Liveblog

Coronanieuws: 69 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

21 juni 2021 om 07:22 • Aangepast 22 juni 2021 om 10:12
nl
Ook deze maandag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 69 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • Burgemeesters praten niet meer alleen over corona.
  • Honderden stierven doordat ic's vol lagen met coronapatiënten.
  • GGD's namen 11,3 miljoen coronatesten af bij 6,7 miljoen mensen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

17.25

Meer bezoekers voor patiënten in ziekenhuizen


Mensen die in een ziekenhuis liggen kunnen meer bezoekers ontvangen. Ziekenhuizen versoepelen de regels, nu het aantal coronagevallen blijft dalen.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen laat maximaal vier bezoekers per dag toe bij patiënten die op de verpleegafdelingen liggen. Die mogen niet tegelijk naar binnen, maar een voor een. Patiënten op de intensive mogen "twee keer twee bezoekers per dag" ontvangen. Dit moet vooraf worden afgesproken.

Ook Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen hebben de mogelijkheden verruimd om bezoek te krijgen.

17.15

Groot onderzoek naar effect tweede coronaprik na prik van Janssen


Vier academische ziekenhuizen gaan onderzoeken of het nuttig is om mensen die zijn gevaccineerd met het coronavaccin van Janssen toch een tweede prik te geven. In principe volstaat bij dit vaccin één prik, zeker om ernstige ziekte door het virus te voorkomen. "Door de toenemende circulatie van bepaalde varianten van het coronavirus is het mogelijk dat een aanvullende vaccinatie na één shot Janssen noodzakelijk is", meldt het Erasmus MC.

Het ziekenhuis in Rotterdam gaat de effecten van een tweede dosis onderzoeken, samen met Amsterdam UMC, het Leids UMC en UMC Groningen. De proefpersonen die een tweede prik krijgen zijn medewerkers van de vier centra. Een deel van hen krijgt als tweede prik nogmaals het Janssen-vaccin. Anderen krijgen een dosis van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna.

17.13

Burgemeesters Veiligheidsberaad gaan in de 'waakstand'


De burgemeesters in het Veiligheidsberaad gaan maandag in de 'waakstand'. Onderling blijven zij elkaar actief op de hoogte houden. Mochten er in de zomer redenen zijn om maatregelen te nemen, dan willen zij snel ingrijpen. "Wij willen niet hetzelfde als vorig jaar toen wij na de zomer in allerijl weer moesten opschalen", zegt voorzitter Hubert Bruls.

De burgemeester van Nijmegen waarschuwt dat het virus opnieuw snel om zich heen kan slaan. Een lokale brandhaard kan zich een week later hebben verspreid over heel het land. "Dat moment moet je voor zijn", stelt Bruls. Hij ziet geen enkele reden om als Veiligheidsberaad achterover te gaan zitten. "Een waakstand is nodig."

15.30

Minder dan zeshonderd nieuwe coronagevallen


Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn maar 585 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 1 september, toen de tweede golf langzaam begon aan te zwellen.

Door het lage aantal meldingen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daalt ook het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen zijn 6049 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat komt neer op 864 per dag en ook dat is het laagste peil in negen maanden tijd.

15.20

69 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Brabant telt maandag 69 nieuwe coronabesmettingen. Een dag eerder waren er nog 130 nieuwe coronabesmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.07

Veertien miljoenste prik gezet

Nederland heeft inmiddels 14 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag bekend. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties.

De 13 miljoenste prik was vijf dagen geleden, de 12 miljoenste prik vier dagen daarvoor. Er worden nu zo'n 200.000 mensen per dag gevaccineerd. Dat is iets lager dan het tempo van vorige weken. Dat was ook al verwacht.

14.57

Celstraf voor avondklokrellen in Den Bosch

Een 44-jarige man uit Den Bosch is maandag veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden, waarvan zeven voorwaardelijk, voor het meedoen aan de avondklokrellen in Den Bosch. Hij pleegde openlijk geweld en deed mee aan het plunderen en vernielen van winkels.

Na oproepen op sociale media trok op 25 januari een groep van enkele honderden mensen naar de binnenstad van den Bosch, om de demonstreren tegen het instellen van de avondklok. Relschoppers staken vuurwerk af, gooiden met stenen en vernielden ruiten, fietsen en auto's. Ook werden winkels geplunderd. De man uit Den Bosch verspreidde eerder op de dag via WhatsApp een opruiende afbeelding, stelt de rechtbank in Den Bosch.

14.44

Helft ouders wil hun tiener laten vaccineren

De helft (53 procent) van de ouders wil hun kind van 12 tot en met 17 jaar laten vaccineren tegen corona wanneer de Gezondheidsraad het adviseert. Een derde (34 procent) ziet zo'n vaccinatie niet zitten, zo meldt EenVandaag na onderzoek onder 1500 ouders met een kind in die leeftijdsgroep.

14.24

Minder dan 200 patiënten op de ic

Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is het aantal ernstig zieke coronapatiënten afgenomen tot 197. Voor het weekend lagen nog 218 mensen op de ic met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Ook op verpleegafdelingen zet de dalende trend door, zo maken de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) duidelijk. Daar lagen maandag nog 294 coronapatiënten. Vrijdag waren het er nog 315. Met de afnames in het weekend komt het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen uit op 491.

12.40

Zelftesten gedoneerd aan Armoedefonds en Voedselbank

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doneert met ingang van maandag 2 miljoen coronazelftesten aan het Armoedefonds en Voedselbank NL. De testen worden verspreid via elf distributiepunten van Voedselbank NL en nog een distributiepunt van de Stichting Armoedefonds. Van daaruit gaan ze naar met name de minima.

Het ministerie hoopt zo de testbereidheid van ook deze mensen te vergroten.

11.20

Tienduizend toeschouwers bij Olympische Spelen

In de stadions voor de Olympische Spelen in Tokio worden maximaal 10.000 toeschouwers toegelaten. Dat heeft het organisatiecomité besloten. Alleen Japanse fans krijgen toegang. Al eerder werd bekend dat buitenlandse toeschouwers vanwege de coronapandemie niet worden toegelaten.

11.11

Paradiso opent op volledige capaciteit

Het Amsterdamse poppodium Paradiso opent in de nacht van vrijdag op zaterdag weer de deuren voor een evenement op volledige capaciteit. Het is dan ook voor het eerst sinds 12 maart vorig jaar dat bezoekers onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren.

Bezoekers moeten bij binnenkomst naast hun kaartje, dat ze vanaf maandag en dinsdag kunnen kopen, een coronatoegangsbewijs laten zien. Dit kan digitaal worden aangemaakt op basis van een negatieve coronatestuitslag van maximaal veertig uur oud.

11.06

Nog 75 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Er liggen op maandagochtend 75 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat is er één meer dan een dag eerder. Dat blijkt uit de cijfers die het ROAZ bekend maakte.

Er zijn in het afgelopen etmaal twee patiënten opgenomen en er is er één ontslagen. Er zijn geen patiënten overgeplaatst en ook geen coronapatiënten overleden.

09.51

Nog geen kermis in Boxmeer


De kermis die gepland stond in Boxmeer later deze maand, kan niet doorgaan. Dat laat de gemeente weten. De versoepelingen die de kermis in Boxmeer mogelijk maken, gaan pas per 30 juni in. "De persconferentie vrijdag gaf ons hoop, omdat niet direct duidelijk was of een kermis al wel of niet mocht. We stonden al in de startblokken zodat we binnen een week alles nog voor elkaar zouden krijgen", zo zegt wethouder Willy Hendriks-van Haren. "Maar in het weekend werd duidelijk dat het helaas echt nog niet mag."

Er wordt gekeken of er later in het seizoen nog een kermis in Boxmeer kan worden georganiseerd.

07.49

Ziekenhuis Bernhoven in Uden laat weer begeleider toe bij afspraken

Bij het Bernhoven in Uden mag je vanaf vandaag weer iemand meenemen als je een afspraak hebt in het ziekenhuis. Door de coronamaatregelen was het de afgelopen tijd zo dat iedereen alléén naar het ziekenhuis moest komen. Maar die maatregel kan worden versoepeld en mensen die dat fijn vinden, mogen dus weer iemand meenemen.

Overigens geldt de versoepeling alleen voor het Bernhoven in Uden. Op de locatie in Oss is te weinig ruimte om de maatregel al los te laten.

06.00

'Meerderheid mensen probeerde fit te blijven tijdens pandemie'

De meerderheid van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis bezig geweest met fit blijven. Dat concludeert de Hersenstichting na onderzoek. Bijna twee derde (65 procent) van de mensen is ondanks de beperkingen tijdens de lockdown toch fysiek actief gebleven door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen.

Omdat bijvoorbeeld de sportscholen een tijd dicht waren, zijn mensen op zoek gegaan naar manieren om toch te blijven bewegen. Van de mensen die actief bleven, geeft 86 procent aan te zijn gaan wandelen en 55 procent is gaan fietsen. Onder jongeren zijn vooral hardlopen en skeeleren populair.

05.30

Burgemeesters praten niet meer alleen over corona


De 25 burgemeester die samen het Veiligheidsberaad vormen hebben maandag in Utrecht voor het eerst in lange tijd weer een reguliere vergadering. Dat betekent volgens een woordvoerder dat de coronacrisis slechts een van de onderwerpen op de agenda is.

Er is volgens de burgemeesters op dit moment geen aanleiding om een hele bijeenkomst te besteden aan corona. Het beraad bespreekt wel de voortgang van de maatregelen nu er al veel versoepelingen zijn. De burgemeesters blikken ook vooruit naar de zomerperiode als er nog verder wordt afgeschaald. En naar het invoeren van weer strengere beperkingen in die tijd, als dat nodig zou zijn. Justitieminister Ferd Grapperhaus is bij het overleg.

03.30

FNV en Wibra voor rechter om inhalen gemiste uren personeel

Vakbond FNV en winkelketen Wibra staan tegenover elkaar voor de rechter. De bond wil voorkomen dat personeel onbetaald uren moet inhalen die het niet kon werken omdat de winkels dicht moesten tijdens de lockdown. Maar Wibra voldoet naar eigen zeggen aan de cao-regeling rond plus- en minuren. FNV stelt dat Wibra misbruik maakt van de NOW-regeling, waarmee het bedrijf tachtig procent van de loonkosten door de overheid kreeg gecompenseerd.

Volgens de vakbond heeft Wibra de niet-gewerkte uren tijdens de lockdown genoteerd en wil de winkelketen dat de medewerkers die in de zomer gratis komen inhalen. De bond meent dat de discounter daarmee van twee walletjes eet. Wibra op zijn beurt gaf al eerder aan de zaak vol vertrouwen tegemoet te zien.

03.20

Honderden stierven doordat ic's vol lagen met coronapatiënten


Duizenden mensen die iets anders onder de leden hadden dan corona, waren tijdens de pandemie slechter af dan de jaren ervoor. Zo stierven honderden mensen meer na ongevallen, doordat zij niet werden opgenomen op de ic. Van de nierpatiënten die dialyseren overleden er vijftien procent meer. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek naar de impact van corona op de zorg dat is uitgevoerd door de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) die beschikken over de gegevens van meer dan tien miljoen patiënten in Nederland.

Van de tachtigduizend patiënten die normaal na een ongeval of bijvoorbeeld een val in huis op de trauma-afdeling belanden, overleed in 2018 en 2019 2,4 procent aan de ernst van het letsel. In coronatijd was dat 2,9 procent.

00.15

GGD's namen 11,3 miljoen coronatesten af bij 6,7 miljoen mensen

In de periode van 1 augustus vorig jaar tot medio april dit jaar hebben de GGD's 11,3 miljoen coronatesten afgenomen bij 6,7 miljoen mensen. Dat telde het CBS. Jongeren (12 tot 25) lieten zich het vaakst testen, ouderen het minst. Mensen met een baan lieten zich vaker testen (48 procent) dan mensen met een bijstandsuitkering (24 procent) of die met pensioen zijn (20 procent).

Mensen met een baan in het onderwijs lieten zich met dik 60 procent het vaakst testen. De conclusie van het CBS betekent dat 38 procent van de Nederlandse bevolking zich in genoemde periode zich ten minste één keer heeft laten testen bij een GGD.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!