Liveblog

Coronanieuws: 1250 nieuwe coronabesmettingen, lichte stijging

6 november 2020 om 07:00 • Aangepast 7 november 2020 om 12:29
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van De Redactie
Geschreven door
De Redactie

De hoofdpunten:

  • Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Brabant ligt vrijdag op 1250.
  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur dertien coronapatiënten overleden, meldt het ROAZ vrijdagmiddag.
  • De strijd om Het lekkerste Brabantse Worstenbroodje zal ook komend jaar geen doorgang vinden.
  • Vanaf deze vrijdag is het Spoorpark in Tilburg dagelijks om zeven uur gesloten, omdat hier veel jongeren samenkwamen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

22.15 - Opnieuw oproep voor thuiswerken en naleving regels in winkels
Het kabinet roept samen met de werkgevers en vakbonden mensen opnieuw op om zoveel mogelijk thuis te werken om het coronavirus te bestrijden. Als hiervoor belemmeringen zijn, moeten die sneller worden aangepakt. Ook moeten winkeliers er beter voor zorgen dat klanten zich echt aan de beperkende coronamaatregelen houden. Volgens het kabinet zijn er grote verschillen in de naleving. Grote winkelketens moeten het voortouw gaan nemen om het toezicht in winkelgebieden te regelen.

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) hebben daarover vrijdag afspraken gemaakt met de bazen van grote ketens. Het idee is dat niet alleen winkelpersoneel erop let dat klanten zich houden aan de regels, maar dat er ook publieke handhaving komt. Daarover wordt binnenkort verder gesproken.

17.25 - NS schrapt treinen
Nu door corona het aantal treinreizigers op 30 procent van het normale aantal ligt en dat nog wel een tijdje zo zal blijven, gaat de NS schrappen in de dienstregeling. In de komende weken wordt stapsgewijs 10 procent van de treinen uit de dienstregeling gehaald. Op elk traject blijft minimaal twee keer per uur een trein rijden, zo verzekert de NS. Er worden dus geen lijnen geschrapt.

De aanpassing heeft niet alleen te maken met de forse terugloop in passagiersaantallen, maar ook met het uitvallen van personeel door ziekmelding of quarantaine.

De eerste treinen worden vanaf maandag al uit de dienstregeling geschrapt. De meeste wijzigingen volgen in de week erna. Eind deze maand ligt de treinenloop dan op 90 procent van normaal. Volgens de NS is de maatregel tijdelijk en wordt er weer opgeschaald zodra dat kan.

16.46 - KLM verliest rechtszaak over commissie Surinaamse reisbureaus
KLM moet in Suriname ondanks de crisis in de luchtvaartsector 6 procent commissie blijven betalen op de verkoop van KLM-vliegtickets door reisbureau Does Travel Service in Suriname. Dat heeft de rechter in Paramaribo onlangs besloten. Dat bevestigt advocaat Sheraaz Boedhoe van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA).

Alle luchtvaartmaatschappijen die actief zijn in Suriname zijn verplicht 6 procent commissie te betalen op de vliegtickets die door reisbureaus verkocht worden. Dat staat in een Staatsbesluit uit 2007. Vanwege de grote financiële problemen waar KLM door de coronacrisis mee te kampen heeft, is het luchtvaartbedrijf in juli gestopt met het betalen van die commissies.

16.23 - Rutte vindt aanbod buitenlandse vakantiereizen 'onwenselijk'
Minister-president Mark Rutte vindt het "echt onwenselijk" dat reisorganisaties vakantiereizen naar het buitenland blijven aanbieden. Het kabinet adviseert Nederlanders in ieder geval tot medio januari in eigen land te blijven om te voorkomen dat mensen het coronavirus mee terugnemen van vakantie.

"Uiteindelijk is het advies aan Nederland om niet naar het buitenland op reis te gaan", benadrukte Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Ook niet naar gele gebieden." Ook daar lopen mensen volgens de premier het risico dat zij bijvoorbeeld in een nachtclub toch het virus oplopen en vervolgens in Nederland verder verspreiden. "Dat is afgelopen zomer ook gebeurd."

15.29 - Ajax: fout bij laboratorium
Ajax verklaart de vele positieve coronatesten van afgelopen maandag door een fout bij het laboratorium dat door de Europese voetbalbond UEFA is ingeschakeld. "Dat lijkt ons zeer waarschijnlijk", zei trainer Erik ten Hag in de aanloop naar het uitduel van zondag bij FC Utrecht.

Ajax reisde maandag aanvankelijk slechts met 17 spelers richting Denemarken voor het uitduel met Midtjylland in de Champions League. Zo'n vier uur voor de wedstrijd kregen onder meer Dusan Tadic, Ryan Gravenberch, Zakaria Labyad, Davy Klaassen en Maarten Stekelenburg alsnog toestemming om te spelen. Klaassen en Stekelenburg arriveerden pas ruim twee uur voor de aftrap in Denemarken.

15.04 - Minder betalingen in winkels
Hoewel het aantal pintransacties vorige week nauwelijks veranderde in vergelijking met de week daarvoor, betaalden consumenten nog steeds minder met pin dan normaal voor deze tijd van het jaar. Dat meldt het economisch bureau van ING op basis van transactiegegevens.

In de laatste twee weken van de maand oktober lag de waarde van de pinbetalingen en geldopnames in zowel Nederland als van Nederlanders in het buitenland gemiddeld 14 procent lager dan normaal voor deze tijd van het jaar. Die daling werd ingezet toen het kabinet half oktober de coronamaatregelen weer aanscherpte. In vergelijking met september zien de economen een duidelijk verschil. Toen lag de waarde van de transacties maar 4 procent onder het normale niveau.

In bouwmarkten, supermarkten en woonwinkels werd nog altijd meer dan gemiddeld gepind, bij modewinkels weer een heel stuk minder. Dat komt bijvoorbeeld omdat mensen meer thuis moesten blijven door de coronaregels.

14.54 - Geen Nederlandse coronapatiënten meer in ziekenhuizen Duitsland
In Duitsland worden geen coronapatiënten uit Nederland meer behandeld. De beide mensen die twee weken geleden met een speciale helikopter waren overgebracht van Almere naar Münster, zijn afgelopen etmaal teruggeplaatst, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Sinds dat coronavervoer waren geen anderen naar Duitsland vervoerd.

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, waren tachtig bedden op intensive cares beschikbaar voor Nederlandse patiënten. Dat moest de Nederlandse ziekenhuizen lucht geven. Tijdens de eerste golf in het voorjaar nam Duitsland ook tientallen patiënten van Nederland over.

14.45 - 1250 nieuwe coronabesmettingen
Er zijn vrijdag in Brabant 1250 coronabesmettingen bijgekomen. Donderdag ging het om 1018 nieuwe besmettingen, dus het aantal besmettingen neemt sneller toe.

Wachten op privacy instellingen...

14.40 - Stijging aantal coronagevallen
Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is iets gestegen, na zes achtereenvolgende dagen van daling. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7272 positieve tests geregistreerd. Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6984 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 6996, maar dat aantal is bijgesteld.

In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 56.000 positieve tests geregistreerd. Daarmee is de corona-uitbraak terug op het niveau van ruim twee weken geleden. De piek was tussen 25 en 31 oktober, toen er in zeven dagen tijd 70.000 nieuwe coronagevallen bijkwamen.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 118, het hoogste aantal sinds 29 april. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

14.00 - Nog geen avondklok
Er komt nog geen avondklok in regio's waar het aantal coronabesmettingen nog altijd gevaarlijk snel stijgt. Dat heeft justitieminister Ferd Grapperhaus gezegd na afloop van de ministerraad. "We zijn nog niet op het punt gekomen dat we vinden dat er beslist moet worden over een avondklok", aldus de bewindsman.

13.37 - Sneltest minder betrouwbaar
Mensen die een sneltest hebben laten doen om uit te vinden of ze besmet zijn met het coronavirus, gaan er bij een negatieve uitslag te gauw van uit dat ze het virus ook helemaal niet bij zich dragen en dus geen risico voor anderen met zich meebrengen. Dat zegt GGD-baas Sjaak de Gouw. "We merken dat mensen er verkeerde conclusies aan verbinden."

Voor een betrouwbare uitslag van een sneltest "moet je best wel veel virus bij je dragen", aldus De Gouw. Een sneltest reageert minder goed op een beginnende infectie. Die kan, een of twee dagen na de besmetting, door de sneltest over het hoofd worden gezien, terwijl de incubatietijd vier tot tien dagen is. "We denken dat er daardoor veel mensen rondlopen die toch een verhoogd risico met zich meedragen." Ze kunnen met name een gevaar opleveren voor kwetsbare mensen.

Wie in contact is geweest met iemand met corona en dat hoort van deze persoon, de GGD of de app, moet gewoon in quarantaine. Een sneltest kan dan niet helpen om eerder aan de quarantaineverplichtingen te ontsnappen. Pas een dag of zeven na het contact met een besmet persoon kan er meer zekerheid worden verkregen, zegt De Gouw.

12.50 - Uitbreiden
Voor de Spoedeisende Hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis staan tenten. Die tenten worden gebruikt als extra wachtruimte. Het ziekenhuis zegt dat ze hun patiënten ook in de winter een comfortabel onderkomen willen bieden. Daarom gaat het ziekenhuis wat uitbreiden.

12.32 - ROAZ-cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur dertien coronapatiënten overleden. Dit is lezen op het coronadashboard van het ROAZ. Er werden de afgelopen 24 uur 41 nieuwe coronapatiënten opgenomen, acht minder dan donderdag. In totaal liggen er nu 439 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, 26 minder dan donderdag. Zeven patiënten zijn overgeplaatst, 59 mensen zijn de afgelopen 24 uur uit het ziekenhuis ontslagen.

12.28 - Spoorpark Tilburg 's avonds dicht
Vanaf deze vrijdag is het Spoorpark in Tilburg dagelijks om zeven uur gesloten. Dit besluit is genomen na overleg met de wijkregisseur, wijkagenten en handhavers. De laatste weken is gebleken dat het park in de avonduren een plek is waar veel groepen jongeren samenkomen, zich misdragen en de coronamaatregelen massaal worden genegeerd.

12.23 - Lekkerste Brabantse worstenbroodje
De strijd om Het lekkerste Brabantse worstenbroodje zal ook komend jaar geen doorgang vinden. Dit jaar ging de wedstrijd ook al niet door vanwege het coronavirus en de organisatie heeft nu besloten het evenement ook de editie van 2021 af te blazen. De organiserende stichting vindt het nu maatschappelijk onverantwoord om de wedstrijd te organiseren. Wel gaat de organisatie zich opmaken voor de 25e editie waarvan de finale dan in 2022 moet plaatsvinden.

Dat moet een speciale editie worden. Naast de normale wedstrijd wordt er dan namelijk ook een speciale wedstrijd uitgeschreven voor het innovatieve worstenbroodje. Ook daaraan kunnen thuisbakkers, leerlingen, studenten en professionele bakkers deelnemen. De inzenders moeten er een verhaaltje bij schrijven over hoe men tot die creatie is gekomen en wat de ingrediënten zijn.

10.35 - Coronateststraten
In Eindhoven komt een XL-coronateststraat voor sneltesten en reguliere PCR-testen. Dat maakt het Ministerie van Volksgezondheid bekend. Deze XL-locatie wordt nu uitgewerkt en ingericht. De nieuwe Nederlandse XL-coronateststraten openen eind november of begin december, afhankelijk van de lokale situatie. Bij de XL-teststraten kunnen tussen de drieduizend en twaalfduizend testen per dag afgenomen worden.

In West-Brabant komt een zogenoemde L-test locatie. De exacte locatie van deze teststraat moet nog worden bepaald. Alle nieuwe locaties zijn aanvullend op de basis-testinfrastructuur van de GGD die al geruime tijd operationeel is.

08.47 - Nieuwe coronatestlocatie in Uden
De huidige coronatestlocatie van de GGD in Uden verhuist naar bedrijventerrein Vluchtoord. De huidige locatie in Uden is niet geschikt voor alle weertypes en voor verdere uitbreiding. Daarom ging de GGD Hart voor Brabant op zoek naar een andere plek. De nieuwe testlocatie is geschikt voor zowel?koude, natte?als warme weersomstandigheden en voor verdere uitbreiding. De nieuwe locatie is vanaf volgende week dinsdag operationeel.

De coronateststraat van de GGD in Uden (foto: GGD).
De coronateststraat van de GGD in Uden (foto: GGD).

07.27 -The Passion
De elfde editie van The Passion wordt gehouden in Roermond. De Limburgse stad zou in 2020 ook al het decor zijn voor het spektakel, maar dat ging niet door vanwege de coronacrisis. Het is voor het eerst dat The Passion onder de rivieren wordt gehouden. De muzikale paasvertelling vindt plaats op 1 april, Witte Donderdag, op het Munsterplein in het centrum van Roermond. De uitzending is live te volgen bij KRO-NCRV op NPO 1.

07.00 - Ledenaantallen sportverenigingen onder druk
De ledenaantallen van sportverenigingen zijn tijdens de tweede coronagolf nog verder onder druk komen te staan. Drie op de tien clubs zegt te maken te hebben met een dalend aantal leden, veelal gerelateerd aan het coronavirus. Dat meldt het sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut Mulier Instituut op basis van een peiling eind september en begin oktober. Met name zaalsporten hebben het momenteel moeilijk.

06.00 - Coronacrisis raakt export
Het exporterend bedrijfsleven in Nederland heeft in oktober opnieuw behoorlijk last gehad van de coronacrisis, al was de impact wel wat minder sterk dan eerder dit jaar. Dat melden de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex en kredietverzekeraar Atradius. Nog steeds ervaart ruim de helft van de respondenten een negatieve impact, al zijn de percentages iets aan het afnemen, van 66 procent in het tweede kwartaal naar 53 procent in oktober.

04.59 - Minder diagnoses borstkanker
De diagnose borst- en darmkanker is dit voorjaar drieduizend keer minder gesteld dan normaal. Een van de oorzaken is het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken door de coronacrisis. Het fors lagere aantal diagnoses komt ook door uitgesteld huisartsenbezoek en late doorverwijzing naar het ziekenhuis. Dit blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), meldt het AD.

Wachten op privacy instellingen...

04.26 - Fraude met Covid19-verklaringen
Op sociale media zijn oplichters actief die Covid-19-verklaringen verkopen waarin staat dat iemand negatief is getest op corona zonder dat diegene daadwerkelijk een test heeft ondergaan. Zo'n vervalste verklaring, die vaak maar voor een aantal tientjes wordt aangeboden, kan de koper gebruiken om mee naar het buitenland te gaan. Dat meldt het AD, dat een aantal oplichters benaderde op WhatsApp en Snapchat .

03.05 - Winkeliers in de knel
Winkeliers in de mode-, schoenen- en sportbranche zeggen in grote problemen te komen vanwege de verscherpte coronamaatregelen en de terughoudendheid van banken om extra leningen te verstrekken, schrijft De Telegraaf. Sportzaken worden hard getroffen nu het kabinet dringend adviseert om tot januari niet met vakantie te gaan. "Deze ondernemers hebben seizoenskredieten nodig", zegt brancheorganisatie INretail.

00.03 - Meer overlijdens
Er zijn vorige week opnieuw meer mensen overleden. Naar schatting ging het om 3600 mensen, ruim tweehonderd meer dan een week eerder. De sterfte in week 44 is zevenhonderd hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. Volgens het CBS nam de sterfte vooral toe bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!