Liveblog

Coronanieuws: 1114 nieuwe coronabesmettingen, versoepelde reisadviezen

14 mei 2021 om 07:35 • Aangepast 9 april om 16:53
nl
In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Cruisewereld eist vaccinatiebewijs van passagiers.
  • Er liggen 353 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • In onze provincie zijn vrijdag 1114 nieuwe besmettingen gemeld.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

We sluiten dit liveblog

Zaterdag vind je weer een nieuw liveblog op web en app met daarin het belangrijkste coronanieuws van de dag.

22.50

Meer dan 600 mensen bij Fieldlab van het Residentie Orkest

Meer dan 600 mensen onder wie demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven hebben vrijdagavond in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen een concert bijgewoond van het Residentie Orkest onder leiding van dirigent Richard Egarr. Het was een zogenoemd Fieldlab-evenement, dat moet uitwijzen hoe dergelijke uitvoeringen ondanks de coronacrisis weer veilig en met publiek kunnen worden gegeven.

Het was na twee andere binnenevenementen, een cabaretvoorstelling en een congres in het Beatrix Theater in Utrecht, de drukste bijeenkomst in zijn soort. In totaal zijn er al wel meer dan een dozijn Fieldlabs gehouden. Er zullen er nog enkele volgen.

21.48

Nieuw personeel Delta Air Lines moet gevaccineerd zijn

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines eist van nieuwe personeelsleden dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, uitzonderingen daargelaten. De Amerikaanse onderneming wil werknemers en klanten beschermen. Delta verwacht nieuw personeel aan te moeten nemen nu de vraag naar bijvoorbeeld binnenlandse reizen weer aantrekt.

21.00

Petitie 'Recht op Pfizer/Moderna' tienduizend keer getekend

Een petitie die oproept dat mensen tussen de 60 en 65 het recht moeten krijgen op een vaccinatie met Pfizer/Moderna als zij geen vaccinatie met AstraZeneca willen, is meer dan tienduizend keer getekend. Volgens de petitie zijn er veel mensen boven de 60 die geen AstraZeneca willen, maar zijn zij een 'vergeten groep' als het aankomt op de andere vaccins.

20.58

Vakantiegangers weer welkom op Spaanse eilanden

Vakantiegangers zijn vanaf zaterdag weer welkom op Spaanse eilanden, nu de reisadviezen worden versoepeld. De Nederlandse ambassadeur in Spanje, Jan Versteeg, zegt op Twitter verheugd te zijn dat vakantiegangers weer welkom zijn op de Balearen en de Canarische Eilanden. Reizigers die van die eilanden terugkeren naar huis hoeven ook niet langer een negatieve PCR-test te laten zien of in quarantaine te gaan.

20.34

Gelderse ziekenhuizen schalen coronazorg af

Meerdere Gelderse ziekenhuizen gaan vanaf maandag voor het eerst sinds januari de coronazorg afschalen, schrijft Omroep Gelderland. Toch waarschuwen de ziekenhuizen tegelijkertijd voor te veel optimisme: "Het is niet nu 'holadiee, alles kan weer'."

19.05

Sint Maarten: besluit om geen coronasteun te geven is ongepast

Het besluit van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) om voorlopig geen coronasteun uit te keren aan Sint Maarten noemt Silveria Jacobs, de minister-president van dat land, "ongepast". Ze maakt zich ook grote zorgen over de toekomst van de betrekkingen binnen het Nederlandse Koninkrijk.

18.00

Duitsland bestempelt VK tot risico wegens Indiase coronavariant

Duitsland heeft het Verenigd Koninkrijk tot risicogebied bestempeld vanwege de extra besmettelijke Indiase variant van het coronavirus die daar de ronde doet. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft dat bekendgemaakt.

16.15

Ministerie komt vrijdagnacht met versoepelde reisadviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 01.00 uur bekend welke landen een versoepeld reisadvies krijgen. Tot 15 mei geldt het algemene reisadvies om niet naar het buitenland te reizen, maar vanaf zaterdag komt er weer een reisadvies per land.

16.00

Vliegverbod weer verlengd, uitzondering voor schrijnende gevallen

Het verbod op vluchten uit Zuid-Afrika, India en landen in Midden- en Zuid-Amerika wordt verlengd tot 1 juni. Het zou op 15 mei aflopen, maar het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het verbod toch in stand te houden zolang er nog geen quarantaineplicht wordt gehandhaafd. Nu leeft men de quarantaineregels nog te slecht na om het vliegverbod op te heffen, aldus het OMT.

15.33

RIVM: 5608 nieuwe coronagevallen, weer lager dan weekgemiddelde

Het RIVM meldt dat tussen donderdag- en vrijdagochtend 5608 nieuwe coronagevallen in het hele land aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zesde dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6220 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.

15.30

Dagcijfers Brabant

In Brabant zijn vrijdagmiddag 1114 nieuwe coronabesmettingen gemeld, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er 106 meer dan een dag eerder. Donderdag werden 1008 nieuwe besmettingen in Brabant gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

15.05

Pfizer-vaccin kan een maand worden bewaard op koelkasttemperatuur

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan volgens de fabrikant niet vijf dagen, maar een maand worden bewaard op 2 tot 8 graden Celsius. Dat zei medisch directeur Marc Kaptein van de Nederlandse tak van Pfizer vrijdag in het radioprogramma 1 op 1. Dat zou betekenen dat het wellicht mogelijk wordt voor huisartsen om met Pfizer te gaan inenten. Het vaccin wordt in de fabriek gekoeld op een temperatuur van -90 tot -60 graden Celsius. Het vervoeren kan op een temperatuur van -25 tot -15 graden.

14.25

Instroom in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, blijft hard dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 163 mensen nieuw opgenomen in een ziekenhuis. Dat is het laagste aantal sinds 22 februari. Het is niet duidelijk in hoeverre het lage aantal opnames te maken kan hebben met Hemelvaartsdag. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1657 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op een gemiddelde instroom van 236,7 mensen per dag, het laagste peil sinds 13 maart.

Sinds de piek eind april is de gemiddelde instroom in de ziekenhuizen met ruim 24 procent gedaald. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg wel licht. Ziekenhuizen behandelen nu 2250 coronapatiënten, 19 meer dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de negende dag op rij. Die vleugels behandelen nu 728 mensen, vijf minder dan op donderdag en het laagste aantal sinds 2 april.

13.55

Italië versoepelt quarantaineplicht voor inkomende reizigers

Italië versoepelt vanaf zondag de quarantaineplicht voor inkomende reizigers. Mensen uit onder meer de Europese Unie hoeven niet langer in quarantaine als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. Het nieuwe beleid geldt ook voor reizigers die uit de Schengenlanden, het Verenigd Koninkrijk en Israël komen. Premier Mario Draghi heeft gezegd dat de terugkeer van toeristen cruciaal is voor het herstel van Italië. Het land met de op twee na grootste economie van de eurozone is zwaar getroffen door de pandemie. De Italiaanse economie kromp vorig jaar met 8,9 procent.

13.40

Aantal coronabesmettingen in noorden met een kwart gedaald

Het aantal coronabesmettingen in Noord-Nederland is de afgelopen twee weken met een kwart gedaald naar ongeveer 160 per week op 100.000 mensen. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. In de zeven dagen tot en met deze week donderdag had Nederland als geheel gemiddeld ruim 261 positieve tests per 100.000 mensen, het laagste aantal overigens sinds 22 maart.

13.30

Restvaccins nu ook in Brabant te krijgen, website grijpt in na stormloop

De eerste Brabantse huisartsenpraktijken hebben zich aangesloten bij de website Prullenbakvaccin.nl, waarop ze overtollige coronavaccins kunnen aanbieden. Vanwege een stormloop vermeldt de website alleen nog gegevens van huisartsen op het moment dat ze vaccins over hebben. De interesse in restvaccins was namelijk zo groot dat huisartsen ook werden platgebeld als ze helemaal geen vaccins over hadden.

De website Prullenbakvaccin.nl toonde tot voor kort een landkaartje met daarop alle deelnemende huisartsen en hun gegevens. Mensen konden op het kaartje inzoomen en zagen dan de gegevens van de deelnemende praktijk te staan.

13.15

Een op de tien Belgen volledig gevaccineerd

Een op de tien Belgen is volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano hebben 1.196.831 inwoners van België, ofwel 13 procent van alle volwassenen, de nodige prikken gehad. Dat komt overeen met 10,4 procent van de totale bevolking.

Er zijn in totaal nu vijf miljoen prikken gezet. Het aantal mensen dat minstens een eerste prik toegediend kreeg, is opgelopen tot iets meer dan 3,8 miljoen. Dat is 41,5 procent van de volwassenen, ofwel 33,2 procent van de totale bevolking.

11.30

353 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen vrijdag 353 coronapatiënten, zeven minder dan donderdag. Er werden 27 nieuwe patiënten opgenomen in de verschillende ziekenhuizen. Daar tegenover staat dat 32 patiënten werden ontslagen, vier coronapatiënten overleden en drie patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

11.00

Epidemioloog: vaccineren van kwetsbare kinderen kan nuttig zijn

Moet Nederland ook kinderen van tussen de 12 en 16 jaar vaccineren? Patricia Bruijning, epidemioloog en kinderarts van het UMC Utrecht, ziet er wel heil in. "In eerste instantie kan het nuttig zijn voor een kleine groep kwetsbare kinderen", zegt Bruijning in het NOS Radio 1 Journaal, maar volgens haar is Nederland er nu nog niet aan toe om alle kinderen te vaccineren. "Het is nog te onzeker of dat überhaupt nuttig is", zegt Bruijning.

Ze noemt Israël als voorbeeld, waar besmettingen bij kinderen nauwelijks meer voorkomen nu een groot deel van de volwassenen is gevaccineerd. "We moeten gewoon kijken hoe het virus zich verder ontwikkelt. Als het virus weer de kop opsteekt, zou het kunnen dat het vaccineren van kinderen nodig is om het virus onder controle te krijgen."

10.00

Duitse nieuwe besmettingen weer onder de 100 per 100.000 per week


Het aantal nieuwe besmettingen per week is in Duitsland weer onder de 100 per 100.000 inwoners gezakt, melden de gezondheidsautoriteiten. Het aantal nieuwe besmettingen per week is voor de regering de graadmeter voor het opleggen van beperkingen en de sluiting van ondernemingen.

Bondskanselier Merkel heeft recent met haar regering ingegrepen in het vooral door de deelstaten bepaalde coronabeleid om strengere maatregelen te nemen. Ze noemt dat de noodrem. Die noodrem wordt ingezet als er plaatselijk meer dan 100 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners zijn.

08.10

Nieuwe priklocatie in Almkerk

Woensdag 19 mei wordt in Almkerk een nieuwe vaccinatielocatie geopend. Deze locatie dan zeven dagen per week van 8.00-16.00 uur geopend zijn. Mensen die al een uitnodiging hebben ontvangen voor een vaccinatie, kunnen al een afspraak maken.

07.55

Nederland ligt dwars bij verplichte gratis PCR-test

Het voorstel van de Europese Commissie om PCR-coronatests verplicht gratis te maken lijkt te stranden, mede door tegenwerking van de Nederlandse regering. Dat meldt BNR. Ongevaccineerde reizigers hebben de test deze zomer waarschijnlijk nodig voor een reis naar een ander EU-land. De lidstaten moeten het voorstel van de EC nog goedkeuren, Nederland is een van de grote dwarsliggers.

Nederland vreest dat bedrijven die coronatests aanbieden de dupe worden van verplichte gratis tests, blijkt uit navraag van BNR onder Europarlementariërs. Het verdienmodel van de commerciële aanbieders dreigt dan volledig weg te vallen.

06.00

Cruisewereld eist vaccinatiebewijs van passagiers

Verplichte vaccinatie om op reis te gaan. De reisbranche wil er voorlopig niet aan, behalve de cruisewereld. Verschillende maatschappijen organiseren cruises waarvoor alleen maar mensen die geprikt zijn aan boord mogen, zo schrijft De Telegraaf.

Wie in luxe langs Griekse eilanden, Spaanse Costa's en Italiaanse havens wil, moet vooralsnog geprikt zijn. Op een enkele maatschappij na eisen alle grote cruisemaatschappijen, zoals Carnival, Disney en Holland America Line (HAL), een bewijs van vaccinatie.

06.00

Fieldlab-optreden van Residentie Orkest

Het Residentie Orkest in Den Haag speelt vanavond de Vijfde Symfonie van Beethoven als fieldlab, een proef waarmee wordt uitgezocht hoe dergelijke evenementen ondanks het coronavirus veilig kunnen worden gehouden. Zo'n achthonderd op corona geteste, niet-kwetsbare belangstellenden zijn welkom in het Zuiderstrandtheater. De normale capaciteit is zo'n duizend mensen. De animo voor het fieldlab in Scheveningen viel medio deze week nog wel een klein beetje tegen.

05.00

De cijfers van gisteren

In Brabant werden donderdag 1008 nieuwe coronabesmettingen gemeld, zo bleek uit cijfers van het RIVM. Dat was iets minder dan een dag eerder. Woensdag werden 1171 nieuwe besmettingen in Brabant gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

In de Brabantse ziekenhuizen lagen gisteren 359 coronapatiënten, 22 minder dan woensdag. Er werden 34 nieuwe patiënten opgenomen in de verschillende ziekenhuizen. Daar tegenover stond dat 55 patiënten werden ontslagen, drie coronapatiënten overleden en tien patiënten werden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!