Willem II en RKC ontlopen directe degradatie, PSV verstevigt tweede plek

13 mei 2021 om 14:25 • Aangepast 14 mei 2021 om 11:00
PSV is nagenoeg zeker van de tweede plek in de Eredivisie. De Eindhovenaren deden wat ze moesten doen en wonnen donderdagmiddag met 4-2 van PEC Zwolle. Concurrent AZ speelde gelijk tegen Groningen en heeft nu drie punten minder. Theoretisch kan AZ nog tweede worden, maar dan moet PSV zondag verliezen en AZ moet tien keer scoren. Met een tweede plek mag PSV de tweede voorronde van de Champions League spelen.
Profielfoto van Malini Witlox

Wedstrijdverslagen:

Willem II en RKC wonnen op Hemelvaartsdag beide. Maar dat deed Emmen, concurrent voor degradatie, ook. Door hun winst kunnen de Tilburgers en Waalwijkers niet meer direct degraderen. Zondag wordt duidelijk wie nacompetitie moet spelen. Dat moet de club doen die als 16e eindigt, daar staat nu Emmen met 27 punten.

Willem II heeft nu 28 punten, RKC heeft er 30. Emmen kan nog op gelijke hoogte komen, maar de ploeg heeft ook een veel slechter doelsaldo. Emmen maar moet maar liefst 13 keer scoren, reden voor de Waalwijkse fans om bij het stadion alvast feest te vieren en bij het stadion vuurwerk af te steken.

VVV en ADO Den Haag degraderen rechtstreeks.

PSV- PEC Zwolle (4-2)
PSV kwam door een eigen goal van PEC Zwolle in de 22e minuut op voorsprong. Zeven minuten daarna was het weer raak toen Donyell Malen scoorde. Toen Yorbe Vertessen in de 34e minuut ook de 3-0 maakte, was eigenlijk al wel zeker dan de drie punten in Eindhoven bleven.

Na rust werd het al snel 4-0 door een goal van Zahavi. De Israëliër maakte zo een einde aan een nare week, waarbij zijn vrouw en kinderen thuis werden overvallen. In de 69e minuut en kort voor het einde deed Zwolle nog wat terug, het werd 4-2.

ADO Den Haag - Willem II (1-4)

Sven van Beek in duel met Vicente Besuijen van ADO Den Haag. Foto: OrangePictures.

Willem II stond na vijf minuten al op voorsprong. Pavlidis scoorde voor de Tilburgers. De Griek maakte in de 22e minuut ook de 0-2. De VAR moest de beelden bekijken, maar de goal bleef staan.

Iets later kon ADO terugkomen toen de ploeg een strafschop kreeg, maar de door Manchester City verhuurde goalie Aro Muric lag in de weg. Willem II breidde de voorsprong iets later uit naar 0-3 via Wriedt, die beheerst binnen schoof nadat hij de bal meekreeg van Pavlidis.

In de 69e minuut deed ADO iets terug, het stond 1-3. Willem II sloeg direct daarna weer terug en vergrootte het verschil weer (1-4).

De gemeente Den Haag had donderdagmiddag overigens een noodbevel afgekondigd voor het gebied rond het ADO-stadion om supporters daar weg te houden. Voor de wedstrijd waren er al ADO-aanhangers bij het stadion die vuurwerk afstaken om hun club te steunen in de strijd tegen directe degradatie. Er werden verschillende supporters aangehouden.

RKC Waalwijk - FC Twente (2-1)
In de eerste helft vielen er geen goals in Waalwijk. Na rust kwamen beide ploegen echter scherp uit de startblokken. Danilo maakte de 0-1, maar nog geen minuut later kwam RKC weer langszij. Van der Venne legde oog in oog met Drommel breed op Sow, die rustig afrondde.

Een paar minuten later was het opnieuw Sow, die RKC op voorsprong zette, een ontzettend belangrijke goal in de strijd voor lijfsbehoud.

Paul Quasten van RKC Waalwijk in actie tegen FC Twente. Foto: OrangePictures.