Liveblog

Coronanieuws: Brabant duikt onder de 100 nieuwe coronabesmettingen

19 juni 2021 om 07:00 • Aangepast 20 juni 2021 om 12:20
nl
Ook deze zaterdag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 91 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, een dag eerder waren dat er 127.
  • Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, komt voortaan niet meer elke week bijeen.
  • Het demissionaire kabinet houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus in het najaar weer opvlamt.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.04

Tot morgen!

Dit liveblog is afgesloten. Ook morgen praten we je in een nieuw blog weer bij over alles rondom de coronacrisis waar we langzaam uitkruipen.

17.09

Animo voorstellingen leeft op

De kaartverkoop voor diverse grote voorstellingen is flink toegenomen na de aankondiging van de coronaversoepelingen op vrijdag. Theaters mogen binnenkort weer meer bezoekers ontvangen, lieten demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge weten. Voor meerdere grote musicals zijn sinds de persconferentie. "Vele duizenden extra kaarten verkocht", zegt een woordvoerder. "We zien vanaf vrijdagmiddag echt een opvallende piek." Het gaat om producties als The Sound of Music (met zangeres Frances van Broekhuizen), Tina Turner: de musical, Zodiac, Titanic en The Rocky Horror Picture Show.

15.41

De landelijke dagcijfers

Afgelopen etmaal zijn er 713 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM geregistreerd, voor heel Nederland. Het is de derde keer deze week dat het aantal bevestigde besmettingen onder de duizend duikt. Het weekgemiddelde ligt nu ook onder de duizend: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 957 positieve tests per dag geregistreerd. Vrijdag lag dit gemiddelde nog op 1032 en vorige week zaterdag op 1493.

15.25

91 nieuwe coronabesmettingen

Brabant telt zaterdag 91 nieuwe coronabesmettingen. Voor het eerst sinds september ligt het dagcijfer onder de 100. Een dag eerder waren er nog 127 nieuwe coronabesmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
12.30

Wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal gaat ook in 2021 niet door

De wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal gaat in 2021 net als een jaar eerder niet door. De wedstrijd stond aanvankelijk gepland voor mei, maar kon toen vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Voor de voorgestelde datum in september kreeg de organisatie geen toestemming van de internationale wielerunie UCI, omdat in hetzelfde weekend het WK wielrennen plaatsvindt.

12.15

Outbreak Management Team niet meer elke week bijeen

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, komt voortaan niet meer elke week bijeen. Dat hoeft niet meer nu het 'aanhoudend de goede kant op gaat met het terugdringen van het coronavirus in Nederland', schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Hij meldt dat het team van deskundigen zich nu vooral gaat bezighouden met de langere termijn, maar ook met de voorbereiding op mogelijke tegenvallers en een eventuele opleving van het virus.

09.42

Senioren denkt sinds uitbraak coronavirus negatiever over verhuizen naar verzorgingshuis

Ruim zestien procent van de Brabantse, Zeeuwse Limburgse senioren is sinds de uitbraak van het coronavirus negatiever gaan denken over een verhuizing naar een verpleeghuis, verzorgingshuis of serviceflat. Onder meer het risico op een virusbesmetting en mogelijke bezoekbeperkingen veroorzaken deze twijfel. Dit blijkt uit onderzoek van Stannah naar het imago van verzorgingshuizen sinds de uitbraak van het coronavirus, waarbij ruim 800 Nederlandse 60-plussers zijn ondervraagd.

Verpleegkundigen Geertje en Maartje in gesprek met bewoners (foto: Jan Peels)
Verpleegkundigen Geertje en Maartje in gesprek met bewoners (foto: Jan Peels)
03.30

Laatste groep volwassenen kan prikafspraak maken


De laatste lichting volwassen Nederlanders kan vanaf deze zaterdag een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus. Dan zijn ruim 206.000 mensen die in 2003 zijn geboren aan de beurt. Degenen die al 18 jaar oud zijn, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. De mensen uit dat jaar die nu nog 17 zijn, mogen ook een prikafspraak maken. Zij krijgen het Pfizer/BioNTech-vaccin.

Wachten op privacy instellingen...
02.59

Drukte verwacht bij testlocaties vanwege toegang evenement


Vanwege de verplichte toegangstesten om evenementen te bezoeken, zal in de zomer bij testlocaties waarschijnlijk veel drukte ontstaan, met name in het weekend. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat er daarom meer capaciteit zal worden opgebouwd. Testen zullen ook gebruikt gaan worden voor toegang tot sportwedstrijden, maar ook bij poppodia, theaters, casino's en discotheken.

02.23

Vergoeding paramedische herstelzorg na corona jaar verlengd


Coronapatiënten die last hebben van ernstige klachten of beperkingen kunnen onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed krijgen uit het basispakket. De regeling hiervoor zou aflopen op 1 augustus dit jaar, maar wordt, op verzoek van de Tweede Kamer, verlengd tot 1 augustus 2022, schrijft demissionair minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark aan de Tweede Kamer.

02.16

Kabinet vindt opleving coronavirus in het najaar 'reëel scenario'


Het demissionaire kabinet houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus in het najaar weer opvlamt. "Het is een reëel scenario dat oplevingen zullen plaatsvinden", schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. De ernst hangt af van de mate waarin vakantiegangers een virus of variant mee terugnemen naar Nederland. Volgens De Jonge wordt er alles aan gedaan om een nieuwe - gedeeltelijke - sluiting van de maatschappij te voorkomen.

Minister Hugo de Jonge.
Minister Hugo de Jonge.
02.11

'Politie en hulpdiensten binnenkort beperkt inzetbaar'


Justitieminister Ferd Grapperhaus waarschuwt namens het Veiligheidsberaad dat er de komende tijd een minder dan gebruikelijke inzet van politie en hulpdiensten bij evenementen zal zijn. Dat komt omdat deze hulpverleners sinds de uitbraak van het coronavirus veel en vaak meer dan gebruikelijk zijn ingezet. "Er komt een grens aan hun inzetbaarheid", schrijft Grapperhaus. Organisatoren moeten daarom wellicht zelf veiligheidsmaatregelen nemen.

00.47

Per 26 juni weer ouders bij diploma-uitreiking en schoolmusical


Vanaf zaterdag 26 juni mogen ouders weer bij diploma-uitreikingen en schoolmusicals aanwezig zijn. Daarbij moet wel anderhalve meter afstand worden aangehouden. Ook mogen scholen weer schoolkampen en excursies organiseren voor hun leerlingen als zij de basisregels en mogelijke richtlijnen van accommodaties volgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens enkele collega's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!