Liveblog

Coronanieuws: recordaantal prikken gezet, 125 nieuwe besmettingen

14 juni 2021 om 07:41 • Aangepast 15 juni 2021 om 10:07
nl
Ook deze maandag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 125 nieuwe besmettingen in Brabant, 899 in heel Nederland.
  • Mensen uit 1994 aan de beurt voor coronavaccinatie.
  • Kabinet wil al vanaf zaterdag 26 juni versoepelingen.
  • Afgelopen week bijna 1,7 miljoen Nederlanders geprikt, nieuw record.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten. Dinsdag is er weer een nieuwe.

21.55

Bruls: rekening houden met een zomer vol overlast

Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de "naweeën van de lockdown". Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. "Mensen hebben een grote behoefte naar buiten te gaan."

Het aantal overlastklachten nam tijdens de coronacrisis flink toe. Mensen zijn meer thuis, horen meer en kunnen minder hebben. Hij voorspelt dat dit nog wel even zo doorgaat. "Deze zomer is het geven en nemen. Wij moeten accepteren dat mensen, vooral jongeren, behoefte hebben om naar buiten te gaan. Dat gaat overlast geven. Dat wat in toom te houden, vind ik een flinke uitdaging."

21.25

Iran keurt coronavaccin van eigen bodem goed

Iran heeft via een spoedprocedure een eigen coronavaccin goedgekeurd. Het middel COVIran Barekat moet volgens de autoriteiten komende week in gebruik worden genomen. De islamitische republiek kampt met de dodelijkste corona-uitbraak in het Midden-Oosten, maar heeft door Amerikaanse sancties moeite om vaccins te kopen in het buitenland.

20.45

Dodental door coronavirus in VS boven de 600.000

Het coronavirus heeft in de Verenigde Staten het leven gekost aan meer dan 600.000 mensen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van eigen onderzoek. Uit de cijfers komt naar voren dat de grootschalige vaccinatiecampagne in het land vermoedelijk flink de rem heeft gezet op de stijging van het dodental.

De circa 328 miljoen inwoners tellende VS voeren de lijst aan van landen met de hoogste officiële dodentallen door corona. Het aantal overleden Amerikaanse patiënten vormt ongeveer 15 procent van de circa 4 miljoen geregistreerde sterfgevallen in de wereld. Nederland heeft sinds het begin van de internationale corona-uitbraak melding gemaakt van de dood van ruim 17.000 coronapatiënten.

20.25

Burgemeesters vinden kleine tv-schermen geen probleem

Burgemeesters van het Veiligheidsberaad zien geen problemen met kleine tv-schermen op terrassen, omdat mensen daar toch wel naar het EK voetbal gaan kijken op hun eigen apparatuur. "Want je mag op het terras zijn. Daarvan hebben we er genoeg in Middelburg", zei burgemeester Harald Bergmann maandag voorafgaand aan het beraad.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie liet alvast weten dat rond de eerstvolgende wedstrijd van Oranje (donderdag) nog geen EK-schermen worden toegestaan. "Vooralsnog mogen de schermen maandag ook niet." Vrijdag bespreekt het kabinet het onderwerp opnieuw.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's die samen het beraad vormen, zijn tegen grote schermen omdat die lastiger zijn te controleren. De schermen trekken volgens hen grote groepen aan en dan gaan Oranjefans al snel te dicht op elkaar staan.

19.05

Pfizer/BioNTech effectiever tegen Delta-variant dan AstraZeneca

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech blijkt in 79 procent van de gevallen effectief tegen de in India ontdekte, zogenoemde Delta-virusvariant. AstraZeneca doet het wat minder en slaat aan bij 60 procent.

De vaccins werken dus tegen Delta, maar minder dan tegen de Alfa-variant die het eerst in Engeland werd geregistreerd, meldt het Britse medische vaktijdschrift The Lancet op basis van voorlopige onderzoeksgegevens. Want bij Alfa gaat het om 92 en respectievelijk 73 procent.

Het Delta-coronavirus is niet alleen besmettelijker dan Alfa, het verdubbelt ook het risico om in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden, aldus Schots onderzoek.

18.50

Cafés balen van schermverbod EK-wedstrijden

Door het schermverbod voor cafés bij EK-wedstrijden zien horeca-eigenaren hun terrassen leeglopen net voor de wedstrijd. Dat steekt, omdat mensen "echt niet met z’n tweeën thuis voetbal gaan kijken", aldus de directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Dirk Beljaarts. "De horeca loopt leeg, terwijl het onvermijdelijk is dat mensen thuis en op straat samen voetbal kijken, zonder toezicht." Hij vindt dat het schermverbod "verbieden om het verbieden is".

In Breda verlieten mensen maandag bijvoorbeeld aan het begin van de avond massaal het terras voor de wedstrijd, vertelt Joost Konijnenbelt die werkt voor een onderneming met een tiental horecazaken. "In Breda mocht helemaal niets, ook geen radio, dus het was vroeg rustig." Konijnenbelt hoopt op versoepelingen vanaf maandag met de vroege wedstrijd van Nederland tegen Noord-Macedonië.

Beljaarts hoopt dat het kabinet voor 21 juni tot hetzelfde inzicht komt en het schermverbod intrekt voor de laatste groepsfase wedstrijd van het Nederlands elftal om 18.00 uur. "Deze vroege wedstrijd is ideaal om buiten op schermen te kijken en het is goed voor de spreiding van mensen."

18.40

Theaters en bioscopen blij, maar grootste beperking blijft

Theaters en bioscopen zijn blij dat de versoepelingen van de coronaregels doorgaan en er eerder dan gepland meer mensen in een zaal mogen worden toegelaten. Maar willen de theaters en bioscopen echt baat hebben bij de versoepelingen, dan moet de 1,5 meterregel worden losgelaten, aldus woordvoerders van de twee sectoren.

Maandag werd bekend dat het kabinet de eerstvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen op zaterdag 26 juni in plaats van op woensdag 30 juni zou willen doorvoeren. Dat betekent voor de bioscopen en theaters honderd in plaats van vijftig mensen per zaal. Vooral grotere zalen met 250 tot 500 stoelen zouden hier iets aan hebben, aldus de bioscoopsector.

18.05

'Mensen houden zich te weinig aan beperkingen, risico opleving'

Mensen gedragen zich nu alsof de aangekondigde verruiming van de coronamaatregelen van eind juni al is doorgevoerd. En dat daarna de basismaatregelen meteen van tafel zijn, constateren deskundigen in de Tweede Kamer. "De boodschap dat we er nog niet zijn, komt niet aan".

De experts waarschuwen daarom voor nieuwe oplevingen van het coronavirus, ook al zijn die kleiner dan de vorige omdat veel mensen al (deels) zijn ingeënt. Ook na vaccinatie kunnen mensen het virus onder de leden hebben.

17.10

Museumvereniging verwacht niet veel van versoepelingen

De berichten van maandag over eerdere versoepelingen van de coronamaatregelen doen de Museumvereniging in elk geval nog geen gat in de lucht springen. Ze verwacht er niet zo heel veel van, als ze kijkt naar een eerdere brief aan de Kamer waarin er al over werd gesproken.

"Het ziet ernaar uit dat bij de volgende versoepeling musea de optie gaan hebben om meer mensen binnen te laten, op voorwaarde van toegangstesten. We verwachten dat daarvoor maar weinig animo zal zijn onder het publiek, gezien de meningen over toegangstesten", aldus een woordvoerster. Als mensen zich moeten laten testen, dan wachten ze veelal nog liever even met hun museumbezoekje.

17.05

SDU nog steeds bestormd om gele boekjes

De SDU, de leverancier van de gele inentingsboekjes, wordt via internet en telefoon nog steeds bestormd door mensen die een exemplaar willen hebben om er hun coronaprikken in te laten zetten. Er worden volgens een woordvoerster nog steeds 20.000 tot 30.000 bestellingen per dag geplaatst. Het totale aantal kon ze maandagmiddag niet zeggen.

Sinds de GGD begin juni meldde dat alle priklocaties indien gevraagd een stempel zouden zetten in het inentingsboekje van de gevaccineerde, is het een gekkenhuis bij de SDU. Veel mensen hadden er geen of waren het kwijt.

17.00

Afgelopen week bijna 1,7 miljoen mensen geprikt, nieuw record

Bijna 1,7 miljoen Nederlanders hebben vorige week een vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. Dat is een nieuw record. Het exacte aantal is 1.667.613. Volgens het ministerie van Volksgezondheid komen er veel vaccinleveringen binnen en zijn er veel mensen beschikbaar om te vaccineren.

Een week geleden meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in de week ervoor ruim 1,2 miljoen mensen waren gevaccineerd. De verwachting voor vorige week was 1,45 miljoen, maar uiteindelijk zijn er dus nog ruim 200.000 prikken meer gezet.

Wachten op privacy instellingen...

Coronaminister Hugo de Jonge laat in een reactie weten: "We vaccineren nu ruim 300 mensen - een volle kerk - per minuut, en 18.000 mensen - een half Philips Stadion - per uur. Met elke prik verhogen we onze bescherming tegen het virus en komt het volledig openen van de samenleving weer een stukje dichterbij."

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat er in de komende weken 1,3 tot 1,4 miljoen prikken per week worden gezet.

16.35

Horeca blij met versoepelingen, maar wil regels helemaal weg

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is er "absoluut blij mee" dat het kabinet de voorgestelde volgende versoepelingen van de coronamaatregelen naar voren wil halen. Ook komt het volgens de brancheorganisatie "een heel eind in de goede richting", maar KHN merkt wel "terughoudendheid" bij het kabinet. KHN pleit daarom opnieuw voor het nagenoeg helemaal loslaten van de coronamaatregelen.

De voorgestelde versoepelingen zouden nu niet op dinsdag 30 juni maar op zaterdag 26 juni ingaan. Dan zouden de eindtijd en het maximumaantal bezoekers in de horeca verder verruimd worden. Details daarover zijn nog niet bekend. De huidige eindtijd voor de horeca staat op 22.00 uur. Ook mogen er maximaal maar 50 personen binnen zijn.

15.25

125 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Het afgelopen etmaal zijn in Brabant 125 besmettingen geconstateerd. Dat zijn er minder dan een dag eerder, toen het 174 besmettingen waren.

Wachten op privacy instellingen...

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn in heel Nederland 899 besmettingen vastgesteld. Voor het eerst sinds 10 september vorig jaar zijn er minder dan 900 positieve tests in een etmaal.

14.43

Versoepelingen iets naar voren gehaald

Het kabinet wil de eerstvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen vier dagen eerder doorvoeren, op zaterdag 26 juni in plaats van dinsdag 30 juni. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS. Horecagelegenheden mogen dan bijvoorbeeld langer openblijven en meer gasten ontvangen. Ook de regels voor thuisbezoek worden verder versoepeld.

14.35

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen opnieuw licht gestegen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij licht gestegen. Momenteel liggen er 681 patiënten met Covid-19 op een ic- of verpleegafdeling, blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Dat zijn er vijf meer dan zondag. Toen lagen er 676 coronapatiënten in de ziekenhuizen, zaterdag waren dat er nog 672.

14.30

Tilburgse kermis gaat door

De Tilburgse kermis gaat dit jaar door. Dat is maandagmiddag bekend geworden. Er is ruimte voor 140 attracties, zo'n zeventig procent van een normale kermis.

De kermis is van vrijdag 16 tot en met zondag 25 juli. De kermis is nog steeds niet zoals voor corona, maar wordt wel groter dan vorig jaar. Eerder zei kermiswethouder Rolph Dols al te mikken op 'zo groot mogelijk'.

14.07

Twaalf miljoen prikken gezet

De grens van twaalf miljoen coronaprikken is maandagmiddag gehaald. Dat laat de veiligheidsregio weten.

Wachten op privacy instellingen...
12.31

Werknemers Schiphol vrezen chaos door zomerdrukte

Werknemers op Schiphol vrezen voor chaos als het vliegverkeer weer op gang komt na de versoepelingen van de coronaregels. Dat zegt vakbond FNV. Tijdens de coronacrisis zijn veel beveiligers, afhandelaars en buschauffeurs naar huis gestuurd. Daardoor dreigt een personeelstekort, maar ook is veel ervaring verdwenen van hoe zaken werken op de luchthaven.

FNV vreest samen met het personeel dat die combinatie van factoren tot meer problemen kan leiden. "Er kunnen vliegonveilige situaties ontstaan", waarschuwt campagneleider Joost van Doesburg. Volgens hem heeft ook Europees luchtvaartagentschap EASA daar al voor gewaarschuwd.

Wachten op privacy instellingen...
12.06

Economie herstelt vlot na coronacrisis

De Nederlandse economie herstelt naar verwachting vlot van de coronacrisis. De toename van werkloosheid na het wegvallen van steunpakketten van de overheid blijft daarbij waarschijnlijk beperkt. De Nederlandsche Bank (DNB) denkt daarom dat het nieuwe kabinet niet meer met nieuwe maatregelen hoeft te komen om het economisch herstel te ondersteunen. DNB-directeur Olaf Sleijpen voorspelt dat de economie dit jaar waarschijnlijk groeit met drie procent.

11.52

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 105 coronapatiënten opgenomen, één minder dan zondag. Dat maakte het ROAZ maandagochtend bekend. De afgelopen 24 uur zijn twee nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat zes coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. In de Brabantse ziekenhuizen overleden het voorbije etmaal geen coronapatiënten.

10.42

Mensen uit 1994 mogen afspraak voor coronaprik maken

Mensen die in 1994 zijn geboren, kunnen vanaf maandag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om mensen die nog 26 zijn of dit jaar hun 27e verjaardag al hebben gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna. De mensen uit 1994 krijgen binnenkort een uitnodigingsbrief, maar kunnen nu al een afspraak maken.

Wachten op privacy instellingen...
09.39

Overleg over toestaan grote schermen bij EK-wedstrijden

Maandagavond bespreken leden van het Veiligheidsberaad en demissionair minister Grapperhaus opnieuw of er in de horeca grote schermen mogen komen waarop de laatste EK-wedstrijden te zien zijn. Dat meldt de NOS. Het gaat om wedstrijden die na 30 juni worden gespeeld. Grote schermen op openbare plekken waar duizenden mensen bijeenkomen om de wedstrijden te kunnen volgen, blijven in ieder geval verboden.

08.57

Fysiek hulp bij belastingaangifte weer mogelijk

Vanaf maandag zijn mensen die hulp willen bij hun belastingaangifte weer welkom op de kantoren van de Belastingdienst. Door de coronamaatregelen was het sinds maart vorig jaar niet meer mogelijk om fysiek hulp te krijgen. De mensen die hulp nodig hadden, konden waar mogelijk nog wel telefonisch hulp krijgen. Dat is volgens de Belastingdienst nog steeds mogelijk.

07.59

Meer fysieke klachten door geldstress

Door de coronacrisis zitten meer mensen met gezondheidsklachten als gevolg van geldstress. Dit zijn klachten als angststoornissen, depressies, hoofdpijn en slapeloosheid. Dat constateert Wijzer in Geldzaken, dat op initiatief van het ministerie van Financiën voorlichting geeft. Een huisarts zegt tegen de NOS sinds de coronacrisis zo'n twintig procent meer gezondheidsklachten te hebben gezien die veroorzaakt worden door financiële stress. De klachten zouden ook ernstiger worden. De Landelijke Huisartsenvereniging zegt tegen de NOS dat mensen met geldzorgen meer ondersteuning moeten krijgen.

07.22

Schoolleiders basisscholen positief over onderwijsprogramma

Directeuren van basisscholen zijn positief over het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies op basis van onderzoek onder 426 schoolleiders in het basisonderwijs. Wel is er vrees dat het NPO, bedoeld om onderwijsachterstanden door corona in te halen, 'een eenmalige investering is'. En dat het dus niet gaat om een structurele investering in het primair onderwijs.

De meerderheid van de directeuren vindt dat zij, in de relatief korte periode die zij daarvoor hebben, goede keuzes kunnen maken over welke maatregelen zij kiezen om achterstanden van leerlingen weg te werken. Toch geeft een deel van de schoolleiders ook aan te vrezen dat er in de haast verkeerde keuzes gemaakt worden. Hierover schrijft het Algemeen Dagblad maandag.

07.17

War Child helpt recordaantal kinderen ondanks pandemie

War Child heeft, ondanks de coronapandemie, een recordaantal van 293.000 kinderen, jongeren en hun families kunnen helpen in oorlogsgebieden. Dat meldt de hulporganisatie in het jaarverslag over 2020. Volgens de organisatie heeft het virus 'het hardst toegeslagen in veel gebieden waar War Child werkt". Daardoor zijn de risico's voor de veiligheid en het welzijn van kinderen in oorlogsgebieden nog ernstiger geworden.

07.00

Hoop op een Burendag als vanouds in september


Nu er steeds meer versoepelingen zijn van de coronamaatregelen hopen de organisatoren dat Burendag eind september weer als vanouds gevierd kan worden. Voor de zestiende keer organiseren het Oranje Fonds en Douwe Egberts op 25 september Burendag, waarmee ze hopen buurten socialer en veiliger te maken.

In coronatijd is het volgens Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds, nog duidelijker geworden dat het belangrijk is om mensen in de buurt te hebben waar je op terug kunt vallen. "Al is het maar voor het alom bekende kopje suiker. Als we er allemaal voor elkaar zijn, staat niemand er alleen voor."

06.00

Treinen rijden overdag weer zoals voor de coronacrisis


De NS rijdt vanaf vandaag overdag weer dezelfde dienstregeling als voor het begin van de coronacrisis in 2020. Vanaf 5 juli rijden ook alle nachttreinen weer zoals voor de beperkende maatregelen tegen het coronavirus. De spoorwegen zijn klaar voor het hervatten van de normale dienstregeling, zegt president-directeur van de NS Marjan Rintel. "Een belangrijk moment voor NS na een zware periode waarin we veel hebben moeten vragen van onze reizigers en collega's."

04.30

Verzekeraars: relatief veel bedrijfsbranden in coronajaar


Hoewel veel bedrijven in 2020 dicht waren en werknemers ook veel thuiswerkten, was het aantal bedrijfsbranden relatief hoog (3617) in vergelijking met voorgaande jaren. Van 2017 tot en met 2019 lag dit aantal gemiddeld op 4079 bedrijfsbranden per jaar. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars, in de vandaag verschenen tweede Risicomonitor Bedrijfsbranden.

Belangrijkste oorzaken van de branden vorig jaar waren brandstichting, kortsluiting en menselijk handelen. De meeste branden ontstonden in panden met een industriële functie (30 procent), gevolgd door kantoren (23 procent) en winkels (20 procent). In Limburg registreerden verzekeraars in 2020 relatief gezien de meeste claims. Dit gevolgd door onze provincie.

01.00

'Met versoepelingen stijgt aantal inbraken weer'


Het inbrekersgilde is weer op pad gegaan. Na maanden van spectaculaire dalingen lijken de criminelen met een inhaalslag bezig te zijn. Politie en verzekeraar Interpolis zien ineens weer forse stijgingen van het aantal diefstallen vanuit de woning, schrijft De Telegraaf. Sinds de versoepelingen rondom corona nam het aantal inbraken in een kleine twee maanden met 36 procent toe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!