Liveblog

Coronanieuws: 884 nieuwe besmettingen in Brabant, ruim 5000 in Nederland

3 maart 2021 om 06:10 • Aangepast 4 maart 2021 om 12:04
nl
Ook op deze woensdag houden we je in dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • We krijgen vanaf woensdag iets meer lucht dankzij enkele versoepelingen die ingaan.
  • Bij teststraat in Noord-Holland is woensdagochtend een explosie geweest. Het gaat volgens de politie om een gerichte actie.
  • Er lagen dinsdag 302 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, elf meer dan maandag.
  • Brabant telde woensdag 884 nieuwe besmettingen. Dinsdag waren er dat fors minder (553).
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten

22.20 - Duitsers kunnen elke week gratis coronasneltest krijgen

Duitsers kunnen vanaf volgende week wekelijks een gratis snelle coronatest krijgen. Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten zijn dat overeengekomen, zeggen ingewijden tegen persbureau DPA.

Ook de verkoop van kits om zelf thuis te testen worden toegestaan. De regering gaat proberen ze sneller en grootscheeps aan te besteden, zodat ze minder kosten.

19.45 - België vaccineert ouderen alsnog met AstraZeneca
Het coronavaccin van AstraZeneca kan aan alle volwassen Belgen worden toegediend, dus ook aan 55-plussers. Dat hebben de Belgische ministers van Volksgezondheid besloten. De Hoge Gezondheidsraad had dat eerder deze week al geadviseerd.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaven eerder groen licht voor het inenten van mensen van alle leeftijden met dit vaccin, maar sommige landen besloten ouderen andere vaccins te geven omdat er weinig gegevens waren over de effecten op senioren. Inmiddels is gebleken dat het middel in bijvoorbeeld Israël en het Verenigd Koninkrijk gunstig uitpakt voor ouderen.

Onder meer Duitsland en Frankrijk maken dezelfde beweging en gaan ouderen ook vaccineren met het middel van de Brits-Zweedse farmaceut. Nederland heeft het AstraZeneca-vaccin bestemd voor 65-minners. Het ministerie van Volksgezondheid vroeg woensdag de Gezondheidsraad te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder.

17.15 - 'Hopelijk worden miljarden aan spaargeld straks weer uitgegeven'
De miljarden euro's die Nederlanders tijdens de coronapandemie hebben opgepot worden straks hopelijk ook weer uitgegeven in winkels en cafés. Die wens sprak CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra uit in gesprek met ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Hoekstra was na VVD-leider Mark Rutte en D66-lijsttrekker Sigrid Kaag de derde politicus die aanschoof voor een verkiezingsgesprek met ondernemers.

Volgens Hoekstra, demissionair minister van Financiën, is er veel meer nodig om het bedrijfsleven straks weer op de rails te krijgen en te houden. Momenteel is volgens de CDA'er al 75 miljard euro aan steun "omgekieperd" over de samenleving om de crisis te doorstaan.

16.30 - Recordaantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem door lockdown
Meld Misdaad Anoniem heeft in 2020 een recordaantal van 25.818 meldingen binnengekregen. Dat was ruim 50 procent meer dan in 2019, toen 16.890 tips binnenkwamen. Het toegenomen aantal meldingen komt grotendeels door de coronamaatregelen, zegt de organisatie.

Volgens Meld Misdaad Anoniem zijn mensen vaker thuis en waren ze minder op straat. Daardoor vielen zaken als drugshandel en illegale prostitutie op straat meer op en verdubbelde het aantal meldingen daarover bijna. Het aantal meldingen over cybercrime steeg ook flink. Er was meer internetcriminaliteit omdat mensen meer online waren. Het aantal meldingen over oplichting was ruim drie keer zo hoog en er kwamen anderhalf keer zoveel tips over geweldpleging binnen dan in 2019.

De politie heeft 3113 aanhoudingen verricht na tips die via Meld Misdaad Anoniem binnenkwamen. Er zijn 464 vuurwapens en 571 steek- en slagwapens in beslag genomen en er is voor 22 miljoen euro aan wietplanten gevonden door de politie.

Vanaf maart kwamen ongeveer tweeduizend tips per maand binnen, dat zijn er zeshonderd meer dan in de maanden daarvoor. "De maatschappelijke betrokkenheid is enorm hoog. Ernstige misstanden in de samenleving worden minder geaccepteerd en mensen zijn vaker bereid om signalen van criminaliteit te melden", aldus de woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem.

16.15 - Explosief GGD Bovenkarspel was 'zelf gefabriceerd voorwerp'
Het explosief dat woensdagochtend kort voor 07.00 uur afging bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) was een "zelf gefabriceerd voorwerp", aldus de politie woensdagmiddag. Door de explosie vielen geen gewonden, wel zijn vijf ramen vernield.

Na de explosie heeft de politie, samen met de Explosieven Opruimingsdienst, forensisch onderzoek gedaan. Vermoedelijk zijn de ramen gesneuveld door de drukgolf na de knal. Verder liep het pand lichte schade op.

Tijdens het incident was een beveiliger in het pand aanwezig. Deze waarschuwde de politie over de ontploffing. Buiten het pand werd een metalen cilinder gevonden, die was ontploft. Volgens een woordvoerder van de politie leek het explosief op een metalen blik of pijp van ongeveer 10 centimeter hoog.

15.45 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald
Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen weer wat gedaald. Zij behandelen momenteel 1946 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 38 minder dan dinsdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1397 coronapatiënten, 47 minder dan dinsdag.

15.20 - Meer dan 5000 nieuwe coronagevallen gemeld, 884 in Brabant
Het aantal coronagevallen is afgelopen etmaal met 5090 gestegen. Voor de derde keer in een week tijd zijn er meer dan 5000 positieve tests in een etmaal geregistreerd bij het RIVM. Daarvoor was dat meer dan een maand lang niet gebeurd.

In de afgelopen week kwamen er gemiddeld 4658 positieve tests per dag bij.

Wachten op privacy instellingen...

14.42 - Rutte acht kans niet groot dat terrassen snel open gaan
De kans dat het kabinet maandag bekendmaakt dat de terrassen weer open mogen is niet groot, volgens premier Mark Rutte. Ook een verruiming voor het hoger onderwijs zit er vermoedelijk niet in. "Ik ben niet heel hoopvol wat op korte termijn kan", zegt hij op AD.nl woensdag.

De premier wijst op het stijgend aantal besmettingen en het feit dat het aantal mensen in ziekenhuizen en op de ic's weer oploopt. Als hij naar deze cijfers kijkt, is Rutte 'wel een beetje bezorgd voor maandag', zei hij. Die dag houdt het kabinet weer een persconferentie.

14.41 - Tattooshops lopen weer vol, branchevereniging beducht op sluiting
De woensdag heropende tattooshops zitten de aankomende weken bijna volgeboekt. Toch is de Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK) bezorgd dat de blijdschap van korte duur zal zijn. Zij vreest een hersluiting door de oplopende coronabesmettingen.

14.37 - Saunabranche prikt datum voor heropening als ultimatum
De saunabranche heeft het kabinet een soort ultimatum gesteld. Wellnessresorts zeggen dat ze op 15 maart weer opengaan, tenzij het kabinet uiterlijk aanstaande maandag 'gemotiveerd laat weten' waarom heropening op basis van hun eigen plan 'niet verantwoord zou zijn', zo laat de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) weten. Als het kabinet het verzoek onderbouwd afwijst, zal de branche 'zich daarnaar voegen', zegt de brancheorganisatie er wel meteen bij.

14.16 - De Jonge onderzoekt of één vaccinatie voldoende is na besmetting
Kan iemand die corona heeft gehad volstaan met één vaccinatie? Die vraag laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) onderzoeken door de Gezondheidsraad.

Het kan als het mogelijk is een 'enorme versnelling' aanbrengen in het vaccinatieprogramma, aldus de bewindsman. Als mensen maar een prik nodig hebben, kunnen andere mensen sneller worden ingeënt.

13.30 - 'Meer dan twee klanten tegelijk in de winkel bij Bruna en AKO'
De mogelijkheid om te winkelen op afspraak zorgt voor "veel gedoe" bij boekwinkelketens Bruna en AKO. In ongeveer 150 filialen kunnen in de praktijk nu veel meer klanten tegelijk binnen zijn dan het door de overheid voorgeschreven maximum van twee. Dat komt omdat die winkels ook servicepunten hebben voor PostNL en ING.

13.10 - Rutte noemt explosie bij teststraat 'totaal onacceptabel'
Demissionair premier Mark Rutte noemt de aanval met een explosief op een coronateststraat in het Noord-Hollandse Bovenkarspel "totaal onacceptabel". Dat juist de mensen van de GGD die "vreselijk hard werken om ons veilig te houden, ons land te beschermen tegen corona" doelwit lijken, is "echt verschrikkelijk, echt schandalig", zegt Rutte.

Ook demissionair minister Grapperhaus noemt de explosie 'misdadig'.

13.05 - Heel Nederland weer op hoogste risiconiveau
In heel Nederland geldt weer het hoogst mogelijke risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. Alle 25 regio's hebben de status 'zeer ernstig'.

12.48 - Sportclubs worstelen met leeftijdsgrens en avondklok
Het valt voor sportclubs niet mee alle teams ruimte te geven om deze dagen te trainen. Dat merkt onder meer hockeybond KNHB. "We hadden natuurlijk al rekening te houden met de avondklok en nu mag er ook in groepsverband tot 27 jaar worden gesport. Daar is iedereen erg blij mee, maar het is voor clubs wel even puzzelen", zegt een woordvoerster van de hockeybond.

12.47 - Paasvuren op de Veluwe en in de Achterhoek ook verboden
De 22 gemeenten op de Veluwe en in de Achterhoek geven dit jaar geen toestemming voor het opbouwen en aansteken van paasvuren. De coronamaatregelen staan niet toe dat mensen in groepen bij elkaar komen om te bouwen of te kijken naar de brandende houtstapels, aldus de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Vorig jaar werden paasvuren ook al wegens de coronacrisis afgelast. Het jaar daarvoor ging het feest niet door wegens harde wind en droogte.

12.03 - Kabinet vraagt advies inzetten vaccin AstraZeneca bij 65-plussers
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Wanneer de Gezondheidsraad met het advies komt is nog niet bekend. Het vaccin wordt momenteel ingezet bij mensen tussen 60 en 64 jaar. Ook zorgmedewerkers en mensen met Down of obesitas krijgen de prik van AstraZeneca.

11.52 - Bij Dirk verkocht mondkapje biedt niet genoeg bescherming
Een mondneusmasker dat afgelopen maand is verkocht bij Dirk Supermarkt, biedt onvoldoende bescherming. Het wordt daarom niet meer verkocht, meldt de voedsel- en warenwaakhond NVWA. Klanten die deze mondkapjes hebben gekocht, kunnen die beter niet meer gebruiken maar terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen dan het aankoopbedrag terug.

11.26 - 29 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen hebben zich in de afgelopen 24 uur 29 nieuwe coronapatiënten gemeld. Momenteel zijn 302 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, dat zijn er 18 minder dan gisteren.

37 patiënten werden ontslagen uit de ziekenhuizen, dat zijn er elf meer dan dinsdag. Drie patiënten werden overgeplaatst en acht patiënten zijn overleden.

11.07 - Hugo de Jonge reageert op explosief bij teststraat

Wachten op privacy instellingen...

11.05 - Geen bewijs dat vitamine D helpt tegen corona
Er zijn op dit moment onvoldoende aanwijzingen dat vitamine D helpt om Covid-19 te voorkomen, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dit wordt hier en daar wel stellig beweerd. Maar de Gezondheidsraad zegt dat, op basis van de huidige stand van de wetenschap, nu niet kan worden beoordeeld of vitamine D-supplementen bijdragen aan de preventie van Covid-19.

10.58 - Culinair wandelen toch weer toegestaan
Het is weer toegestaan om een zogenoemde culinaire wandeling te doen. De wandelroute waarbij langs verschillende horeca-gelegenheden wordt gelopen om daar iets af te halen, werd door meerdere gemeentes verboden omdat het vaak tegen de coronaregels in ging.

De culinaire wandeling mag nu weer worden gedaan als 'elke vorm van organisatie' wordt losgelaten. Dat betekent bijvoorbeeld geen start- en eindpunt, geen tijdsloten en geen vaste routes.

10.39 - GGD-voorzitter Rouvoet na explosie bij teststraat: laffe daad raakt ons allemaal
De explosie bij de coronateststraat in Bovenkarspel raakt niet alleen de GGD-medewerkers die daar werken, reageert voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Dit raakt ons allemaal." Hij noemt het een 'laffe daad van vernieling'.

"In het hele land zetten onze mensen zich keihard in om de samenleving te beschermen tegen deze pandemie", aldus Rouvoet in een eerste reactie. "Ze moeten dit cruciale werk veilig kunnen doen."

09.35 - Mentale gezondheid van Nederlanders ondanks corona stabiel
De mentale gezondheid van volwassen Nederlanders is stabiel gebleven, ondanks de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburg University. Eind 2020 had 17 procent van de volwassenen milde tot ernstige angst- en depressieklachten. Maar dat percentage was eind 2019 en eind 2018 niet anders. Dat geldt ook voor het aantal mensen die last hebben van slaapproblemen en vermoeidheid.

08.26 - Explosief afgegaan bij coronateststraat GGD in Bovenkarspel
Bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel is woensdagochtend om 06.55 uur een explosief afgegaan. Er is een metalen pijp ontploft, die aan de buitenkant van het pand lag. Er zijn geen gewonden gevallen, wel zijn ramen vernield. De politie gaat uit van een gerichte actie.

Wachten op privacy instellingen...

07.46 - NOC*NSF: 'Heropen de sportsector zo snel mogelijk'
Het kabinet moet Nederland in beweging brengen en de hele sportsector zo snel mogelijk heropenen. Die oproep doen onder meer NOC*NSF, veel sportbonden en andere organisaties woensdagochtend in een paginagrote advertentie in verschillende kranten.

07.35 - Vier op de tien studenten gebruikt meer drugs sinds coronacrisis
Het gebruik van verdovende middelen is sinds het begin van de coronacrisis sterk toegenomen onder studenten. Vier op de tien studenten geeft aan meer drank of drugs te gebruiken.

Dat komt naar voren uit onderzoek onder ruim 7000 studenten uitgevoerd door Lieve Mark, een initiatief van studenten uit Leiden, Delft en Utrecht. Verveling wordt genoemd als belangrijkste reden voor het toegenomen gebruik van verdovende middelen.

06.00 - Lockdownversoepelingen voor contactberoepen, winkels en sport
We krijgen met z'n allen weer iets meer lucht door coronaversoepelingen die woensdag ingaan. We hebben de versoepelingen nog even voor je op een rijtje gezet. Bekijk hier het hele overzicht als het gaat om contactberoepen, winkels en sport.

In de stoel van kapper Joep Arts in Oss was Ed Kostanje vanochtend om vijf uur de eerste. Ed legde 330 euro neer voor de eerste knipbeurt in elf weken. Waarom? Dat lees en zie je hier.

Ed was vanochtend om vijf uur de eerste in de stoel van kapper Joep in Oss.
Ed was vanochtend om vijf uur de eerste in de stoel van kapper Joep in Oss.
Wachten op privacy instellingen...

05.50 - Duitsland meldt fors meer nieuwe coronabesmettingen
De gezondheidsautoriteiten in Duitsland hebben woensdagochtend fors meer nieuwe coronabesmettingen gemeld dan dinsdag. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, zijn er in het afgelopen etmaal ruim 9000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Dinsdag meldde het RKI nog bijna 4000 nieuwe besmettingen, een daling ten opzichte van de ongeveer 4700 gevallen van maandag.

03.30 - Gezondheidsraad adviseert over vitamine D in strijd tegen Covid
De Gezondheidsraad brengt woensdagochtend een advies uit over de waarde van vitamine D bij de preventie van COVID-19. Er is nogal wat discussie over de werking van vitamine D bij het voorkomen van COVID. De staatssecretaris van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren over de mogelijke rol van deze vitamine bij het voorkomen van COVID-19.

00.00 - De Jonge: Wie wil kan begin juli ten minste één coronaprik hebben gehad
Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één keer geprikt zijn. Dit wanneer de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond laat in het televisieprogramma Op1.

Van de nu beschikbare vaccins zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, is maar één prik nodig.

Eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn. Alles hangt wel af van de leveringen van de verschillende farmaceuten, benadrukt De Jonge. Als die tegenvallen, kan het alsnog langer duren voor iedereen gevaccineerd is.

Wachten op privacy instellingen...

00.00 - Een jaar coronacrisis: problemen bij kwetsbare groepen toegenomen
Een jaar na het begin van de coronacrisis hebben veel Nederlanders nog steeds een hoge kwaliteit van leven. Maar er zijn kwetsbare groepen voor wie dat niet geldt. Zoals bijvoorbeeld jongvolwassenen, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een laag opleidingsniveau en zelfstandigen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'Een jaar met corona'.

Met dit rapport blikt het planbureau terug op de sociale en maatschappelijke effecten van de coronacrisis tot het najaar van 2020. Het SCP pleit voor een integrale aanpak van de crisis om deze problemen tegen te gaan en snel te starten met herstelbeleid.

00.00 - 'Zakelijke dienstverlening groeit met 3 procent in 2021'
De omzet in de zakelijke dienstverlening zal dit jaar naar verwachting met drie procent groeien. Dat denkt ABN AMRO. Volgens de bank hebben veel zakelijke dienstverleners inmiddels hun 'ritme gevonden' in de nieuwe werkelijkheid.

ABN AMRO stelt dat uitzendkrachten en beveiligers volop worden ingezet bij test- en priklocaties voor corona en schoonmakers in ziekenhuizen. De vraaguitval is hierdoor minder heftig dan vorig jaar, maar nog steeds aanzienlijk. De vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar zijn goed, zegt de bank. De coronamaatregelen zijn dan naar verwachting grotendeels afgebouwd omdat een groot deel van de bevolking is ingeënt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!