Liveblog

Coronanieuws: geregeld agressie en geweld tegen vaccinatiemedewerkers

26 mei 2021 om 06:31 • Aangepast 27 mei 2021 om 13:00
nl
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws met betrekking tot de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • De leegloop op de corona-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen houdt ook woensdag aan.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 267 coronapatiënten opgenomen, 28 minder dan dinsdag.
  • Nederland heeft geen plannen om net zoals België een leeftijdsgrens in te stellen voor het coronavaccin van Janssen.
  • Het coronavirus blijkt gevaarlijker voor mensen die meer vet in en tussen hun spieren hebben, blijkt uit onderzoek van het UMCG en Amsterdam UMC.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten

20.45

Verbazing in Kamer over inhouden coronasteun aan Sint-Maarten

Verschillende partijen hebben met verbazing gereageerd op het besluit van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) om voorlopig geen extra coronasteun aan Sint-Maarten uit te betalen. De demissionair staatssecretaris houdt de steun in omdat het wanbestuur van het vliegveld van het eiland nog steeds niet is opgelost.

Knops spreekt van "een litanie aan teleurstellingen" in de samenwerking met Sint-Maarten. Het bestuur van het eiland, dat een onafhankelijk land is binnen het Koninkrijk, zou consequent afspraken niet nakomen. "Dat doet iets met het vertrouwen."

Vanwege de grote schade die orkaan Irma in 2017 aanrichtte aan het vliegveld, wordt het nu gerenoveerd. Nederland heeft daar 550 miljoen euro beschikbaar voor gesteld en Schiphol helpt mee. Dat Schiphol die samenwerking wil stoppen vanwege het wanbestuur aldaar, is voor Knops een van de redenen om niet de 18 miljoen euro aan coronasteun uit te betalen.

19.00

Geregeld agressie en geweld tegen vaccinatiemedewerkers

Vaccinatiemedewerkers van de GGD krijgen regelmatig te maken met agressie en geweld. Een woordvoerder van GGD GHOR Nederland bevestigt die signalen binnen te krijgen vanuit meerdere regio's.

De GGD regio Utrecht gaf dinsdag aan dat agressie en uitspattingen van fysiek geweld in meerdere gevallen heeft geleid tot aangiftes, zo zei coronamanager Tessa Rijntalder tegen RTV Utrecht. Precieze aantallen heeft ze niet, het gaat volgens haar om "een of twee handen vol".

Ook de landelijke GGD GHOR heeft geen cijfers over hoe vaak medewerkers hiermee te maken krijgen, maar herkent de geluiden uit Utrecht. "Mensen zijn boos als ze denken op locatie een ander vaccin te kunnen regelen dan waarvoor ze komen en dat niet lukt", zegt de woordvoerster. "Dat soort uitspattingen heeft impact op onze mensen, het is niet leuk als je uitgescholden wordt." Ze hoopt dat mensen beseffen dat de GGD de uitvoerende partij is van de vaccinatiestrategie. "Wij bepalen niet wie wanneer met welk vaccin wordt gevaccineerd."

17.00

Ruim 1 miljoen vaccinaties nog niet geregistreerd bij RIVM

Ruim één miljoen coronavaccinaties zijn nog niet geregistreerd in het centrale vaccinatieregister van het RIVM. Dat laat een woordvoerder van het instituut desgevraagd weten. Volgens hem gaat het om een schatting. Het RIVM kampt met een achterstand in de vaccinatieregistratie, doordat met name zorginstellingen en huisartsen nog niet alle gezette prikken hebben doorgegeven.

Volgens de woordvoerder wordt er nog steeds aan het probleem gewerkt. "Het percentage niet-geregistreerde prikken wordt gelukkig minder, maar dit gaat wel langzaam." Eerder werd al bekend dat de centrale registratie achterblijft, doordat huisartsen en zorginstellingen nog niet alle vaccinaties hebben ingevoerd. Het RIVM belt met zorgverleners om te zorgen dat dit alsnog gebeurt.

Het aantal gezette prikken bij de GGD'en staat wel in de centrale registratie van het RIVM. Om toch tot een zo compleet mogelijk vaccinatiecijfer te komen wordt nu een schatting van het aantal gezette prikken bij huisartsen en zorginstellingen gemaakt, op basis van het aantal geleverde vaccins. Volgens het coronadashboard van de overheid zijn er op dit moment ruim 8,5 miljoen eerste en tweede prikken gezet. Zo'n 5,9 miljoen daarvan zijn gezet door de GGD'en.

16.30

Senioren willen weer naar het buurthuis

Verscheidene seniorenverenigingen willen dat de gemeenschaps- en buurthuizen volledig opengaan. Dat meldt KBO Brabant. Gevaccineerde thuiswonende senioren willen volgens de organisatie meer vrijheden om elkaar te ontmoeten. De organisatie zegt te spreken namens de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, NOOM en Koepel Gepensioneerden.

"De vrijwilligers van de lokale seniorenverenigingen staan te popelen om de ontmoetingsactiviteiten in gemeenschaps- en buurthuizen weer op te starten. Zij zien in de praktijk wat de langdurige thuisisolatie betekent voor senioren; velen zijn er jaren ouder door geworden", zegt KBO Brabant. "Onlangs is besloten dat bibliotheken open mogen, maar over buurthuizen geen woord. De gemeenschapshuizen en daarmee de thuiswonende senioren trekken aan het kortste eind, terwijl voor die laatsten de eerste én meest beperkende maatregelen golden in deze pandemie."

16.15

605 nieuwe besmettingen, gisteren 418

In Brabant zijn sinds dinsdag 605 nieuwe coronabesmettingen geteld. Van maandag op dinsdag waren er dat nog 418.

Wachten op privacy instellingen...
16.00

De Jonge: waarschijnlijk tóch pas reizen na volledige vaccinatie

Het is volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarschijnlijk dat vrij reizen in Europa toch pas weer mogelijk wordt als iemand volledig is gevaccineerd. In dat geval zal het kabinet zorgen voor een gratis PCR-test voor mensen die op vakantie willen naar het buitenland.

Omdat vermoedelijk nog niet iedereen op de drempel van de vakantie twee prikken heeft "lijkt het logisch" om een test dan gratis aan te bieden, zei de demissionair minister na coronaoverleg woensdag. De twee prikken zijn nodig voor het Europees certificaat dat reizen in de vakantieperiode mogelijk moet maken.

Alleen van het vaccin van Janssen is maar één prik nodig om volledig gevaccineerd te zijn.

15.40

RIVM: 2794 nieuwe coronagevallen, weer minder dan weekgemiddelde

Tussen dinsdag- en woensdagochtend registreerde het RIVM 2794 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er weer veel minder dan het weekgemiddelde. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3351 positieve testuitslagen per etmaal geregistreerd. Afgelopen etmaal werden tien nieuwe corona-sterfgevallen gemeld, maar dit wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. In totaal zijn nu meer dan 17.500 mensen aan de gevolgen van een coronainfectie overleden.

15.22

Nieuwe versoepelingen coronamaatregelen

De coronavoorschriften worden per 5 juni verder versoepeld. Dat laat minister Hugo de Jonge weten. Welke maatregelen afgeschaald worden, besluit het kabinet vrijdag. Vrijdagavond geeft het kabinet een toelichting, vermoedelijk tijdens een persconferentie. Eerder stond 9 juni op de planning voor de volgende fase van het zogeheten openingsplan. Volgens De Jonge kan de stap al eerder worden gezet, omdat alle coronacijfers de goede kant op gaan.

15.14

Lareb: 'Geen meldingen zeldzame bloedklachten na Janssen-vaccin'

Zo'n 150.000 mensen in Nederland hebben het coronavaccin van Janssen gekregen, maar er zijn nog geen gevallen bekend van bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Dat meldt bijwerkingencentrum Lareb. Het Janssen-vaccin werd 21 april voor het eerst toegediend in Nederland. In de bijsluiter staat dat mensen na de prik last zouden kunnen krijgen van trombose, al is dit zeldzaam. Een aantal landen besloot daarop dit vaccin niet meer te gebruiken.

14.38

Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Momenteel worden er in totaal 1618 mensen behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 5 december. De Nederlandse ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 63 bedden vrijkomen. Dit is de negende achtereenvolgende dag waarop de bezetting afneemt. In die negen dagen daalde het aantal opgenomen patiënten met 565.

14.14

Vliegverkeer Eindhoven Airport trekt aan

Het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport trekt aan. Dat liet een woordvoerder van de luchthaven woensdagmiddag weten. Het aantal vliegbewegingen was afgelopen zomer vanwege de wereldwijde corona-uitbraak laag, maar komende zomer komt het aantal vluchten van juni tot en met september naar verwachting uit op zo’n 11.400. Ruim drieduizend meer dan in 2020, maar nog altijd zo’n 28 procent minder dan voor de coronapandemie. (

14.05

Nederland volgt EMA en blijft prikken met coronavaccin Janssen

Nederland heeft geen plannen om net zoals België een leeftijdsgrens in te stellen voor het coronavaccin van Janssen. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de inzet van het vaccin opnieuw wordt overwogen als de instanties die erover gaan hun advies wijzigen. Het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau is voor Nederland leidend. Verder laat het kabinet zich adviseren door de Gezondheidsraad en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

13.52

'Cultuurfonds heeft grote impact op noodlijdende sector'

De cultuursector heeft veel aan het vorig jaar opgerichte Kickstart Cultuurfonds. Dat meldt het tijdelijke noodfonds woensdag na onderzoek onder de 615 producenten van podiumkunsten, muziekpodia, theaters en musea die vorig jaar een aanvraag indienden voor de beschikbare zestien miljoen euro. Bij driekwart van de cultuurinstellingen speelt de toegekende donatie een belangrijke rol in het veilig kunnen blijven ontvangen van publiek in de anderhalvemetersamenleving.

13.29

Zo'n 900.000 mensen met medische indicatie hebben prikafspraak

Tot nog toe hebben zo'n 900.000 mensen met een medische indicatie een afspraak gemaakt om met voorrang te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Een woordvoerster van het RIVM laat dat desgevraagd weten. Na de eigenlijke deadline van vorige week donderdag hebben huisartsen nog zo'n 12.500 patiënten aangedragen. Zij hebben hun uitnodiging als het goed is inmiddels binnen.

13.28

EU eist potentiële miljardenvergoeding van AstraZeneca

De Europese Commissie eist een schadevergoeding van vaccinfabrikant AstraZeneca die kan oplopen tot miljarden euro's. Zij wil dat de rechter de farmaceut tien euro laat betalen voor iedere dag dat een dosis van het coronavaccin is vertraagd. AstraZeneca verwacht voor 1 juli maar honderd miljoen van de beloofde driehonderd miljoen coronavaccins te kunnen leveren. Vanaf dat moment staat het bedrijf dus tweehonderd miljoen doses in het krijt.

13.27

GGD linkt zestien coronabesmettingen aan kampioensfeest Ajax

De GGD Amsterdam heeft na bron- en contactonderzoek zestien coronabesmettingen gevonden die gerelateerd kunnen worden aan de viering van het kampioenschap van Ajax op 2 mei. Dat meldt burgemeester Femke Halsema. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal coronabesmettingen die een link hebben met de viering hoger vanwege het gebruik van zelftesten. Ook zal niet iedereen bij het bron- en contactonderzoek hebben gemeld dat ze bij de ArenA aanwezig waren.

13.15

Corsotenten in Zundert worden opgebouwd

Hoewel het definitieve besluit nog moet vallen of het bloemencorso in Zundert dit jaar ondanks de coronapandemie doorgaat, zijn sommige buurtschappen toch al de grote corsotenten aan het opbouwen. Ook de laatste winnaar van 2019, buurtschap Tiggelaar, is met de bouw van de corsotent begonnen. "Hoe dan ook, we gaan iets bouwen in deze tent", is de stellige overtuiging van voorzitter Rob Braspenning van het buurtschap.

13.01

Onrust onder festivalorganisatoren door gebrek aan politiecapaciteit

De oproep van minister Ferd Grapperhaus om ‘nog even geduld te hebben met evenementen’ veroorzaakt onrust bij het Brabantse evenementencollectief Front of House. Dat zei bestuurslid Johan Dortmans woensdag namens een groot aantal organisatoren van festivals, dancefeesten en andere evenementen in Brabant. “Dit kwam voor ons uit de hoge hoed."

12.46

Coronavirus gevaarlijker voor mensen met meer vet tussen hun spieren

Het coronavirus blijkt gevaarlijker voor mensen die meer vet in en tussen hun spieren hebben. Zij lopen twintig procent meer kans om te overlijden dan mensen met een vergelijkbaar postuur, zo hebben onderzoekers van UMC Groningen en Amsterdam UMC ontdekt. Dat mensen met overgewicht een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus, is al langer bekend. Nu blijkt dat de verdeling van vet een belangrijke factor is.

Wachten op privacy instellingen...
12.35

Topviroloog over Tokio: 'Het kan, maar of het verstandig is?'

Viroloog Ab Osterhaus snapt wel dat bijna heel Japan wil dat de Olympische Spelen in Tokio vanwege de coronapandemie worden afgelast. "Mensen uit de hele wereld komen daar bij elkaar. Ook uit landen waar het virus nog bepaald niet onder controle is. Uit het oogpunt van verspreiding van het virus is dit het ideale scenario. Maar uit virologisch oogpunt kan het evenement worden gehouden. Mits heel veel maatregelen worden genomen en die strikt worden nageleefd."

12.12

België mijdt Janssenvaccin bij 41-minners

België stopt bij mensen van 40 jaar en jonger met het inenten met het Janssen-vaccin nadat een vrouw in een Belgisch ziekenhuis is overleden. Het zou gaan om een vrouw met een buitenlandse nationaliteit, die in het buitenland werd gevaccineerd met het vaccin van Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Janssen. Dat heeft minister Wouter Beke bevestigd aan nieuwszender VRT. Volgens de minister 'wordt een verband gelegd tussen het overlijden en het vaccin'.

11.05

Eerste veertigers aan de beurt voor vaccinatie

Vanaf deze woensdag zijn de eerste veertigers aan de beurt voor coronavaccinatie, laat minister Hugo de Jonge weten. Iedereen die geboren is in 1971 kan nu een prikafspraak maken. Een deel van de mensen om wie het gaat, moet nog 50 worden. Momenteel worden ongeveer een miljoen mensen per week gevaccineerd. Sinds dinsdag mogen mensen die in 1969 en 1970 zijn geboren al een afspraak maken.

Wachten op privacy instellingen...
11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 267 coronapatiënten opgenomen, 28 minder dan dinsdag. Dat maakte het ROAZ woensdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn vijftien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 35 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Twee werden overgeplaatst en vijf coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
10.50

Uitsluitsel in zicht voor miljoenen geblokkeerde Janssenvaccins

Miljoenen coronavaccins van Janssen komen mogelijk eind deze week vrij. Die liggen nu nog in België in afwachting van de uitslag van een Amerikaanse inspectie, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau. De 2,4 miljoen doses waren uit voorzorg geblokkeerd, omdat een partij in een Amerikaanse fabriek vervuild bleek met ingrediënten van een ander vaccin. De Amerikaanse toezichthouder FDA onderzocht daarop of andere partijen ook zijn aangedaan.

08.37

'Veel mkb-bedrijven hebben coronacrisis goed doorstaan'

Nederlandse mkb-ondernemingen zijn in het algemeen goed door de coronacrisis heen gekomen. Dat stelt accountantsorganisatie SRA die 6600 jaarrekeningen van kleine en middelgrote bedrijven over coronajaar 2020 bekeek. Een deel van de bedrijven presteerde goed, een ander deel maakte een flinke dip mee maar daarna een stevig herstel. Ook was er een deel van de bedrijven dat het zwaar had, maar daar hebben de steunmaatregelen van de overheid geholpen.

08.09

'Vermogensbeheerders moeten schulden arme landen kwijtschelden'

De grootste private vermogensbeheerders van de wereld moeten de schulden van arme landen kwijtschelden, zodat die landen beter om kunnen gaan met de economische gevolgen van de coronacrisis. Dat zegt een groep van organisaties die actief is met bijvoorbeeld ontwikkelingswerk, hulpverlening en goede doelen. De organisaties zeggen dat de hoge schuldenlast van arme landen sociale, politieke en economische onrust veroorzaakt met menselijk lijden tot gevolg.

08.00

Verkoop bedrijfswagens EU verdrievoudigt bijna door corona-effect

De verkoop van nieuwe bedrijfswagens in de Europese Unie is vorige maand bijna verdrievoudigd tegenover een jaar geleden. De enorme stijging zou alles te maken hebben met de uitbraak van de coronacrisis. Daardoor kwamen de verkopen in april vorig jaar juist erg laag uit. Dit was de tweede maand op rij dat dit corona-effect de cijfers zo sterk beïnvloedt. In maart was al bijna sprake van een verdubbeling van de verkopen, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

07.25

'Steeds meer weigeraars coronavaccin toch overstag'

Veel mensen die in november niet wilden worden gevaccineerd tegen het coronavirus, willen dat nu wel. Dat komt onder meer doordat vaccinaties blijken te werken, mensen vrezen geen kant op te kunnen zonder vaccin of sociale druk. Dat melden AD en EenVandaag na gezamenlijk onderzoek. In november gaf 28 procent nog aan zich zeker niet of waarschijnlijk niet te willen laten inenten tegen corona. Inmiddels is dat afgenomen naar dertien procent.

03.30

Japanse krant roept op tot afgelasting Olympische Spelen

De Japanse krant Asahi Shimbun, een officiële partner van de Olympische Spelen in Tokio, heeft woensdag in een artikel opgeroepen om het sportevenement deze zomer af te gelasten. Volgens de krant zijn de risico's voor de publieke veiligheid en de druk die de Spelen op de zorg leggen vanwege de coronapandemie te groot.

Wachten op privacy instellingen...
01.30

Eerste Kamer stemt in met toegangstesten en quarantaineplicht


De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die toegangstesten mogelijk maakt. Ook de quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico kreeg steun in de senaat. De kabinetsplannen konden na een marathondebat, dat tot in de nacht duurde, mede met dank aan GroenLinks op een meerderheid rekenen.

Hoewel de Tweede Kamer al had ingestemd met de maatregelen, moest het kabinet zich nog inzetten om de senaat te overtuigen. Verschillende partijen, waaronder de PVV en de PvdA, vinden dat met name de wet voor toegangstesten nog te veel ruimte laat voor interpretatie. GroenLinks bleek onmisbaar om de testwet erdoor te krijgen. De partij stemde in de Tweede Kamer voor, en die partij kon de wet in de Eerste Kamer ook aan een meerderheid helpen. Daar verbond de partij wel een aantal voorwaarden aan.

Zo moest de testwet losgekoppeld worden van de coronawet. Ook wilde GroenLinks dat de maatregelen niet van kracht zouden zijn op plekken waar voldoende afstand gehouden kon worden of op doorstroomlocaties. Dat betekent dat mensen bijvoorbeeld geen test nodig hebben voor een bezoek aan een café of museum.

00.00

Omzet detailhandel licht gedaald

De omzet van winkels in Nederland was in het eerste kwartaal van 2021 lager dan een jaar eerder. Een groot deel van de periode was bezoek bij veel winkels alleen toegestaan voor het afhalen van bestellingen. Het is voor het eerst sinds 2013 dat er in een kwartaal sprake is van een daling, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Wachten op privacy instellingen...

De omzet daalde het afgelopen kwartaal met bijna een procent. De non-foodsector kampte met een forse daling: de omzet was 22 procent lager dan een jaar eerder. Vooral kledingwinkels hadden het zwaar met een terugval van bijna 34 procent.

00.00

Eventuele coronabesmettingen songfestival toch bekendgemaakt


Het aantal coronabesmettingen dat eventueel onder het publiek heeft plaatsgevonden tijdens het Eurovisie Songfestival wordt later wel bekendgemaakt. Dat gebeurt echter pas na het bron- en contactonderzoek van de GGD, zo laat een woordvoerder van Fieldlab Evenementen weten. Eerder liet de woordvoerder van de organisatie die de testevenementen organiseert, weten dat de cijfers niet zouden worden gedeeld. Hier is de organisatie op teruggekomen.

23.15

Minister Ferd Grapperhaus wil cafés eerder openen


Cafés moeten net als restaurants in de zogenoemde stap drie van het openingsplan al open. Hiervoor pleitte minister Ferd Grapperhaus van Justitie dinsdagavond. Volgens de officiële plannen zouden de kroegen pas later open mogen. De minister gaf na afloop van het Veiligheidsberaad aan dat hij af wil van het onderscheid tussen de restaurants en cafés, omdat dit onderscheid soms zo moeilijk is vast te stellen. Het kabinet besluit hierover vrijdag.

Minister Grapperhaus wil dat cafés eerder open kunnen dan gepland (archieffoto).
Minister Grapperhaus wil dat cafés eerder open kunnen dan gepland (archieffoto).
23.00

'Oproep Grapperhaus om thuis voetbal te kijken heel raar'


Koninklijke Horeca Nederland noemt de oproep van minister Grapperhaus om thuis de EK-voetbalwedstrijden te kijken in plaats van in de kroeg 'heel raar'. "De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat de besmettingen thuis plaatsvinden en niet in een gecontroleerde omgeving zoals de horeca. Met deze oproep laat de minister zien dat hij ver van de realiteit af staat", meent voorzitter Robèr Willemsen van de branchevereniging.

"We snappen dat het niet in stampvolle zaken gaat waar mensen hossend doorheen gaan, maar georganiseerd moet dat gewoon goed gaan", zegt hij. Horecaondernemer Johan de Vos uit Breda roept de minister op het kijken van voetbalwedstrijden in de buitenlucht te faciliteren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!