Liveblog

Coronanieuws: vorige week 1,4 miljoen prikken gezet

22 juni 2021 om 07:03 • Aangepast 23 juni 2021 om 12:23
nl
Ook deze dinsdag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In Brabant werden sinds maandag 119 nieuwe besmettingen geteld. Over de hele week waren dat er 824.
  • In de Nederlandse ziekenhuizen worden in nu totaal 462 coronapatiënten behandeld, het laagste aantal sinds 22 september.
  • De Europese Commissie koopt namens de EU-landen 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van Moderna.
  • Er lagen dinsdagochtend nog 61 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, veertien minder dan een dag eerder.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten.

21.15

Twee regio's naar laagste risiconiveau coronauitbraak

De risiconiveaus in Nederland zijn dinsdag verlaagd, nu het aantal coronagevallen blijft dalen. Voor het eerst sinds eind vorig jaar zijn er weer regio's waar 'waakzaam' geldt, het laagste risiconiveau. Dat zijn Groningen en Zaanstreek-Waterland.

Achttien regio's staan op 'zorgelijk' en in vijf regio's is de situatie nog 'ernstig'. Het hoogste risiconiveau, 'zeer ernstig', geldt nergens meer. Een paar weken geleden stond het hele land nog als zeer ernstig op het coronadashboard van de overheid. De indeling wordt elke twee weken opnieuw vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames.

18.20

RIVM: vaccinatie jongeren kan opleving corona voorkomen

Als gezonde jongeren tussen 12 en 18 jaar oud niet gevaccineerd worden, kan dat er komend najaar toe leiden dat het aantal coronapatiënten weer enige tijd toeneemt. Als de groep wel wordt ingeënt, zal dat volgens berekeningen van het RIVM waarschijnlijk niet gebeuren. Dat zei infectieziektendeskundige Jaap van Dissel van het instituut dinsdag in de Tweede Kamer.

De berekeningen van het RIVM zijn tot stand gekomen op basis van een aantal aannames over bijvoorbeeld de besmettelijkheid van het virus. Ze zijn dus onzeker, zei Van Dissel erbij. Duidelijk is wel dat de inenting van jongeren van aanzienlijke invloed kan zijn op de verdere verspreiding van het coronavirus.

De besmettelijkheid wordt uitgedrukt in het R-getal: het aantal mensen dat iedere geïnfecteerde gemiddeld aansteekt. Zo lang dat onder de 1 blijft, neemt het aantal mensen dat het virus bij zich draagt af en als het erboven zit neemt dat toe. Voor de berekening heeft het RIVM gekeken naar drie scenario's voor de virusverspreiding in het najaar, als het virus door seizoenseffecten waarschijnlijk weer meer zal voorkomen. Een scenario gaat uit van de verwachte vaccinatiegraad, de andere twee van een tegenvallende of juist meevallende vaccinatiegraad.

17.45

Coronavleugels van ziekenhuizen blijven leeglopen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt verder. Verpleegafdelingen en intensive cares behandelen momenteel 462 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat komt neer op ongeveer vier coronapatiënten per ziekenhuis. Het is het laagste aantal sinds 22 september.

Het is de tweede dag op rij dat ziekenhuizen minder dan vijfhonderd coronapatiënten verzorgen. In de afgelopen twee maanden zijn meer dan 2000 bedden vrijgekomen. Bovendien kwam het aantal ic-patiënten voor de tweede achtereenvolgende dag onder de tweehonderd uit.

Intensive cares behandelen nog 185 mensen vanwege corona, twaalf minder dan op maandag. Op de verpleegafdelingen liggen nog 277 coronapatiënten. Dat zijn er zeventien minder dan een dag eerder.

17.30

Vorige week 1,4 miljoen prikken gezet

Iets meer dan 1,4 miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is, zoals verwacht, minder dan het record van de week ervoor, toen bijna 1,7 miljoen mensen een prik kregen.

Dat er iets minder is geprikt, komt doordat Nederland minder vaccindoses heeft gekregen van de fabrikanten. Die leverden in de week voor het record ruim 1,8 miljoen doses. De week erna waren dat er bijna 1,3 miljoen en vorige week ruim 1,4 miljoen.

Tot en met afgelopen zondag hebben bijna 13,9 miljoen mensen een inenting gekregen. Dat zijn zowel eerste vaccinaties als de herhaalprikken die bij de meeste middelen nodig zijn. Inmiddels is dat gestegen tot boven de 14 miljoen.

17.15

Laatste vrachten AstraZeneca op weg naar dokters

De laatste doses AstraZeneca gaan deze week op weg naar de huisdokters die er nog 60- tot en met 64-jarigen de tweede prik mee moeten geven. Het gaat om artsen in Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland. Hun collega's in de rest van het land zijn al voorzien. "De tweede prik kan korter volgen op de eerste dan aanvankelijk werd gedacht, en met het oog op de Delta-variant is dat ook verstandig", zegt het ministerie van Volksgezondheid

"Zeker met de opkomende Delta-variant moeten we ons goed beschermen, die tweede prik is daarvoor écht belangrijk. Ook de laatste mensen van 60 tot en met 64 jaar krijgen nu gelukkig snel hun tweede vaccinatie", zegt minister Hugo de Jonge.

Mensen van 60 tot en met 64 jaar kunnen in principe na vier weken al hun tweede prik krijgen, sneller dan eerder gedacht.

17.00

Kwetsbare jongeren vanaf 12 jaar uitgenodigd voor coronaprik

Kwetsbare jongeren die geboren zijn in de periode 01-01-2004 en 30-06-2009 kunnen een vaccinatieafspraak bij de GGD maken. Ze krijgen een uitnodiging voor een coronaprik van hun huisarts. Ze zullen het vaccin van BioNTech/Pfizer toegediend krijgen, aldus het RIVM.

Het gaat om de kinderen van 12 tot en met 17 jaar die ieder jaar worden uitgenodigd voor de griepprik en jongeren met het syndroom van Down. Leden van de doelgroep die in een instelling wonen, worden daar gevaccineerd. Ook jongeren met kanker krijgen binnenkort een uitnodiging, zij kunnen half juli worden geprikt in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

In totaal worden naar verwachting 60.000 tot 100.000 jongeren uitgenodigd, zegt het RIVM. De Gezondheidsraad adviseerde eerder deze jeugdigen te prikken omdat zij een verhoogd risico hebben op ernstige gevolgen van een coronabesmetting en ook omdat angst voor een besmetting hen veelal beperkt in hun dagelijks leven.

16.50

Delta-variant coronavirus is deze zomer dominant, verwacht RIVM

De zogeheten Delta-variant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. De Delta-variant is besmettelijker en verdringt de Alfa-variant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt. "Dit beeld zien we ook in de ons omringende landen."

Uit de steekproef van positieve coronatesten die het RIVM iedere week aan een nadere analyse onderwerpt, blijkt volgens het instituut dat de Delta-variant nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt. Uit Amsterdams onderzoek komt verder naar voren dat een groot deel van de jongeren die het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal opliep, de Delta-variant kreeg. Zij zijn niet de enigen. "Er zijn nu meerdere clusters in Nederland met de deltavariant, in verschillende settings en leeftijdsgroepen."

16.30

824 besmettingen deze week

In Brabant zijn de afgelopen week in totaal 824 nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat is bijna 40 procent minder dan de 1367 die we vorige week telden, zo blijkt uit cijfers van het ROAZ.

15.30

119 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn van maandag op dinsdag 119 nieuwe besmettingen geteld, zo meldt het RIVM. In heel Nederland waren het er 724 . Het is daarmee de vijfde achtereenvolgende dag dat dit cijfer onder de duizend blijft.

In de afgelopen week kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5714 meldingen van nieuwe gevallen. Dat komt neer op 816 per dag, het laagste niveau sinds begin september. Half mei, dus iets meer dan een maand geleden, waren er ongeveer 6000 positieve tests per dag.

Wachten op privacy instellingen...
15.25

Ex-Covidpatiënten lopen te lang door met klachten

Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) is gebleken dat veel ex-Covidpatiënten zich te laat melden om voor de zogenaamde Paramedische Herstelzorgregeling in aanmerking te komen. Deze regeling vergoedt de kosten voor herstelzorg -in de meeste gevallen door een fysiotherapeut- tijdelijk vanuit de basisverzekering.

De reden dat patiënten zich te laat melden om voor de regeling in aanmerking te komen , zo blijkt uit het KNGF-onderzoek, is dat zij vaak denken dat de klachten vanzelf zullen verdwijnen, of doordat zij aanvankelijk geen klachten hebben die zich na enkele weken alsnog openbaren. Dat laatste toont ook het onvoorspelbare verloop van het herstel na Covid aan.

15.11

Nieuwe fabrieken voor coronavaccin Pfizer/BioNTech in Europa

De farmaceuten Pfizer en BioNTech mogen in Europa nog twee fabrieken inschakelen voor de productie van hun coronavaccin. Het gaat om een locatie van Allergopharma in de buurt van Hamburg in Duitsland en een vestiging van Novartis vlakbij Bazel in Zwitserland. De twee fabrieken zijn goedgekeurd door de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Pfizer en BioNTech kunnen de fabrieken meteen gebruiken om meer vaccins te leveren.

14.55

Aantal illegale migranten via zee naar EU neemt weer toe

De Europese Grens- en Kustwacht Frontex ontdekt weer meer mensen die via de Middellandse Zee illegaal de Europese Unie bereiken. In de eerste vijf maanden van het jaar ging het om 47.100 migranten en vluchtelingen, 47 procent meer dan in het hele vorige jaar. Vorige maand ging het om 10.500 mensen. Vanwege de wereldwijde reisbeperkingen vanwege de coronapandemie pikte Frontex in 2020 nog een historisch laag aantal asielzoekers op.

14.54

Weer minder positieve coronatesten, wel meer uit Portugal

De daling van het aantal coronabesmettingen zette ook de afgelopen week door: 5714 testten mensen positief, 36 procent minder dan een week eerder. Van hen waren er 471 recent in het buitenland. Portugal staat met stip bovenaan: 192 mensen bij wie het virus afgelopen week werd vastgesteld, waren in de twee weken ervoor daar geweest. Dat is ruim veertig procent van alle mensen die recent in het buitenland waren en na terugkomst in Nederland positief testten.

14.38

Coronavleugels van ziekenhuizen blijven leeglopen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt verder. Op verpleegafdelingen en intensive cares worden nu 462 coronapatiënten behandeld . Dat komt neer op ongeveer vier coronapatiënten per ziekenhuis. Dit is het laagste aantal sinds 22 september. Op de intensive cares worden nog 185 mensen met het coronavirus behandeld, twaalf minder dan maandag. Op de verpleegafdelingen liggen nog 277 coronapatiënten zeventien minder dan een dag eerder.

De afgelopen 24 uur belandden 23 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis. De afgelopen zeven dagen namen ziekenhuizen 223 nieuwe patiënten op. Dit is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in oktober begon met het delen van die gegevens.

13.05

Brussel koopt 150 miljoen Moderna-vaccins voor 2022

De Europese Commissie koopt namens de EU-landen 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Het lopende contract wordt voor 2022 aangepast zodat ook vaccins kunnen worden aangekocht die tegen nieuwe varianten beschermen, die bij kinderen kunnen worden gebruikt en 'opfris'-vaccins die voor extra bescherming kunnen worden toegediend na eerdere inentingen.

12.56

Oud-chef ProRail krijgt leiding over organisatie toegangstesten

Pier Eringa heeft vanaf 1 juli de leiding over de Stichting Open Nederland, de organisatie die zogeheten coronatoegangstesten verzorgt. Eringa was onder meer president-directeur van spoorbeheerder ProRail en bestuursvoorzitter van vervoersbedrijf Transdev. Hij neemt de voorzittershamer bij Open Nederland over van generaal buiten dienst Tom Middendorp, onder wiens leiding de infrastructuur voor de toegangstesten werd opgebouwd.

12.05

Melding van trombose en laag aantal bloedplaatjes na prik Janssen

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe een melding ontvangen van een bloedstolsel in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van Janssen. Bij de laatste rapportage van Lareb twee weken geleden waren nog geen meldingen van de zeldzame maar ernstige bijwerking na een prik met Janssen bekend. In totaal zijn nu vier mensen overleden aan deze trombose, van wie twee vrijwel zeker deze bijwerking hadden. Die vier kregen het AstraZeneca.-vaccin.

11.58

Ook gerechtshof wijst alle eisen van Viruswaarheid af


Ook het gerechtshof in Den Haag heeft alle bezwaren van actiegroep Viruswaarheid tegen het Nederlandse vaccinatiebeleid afgewezen. In navolging van de rechtbank ziet het gerechtshof geen enkele reden om de Staat te corrigeren. Viruswaarheid had onder meer aangevoerd dat de overheid burgers zou misleiden en gebrekkig zou informeren over coronavaccins. Volgens de rechters is daarvan geen sprake.

11.49

'Familiebedrijven herstellen sneller van crisis'

Familiebedrijven herstellen vaak sneller van een economische crisis dan niet-familiebedrijven omdat zij koersvaster zijn en meer naar de langere termijn kijken. Ze zijn minder snel geneigd personeel te ontslaan en blijven actiever investeren in innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Dat schrijven de Erasmus Universiteit Rotterdam, BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank in een onderzoek.

11.08

Nog 61 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Er lagen dinsdagochtend nog 61 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er veertien minder dan een dag eerder. Dat maakte het ROAZ dinsdagochtend rond elf uur bekend. In het afgelopen etmaal is er één persoon opgenomen in het ziekenhuis, dertien mensen werden uit het ziekenhuis ontslagen. Er zijn geen patiënten overgeplaatst en ook geen overlijdens gemeld.

11.02

Kinderpostzegels voor kinderen die last hadden van coronacrisis

Dit jaar zet de Stichting Kinderpostzegels zich in voor kinderen die nadelige gevolgen ondervonden van de coronacrisis. Met het thema "Geef meer kracht" wil de stichting kinderen helpen om beter uit deze crisis te komen. Olivier B. Bommel en Tom Poes staan dit jaar op de kinderpostzegels. De twee striphelden vieren hun tachtigste verjaardag. In 1941 verscheen het eerste van de in totaal 177 verhalen, geschreven door Marten Toonder (1912-2005).

Wachten op privacy instellingen...
10.36

Coronavirus kan drie rijen ver komen in het vliegtuig

Als iemand die het coronavirus onder de leden heeft in een vliegtuig zit, zouden de mensen in de drie rijen ervoor en erachter het virus kunnen oplopen. Dit blijkt uit onderzoek met poppen in vliegtuigen door het RIVM en onderzoeksinstituut Koninklijke NLR. Het risico stijgt wanneer iemand 'superspreader is en wanneer de vlucht langer duurt. Als mensen mondkapjes aan boord dragen, daalt het risico.

10.33

Dinercheques voor de ambulancepost in Uden als 'coronabedankje'

Wachten op privacy instellingen...
10.22

Reizigersorganisatie roept op tot dragen mondkapjes in ov

Reizigersorganisatie Rover roept reizigers in het openbaar vervoer op om zolang dat verplicht is een mondkapje te blijven dragen in trein, bus, tram en metro. De organisatie ziet dat steeds minder mensen dit doen. De mondkapjesplicht wordt op 26 juni versoepeld, maar in het ov blijft het verplicht om een mondneusmasker te dragen. "Steeds meer mensen denken dat het niet nodig is, maar juist nu het drukker wordt, moeten we mondkapjes blijven dragen."

10.21

CNV roept werkgevers op met stevige loonsverhoging te komen

Vakbond CNV vindt dat werkgevers snel met een stevige loonsverhoging voor het personeel moeten komen. Dat zegt de bond in een reactie op de cijfers van het Centraal Planbureau waaruit naar voren komt dat de economie sneller dan verwacht herstelt. "De tijd van krenterigheid is nu echt voorbij", benadrukt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

09.08

WADA: doping geen zorg tijdens coronapandemie

Het wereld antidopingbureau WADA gelooft niet dat de coronapandemie het gebruik van doping bij sporters in de hand heeft gewerkt. Dat zegt directeur Oliver Niggly van de organisatie. Het aantal dopingcontroles nam door coronabeperkingen wereldwijd wel af en het testen heeft zelfs maanden stilgelegen, maar het had niet veel nut om doping uit te proberen, zegt Niggly.

08.05

Economie herstelt snel

De Nederlandse economie herstelt zich naar verwachting snel, nu het aantal coronabesmettingen afneemt en de vaccinatiegraad toeneemt. Volgens een nieuwe raming van het Centraal Planbureau zal de economische groei zowel dit jaar als volgend jaar boven de drie procent uitkomen. De permanente economische schade van de coronapandemie lijkt daarmee beperkt te blijven. Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp heeft het steunbeleid van de overheid goed gewerkt.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

06.45

Consumptie sterkst gegroeid sinds Tweede Wereldoorlog


De consumptie van Nederlandse huishoudens is in april het sterkst aangetrokken sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft het CBS becijferd. Consumenten hebben volgens het statistiekbureau 9,4 procent meer besteed dan in april 2020. Volgens het CBS werd de enorme groei vooral veroorzaakt doordat de consumptie in de vergelijkbare maand vorig jaar juist op een zeer laag niveau lag vanwege de eerste lockdown. Daarnaast werden 28 april de terrassen geopend en was het vanaf die datum ook mogelijk om zonder afspraak te winkelen. Ook was het gasverbruik in april veel hoger dan een jaar eerder doordat het veel kouder was.

Wachten op privacy instellingen...

06.30

RIVM komt weer met de weekcijfers


Het RIVM komt later op de dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over de verspreiding van het coronavirus. Het aantal nieuwe coronagevallen blijft hard dalen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk zo'n 5500 tot zesduizend mensen positief getest. Dat zou het laagste aantal sinds begin september zijn, dus in ruim negen maanden tijd. Ten opzichte van vorige week is het aantal positieve tests met 35 procent gedaald.

06.00

Thuiswerken leidt tot minder werkplezier en meer eenzaamheid


Hoewel de corona-maatregelen in snel tempo worden verlicht, besluiten veel organisaties gedeeltelijk thuiswerken permanent in te voeren: het hybride werken. Misschien handig vanuit het oogpunt van werkgevers en ook voor werknemers heeft thuiswerken voordelen. Maar de ervaringen met thuiswerken zijn lang niet onverdeeld positief.

Zo zien ondernemingsraden dat thuiswerken voor de meeste werknemers aantoonbaar leidt tot minder werkplezier, vereenzaming, concentratieproblemen en verstoring van de balans werk/privé. Ook faciliteren werkgevers het thuiswerk onvoldoende. Dat blijkt uit OR Trends 2021, een onderzoek tijdens de lockdown onder bijna zeshonderd ondernemingsraden met een achterban van in totaal meer dan 350.000 werknemers.

03.45

Werkgevers waken voor jubelstemming over economie

Werknemers moeten rekening blijven houden met pijnlijke maatregelen om de schade van de coronacrisis op te vangen. Zo zitten stevige loonsverhogingen er ondanks het krachtige herstel van de economie voorlopig niet in. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit de cao-evaluatie die werkgeversorganisatie AWVN dinsdag presenteert.

"De buitenwereld heeft het idee dat de crisis achter de rug is, maar op veel plekken is daar helemaal geen sprake van", stelt AWVN-directeur Raymond Puts. "Er is ontzettend veel onzekerheid, over de vaccinatiecampagne, nieuwe coronavarianten, het aflopen van steunmaatregelen en het terugbetalen van schulden. Ook de grondstoffenschaarste en oplopende inkoopprijzen kunnen roet in het eten gooien."

00.00

Huizenprijzen breken weer een record


De huizenprijzen hebben in mei wederom een record gebroken. Ze gingen zelfs veel sneller omhoog dan in voorgaande maanden, toen de stijging ook al uitzonderlijk was. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Koophuizen waren in mei gemiddeld 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste toename sinds april 2001. Onderzoekers van De Nederlandsche Bank verwachtten een jaar geleden nog dat de huizenprijzen door de coronacrisis in een dip zouden belanden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!