Recordaantal besmettingen maar tóch versoepelen: 'Het moet wel'

20 april 2021 om 17:34 • Aangepast 21 april 2021 om 10:25
nl
Brabant noteerde afgelopen week het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen van dit jaar. En ook in de rest van het land loopt het aantal besmettingen hard op. Tegelijkertijd gaan premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond naar alle waarschijnlijkheid een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigen. Hoe valt dat met elkaar te rijmen?
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

“Het is heel merkwaardig natuurlijk”, zegt Jos van de Sande, oud hoofd infectieziektenbestrijding van de GGD. “Vanuit medisch perspectief is er geen enkele reden om nu iets aan de maatregelen te doen.” Want zo florissant zien de cijfers er niet uit. “Ik zie in ieder geval geen kentering”, zegt Van de Sande.

"Wat kun je doen om te zorgen dat mensen zich nog aan de maatregelen houden?"

Het besluit om te versoepelen is dan ook geen medisch besluit, denkt Van de Sande, maar een politiek besluit. “De politiek moet natuurlijk ook andere dingen meenemen, die heeft ook nog een andere verantwoordelijkheid.” De verantwoordelijkheid om de boel bij elkaar te houden en ervoor te zorgen dan de samenleving zich zo goed mogelijk aan de maatregelen die nog wél gelden blijf houden.

“We hebben nog nooit meegemaakt dat een situatie als deze, zo lang duurt. Dat je als politiek zo lang afhankelijk bent van ‘compliance’, dat je bevolking zich aan voorschriften houdt.” En dan gaan er andere argumenten meespelen. “Wat kun je doen om te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen blijven houden?”

"Versoepelingen móeten wel doorgaan, anders krijg je nóg meer gezwabber."

Iets versoepelen kan daaraan bijdragen, denkt Van de Sande. Al is dat misschien niet eens de belangrijkste reden van de versoepelingen die dinsdagavond worden aangekondigd. “Kijk, door kwakkelend beleid, boet je aan gezag in.” Dat heeft het kabinet volgens hem al eerder laten zien. "Ik krijg een deja vu naar 1 juli vorig jaar. Toen werd er ook versoepeld en moest er eind augustus worden ingegrepen. Er is ook nu weer een hartstikke mooi stappenplan, maar daar hebben ze zich nog nooit aan gehouden."

En dat zorgt ervoor dat er nu voor het kabinet eigenlijk niet veel keus meer is, vindt Van de Sande. Om verdere onduidelijkheid te voorkomen. “De versoepelingen móeten wel doorgaan, anders krijg je nóg meer gezwabber.” En dat zou de situatie alleen nog maar gecompliceerder maken, denkt hij. “Ja, hoe absurd dat ook klinkt. Dan verlies je je geloofwaardigheid.”

Versoepelingen dus, al acht Van de Sande het medisch gezien onverstandig. “Ik heb niet het idee dat de verspreiding van het virus minder wordt, die neemt nog steeds toe.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.