Liveblog

Coronanieuws: 1494 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

15 april 2021 om 06:46 • Aangepast 16 april 2021 om 09:24
nl
Ook deze donderdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Kabinet verdedigt 'openingsplan' en vaccinstrategie in de Tweede Kamer.
  • 'Opschalen ic-capaciteit tot 1550 bedden lukt niet' .
  • Er lagen woensdag 376 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen .
  • Er werden woensdag in onze provincie 1034 mensen positief getest op het virus.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

21.20

Ruim 1 miljoen tickets aangevraagd voor 'Oranjefeest' 538


538 Oranjedag is uitverkocht. Na de aankondiging dinsdagavond werden er in totaal meer dan 1 miljoen tickets aangevraagd. Er waren 10.000 kaarten beschikbaar. De tickets zijn afgelopen dagen toegekend door middel van loting, maakte 538 donderdag bekend.

De kou over 538 Oranjedag in Breda is overigens nog niet uit de lucht. Donderdag spraken Radio 538, de Bredase horeca en de gemeente over de onrust die is ontstaan over het feest op het Chasséveld. Onderwerp van gesprek was de rol van de lokale horeca op het feest. Daar is nog geen duidelijkheid over.

Bredase horecaondernemers waren woedend na de aankondiging van een officieel testevenement voor een 'Koningsdagfeest' van Radio 538. Op 24 april mogen 10.000 bezoekers voor het Fieldlab-evenement bijeenkomen, terwijl eet- en drinkgelegenheden al maanden geen gasten mogen ontvangen wegens het coronavirus.

18.44

De Jonge bereid te kijken naar keuzevrijheid bij AstraZeneca-prik


Coronaminister Hugo de Jonge is bereid te kijken of mensen die niet in aanmerking komen voor het vaccin van AstraZeneca daar tóch voor kunnen kiezen, als de 60-plussers eenmaal zijn ingeÙnt. Maar heel enthousiast toonde hij zich donderdag in de Tweede Kamer niet over het idee. Vanwege een zeldzame, maar ernstige bijwerking bij mensen die de AstraZeneca-prik kregen, is besloten het vaccin alleen nog aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

Zij hebben een veel hogere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus, en de bijwerking komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen. Volgens De Jonge is het vaccin tot eind mei nodig om mensen van 60 tot en met 64 jaar te prikken. D66 en GL willen mensen onder de 60 daarna de keuze geven. De Jonge is zeker bereid naar die mogelijkheid te kijken, maar benadrukt dat het een enorme puzzel in de uitvoering zou zijn. Daarnaast zijn andere vaccins een beter alternatief voor mensen jonger dan 60, onder meer omdat er minder tijd tussen de eerste en tweede prik zit.

18.27

Quarantaineplicht ook in buurlanden


Het kabinet mikt erop de eerder aangekondigde quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een verhoogd risico op een coronabesmetting op 15 mei te laten ingaan. Meer landen hanteren al een quarantaineplicht. Hoe zit dat in de buurlanden? In België moeten reizigers die uit een 'rode' zone komen, waaronder Nederland, en langer dan 48 uur in België willen blijven tien dagen in volledige quarantaine. Op dag 1 en dag 7 na aankomst moeten reizigers bovendien een coronatest laten afnemen.

In Duitsland geldt ook een quarantaineplicht, al zijn de regels per deelstaat verschillend. Reizigers uit zogenoemde coronarisicogebieden, hoogincidentiegebieden (zoals Nederland) of virusvariantengebieden moeten verplicht 10 en in sommige deelstaten 14 dagen in thuisquarantaine. Die kan eerder worden beÙindigd als iemand na 5 dagen negatief test op het coronavirus.

17.02

Oppositiepartijen: geld van teststichting kan beter naar de zorg


Verschillende partijen in de Tweede Kamer begrijpen niet dat er veel geld wordt vrijgemaakt voor sneltesten maar er mogelijk wel beknibbeld moet worden op bonussen voor medewerkers in de zorg. Tijdens het coronadebat zijn vragen gesteld over de uitzonderlijke constructie die is opgetuigd om voor 1,1 miljard euro aan tests af te nemen.

Zeker nu minister voor Medische Zorg Tamara van Ark de Kamer gevraagd heeft om een besluit te nemen over 720 miljoen euro aan zorgbonusgeld. De teststraten om coronapatiënten op te sporen worden gerund door de GGD'en, maar die zijn niet bedoeld om een testbewijs te halen waarmee je bijvoorbeeld naar een evenement kan.

Die moeten beschikbaar komen via het programma Testen voor toegang, van een aparte stichting. Het project kost meer dan een miljard, zei minister De Jonge van Volksgezondheid eerder. De Kamer heeft vragen over de hoogte van dat bedrag, het toezicht op de besteding van het geld en de noodzaak van zo'n kostbaar programma.

15.30

1494 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, hoge aantal gevolg van storing

In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 1494 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat zijn er 464 meer dan woensdag. De stijging komt deels door een technische storing eerder deze week. Toen konden de GGD'en een onbekend aantal positieve tests niet melden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De storing is inmiddels verholpen.

In het hele land zijn er tussen woensdagochtend en donderdagochtend 8797nieuwe coronagevallen gemeld. Het hoogste sinds 7 januari, maar dat is ook het gevolg van de storing.

Wachten op privacy instellingen...

15.05

'Quarantaine na reis wordt verplicht, boete voor overtreders'

Mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen, moeten vanaf 15 mei verplicht in quarantaine. Ingewijden melden aan de NOS dat het demissionaire kabinet daar vrijdag een besluit over neemt. Nu al is het de bedoeling dat reizigers die naar Nederland vliegen tien dagen in quarantaine gaan, maar verplicht is het nog niet.

Mensen die zich niet houden aan de verplichte quarantaine, zouden een boete van 95 euro krijgen. De quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan verkort worden tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een coronatest laat doen die negatief blijkt, schrijft de NOS.

14.52

Mensen uit 1952 vervroegd uitgenodigd voor coronaprik

Mensen die geboren zijn in 1952 kunnen zich eerder dan gepland laten inenten tegen corona. De leeftijdsgroep ontvangt vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie van het RIVM. Ook kunnen deze mensen nu alvast zonder uitnodiging online een afspraak maken.

Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zou deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM.

14.48

Raad van State: pas wetgeving aan voor nieuwe crisis

Het kabinet moet de bestaande wetten en regels aanpassen om beter voorbereid te zijn als een nieuwe crisis uitbreekt, bijvoorbeeld door een nieuw virus of een ramp van 'digitale of klimatologische aard'. Dat schrijft de Raad van State in de beschouwing van zijn jaarverslag. Op dit moment ontbreekt het de overheid aan "adequate wetgeving" om goed in te grijpen in tijden van crises. Zo zijn vrijwel alle coronamaatregelen vastgelegd in de tijdelijke covid-wet die hiervoor speciaal is opgetuigd.

"Het bestaande objectieve staatsnoodrecht is gedurende de huidige pandemie niet gebruikt", schrijft de Raad, behalve voor de avondklok. Maar die juridische route werd in twijfel getrokken en ook de Raad van State had daar vraagtekens bij gezet. Daarom raadt de RvS aan 'om het bestaande noodwetgevingskader nader te bezien en aan te passen'.

Volgens vicepresident Thom de Graaf van de raad zijn de coronaregels veel te lang vastgelegd met lokale noodverordeningen. Dat duurde maanden, en pas daarna zijn de maatregelen vastgelegd in de covid-wet. Maar dit soort ingrepen vraagt "om een concrete wettelijke grondslag", zegt hij.

14.40

Farmaceut MSD start grote studie naar pil tegen corona

Farmaceut MSD, in Noord-Amerika bekend als Merck, is van plan een grote studie te beginnen naar de werking van een pil tegen corona. Het geneesmiddel met de naam molnupiravir is bedoeld voor mensen die risico lopen op een ernstige vorm van covid-19, waarbij het middel de virusniveaus moet verminderen. Dan gaat het onder anderen om mensen die lijden aan obesitas, diabetes of ouderdomskwalen.

Het bedrijf wil zich louter concentreren op de ontwikkeling van molnupiravir als een poliklinische behandeling, omdat het middel wel tekenen vertoonde dat het helpt het virus onder controle te houden.

13.40

Reguliere zorg verder teruggeschroefd wegens coronadrukte

De reguliere zorg is afgelopen week nog verder afgeschaald. Dat komt doordat er steeds meer coronapatiënten in ziekenhuizen liggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de zogeheten kritiek planbare zorg minder vaak beschikbaar. Dit zijn ingrepen die binnen zes weken moeten gebeuren. Vorige week kon 79 procent van de ziekenhuizen zulke behandelingen op tijd leveren, nu is dat 69 procent.

12.23

'Jongeren die zich laten vaccineren, doen dat ook voor anderen'

Jongeren onder de dertig jaar lopen nauwelijks het risico om te overlijden aan Covid-19. Toch is het verstandig dat ook zij zich laten vaccineren wanneer ze aan de beurt komen, benadrukt voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad.

12.10

Kuipers heeft begrip voor uitstel Janssen-vaccinatie

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), heeft begrip voor het uitstellen van het inenten met het coronavaccin van Janssen, nu het bedrijf zelf zegt dat het vaccin beter nog niet gebruikt kan worden. Dinsdag zei Kuipers dat ziekenhuizen de vaccinatie van zorgpersoneel met Janssen het liefst wilden doorzetten, ondanks meldingen van bijwerkingen uit Amerika.

11.54

Bosch Parade verplaatst naar juni 2022

De negende editie van de Bosch Parade is verplaatst naar 16 tot en met 19 juni 2022. Volgens de organisatie is het met de huidige coronamaatregelen niet haalbaar om dit jaar de varende parade te organiseren.

Eerder werd het evenement al verplaatst van juni naar juli 2021. "Afgelopen weken werd het echter steeds duidelijker dat juli 2021 nog te vroeg is om Bosch Parade te kunnen presenteren", schrijft de organisatie op haar website. "De binnenstad van ’s-Hertogenbosch is met de huidige veiligheidsmaatregelen tijdens deze pandemie niet geschikt voor de grote omvang van het publiek van onze varende parade."

11.52

Digitale advertentiemarkt gegroeid ondanks coronacrisis

De digitale advertentiemarkt is in 2020 ondanks de coronacrisis verder gegroeid. Dat ging ten koste van het budget voor andere typen media zoals voor kranten en televisie. Dat concludeert accountantskantoor Deloitte in een onderzoek in opdracht van branchevereniging VIA, voorheen IAB Nederland.

11.34

376 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen


Er liggen donderdag 376 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 11 meer dan een dag eerder. Er zijn 48 mensen in het ziekenhuis opgenomen in de afgelopen 24 uur, 45 mensen werden ontslagen en mochten weer naar huis.

Voor geen enkele coronapatiënt werd een bed in een ander ziekenhuis gezocht. Er zijn vier overlijdens gemeld.

11.17

Ruim 74.000 aanvragen toegekend voor vierde loonsubsidieregeling

Het UWV heeft ruim 74.000 aanvragen van ondernemers toegekend voor de vierde ronde van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels is 2,1 miljard euro overgemaakt aan die werkgevers. In totaal verwacht het UWV zon 3,2 miljard euro aan voorschotten over te maken voor de vierde periode NOW.

11.13

RIVM: geen vrije keuze voor vaccins zolang er schaarste is

Voorlopig kan niemand zijn of haar eigen coronavaccin kiezen. Zolang er sprake is van schaarste in het aanbod, leidt een vrije keuze tot vertraging in de toediening. De schaarste zal zeker tot juni of juli duren, verwacht Jaap van Delden van het RIVM. De programmadirecteur voor vaccinaties gaf donderdag in de Tweede Kamer een toelichting op de vaccinatiestrategie.

11.05

GGD's: anderhalf miljoen prikken per week mogelijk

Volgens de GGD's zijn er elke week anderhalf miljoen prikken met het vaccin tegen corona mogelijk. Dat zei Tiemen Bloemberg van koepel GGD GHOR tegen de Tweede Kamer donderdag. Zodra er daar voldoende vaccins voor zijn geleverd kan de GGD het aan. Er is volgens Bloemberg genoeg personeel en binnenkort zijn 140 priklocaties open.

10.42

Alle vaccins AstraZeneca zijn tot eind mei nodig voor 60-plussers

Met de coronavaccins van AstraZeneca die Nederland de komende tijd geleverd krijgt, kunnen tot eind mei 60-plussers worden gevaccineerd. "Het is niet zo dat ik er niets mee kan, ze blijven gewoon nodig", zegt Jaap van Delden, die bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de leiding heeft over de coronavaccinaties.

Het AstraZeneca-vaccin wordt uit voorzorg niet meer gegeven aan mensen onder de 60 jaar, vanwege uiterst zeldzame bijwerkingen. Mensen tussen de 60 en 65 jaar krijgen het nog wel.

10.03

Gemeente Altena scheldt huren voor dorpshuizen en verenigingen kwijt


Exploitanten van dorpshuizen en sportverenigingen in Altena hoeven over 2020 geen of minder huur te betalen. Dat laat de gemeente donderdag weten. De kwijtschelding is bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Ook organisaties die zelf eigenaar zijn van een gebouw met een maatschappelijke functie, krijgen ook financiële compensatie.

09.42

Griekenland schrapt quarantaineplicht voor toeristen uit EU

Griekenland wil af van de quarantaineplicht voor toeristen uit de Europese Unie. Zij moeten nu nog een week in zelfisolatie na aankomst. Die maatregel moet komende maandag al komen te vervallen, berichten Griekse media.

09.35

Bedankje voor prikkers

Wachten op privacy instellingen...
09.31

Tweede Kamer wordt bijgepraat over de ontwikkelingen rond het coronavirus

De Tweede Kamer wordt donderdagochtend bijgepraat door het RIVM, GGD en de Gezondheidsraad over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het overleg duurt tot ongeveer halfeen. Om elf uur komt RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de beurt.

07.30

'Een derde minder kilometers gereisd in 2020 door coronacrisis'

Nederlanders hebben vorig jaar door de coronacrisis een derde minder gereisd dan normaal. Volgens marktonderzoeker Multiscope werd in 2020 gemiddeld 9129 kilometer gereisd door Nederlanders. Normaal ligt dit gemiddelde op 13.650 kilometer per jaar. Gemiddeld werd door Nederlanders een kleine 176 kilometer per week gereisd.

07.00

Ombudsman onderzoekt knelpunten steunmaatregelen zzp'ers

De nationale ombudsman Reinier van Zutphen begint een onderzoek naar de knelpunten die ondernemers ervaren met de coronasteunmaatregelen. Hij doet dat naar aanleiding van ruim 500 klachten die daarover bij hem binnenkwamen, onder andere op een speciaal meldpunt.

Ondernemers klagen bijvoorbeeld over onjuiste of onduidelijke informatieverstrekking, gebrek aan maatwerk, verkeerde timing en een gebrek aan coulance bij het terugvorderen van eerder uitgekeerde voorschotten.

07.00

Raad voor Cultuur: bijna 500 miljoen extra nodig voor de sector


Een investering in de culturele sector levert een belangrijke bijdrage aan het economische en maatschappelijk herstel na de huidige coronacrisis. Om deze aanjaagfunctie van de culturele sector goed te benutten is jaarlijks 477 miljoen euro extra nodig. Dat concludeert de Raad voor Cultuur in een brief aan informateur Tjeenk Willink.

Dit geld is volgens de raad onder meer nodig voor regionale spreiding en verbreding van het aanbod in de culturele sector.

06.30

Kabinet verdedigt 'openingsplan' en vaccinstrategie in Tweede Kamer

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge debatteren donderdag met de Tweede Kamer over onder meer de vaccinatiestrategie en het voorgestelde 'openingsplan' waarmee Nederland uit de coronacrisis moet komen. Rutte en De Jonge treffen een kritische Kamer. Net als in de samenleving groeit in de Kamer de irritatie over de corona-aanpak.

Zo hekelen meerdere partijen dat mensen onder de zestig geen AstraZeneca-vaccin meer krijgen vanwege mogelijke zeldzame bijwerkingen.

06.30

Boze coronasneltesters voeren kort geding tegen Staat

De rechter in Amsterdam buigt zich donderdag over het kort geding van tientallen commerciële sneltestbedrijven tegen Stichting Open Nederland en de Staat. De stichting zou Lead Healthcare onterecht hebben voorgetrokken om op kosten van de Nederlandse overheid honderdduizenden toegangstesten uit te voeren voor testevenementen.

05.10

'Opschalen ic-capaciteit tot 1550 bedden lukt niet'


Het opschalen van de landelijke intensivecare-capaciteit naar 1550 bedden gaat waarschijnlijk niet lukken. Meerdere regio's zeggen hun aandeel niet te kunnen leveren. Dit blijkt uit een rondgang van NU.nl langs alle tien zorgregio's in Nederland. Het verder opschalen lukt niet omdat er een gebrek is aan personeel. Medewerkers zitten ziek thuis door een coronabesmetting of ze zijn oververmoeid.

De ROAZ-regio's West en Euregio gaat het volgens NU.nl niet lukken om het gevraagde aantal bedden te leveren. In het noorden en in Brabant gaat het opschalen om landelijk tot 1550 ic-bedden te komen 'waarschijnlijk niet volledig' lukken.

05.10

Werkgevers en werknemers roepen op tot een nationaal herstelplan

De leiders van vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW roepen in een gezamenlijke open brief aan het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer op tot een nationaal herstelplan. Dat plan moet in nauwe samenwerking met hen voor 1 juni dit jaar zijn opgesteld en voor de komende 2,5 jaar gelden.

"Alleen zo leggen we in afwachting van een nieuw kabinet, en gegeven de onzekere situatie, de basis voor echt herstel en doen we recht aan het breed gedeelde gevoel om met spoed te doen wat nu nodig is voor het land", staat in de brief.

00.00

Coronacrisis zit immigranten dwars op arbeidsmarkt


De laatste jaren vonden vluchtelingen met een verblijfsstatus steeds sneller werk, maar die trend is tijdens de coronacrisis ten einde gekomen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe gegevens.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!