemers in de binnenstad van Den Bosch lanceren een online warenhuis. Daar kan lokaal geshopt worden. Producten van de eerste groep van vijftig winkels zijn nu beschikbaar. De gekochte spullen worden bezorgd of je kunt het ophalen bij de winkel.

10.14 - Mondkapjes verplicht in alle Bijenkorf-filialen
De Bijenkorf gaat vanaf donderdag ook klanten in zijn overige warenhuizen in Amstelveen, Utrecht en Maastricht verplichten een mondkapje te dragen. Eerder waren de mondkapjes alleen verplicht in de filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

09.31 - Dringend advies: ook mondkapje dragen in de rechtbank

Wachten op privacy instellingen...

08.53 - Geen inloopbijeenkomst over de N272/N615
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaat de inloopbijeenkomst over de N272/N615 op 1 oktober bij Time Out in Gemert niet door:

Wachten op privacy instellingen...

08.39 - Dringend advies: draag een mondkapje in bijvoorbeeld winkels
Veel gemeenten delen vandaag op social media het dringende advies om bijvoorbeeld in winkels een mondkapje te dragen. Zo ook de gemeente Sint-Michielsgestel:

Wachten op privacy instellingen...

08.28 - In het ziekenhuis in Breda onderzoeken ze de corona-sneltest
In Breda wordt sinds deze week onderzocht of een sneltest op het coronavirus de capaciteitsproblemen bij GGD's en ziekenhuizen kan oplossen. In het Amphia Ziekenhuis wordt drie weken lang de betrouwbaarheid van deze manier getest. "Als dit werkt, dan kan het een groot verschil maken in het opsporen van coronabesmettingen", zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Bredase ziekenhuis.

08.14 - Cabine- en grondbonden akkoord met KLM, piloten nog niet
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met vakbonden voor cabinemedewerkers en grondpersoneel over de versobering van de arbeidsvoorwaarden. Met piloten is er nog geen principeakkoord, zo meldt de vliegmaatschappij. KLM heeft tot donderdag om bij het kabinet een pakket bezuinigingsplannen in te dienen. Dit herstelplan was een voorwaarde voor de 3,4 miljard euro aan steun die KLM krijgt van de overheid, in de vorm van leningen en kredietgaranties. Door de coronacrisis stond de luchtvaartmaatschappij op omvallen.

KLM heeft met de bonden voor grond- en cabinepersoneel afgesproken dat medewerkers die tot één keer modaal verdienen er nog iets op vooruitgaan, laten FNV en CNV weten. Personeel dat anderhalf keer modaal verdient, hoeft geen salaris in te leveren maar krijgt ook niet de in eerdere cao's afgesproken loonsverhoging. Medewerkers die boven anderhalf keer modaal zitten, gaan juist salaris inleveren. Dat kan stapsgewijs oplopen tot 20 procent minder loon.

KLM moet naar verwachting duizenden medewerkers ontslaan om te bezuinigen.

07.13 - 'Ministerie van VWS voorzag huidige testtekort al in het voorjaar '
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wist al in het voorjaar dat er een tekort aan coronatesten zat aan te komen en dat uitbreiding noodzakelijk was. De artsen die het kabinet adviseren, negeerden de prognose echter herhaaldelijk. Dat meldt Follow the Money op basis van 'interne stukken' die de website in handen heeft.

Het RIVM voorspelde in april al dat de testvraag in september 38.500 testen per dag zou bedragen. Die prognose was leidend voor het Landelijke Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK), dat binnen VWS verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het testbeleid van minister De Jonge.

Onder leiding van arts-microbioloog Edwin Boel anticipeerde het LCDK echter niet op de prognose, waardoor de testcapaciteit bleef steken op 30.000. Dat blijkt uit presentaties en gespreksverslagen van het LCDK.

05.45 - Forse toename aantal nieuwe besmettingen in Duitsland
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat het laatste etmaal in Duitsland is geregistreerd, is fors toegenomen ten opzichte van het aantal dat woensdagochtend werd gemeld. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, is er sprake van maar liefst 2503 nieuwe gevallen in de laatste 24 uur. Woensdag meldde het RKI 1798 nieuwe besmettingen.

05.00 - 'Coronadiscussie niet goed voor draagvlak'
De coronamaatregelen worden in Nederland dusdanig bediscussieerd, dat die daardoor minder goed worden nageleefd. Dat zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, die zitting heeft in het Outbreak Management Team (OMT), in het AD.

"Hier discussiëren we maar door", zegt Voss over het Nederlandse maatschappelijke coronadebat. "Ik denk dat we het draagvlak voor het coronabeleid in Nederland daardoor echt kapot kunnen praten. We moeten stoppen met twijfel zaaien."

03.30 - Opnieuw uitleg over de coronadrukte in de ziekenhuizen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geeft donderdag weer een toelichting op de drukte in de ziekenhuizen. Het is de tweede persconferentie van de tweede coronagolf. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, licht de stand van zaken toe. De persconferentie is om 14.00 uur in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Het coördinatiecentrum verdeelt coronapatiënten tussen ziekenhuizen in verschillende delen van het land. Dat moet de druk op de zorg zo draaglijk mogelijk houden. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen en intensive cares loopt namelijk op. Ziekenhuizen behandelen momenteel ongeveer 700 coronapatiënten. Dat is twee keer zo veel als anderhalve week geleden.

00.00 - Ziekenhuizen vragen coronabonus voor álle medewerkers
Ziekenhuisbestuurders willen bij het toekennen van de zorgbonus geen onderscheid maken tussen IC-personeel en andere medewerkers. Veel ziekenhuizen gaan daarom de coronabonus van 1000 euro netto, die ze vanaf vandaag kunnen aanvragen, voor álle medewerkers onder een bepaald salaris aanvragen. Dat meldt NRC op basis van een rondgang langs tien ziekenhuizen in het hele land.

De ziekenhuizen volgen hierin het advies van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Beide brancheverenigingen adviseren hun leden de bonus aan te vragen voor iedereen die minder dan twee keer modaal (73.000 euro bruto) verdient.

00.00 - Ruim 10.000 coronadoden tijdens eerste golf
Tijdens de eerste coronagolf dit voorjaar stierven ruim 10.000 mensen in Nederland aan vastgestelde of vermoedelijke Covid-19. Dit heeft statistiekbureau CBS bekendgemaakt op basis van voorlopige cijfers.

Van alle coronadoden ontving 60 procent langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking. Het CBS stelt ook vast dat er meer mannen (53 procent) dan vrouwen (47 procent) zijn overleden aan corona. Onder 75- tot 80-jarigen stierven bijna twee keer zo veel mannen als vrouwen aan de ziekte.

De gemiddelde leeftijd van overleden mannen bij wie corona was vastgesteld was 79,7 jaar. Bij vrouwen was dit 83,8 jaar. Het aantal coronadoden heeft betrekking op de periode vanaf maart tot en met juni. Daarbij liet de maand april een piek zien van meer dan 6000 mensen die aan de ziekte doodgingen.

00.00 Joop van den Ende zag theaters liever paar weken dicht
Joop van den Ende pleit voor landelijke maatregelen voor theaters. Van den Ende, zelf onder meer bestuurslid van theater DeLaMar in Amsterdam, zegt blij te zijn dat er theaters open blijven, maar hij had liever gezien dat alles dicht ging. Dat zei hij woensdag in de talkshow Op1.

"Het theater is een veilige plek, maar de besmettingen lopen op", begint hij. "Als er een beslissing genomen wordt, neem die dan voor het hele land." Zo pleit hij voor strengere maatregelen om te voorkomen dat het virus "doorettert".

Op de vraag of hij dan liever de theaters een aantal weken gesloten had gezien, antwoordt Van den Ende instemmend. "Maar goed, dat kan nu niet meer, want er is besloten om dat niet te doen." Sanne Wallis de Vries, die ook aan tafel zat, was het niet eens met de uitspraken van Van den Ende.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!