Liveblog

Coronanieuws: vaccinatiebereidheid stijgt naar 87 procent

16 juni 2021 om 06:33 • Aangepast 16 juni 2021 om 08:59
nl
Ook dinsdag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • De daling in ziekenhuizen zet door.
  • Er zijn dinsdag 125 nieuwe besmettingen geconstateerd.
  • Wie in 1995 of 1996 is geboren, kan nu prikafspraak maken.
  • Ministerie wil met 'prikbussen' de wijken in.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.45

Liveblog gesloten

21.15

'Hoofd-epidemioloog' voor volgende pandemie in EU

De Europese Unie moet een hoofd-epidemioloog aanstellen om in een onverhoopte volgende pandemie op te kunnen varen, vindt de Europese Commissie. Hij of zij zou al voor het eind van het jaar moeten beginnen.

In de coronacrisis leunden nationale en Brusselse politici graag op het oordeel van wetenschappers. Maar die bleken zelf ook nog lang in het duister te tasten en daardoor niet altijd stelling te kunnen of willen nemen. Of ze waren het onderling oneens. Deskundigen en bestuurders hadden het vervolgens moeilijk om niet overstemd te raken in de kakofonie van meningen.

21.08

New York schrapt vrijwel alle coronamaatregelen

New York schrapt vrijwel alle maatregelen die verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. De Amerikaanse staat gold vorig jaar nog als een coronabrandhaard, maar inmiddels heeft ruim 70 procent van de volwassen inwoners er minstens één dosis gehad van een coronavaccin. Gouverneur Andrew Cuomo zei dinsdag dat het tijd is om 'terug te keren naar ons oude leven'.

Het besluit betekent volgens lokale media dat bioscopen weer kunnen volstromen en dat tafels in restaurants niet meer op ruime afstand van elkaar gezet hoeven te worden. Ook het controleren van de lichaamstemperatuur van mensen die gebouwen binnengaan behoort tot het verleden. Sportcentra, kappers en andere bedrijven zijn ook niet meer verplicht om klanten te vragen hun contactinformatie achter te laten.

20.05

Vaccinatiebereidheid stijgt naar 87 procent

De bereidheid onder de bevolking om zich te laten vaccineren tegen corona neemt nog altijd toe. De vaccinatiebereidheid is tussen halverwege mei en begin juni toegenomen van 84 naar 87 procent, meldt het coronadashboard van de overheid op basis van onderzoek dat elke drie weken wordt herhaald.

Dat betekent dat 87 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder een prik heeft gehad of van plan is die te gaan halen. Begin dit jaar was dat nog 75 procent en halverwege december, toen er nog niet werd geprikt, 61 procent.

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt het percentage hoog en dankt daarvoor op Twitter "al die mensen die zich inzetten om anderen goed te informeren". Volgens hem is de vaccinatiebereidheid "cruciaal om versoepelingen mogelijk te maken en een opleving van het virus in het najaar te voorkomen".

De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zeventigplussers (96 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (76 procent).

20.00

1,8 miljoen zelftesten aangevraagd op mbo en hoger onderwijs

In het mbo en hoger onderwijs zijn tot dusver zo'n 1,8 miljoen zelftesten aangevraagd, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Studenten en medewerkers in het hoger onderwijs kunnen vanaf 5 mei zelftesten aanvragen, mbo'ers en mbo-medewerkers sinds 31 mei.

Het ministerie noemt het "positief om te zien dat een deel van de studenten en medewerkers de afgelopen periode zelftesten hebben aangevraagd". Of het aantal aangevraagde tests meer of minder is dan werd verwacht kan een woordvoerder niet zeggen. "Het aantal aanvragen groeit gestaag en we zijn voorbereid op meer."

Veruit de meeste studenten en medewerkers bestellen de tests via de website www.zelftestonderwijs.nl, waar het ministerie achter zit. Een aantal instellingen regelt de tests zelf.

16.35

137.000 vaccinaties niet geregistreerd door storing bij GGD

Door een storing bij de GGD zijn zo'n 137.000 vaccinaties vorige week niet goed geregistreerd, meldt RIVM. Volgens de laatste cijfers van het instituut zijn er vorige week 1.530.543 eerste en tweede coronaprikken gezet.

Met het geschatte aantal prikken dat niet is geregistreerd komt het totaal uit op iets minder dan 1,7 miljoen vaccinaties. Dat getal komt overeen met wat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag naar buiten bracht. De GGD werkt volgens het RIVM nog aan een oplossing voor de storing. Volgende week zijn de cijfers naar verwachting weer volledig bijgewerkt.

In totaal zijn nu 12.442.436 vaccinaties uitgedeeld, waarvan een deel dus berust op een schatting.

16.20

Hoekstra voorspelt 'hele goede zomer' voor economie

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra deelt het optimisme van onder andere De Nederlandsche Bank (DNB) over de economische vooruitzichten voor de komende tijd. "Die economie gaat echt als een dolle weer draaien", voorspelt hij, aangezien de meeste coronabeperkingen waarschijnlijk eind deze maand tot het verleden behoren.

Hoekstra wijst erop dat de economie nu al tekenen van herstel laat zien. Nederlanders hebben tijdens de crisis 'tientallen miljarden' opgepot, geld dat "inmiddels zijn weg weer vindt naar de winkelstraten, naar cafés." Hij is ervan overtuigd dat dit zal doorzetten 'en dat we in economisch opzicht echt een hele goede zomer tegemoet gaan'.

16.06

Oproep RIVM: laat je testen na vakantie in Spanje of Portugal

Jongeren die op vakantie zijn geweest in Spanje of Portugal, doen er verstandig aan zich daarna te laten testen op het coronavirus, vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut ziet het aantal besmettingen na vakanties in de twee landen toenemen. Daarom roept het iedereen tussen de 17 en 24 jaar die in Spanje of Portugal is geweest op om na thuiskomst een test te doen bij de GGD, ook zonder klachten.

Van de 8981 mensen die afgelopen week een positief testresultaat kregen, bleek 5,7 procent recent in het buitenland te zijn geweest. Spanje staat daarbij met stip op de eerste plaats, zo blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD's. 191 mensen bij wie het virus afgelopen week werd geconstateerd, waren in de twee weken daarvoor in dat land geweest. Daarna volgt Portugal. Daar waren 134 mensen geweest die afgelopen week positief testten op corona.

15.41

Weekgemiddelde daalt fors

Het aantal positieve coronatesten in onze provincie is weer fors lager dan vorige week. Dat blijkt dinsdag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De afgelopen week werden 1367 coronabesmettingen in Brabant gemeld, ten opzichte van 2520 vorige week.

Midden- en West-Brabant heeft met 610 coronabesmettingen de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners, gevolgd door Brabant-Noord (418) en Brabant-Zuidoost (339).

15.30

125 nieuwe besmettingen

De afgelopen 24 uur zijn in Brabant 125 nieuwe besmettingen gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM dinsdagmiddag. Dat zijn er twee meer dan gisteren.

De daling van het aantal coronabesmettingen heeft landelijk afgelopen week flink doorgezet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in totaal 8981 positieve testresultaten, 38 procent minder dan een week eerder. De besmettingscijfers zijn op het laagste niveau beland sinds de nazomer van vorig jaar.'

Wachten op privacy instellingen...
15.00

'Grote steun voor gele boekje als vaccinatiebewijs'


Ongeveer een kwart van de 60-plussers wil een papieren vaccinatiedocument dat ze niet zelf hoeven te printen, om zo naar het buitenland te kunnen. Het gele boekje is voor driekwart van deze groep een goed alternatief voor het digitale coronapaspoort, blijkt althans uit een peiling van ouderenorganisatie ANBO. ANBO pleit al langer voor een officiële status van het gele boekje als bewijs van vaccinatie tegen corona

14.25

Oranje voetbalt ook onder gesloten dak voor 16.000 fans op EK

De tweede wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK tegen Oostenrijk wordt donderdag ook als het dak van de Johan Cruijff ArenA gesloten is voor 16.000 toeschouwers afgewerkt. Dat staan de coronaregels die gelden voor de duels op de Europese eindronde in Amsterdam toe. "Zelfs met het dak dicht is het stadion niet letterlijk afgesloten", meldt een woordvoerster van de speelstad Amsterdam op het EK. "Het aantal kubieke meters lucht is enorm. En het is ook altijd bewegende lucht."

14.07

De Parade gaat door, maar anders dan anders


In Eindhoven begint vrijdag Theaterfestival De Parade. Het is de dertigste aflevering van het rondreizende evenement, waarop je in andere jaren over een terrein liep met verscheidene tentjes met voorstellingen en horeca en ter plekke nog kon besluiten waar je heen zou gaan. Nu moet er vooraf worden gekozen voor een pakket van twee voorstellingen in één tent, met een kleine of grote maaltijd. En je moet je in ieder geval vooraf aan De Parade in Eindhoven laten testen op corona.

Hoe het met de aanstaande versoepelingen verder uitpakt voor het weken durende festival, is nu nog de vraag.

13.35

Ministerie denkt na over priklocaties op festivals en in horeca


Het ministerie van Volksgezondheid bekijkt samen met de GGD'en op welke manieren mensen die niet ingaan op een vaccinatieuitnodiging alsnog verleid kunnen worden tot een coronaprik. Volgens een woordvoerster wordt daarbij gedacht aan bijvoorbeeld mobiele priklocaties op festivals en in de horeca. Op dit moment werken GGD'en al met mobiele priklocaties, zoals bussen.

Die gaan naar plekken waar minder mensen komen opdagen voor een prik, zoals "wijken met een lage sociaal-economische status". Zo werden in Rotterdam al prikacties op de markt gehouden. "Het verschilt echt per regio", aldus de woordvoerster van het ministerie. "Niet overal zijn dit soort acties nodig."

12.27

1996 aan de beurt voor prikafspraak

Na 1995 vanochtend, mogen ook mensen uit het geboortejaar 1996 een prikafspraak maken. Die laatste groep mag dat vanaf 13.00 uur.

Wachten op privacy instellingen...
12.00

Laat zien dat je gevaccineerd bent

Wil je anderen laten weten dat je gevaccineerd bent? Dat kan door je eigen 'ik stroop mijn mouw op'-poster te maken. Deze kun je vervolgens delen op social media.

Wachten op privacy instellingen...
11.25

Daling ziekenhuizen zet door


In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 100 coronapatiënten opgenomen, vijf minder dan maandag. Dat maakte het ROAZ dinsdagochtend bekend. De afgelopen 24 uur zijn zes nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat dertien coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. In de Brabantse ziekenhuizen overleden het voorbije etmaal geen coronapatiënten.

11.20

Weer geen Daags na de Tour in Boxmeer


Voor het tweede jaar op rij gaat wielerronde Daags na de Tour in Boxmeer niet door. De organisatie vindt dat het door de nog geldende coronamaatregelen niet mogelijk is een evenement te organiseren waar tienduizenden mensen op afkomen. “We kunnen niet anders”, zegt organisator Pierre Herman.

10.55

Corona lokt jongeren naar jachtopleiding

De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging leidt dit jaar meer jongeren dan ooit op voor het jachtdiploma. Meer dan de helft van de ruim duizend beschikbare plaatsen wordt bezet door jongeren en dat is nog nooit eerder gebeurd. Volgens de Jagersvereniging zeggen jonge cursisten, in leeftijd van 18 tot 36 jaar, dat de coronacrisis ze naar buiten heeft gelokt en dat ze zo op het idee kwamen om actief iets te gaan doen in de natuur.

09.30

Wie in 1995 is geboren, kan nu prikafspraak maken


Mensen die in 1995 zijn geboren, kunnen vanaf dinsdag vanaf 10.00 uur een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten. Het gaat om mensen die nog 25 zijn of dit jaar hun 26e verjaardag al hebben gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.

Wachten op privacy instellingen...
07.35

Sterkste stijging Nederlandse export sinds ten minste 1995


De Nederlandse goederenexport is in april met meer dan een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om de sterkste groei sinds het statistiekbureau in 1995 begon met de betreffende metingen.

De toename van 25,7 procent is vooral te danken aan het feit dat de uitvoer in april 2020 juist flink gekelderd was. Dat was de periode dat de coronacrisis net was uitgebroken en de internationale transportstromen flink werden geraakt. Maar ook ten opzichte van april 2019 lag de export 9,7 procent hoger.

07.15

'Nederland mogelijk sneller verlost van mondkapjesplicht'


De kans is reëel dat Nederland sneller dan verwacht afscheid neemt van de mondkapjesplicht in publieke ruimten. Verschillende OMT-leden zien het wel zitten en ook in kabinetskringen ligt de optie op tafel. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdagochtend. "Van die mondkapjes wil je in principe het liefst als eerste weer af.”

06.00

ING verwacht krachtig herstel flexbranche na crisis


De flexbranche, denk aan uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollers, zal dit jaar een krachtig herstel laten zien. Dit na een vermindering van de vraag naar flexkrachten in 2020, toen de sector hard werd geraakt door de coronacrisis. Dat meldt het Economisch Bureau van ING.

Volgens ING weet de flexbranche zich weer snel te herstellen nu de economie aantrekt. Tijdens eerdere crises is volgens de bank gebleken dat veel bedrijven in geval van groei bij voorkeur eerst flexibel personeel inhuren in plaats van direct vast personeel in dienst te nemen.

05.15

Met 'prikbussen' de wijken in


Het ministerie van Volksgezondheid komt over enkele weken met een landelijke dag waarop prikbussen de wijk ingaan om mensen te vaccineren tegen COVID-19. Het doel van de campagne is om een vaccinatiegraad van 85 procent te halen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NU.nl.

De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zestigplussers (98 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (71 procent). Naast een hoge vaccinatiegraad is vooral de spreiding van het aantal prikken belangrijk, aldus het ministerie. Daarom gaan de prikbussen vooral naar plekken waar de vaccinatiebereidheid volgens het RIVM laag is, zoals achterstandswijken en christelijke gemeenten.

04.00

In afwachting van de weekcijfers van het RIVM

De corona-uitbraak in Nederland is terug op het niveau van september, in de begindagen van de tweede golf. In de afgelopen week zijn minder dan tienduizend mensen positief getest op het coronavirus, het laagste weekcijfer in negen maanden tijd. Op de piek, eind december, waren er soms meer dan tienduizend nieuwe gevallen per dag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt later vandaag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen. In de wekelijkse update becijfert het RIVM bijvoorbeeld ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in de ziekenhuizen.

03.30

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar GGD

Het eerste vaatje nieuwe haring gaat vandaag naa de GGD GHOR Nederland. Voorzitter André Rouvoet krijgt de Hollandse Nieuwe op de vaccinatielocatie naast het Cars Jeans Stadion in Den Haag aangeboden door het Nederlands Visbureau. Normaal gesproken wordt het eerste vaatje geveild voor een goed doel.

Dat gebeurt altijd in de haven van Scheveningen, maar vanwege de coronapandemie kan dat voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. Vorig jaar kreeg de ic-zorg de haringen aangeboden.

00.00

Weinig animo voor toegangstesten ondanks flinke investering

In de eerste twee weken dat toegangstesten op grote schaal worden ingezet, hebben zo'n 78.000 mensen een afspraak gemaakt. Daarmee blijft het aantal gebruikte testen flink achter bij de beschikbare capaciteit, meldt Hart van Nederland. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid zijn voor iedere dag namelijk zo'n 225.000 testen gereserveerd.

Het hele project kost honderden miljoenen, maar vooralsnog weten Nederlanders de weg naar de testlocaties niet echt te vinden. Afgelopen weekend maakten in totaal zo'n 33.000 mensen een afspraak, onder wie 16.000 voetbalsupporters die naar de EK-wedstrijd tegen Oekraïne.

00.00

'Te weinig controles vooraf bij coronasteun ondernemers'


Bij de coronasteun voor ondernemers in 2020 waren er te weinig controles vooraf. Daardoor was het voor fraudeurs eenvoudig om voorschotten aan te vragen en het geld te verduisteren voordat het misbruik ontdekt werd. Terugvordering was daardoor vaak niet mogelijk.

Dit zeggen twee officieren van justitie die bij het Openbaar Ministerie zijn belast met coronagerelateerde fraude, tegen NRC. Beiden zeggen dat ze al vanaf het begin van de crisis aandrongen op strengere controles vooraf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!