Liveblog

Coronanieuws: lockdown met drie weken verlengd, 'definitieve streep door carnaval'

12 januari 2021 om 06:19 • Aangepast 20 januari 2021 om 14:22
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus die voor Brabant interessant zijn.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Dinsdagavond hield het kabinet een persconferentie over het coronabeleid.
  • De lockdown wordt met drie weken verlengd, tot en met dinsdag 9 februari.
  • Kabinet polst het OMT voor spoedadvies over een mogelijke avondklok.
  • Veiligheidsregio's: definitief een streep door carnaval.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is afgesloten

22.30 - Huisartsenvereniging: minister komt vaccinatieafspraken niet na
Ondanks eerdere afspraken die de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft gemaakt met het Ministerie van Volksgezondheid kunnen huisartsen toch niet in januari al gevaccineerd worden tegen COVID-19. Dit is een besluit van minister Hugo de Jonge, meldt de vereniging dinsdag.

"De minister laat de huisartsen en daarmee hun patiënten in de kou staan", stelt Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV. De vereniging betreurt de beslissing omdat er 'een haalbare oplossing was gevonden waarbij huisartsen die onmisbaar zijn in de spoedzorg snel konden worden ingeënt'.

Begin deze maand werd bekendgemaakt dat ook huisartsen met prioriteit een vaccinatie zouden krijgen. Dat gebeurde kort nadat VWS had laten weten zorgpersoneel in de acute zorg voorrang te geven. In de eerste berichten werden huisartsen aanvankelijk niet genoemd, waarna LHV overleg voerde met VWS.

Dat huisartsen nu toch geen prioriteit krijgen, noemt Kalsbeek onbegrijpelijk. "De minister laat de kans liggen om snel de huisartsen in de frontlinie te beschermen en daarmee ook de verzekering dat een grote groep kwetsbare patiënten op hun huisarts kan blijven rekenen."

21.55 - 'Eerder starten vaccineren verpleeghuizen is goed nieuws'
Het is 'goed nieuws' dat verpleeghuizen eerder dan gepland kunnen starten met het vaccineren van bewoners, zeggen branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg ActiZ en ouderenbond ANBO. "ActiZ is blij dat het advies van de Gezondheidsraad om kwetsbaren in de samenleving snel te vaccineren, opgevolgd kan worden", stelt bestuurslid Conny Helder.

Verpleeghuizen staan te popelen om te beginnen met de vaccinaties, aldus ActiZ. "De voorbereiding voor de vaccinaties is grotendeels afgerond: registratiesystemen zijn op orde gebracht, prikteams zijn geformeerd. Het wachten is nu op de toestemming van cliënten of hun wettelijke vertegenwoordiger en op de vaccins zelf."

21.45 - KNVB sluit zich aan bij Rutte: samen naar de eindstreep
De KNVB en de belangenverenigingen ECV (Eredivisie) en CED (Keuken Kampioen Divisie) hopen op een "snelle zege" van het coronabeleid van de overheid. "En daarmee op een spoedige terugkeer naar uiteindelijk weer volle stadions", lieten de drie organisaties weten in een gezamenlijke reactie op de verlengde lockdown.

"Publiek is inmiddels al maandenlang niet meer toegestaan bij de wedstrijden. Onze sector heeft hierdoor met toenemende financiële problemen te kampen, want de clubs zijn juist voor een zeer groot deel afhankelijk van de inkomsten uit deze stadionbezoeken."

21.25 - 'Besluit over 1,5 meter afstand scholieren had eerder gemoeten'
"Dit had eigenlijk eerder besloten moeten worden." Dat zegt voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Eugenie Stolk over de herinvoering van de regel dat middelbare scholieren 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. De bond is niet te spreken over de gang van zaken.

"Na de openlijke speculaties van het OMT werd het hoog tijd dat het kabinet nu eindelijk duidelijkheid gaf", aldus Stolk. Ze doelt op uitspraken van twee leden van het Outbreak Management Team (OMT), kinderarts Karoly Illy en hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss.

Zij zeiden vorige week al dat het "een vergissing" is geweest om aan te nemen dat pubers amper een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. De regel om 1,5 meter afstand te houden is op middelbare scholen te snel losgelaten.

21.15 - 'Langere lockdown mokerslag bij veel ondernemers'
De verlenging van de lockdown met drie weken komt als een "mokerslag" aan bij veel ondernemers, ondanks dat de coronacijfers in Nederland al duidelijk maakten dat een versoepeling niet voor de hand ligt. Dat stellen werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland, die wijzen op de schadelijke gevolgen voor sectoren die al lange tijd op slot zitten. "De reserves van ondernemers zijn op."

Onder andere de horeca, culturele ondernemers, de evenementenbranche, reissector en sportscholen hebben al lang te maken met beperkende maatregelen. De belangenorganisatie voor het bedrijfsleven vindt de aangekondigde verruiming van de coronasteun dan ook hard nodig. Daarbij noemen ze een verbetering van de vergoeding voor de vaste lasten voor getroffen bedrijven "noodzakelijk". Nu zouden vooral veel middenbedrijven, met meer dan 250 werknemers, steun mislopen die ze wel nodig hebben.

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ook voor meer hulp voor startende ondernemers en een ophoging van de loonsubsidies. Ook roepen ze het kabinet op om nu goed na te denken over de heropening van de economie in combinatie met de vaccinatiecampagne. "Dat kan ondernemers weer het perspectief geven dat nu ontbreekt."

21.10 - Musea: noodsteun moet snel worden uitbetaald
Musea willen dat de toegezegde noodsteun snel uitbetaald wordt, zegt de Museumvereniging. De musea hebben begrip voor de lockdown, maar willen meer duidelijkheid over de noodsteun in 2021.

"De toegezegde noodsteun voor dit jaar is nog niet binnen, terwijl er geen inkomsten zijn, de kosten doorlopen en de financiële reserves uitgeput raken", zegt directeur van de vereniging Mirjam Moll. "Het geld moet snel daar naartoe waar het nodig is."

Bovendien loopt de huidige noodsteun tot eind juni, aldus Moll, "terwijl heel 2021 in het teken van corona zal staan." De Museumvereniging vraagt het kabinet dan ook snel noodsteun voor de tweede helft van 2021 toe te zeggen. "Hoe eerder daarover duidelijkheid is, hoe meer musea en andere culturele instellingen de eindstreep van deze coronacrisis halen."

Premier Mark Rutte kondigde dinsdagavond aan dat de huidige lockdown verlengd wordt met drie weken, tot en met 9 februari. Dat betekent dat musea creatief moeten omgaan met de planning van hun exposities.

Veel musea hebben hun planning zo vormgegeven dat ze minder afhankelijk zijn van buitenlandse bruiklenen, bijvoorbeeld door uit hun eigen vaste collectie te putten. Het Groninger Museum maakte dinsdag bekend de expositie rond The Rolling Stones langer te laten doorgaan, tot 28 februari. De rondreizende tentoonstelling wordt in juni in het Franse Marseille verwacht.

21.00 - Kappers: jammer dat er niet meer duidelijkheid is over steun
De kappersbranche is teleurgesteld dat er niet direct meer duidelijkheid is gegeven over de extra steunmaatregelen. Dat zegt kappersbranchevereniging ANKO. "We zitten met een branche waarin veel ondernemers tussen wal en schip vallen. We hadden gehoopt op meer invulling van de extra steun. Het probleem speelt nu", aldus een woordvoerster.

Ook contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten, kappers en sekswerkers moeten drie weken langer de deuren gesloten houden. Premier Rutte kondigde dinsdagavond een verlenging van de huidige lockdown aan, tot en met 9 februari.

"Er is enorme paniek", vertelt de ANKO-woordvoerster. "We zijn een branche met veel kleine ondernemers die in de eerste lockdown de reserves al hebben opgemaakt. Die spaargeld hebben aangesproken of leningen hebben afgesloten. Dat doe je niet allemaal nog een keer. Er is niks om op terug te vallen."

20.55 - CBR stelt nog eens 120.000 examens uit
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt nog eens 120.000 examens, toetsen en rijtesten uit. Dat is bovenop de 190.000 geannuleerde examens en testen uit de periode van 15 december tot en met 19 januari, aldus het CBR.

In ieder geval tot en met 9 februari worden geen examens en toetsen meer afgenomen. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zouden eerst tot en met 19 januari duren. Die worden nu met drie weken verlengd.

Na de verlengde lockdown kunnen alle examens, toetsen en testen zonder extra kosten worden ingehaald. Voor het inhalen heeft het CBR tot en met 15 mei plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel meteen een reservering worden gemaakt. Plekken voor nieuwe examens, toetsen en rijtesten kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode na 17 mei.

20.53 - Ouderenorganisaties: blijf in contact met (eenzame) ouderen
Met de verlenging van de strenge lockdown tot 9 februari, roepen ouderenorganisaties op om extra aandacht aan (eenzame) ouderen te geven. "Het is begrijpelijk dat het verlengd wordt, dat is niet meer dan logisch, maar we hopen dat er aandacht voor eenzame ouderen blijft en dat die vergroot wordt", zegt een woordvoerder van ouderenbond ANBO. "Houd elkaar in de gaten."

20.45 - Onbegrip in reisbranche om beperkingen tot eind maart
Dat de reissector tot het einde van maart te maken heeft met beperkingen, leidt tot onbegrip bij ondernemers in de branche. ANVR, de belangenorganisatie voor reisondernemingen, eist dat het kabinet de beperkingen voor vakanties naar het buitenland gelijk op laat lopen met maatregelen voor andere bedrijfstakken.

Premier Mark Rutte maakte dinsdag bekend dat de harde lockdown, met horeca- en winkelsluitingen, nog zeker drie weken zal duren. Tegelijkertijd riep hij Nederlanders op om tot en met maart niet naar het buitenland te reizen. Alleen bij zwaarwegende redenen voor bijvoorbeeld werk zijn reizen over de grens geoorloofd, zo zei Rutte.

"ANVR heeft begrip voor de situatie dat de huidige lockdown moet worden verlengd om het oplopende aantal besmettingen de baas te blijven, maar de reissector heeft er totaal géén begrip voor dat zij als enige sector 'op slot' staat tot eind maart", aldus de brancheorganisatie.

"Het kabinet heeft nu besloten dat er niet gereisd mag worden tot eind maart in plaats van half maart", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. Volgens hem ligt de reissector al sinds maart 2020 praktisch stil, waarmee het een van de hardst geraakte bedrijfstakken van de coronacrisis is. "Wij vragen het kabinet om passende steunmaatregelen die ons helpen de periode naar het begin van herstel te overbruggen", aldus Oostdam. Hij benadrukt dat aanvullende steun ook ten goede moet komen aan kleine reisbureaus en zelfstandige reisagenten.

20.40 - Kinderopvang: langere sluiting helaas onvermijdelijk
Dat ook de kinderopvang langer dichtblijft voor het grootste deel van de kinderen, is volgens de belangrijkste organisaties in de sector "helaas onvermijdelijk". Ze noemen de uitkomsten van het nader onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus "vanzelfsprekend van groot belang voor de kinderopvang, waar immers geen afstand kan worden gehouden van en tussen jonge kinderen".

Mocht uit het RIVM-onderzoek blijken dat de Britse variant makkelijker door jonge kinderen kan worden verspreid, dan moeten medewerkers uit de kinderopvang voorrang krijgen bij de vaccinaties, vinden Branchevereniging Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). Verder noemen de organisaties het belangrijk dat medewerkers zich snel kunnen laten testen.

Net als scholen is de kinderopvang tijdens de lockdown alleen open voor noodopvang. Het kabinet bekijkt of het mogelijk is om opvanglocaties en basisscholen al op 25 januari weer de deuren te laten openen. Dat hangt sterk af van de uitkomsten van het onderzoek naar de Britse mutatie.

De overheid compenseert nog steeds de kinderopvangkosten. Ouders moeten hun facturen gewoon betalen en krijgen een vergoeding van de overheid. Op die manier blijven de instellingen financieel overeind.

20.20 - 'Basisonderwijs wil graag open, maar veiligheid staat voorop'
Basisscholen willen zo snel mogelijk hun deuren weer openen, "mits dat veilig en verantwoord kan voor leerlingen en onderwijspersoneel", aldus de PO-Raad. De organisatie van schoolbesturen reageert begripvol op het kabinetsbesluit om nader onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus af te wachten. De vraag is nog in hoeverre die besmettelijk is voor jonge kinderen. "Veiligheid staat voorop."

Basisscholen mogen bij gunstige uitkomsten op zijn vroegst op 25 januari hun deuren openen om fysiek onderwijs te geven aan al hun leerlingen. Nu geven ze vooral onderwijs op afstand en verzorgen ze noodopvang voor kwetsbare kinderen en leerlingen met ouders die een cruciaal beroep uitoefenen.

De raad meldt dat de druk op die noodopvang zodanig is toegenomen, dat de situatie "onhoudbaar" is geworden. "Schoolbesturen hebben aan de PO-Raad laten weten dat zij veel meer leerlingen opvangen dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar." Daarom heeft de organisatie het ministerie van Onderwijs gevraagd de criteria voor noodopvang en de lijst met cruciale beroepen "nog eens tegen het licht te houden".

20.11 - 'Kom eindelijk over de brug met geld voor starters in de horeca'
De horeca wil dat het kabinet nu "eindelijk eens over de brug komt" met geld voor startende horeca-ondernemers. Starters kunnen nu namelijk geen aanspraak maken op steun omdat ze volgens het huidige systeem geen omzetverlies kunnen bewijzen. "Men verschuilt zich achter de systemen, maar het moet wel gaan gebeuren", vindt Rob Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland in reactie op de verlenging van de lockdown.

Die duurt nog zeker tot en met 9 februari. De branchevereniging zegt verder begrip te hebben voor het verlengen van de lockdown vanwege de gezondheid, maar hoopt dat de extra aangekondigde maatregelen de solidariteit zal laten zien waar de premier over spreekt, aldus Willemsen.

20.08 - Sportbonden terughoudend met herstart na verlenging lockdown
In sporten als handbal, tafeltennis en vermoedelijk ook badminton betekent de verlengde lockdown opnieuw uitstel van het vervolg van de competities op het hoogste niveau. Dat blijkt bij een rondgang langs een aantal sportbonden. "Zo lang de lockdown duurt, gaan wij niet beginnen", zegt Sjors R÷ttger, directeur van het Nederlands Handbalverbond (NHV). Namens de tafeltennisbond NTTB valt woordvoerder Dennis Rijnbeek hem bij.

"Het is voor onze clubs ook te ingewikkeld om te voldoen aan alle voorwaarden." Badmintonbond Nederland beraadt zich nog, maar de kans is klein dat de eredivisie in die sport snel weer begint. In december stelde die bond al dat een hervatting van de competitie in strijd is met de oproep van het kabinet het aantal reisbewegingen te beperken om zo het coronavirus terug te dringen.

20.05 - 'Voor dagattracties cruciaal om in ieder geval maart te openen'
Voor dagattractiebedrijven is het cruciaal dat er in ieder geval in maart geopend kan worden, zegt directeur Kees Klesman van de Club van Elf. Hoe langer de lockdown duurt, hoe pijnlijker het wordt voor attractieparken en andere dagattracties. "We willen perspectief voor de komende maanden."

Openen in maart is dan ook cruciaal, omdat in de lente en zomer de meeste omzet wordt gemaakt. Dit jaar is die periode extra belangrijk, om het omzetverlies van de winter nog enigszins te compenseren. "En ze kunnen ook veilig open, met voldoende afstand en hygiënemaatregelen", stelt Klesman. "Op die manier openen is voor de bedrijven alsnog niet optimaal, maar ze kunnen echt niet dichtblijven tot iedereen gevaccineerd is."

20.03 - 'Situatie voor jongeren en studenten steeds nijpender'
De situatie voor jongeren en studenten wordt steeds nijpender door de verlengde lockdown. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en vakbond CNV Jongeren maken zich grote zorgen over de geestelijke gezondheid en toenemende kansongelijkheid in het onderwijs voor deze groep. Voorzitter Lyle Muns van de LSVb zegt een toename te zien in de moedeloosheid en het gebrek aan motivatie bij studenten. "Het thuisonderwijs trekt een zware wissel op hun geestelijk welzijn", zegt hij.

"Studenten volgen nu al bijna een jaar onderwijs vanuit hun kamertje. We zien een groot tekort aan fysieke studieplekken op onderwijsinstellingen, een groeiend tekort aan stageplekken, meer studievertraging en te weinig financiÙle compensatie vanuit de overheid. Dat alles zorgt voor minder motivatie en perspectief bij studenten." Dinsdagavond maakte het kabinet bekend de huidige coronamaatregelen met tenminste drie weken te verlengen tot en met 9 februari.

Justine Feitsma, voorzitter van de jongerenvakbond CNV, zegt dat jongeren in financieel opzicht steeds meer in de knel raken. "Vanuit het kabinet is er geen aanpak tegen jeugdwerkloosheid, terwijl veel jongeren hun bijbaan in de retailsector en horeca zijn kwijtgeraakt. Zij zien zich genoodzaakt te moeten lenen omdat ze anders niet rondkomen."

19.58 - Begrip en teleurstelling bij zwembond KNZB over langere lockdown
Zwembond KNZB begrijpt het besluit van de regering de lockdown met drie weken te verlengen. Maar teleurstelling is er wel dat de zwembaden voorlopig niet open mogen. "We hopen van harte dat we na die drie weken weer in de zwembaden terecht kunnen. Wat ons betreft moet dat ook kunnen. Er is eerder wetenschappelijk aangetoond dat het sporten in de zwembaden op een veilige manier mogelijk is", stelt de KNZB in een reactie op de aankondiging van premier Rutte.

De bond zegt te blijven streven naar een snelle en verantwoorde heropening van de zwembaden. "Wanneer er straks weer ruimte is voor versoepelende maatregelen is de zwemsport hier klaar voor." Stilstaan is geen optie voor KNZB-directeur Aschwin Lankwarden. "Vallen is vervelend, blijven liggen nog erger. Op tal van plekken organiseren verenigingen daarom alternatieve trainingen en activiteiten om door te kunnen blijven sporten. We moedigen dat zeer aan", aldus Lankwarden.

19.54 - Rutte: coronabeleid gaat door als kabinet aftreedt
Wat betreft de coronacrisis blijft het kabinet op volle kracht besluiten nemen, ook als het zou aftreden om de toeslagenaffaire, zegt premier Mark Rutte. Volgens de minister-president heeft het land dat ook nodig. Het kabinet besluit deze week of het zal opstappen wegens de toeslagenaffaire. Een snoeihard rapport hierover heeft er ook toe geleid dat veel oppositiepartijen het kabinet willen wegsturen.

Zelf opstappen wordt ook besproken, maar volgens betrokkenen zou het voor het kabinet te zwaar wegen om zomaar ontslag te nemen. Een 'demissionair' kabinet heeft veel minder slagkracht. Maar volgens Rutte is het belangrijk dat het kabinet bevoegd blijft om zware coronabesluiten te nemen. "Als het niet formeel is, dan tenminste mentaal. Op corona ben je altijd missionair. Dat is staatsrechtelijk misschien een formaliteit."

19.53 - Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen
In verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg kan op 18 januari begonnen worden met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Dat is twee weken eerder dan voorzien. Thuiswonenden komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jong.

Een kritische Tweede Kamer drong vorige week in het coronadebat sterk aan op eerdere vaccinatie van kwetsbare ouderen. Mede dankzij een extra bestelling vaccins van Pfizer en het vooruitzicht dat mogelijk al deze maand het middel van AstraZeneca op de markt wordt toegelaten, kan De Jonge aan die wens tegemoetkomen.

19.48 - 'Hopelijk volgende week meer duidelijk over openen basisschool'
Het kabinet geeft mogelijk volgende week meer duidelijkheid over wanneer de basisscholen en kinderopvangcentra weer open kunnen. Premier Mark Rutte hoopt dat dan meer bekend is over de vatbaarheid van basisschoolkinderen voor de Britse variant van het coronavirus. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Eerder leken kinderen op de basisschool nauwelijks een rol te spelen in de verspreiding van het virus.

"Het eerste wat we weer willen openen zijn de scholen, en dan hebben basisscholen prioriteit", zegt de premier. "Maar dat kan alleen als de cijfers het toelaten." Op z'n vroegst kunnen basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer open.

19.43 - Veiligheidsregio's: definitief een streep door carnaval
Een lockdownverlenging van drie weken betekent definitief een streep door carnaval dit jaar. Dat zeggen de Brabantse veiligheidsregio's dinsdagavond na de persconferentie van het kabinet. In die persconferentie werd de lockdown met drie wekend verlengd.

"Het is niet onverwacht maar evengoed een grote teleurstelling voor velen van u", zo schrijven de voorzitters. "Het enige dat wij nu kunnen doen, is doorbijten. Vol blijven houden met de blik gericht op beter tijden. Want die komen. Ook deze storm zal gaan liggen. En dan kunnen wij Brabanders weer leven zoals wij dat het liefste doen: dicht bij elkaar."

19.41 - Kledingwinkel in Lieshout hoopt lockdown te overleven
Henriëtte de Natris-Hoogers van Hoogers Mode in Lieshout was aan het aftellen naar 19 januari. Nu de lockdown langer duurt hoopt ze dat ze de komende weken nog doorkomt.

19.37 - Winkels blij met extra steun, maar nog geen reden tot juichen
Winkeliers zijn blij dat het kabinet extra steun muittrekt voor ondernemers, maar vinden dat er nog geen reden is tot juichen 'zolang details ontbreken'. Daarmee reageert branchevereniging INretail op het verlengen van de lockdown, die drie weken langer zal duren.

INretail wil een realistisch bedrag van het kabinet en maatregelen die passen bij de verschillende winkelbranches om 'levendige dorpen en steden te kunnen behouden'. Verder pleit de vereniging opnieuw voor de mogelijkheid om bestellingen bij winkels te kunnen afhalen. "Dat kan absoluut veilig", aldus de vereniging.

De verlenging van de lockdown is een nekslag voor de schoonheidsspecialisten, zegt branchevereniging ANBOS. "Gezien de ontwikkeling van de cijfers hadden we dit al gevreesd, maar we hoopten op meer vooruitzicht. Helaas hakt dit heftige nieuws er behoorlijk in. Het is echt schrijnend", aldus de organisatie.

19.30 - Bekijk hier de samenvatting van de persconferentie

19.21 - De Jonge verwacht dat Britse mutatie coronavirus overhand krijgt
De Britse variant van het coronavirus zal waarschijnlijk de overhand krijgen in Nederland. Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens de persconferentie. Nu is die virusmutant in Nederland nog maar verantwoordelijk voor een paar procent van het totaal aantal besmettingen, maar dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven.

"Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden", aldus de minister. De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker.

Het aantal coronabesmettingen in Ierland loopt snel op. De Britse variant die besmettelijker zou zijn is daar gevonden in bijna de helft van de positieve testen. De verwachting is dat die ook in Nederland de overhand krijgt. Denemarken sprak die vrees al eerder uit. In Ierland is de infectiegraad de afgelopen drie weken vertienvoudigd tot bijna 1300 gevallen per 100.000 inwoners, wat mede wordt toegeschreven aan de Britse virusmutatie.

19.17 - Vaccinaties niet het einde van de crisis, zegt De Jonge
Maar het begin van het einde. "We zijn er nog niet." De Jonge roept iedereen op om thuis te blijven nadat ze zijn getest. Als je positief test, blijft dan thuis, verzoekt hij opnieuw. "Mocht je problemen hebben met thuisblijven, bijvoorbeeld omdat je de hond moet uitlaten of omdat er boodschappen moeten worden gedaan: blijf thuis. Er is hulp. Altijd. Schroom het niet om bijvoorbeeld gebruik te maken van de talloze vrijwillige hulporganisaties die je in zo'n geval kunnen bijstaan."

19.07 - Kabinet polst OMT voor spoedadvies over avondklok
Een avondklok zou betekenen dat je 's avonds en 's nachts na bepaalde uren niet meer op straat mag zijn. Het OMT is om spoedadvies gevraagd over het nut van zo'n avondklok. Dat advies zou ergens begin volgende week worden behandeld door het kabinet, aldus Rutte.

"In het laatste advies van het OMT staat een avondklok genoemd om groepsvorming, met name van jongeren, tegen te gaan. Dat OMT-advies moeten we met deze cijfers en alle onzekerheid rond de Britse virusvariant serieus nemen. We gaan het OMT om een spoedadvies vragen om uit te zoeken wat een avondklok zou opleveren, of wat de alternatieven zijn", zegt Rutte.

19.05 - Leerlingen moeten anderhalve meter afstand gaan houden
Leerlingen op middelbare scholen moeten weer anderhalve meter afstand houden van elkaar. Nu is het zo dat scholieren wel anderhalve meter tot docenten moeten houden, maar niet tot elkaar.

19.04 - 'Bovenop economische steunpakketten meer nodig'
"Als je als bedrijf van de ene op de andere dag wordt gesloten, moet je op steun kunnen rekenen", zegt Rutte. "Dat is ook voor het belang van ons allemaal, niet alleen omdat het om ongelofelijk veel banen te gaan, maar ook omdat we straks levendige steden en dorpen willen", aldus de premier. "De ministers die daarover gaan komen met een plan voor een aanvullend economisch steunpakket."

"De sociaaleconomische gevolgen zijn hartverscheurend. We kunnen niet alle pijn bij ondernemers wegnemen, maar nu wel licht zien aan het einde van de tunnel is het belangrijk dat we zoveel mogelijk banen en bedrijven door de crisis heen trekken."

19.01 - Lockdown met drie weken verlengd, grote zorgen over Britse virusvariant
De huidige lockdown wordt verlengd tot en met dinsdag 9 februari. Een lastige boodschap, zo erkent Rutte. Het kabinet heeft grote zorgen over de gemuteerde variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. Minister-president Mark Rutte noemt de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland 'alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt'.

Het kabinet heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen, bevestigt Rutte. Ook daalt het aantal besmettingen met het coronavirus nog niet snel genoeg.

18.45 - De persconferentie begint over een kwartier
De gehele persconferentie is live te volgen in dit bericht. Ook in dit liveblog volgens updates over de persconferentie, die om zeven uur begint.

18.13 - Meer draagvlak voor coronaregels en grotere vaccinatiebereidheid
De steun voor de coronamaatregelen is toegenomen en de vaccinatiebereidheid is groter. Ook zijn Nederlanders optimistisch over het nieuwe jaar. Dat stelt I&O-onderzoeker Peter Kanne op basis van onderzoek onder 2193 Nederlanders begin januari, uitgevoerd in opdracht van de NOS. Driekwart van de Nederlanders wil de lockdown verlengen.

Daarbij vindt bijna 80 procent een verlenging van de lockdown acceptabel. Een derde wil zelfs de lockdown aanscherpen terwijl een vijfde juist versoepeling wil. Slechts 6 procent vindt dat er een eind moet komen aan de lockdown. In december stond twee derde van de Nederlanders achter de manier waarop het kabinet in het algemeen omgaat met de coronamaatregelen.

Dat nam in januari toe naar 72 procent. De steun voor de economische maatregelen steeg van 54 naar 57 procent. Nu in Nederland het vaccineren is begonnen, is de vaccinatiebereidheid gestegen. Het percentage mensen dat zich 'zeker wel' wil laten vaccineren steeg van 41 procent naar 63 procent. In november was dat nog minder dan een derde.

17.53 - 'In coronajaar 2020 bleef bijna helft winkelend publiek weg'
De corona-uitbraak en alle maatregelen om besmettingen te voorkomen hebben de Nederlandse winkelstraten veel leger gemaakt. Volgens marktonderzoeker RMC waren er in 2020 bijna de helft minder passanten in winkelstraten dan een jaar eerder. RMC, dat winkeliers advies aanbiedt over trends in de detailhandel, meet al langere tijd de drukte in winkelgebieden met behulp van sensoren. Gemeten over het afgelopen jaar telde het onderzoeksbureau 47 procent minder mensen die de etalages van fysieke winkels afstruinden.

17.00 - Geen evenementen voor oorlogsmuseum in Overloon tot tenminste 1 juli
Het oorlogsmuseum in Overloon blijft dicht tot tenminste 1 juli. Ook de viering van het 75-jarig bestaan op 25 mei moet daarom worden verplaatst. evenals het jaarlijkse Militracks-evenement halverwege mei. "Tezamen met andere festiviteiten worden deze twee events verschoven naar het najaar", aldus het museum in een verklaring.

16.51 - Kabinet wil OMT-advies over avondklok vanwege Britse variant
Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.

Het is nog niet bekend wanneer het advies verwacht wordt en wanneer de maatregel in zou gaan mocht er een positief advies over komen. Wel is het dus zo goed als zeker dat er geen avondklok wordt aangekondigd tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond.

16.40 - Burgemeesters willen geen avondklok
Burgemeesters in Nederland zijn zeker geen voorstander van het invoeren van een avondklok. Ze vinden de maatregel buitenproportioneel en vragen zich af of een avondklok het gewenste effect oplevert. Dat heeft de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls dinsdag laten weten tijdens overleg met het kabinet over de nieuwste coronamaatregelen, die minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend gaan maken.

Bruls was bij dat overleg als voorzitter van het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De burgemeesters denken volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad dat er nog andere mogelijkheden zijn om het aantal besmettingen verder terug te dringen, zoals veel meer thuiswerken en mogelijk verplichte quarantaine nadat een besmetting is vastgesteld.

Maandagavond hebben de burgemeesters dit standpunt ook al aan justitieminister Ferd Grapperhaus laten weten tijdens de reguliere bijeenkomst van het Veiligheidsberaad. Het kabinet denkt aan een avondklok omdat het vanwege de mogelijk zeer besmettelijke Britse variant van het virus nog noodzakelijker is dat mensen thuis blijven.

15.55 - TU Eindhoven wil de wijken in om mensen thuis te prikken
Experts op het gebied van logistiek van de Technische Universiteit Eindhoven en de onderzoeksstichting European Supply Chain forum willen met vaccinatieteams de wijken in, om daar mensen zoveel mogelijk thuis in te enten tegen corona. Dat zou, als alle vaccins er voor alle doelgroepen zijn, een prima aanvulling kunnen zijn op wat de GGD'en en de huisartsen doen, denken ze. Het prikken van de bevolking zou niet alleen sneller gaan, maar ook veiliger, zo is de overweging.

"Het is te risicovol om grote groepen mensen naar centrale locaties te laten komen, zeker als je bedenkt dat veel mensen daarvoor afhankelijk zijn van het openbaar vervoer", zegt medebedenker en universitair hoofddocent Willem van Jaarsveld van de groep Operations, Planning, and Control (OPAC) . "En de meeste mensen zijn nu toch thuis, dus dat zou je behoorlijk efficiënt kunnen organiseren." Hij denkt ook dat het gemak om zo een injectie te verwerven, mensen over de streep kan trekken.

Met honderd van die teams en hun mobiele posten, waarvoor bijvoorbeeld bussen kunnen worden omgebouwd en uitgerust, zouden er ongeveer een half miljoen mensen per week kunnen worden gevaccineerd, tijdens de piek die te verwachten is als iedereen straks een vaccinatie kan krijgen.

15.45 - Opnieuw iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opnieuw iets toegenomen. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten bedraagt nu 2633. Dat zijn er 12 meer dan maandag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1945 coronapatiënten, 19 meer dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is met 7 gedaald tot 688.

15.30 - Minder dan 5000 nieuwe coronagevallen gemeld, 642 in Brabant
Voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een etmaal gemeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In Brabant waren er dat 642.

In de afgelopen zeven dagen zijn 49.398 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 7057 per dag. Voor de vierde dag op rij blijft het aantal nieuwe meldingen onder het gemiddelde. Op maandag meldde het RIVM bijna 5500 nieuwe gevallen, op zondag ruim 6600 en op zaterdag meer dan 7300.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 153, het hoogste aantal in bijna een week.

Wachten op privacy instellingen...

14.57 - Uitkomst weekcijfers: 49.398 coronabesmettingen erbij in week tijd, lichte daling
Het aantal nieuwe coronagevallen is de afgelopen week iets gedaald. In de laatste zeven dagen zijn 49.398 meldingen van positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Een week eerder waren er 56.440 gevallen gemeld.

Wel steeg het aantal mensen dat kwam te overlijden door de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er dit keer 734 en een week eerder 621.

Het zogenoemde reproductiegetal is minimaal gestegen, van 0,91 naar 0,95, maar zit nog steeds onder de 1. Dat suggereert dat de uitbraak langzaam tot rust komt. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

14.28 - Komst vaccins geeft evenementenmakers weer wat kleur en hoop
De vooruitzichten voor de evenementensector lijken door de komst van vaccins en de mogelijkheid op sneltesten rooskleuriger dan voorheen. Dit resulteert in de meeste gevallen nog niet direct in meer boekingen, omdat het risico op annuleringen nog te groot is. Al wel worden reserveringen met potlood in de agenda's gezet.

Volgens de Alliantie van Evenementenbouwers, die de totale sector van sport, cultuur en entertainment vertegenwoordigt, denkt dat organisatoren zekerheid nodig hebben. ''Ze hebben geen vet meer op de botten om kosten de annuleringen te kunnen denken'', zeggen de evenementenbouwers. ''Leg er daarom een garantiefonds onder.''

Het festivalterrein van Paaspop in 2019 (foto: Gert-Jan Kusters)
Het festivalterrein van Paaspop in 2019 (foto: Gert-Jan Kusters)

13.45 - Minister Economische Zaken maakt zich grote zorgen
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken maakt zich grote zorgen over de economie. ''Het gaat op een heleboel punten gewoon niet goed'', zegt hij. "Ook in de sectoren buiten de directe economie gaat het echt verschrikkelijk", zegt de minister na afloop van het crisisberaad van het kabinet over de coronacrisis. Hij zegt heet het hele reces "met een enorme knoop in zijn maag gezeten over de steun en de steunpakketten. Ik heb er diep over nagedacht."

13.30 - NU’91: ‘Onjuiste volgorde vaccineren uiterst zorgelijk’
NU’91, beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, maakt zich zorgen over de huidige gang van zaken rondom het vaccineren. Door onzorgvuldigheid van werkgevers zijn ook personen in niet-cruciale functies al gevaccineerd. Hierdoor moeten zorgprofessionals die direct patiëntencontact hebben nog langer wachten tot zij aan de beurt zijn. De beroepsorganisatie noemt het een uiterst zorgelijke en onwenselijke situatie.

12.35 - Hugo de Jonge waarschuwt: ''We hebben nog een paar flinke maanden voor de boeg''
Zorgminister Hugo de Jonge gaat ervan uit dat we ' 'nog een paar ferme maanden voor de boeg hebben'. "Het kabinet maakt zich natuurlijk zorgen over de nieuwe Britse coronavariant, die besmettelijker is dan het huidige virus", zei De Jonge dinsdag voorafgaand aan het crisisberaad van het kabinet over de coronacrisis.

Hij waarschuwde dat we ook in Nederland nog niet ervan af zijn. "We zijn begonnen met de vaccinatie. Dat is een hoopvol gegeven maar we mogen er niet uit afleiden dat we er al bijna zijn."

Over een avondklok zei De Jonge dat "alle opties alle keren op tafel liggen". Hij wilde er niet specifiek op ingaan. Dinsdagavond zal hij daarover in de persconferentie iets over vertellen.

Minister Hugo de Jonge (foto: archief).
Minister Hugo de Jonge (foto: archief).

11.40 - BOA Bond roept werkgevers op thuiswerken verplicht te stellen
De Nederlandse BOA Bond roept wil dat het kabinet en werkgeversorganisaties thuiswerken verplicht te stellen. De BOA Bond ziet daar meer in dan in het invoeren van een avondklok. De Nederlandse BOA Bond noemt de avondklok geen oplossing. "Boa's zien dat het 's avonds rustig is op straat. We verwachten niet dat een avondklok zal bijdragen aan een oplossing, terwijl het wel een hoop gedoe oplevert", zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

"Een groter probleem is dat veel mensen naar hun werk 'moeten'. Het is druk op de weg en op bedrijventerreinen, een heel verschil met de lockdown in april. De regering zal afspraken moeten maken met werkgevers om thuiswerken verplicht te stellen. Werknemers moeten daarin ondersteund worden."

Archieffoto.
Archieffoto.

11.10 - 41 Brabanders met corona zijn de afgelopen 24 uur opgenomen in het ziekenhuis
De afgelopen 24 uur werden 41 Brabanders met corona opgenomen in het ziekenhuis. In totaal liggen er nu 400 Brabantse coronapatiënten in het ziekenhuis. Vijf mensen zijn afgelopen etmaal overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

11.05 - Organisatie wil Olympische Spelen in Tokio deze zomer laten doorgaan
De Japanse organisatie van de Olympische Spelen in Tokio kent geen twijfel: het sportevenement gaat komende zomer gewoon door. Toshiro Muto van het organisatiecomité zei dat in zijn nieuwjaarstoespraak.

De directeur reageerde daarin op geruchten dat Japan en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) binnenkort gaan praten over mogelijke afgelasting van de Spelen. "Ik begrijp dat mensen bang en ongerust worden door zulke berichten. Maar ik wil zeggen dat die geruchten onjuist zijn", aldus Muto.

Vorige week werd de noodtoestand uitgeroepen in Tokio en enkele omliggende regio's, vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen.

10.50 - Ruim 80 Britten geweigerd aan Nederlandse grens
De Koninklijke Marechaussee heeft sinds 1 januari meer dan tachtig Britse reizigers aangehouden bij verschillende grensposten op Schiphol en in de havens aan de kust.

Vanaf 1 januari vallen inwoners van het Verenigd Koninkrijk vanwege de Brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij vanwege de coronabeperkingen alleen Nederland nog in als dat strikt noodzakelijk is. Afgelopen vrijdag stond de teller nog op 58 Britten die aan de grens geweigerd waren.

10.45 - Start Formule 1-seizoen uitgesteld door corona
De Formule 1 start dit jaar definitief niet met de traditionele seizoensopener in het Australische Melbourne. Die zou eigenlijk plaats vinden op 21 maart maar is vanwege aanhoudende coronomapandemie verplaatst naar 21 november. De Grote Prijs van Bahrein op 28 maart is nu de eerste race van het seizoen.

10.00 - Politiebonden zien invoering avondklok niet zitten
De politiebonden zien een avondklok niet zitten. Ze voorzien grote problemen bij het handhaven daarvan. "We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden", zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV. "Ik ben bang dat politie en boa's een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren."

9.20 - Europese toezichthouder EMA doet aanvraag goedkeuring vaccin AstraZeneca
De Europese medicijnwaakhond EMA heeft een aanvraag binnen om het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford ook toe te laten in de EU. Het Europees Geneesmiddelenbureau meldt dat er mogelijk op 29 januari een oordeel ligt over het middel. Het middel wordt nu al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk.

De aanvraag is ook voor Nederland belangrijk omdat wij ruim 11 miljoen van de AstraZeneca-vaccins hebben besteld.

Het Europees Geneesmiddelenbureau brengt uiteindelijk een advies uit over toelating. De Europese Commissie heeft daar het laatste woord over, maar volgt naar verwachting het advies van de in Amsterdam gevestigde toezichthouder. Het EMA gaf eerder al groen licht voor het gebruik van twee andere coronavaccins.

De eerste vaccinatie in het MMC (foto: MMC).
De eerste vaccinatie in het MMC (foto: MMC).

8.58 - Kabinet werkt aan invoeren avondklok
Het kabinet werkt aan de invoering van een avondklok begin volgende week, maar er is grote weerstand bij burgemeesters en regeringsfracties. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Door de weerstand is het onzeker of het kabinet dinsdagavond de invoering ook daadwerkelijk gaat aankondigen. Volgens de experts zou een avondklok voorkomen dat mensen 's avonds bij elkaar op visite gaan en dat voorkomt nieuwe besmettingen.

Volgens een betrokkene is de 'avondklok nu een optie, omdat andere opties op zijn'. De mogelijke invoering is zondag in het Catshuisoverleg besproken. Enkele aanwezige ministers neigden naar invoering, maar van andere betrokkenen was er weerstand. Tijdens het Veiligheidsberaad maandagavond bleek dat veel burgemeesters de invoering niet zien zitten. In verschillende Europese landen geldt al een avondklok.

8.45 - Gigantische groei in de wereld van de maaltijd- en booschappenbezorging
Bezorgers van maaltijden en boodschappen hebben goede zaken gedaan tijdens de coronacrisis. Volgens het FoodService Insitute Nederland (FSIN) groeide de hele Nederlandse markt voor thuisbezorging in 2020 met ruim 43 procent. Alle bezorgservices bij elkaar zijn nu goed voor 10 procent van alle uitgaven aan eten en drinken.

Bezorgers van boodschappen moeten op gepaste afstand blijven.
Bezorgers van boodschappen moeten op gepaste afstand blijven.

8.15 - Verkiezingen in maart moeten worden uitgesteld volgens voormalig hoofd infectieziektenbestrijding Jos van de Sande
''Het is niet verantwoord om over twee maanden verkiezingen te houden.'' Dat zei voormalig hoofd infectieziektenbestrijding bij de GGD Hart voor Brabant Jos van de Sande in ochtendprogramma WAKKER! van Omroep Brabant. De Tweede Kamerverkiezingen worden dit jaar gehouden op 17 maart. Volgens van de Sande is het seizoen in maart ook 'niet zo gunstig'. "Verkiezingen zijn natuurlijk geen carnaval als het gaat om besmettingsrisico", nuanceert hij. "Maar je komt toch met grote groepen bij elkaar. En dat moet je niet willen, lijkt mij."

En als het gaat over de Britse variant van het coronavirus is hij ook niet erg hoopvol. ''Ik kan me niet voorstellen dat we die tegen kunnen houden. Het kwaaiste beest overleeft het beste zeg ik altijd.''

Voormalig GGD-arts Jos van de Sande (foto: Omroep Brabant).
Voormalig GGD-arts Jos van de Sande (foto: Omroep Brabant).

8.07 - Motorrijders roepen automobilisten op geen mondkapje aan binnenspiegel te hangen
Motorrijders roepen automobilisten op om mondkapjes niet meer aan hun binnenspiegel te hangen. Dit maakt mensen op de motor, fiets en brommer maar ook voetgangers 'onzichtbaar'. Volgens motorplatform MotorNL zorgt dit voor gevaarlijke situaties.

Ad van de Wiel, motortestcoördinator binnen MotorNL, zegt dat hij er alles aan doet om zichtbaar te zijn in het verkeer, maar het mondkapje zorgt voor een nieuw gevaarlijk probleem. "Fluorescerend pak, reflectie op mijn motor, van plaats op de weg veranderen als ik een kruising nader. Ik doe er alles aan om zichtbaar te zijn in het verkeer en nu verdwijn ik achter een mondkapje?"

8.00 - Winkelleegstand ondanks coronacrisis nauwelijks toegenomen
De winkelleegstand is afgelopen jaar nauwelijks toegenomen terwijl in 2019 nog de sterkste stijging in jaren werd gemeten. Dat toont onder meer aan dat coronamaatregelen om ondernemers door de crisis te loodsen lijken te werken. Onderzoeksbureau Locatus, die dit concludeert, waarschuwt wel voor stilte voor de storm, omdat veel bedrijven door de maatregelen overeind blijven en ook rekeningen voor zich uit kunnen schuiven.

In de eerste maanden van 2020 merkte Locatus op dat er nog wel een toename was van de leegstand van winkelpanden, maar sinds het begin van de crisis in maart is de stijging zeer beperkt. In winkelmeters is de leegstand zelfs gedaald, van 8,1 procent van de winkelmeters begin dit jaar naar 7,6 procent nu.

Rustige winkelstraat in Breda (foto: Henk Voermans).
Rustige winkelstraat in Breda (foto: Henk Voermans).

07.20 - CBS: laagste aantal faillissementen in twintig jaar
Het aantal bedrijven dat vorig jaar failliet is gegaan, lag historisch laag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat cijfers over de bankroeten verzamelde, meldt dat er in de afgelopen twintig jaar niet zo weinig bedrijven de deuren hebben moeten sluiten.

Ook de cijfers voor december waren bijzonder laag. Toen gingen er 138 bedrijven en instellingen failliet, waarbij eenmanszaken niet werden meegeteld. Dat was het laagste niveau sinds januari 1991. Voor heel 2020 bleef het aantal faillissementen steken op 2703, ruim 500 minder dan een jaar eerder. De statistici wijzen op de noodsteun van de overheid als reden voor het lage aantal bankroeten.

Wachten op privacy instellingen...

06.00 - Vraag over perspectief centraal op coronapersconferentie
De grote vraag bij de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond om zeven uur zal zijn wat voor perspectief zij Nederland kunnen bieden. Dat de huidige lockdown met drie weken wordt verlengd lekte zondag al uit, onduidelijk is nog wanneer het kabinet denkt verlichting van de maatregelen te kunnen bieden.

Het kabinet hoopt dat over twee weken het basisonderwijs kan worden hervat, maar ook dat is nog met veel onzekerheid omgeven. Pas na een advies van het OMT wil het kabinet een besluit nemen. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, drongen er maandagavond bij het kabinet op aan een toekomstbeeld te schetsen.

04.45 - 'Een op tien durft niet te stemmen vanwege coronavirus'
Zo'n tien procent van de kiezers zegt in maart niet naar de stembus te gaan als de situatie rond het coronavirus nog net zo is als nu. Van de kiezers die in 2017 stemden, zegt tien procent nu 'zeker niet' of 'waarschijnlijk niet' te gaan stemmen vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Dat meldt het AD op basis van een onderzoek door Peil.nl, het bureau van Maurice de Hond.

Vrouwen en ouderen zijn huiveriger dan mannen en jongeren. Volgens De Hond wordt de uitslag anders als deze kiezers thuisblijven. "Dit kan voor diverse partijen per saldo één zetel meer of minder opleveren. Intensivecarebaas Diederik Gommers houdt er rekening mee dat het Outbreak Management Team adviseert om de verkiezingen uit te stellen.

De eerste stemmers waren er vroeg bij in Den Bosch.
De eerste stemmers waren er vroeg bij in Den Bosch.

04.27 - CNV: extra verlof moet werkenden door crisis helpen
Vakbond CNV wil een calamiteitenfonds om werkenden door de coronacrisis te helpen. Met name veel ouders zitten namelijk volledig knel tussen werk en privé, meldt de vakbond op basis van een inventarisatie. Met een calamiteitenfonds zouden werknemers extra verlof op kunnen nemen, om zo thuis te kunnen blijven voor de kinderen.

"Vooral thuiswerkende ouders zien het niet meer zitten door het sluiten van de scholen en kinderdagverblijven", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

03.52 - MKB-Nederland: overheid neem 'reddend aandeel' in bedrijven
De overheid zou ondernemers in de horeca en detailhandel die door de coronacrisis omkomen in de schulden kunnen bijstaan door een aandeel in die bedrijven te nemen. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in De Telegraaf.

"Zo hebben we dat ook bij de banken gedaan. Waarom zou je dat niet doen bij een kleinere ondernemer die nu wordt getroffen door iets waar hij niks aan kan doen?"

03.30 Weekcijfers RIVM: aantal nieuwe coronagevallen daalt licht
Het aantal positieve coronatests is in de afgelopen week iets gedaald, maar niet zo sterk als in de voorgaande weken. De exacte cijfers komen dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut meldde vorige week dat het 56.440 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was 16 procent minder dan de week ervoor. In de zes dagen sinds die update zijn er 44.444 nieuwe gevallen bijgekomen, gemiddeld 7407 per dag. Dit betekent dat het weekcijfer kan uitkomen op ongeveer 50.000. Dat zou een daling van ongeveer tien procent zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!