Liveblog

Coronanieuws: D66 en VVD dringen aan op nieuwe testlocatie op Schiphol

24 juni 2021 om 06:14 • Aangepast 25 juni 2021 om 10:45
nl
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Nederland is niet langer rood op de Europese coronakaart.
  • 98 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Brabant.
  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen donderdagochtend 58 coronapatiënten, een minder dan woensdag.
  • De afgelopen 24 uur zijn twee nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

22.44

D66 en VVD dringen aan op nieuwe testlocatie op Schiphol


Terugkerende vakantiegangers moeten zich op Schiphol kunnen laten testen op het coronavirus, vinden D66 en VVD. Het gaat om vooral jongere reizigers die (nog) niet volledig gevaccineerd zijn. Ze kunnen dan meteen maatregelen nemen voordat het virus zich in Nederland verspreidt.

21.25

De Jonge: ongeveer een miljoen vaccinatiebewijzen via CoronaCheck


Op de eerste dag dat de functionaliteit beschikbaar is, zullen ongeveer een miljoen mensen een vaccinatiebewijs aanvragen in de app CoronaCheck. De mogelijkheid werd donderdag gelanceerd, en is de hele dag zeer in trek geweest. Het was op meerdere momenten zo druk bij de systemen dat gebruikers een melding kregen dat ze het op een later moment nog eens moesten proberen.

De app was al een tijdje beschikbaar in de appstores en kon gebruikt worden om een testbewijs aan te maken. Deze donderdagochtend werden de vaccinatiebewijzen toegevoegd. Een miljoen bewijzen was ook ongeveer het maximaal haalbare aantal op de eerste dag dat de app live stond.

21.26

Tot nu toe 154.000 prikafspraken gemaakt voor Janssen-vaccin


Ongeveer 154.000 mensen hebben inmiddels een afspraak weten te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Dat betekent dat zo'n 76.000 mensen op donderdag een datum hebben geprikt, tegen circa 78.000 op woensdag.

Het is de tweede dag dat mensen kunnen bellen met het speciale telefoonnummer 0800-1295. Op woensdag kreeg het callcenter 5,3 miljoen telefoontjes van ongeveer 222.000 bellers. Dat betekent dat de gemiddelde beller meer dan twintig pogingen deed om het callcenter aan de lijn te krijgen. Op donderdag was het aanzienlijk rustiger. Er kwamen 606.000 telefoontjes van 103.000 mensen. De bellers deden gemiddeld dus nog maar zes pogingen om een afspraak te maken bij een van de 3500 callcentermedewerkers..

20.34

De Jonge blijft erbij: 1,5 meter afstand nodig tot half augustus


De 1,5 meter afstand blijft zeker tot half augustus overeind, juist om mensen te beschermen die zich nog niet konden laten vaccineren. In de Tweede Kamer klinkt donderdag de roep van onder meer D66 en PVV om deze basismaatregel nu al los te laten of in ieder geval een paar weken eerder. Maar demissionair zorgminister Hugo de Jonge vindt dat niet verstandig en houdt vast aan de 1,5 meter. Hij volgt daarmee het advies van de deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT).

20.08

Testen na bericht van CoronaMelder niet altijd meer nodig


Het advies om je altijd te laten testen na een melding van de app CoronaMelder vervalt. Dat is het gevolg van een bredere aanpassing van het protocol voor bron- en contactonderzoek waar momenteel aan wordt gewerkt. Toch betekent dit niet dat het bron- en contactonderzoek wordt afgebouwd, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge donderdag in de Tweede Kamer.

19.00

Huisartsen vrezen veel vragen voor vaccinatiebewijzen


Huisartsen krijgen in de komende week waarschijnlijk veel vragen van mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, maar die daarvan nog geen bewijs in de nieuwe CoronaCheck-app zien staan. Dat verwacht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Maar huisartsen kunnen nu nog niets voor mensen betekenen, want het systeem waarmee zij een bewijs kunnen regelen komt pas volgende week beschikbaar. "Het is de overheid die dit heeft bedacht en de overheid die het bouwt. De huisarts heeft geen invloed op wanneer het er is en kan nu nog niets voor mensen betekenen. Ga dus niet de huisarts bellen", stelt de LHV.

18.00

Mogelijk om het jaar 'vaccinbooster' nodig


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat gevaccineerden mogelijk elke twee jaar een 'boosterprik' moeten krijgen om hun bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil te houden. Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zou dat wel eens elk jaar nodig kunnen zijn.

In het ergste scenario zou dat voor de hele bevolking gelden. Die inschattingen staan in een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien. Het wordt donderdag besproken in een vergadering van de internationale organisatie Gavi, die samen met de WHO het Covax-programma leidt om vaccins naar armere landen te krijgen. Genoemde periodes kunnen nog wijzigen.

17.22

Bijna 70 procent donors heeft antistoffen tegen corona in bloed

Van de Nederlandse bloeddonors heeft nu 69,5 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed, meldt bloedbank Sanquin. De onderzoeksafdeling van de bloedbank peilt iedere maand bij ongeveer 2000 bloedmonsters of daar antistoffen tegen het virus in zitten. Een maand geleden lag dit percentage nog op 54 procent. "Vaccinatie is de grote drijfveer achter deze stijging", verklaart Sanquin.

17.11

Meer bezoek en geen screening bij de ingang ziekenhuizen


Nu de coronacijfers snel dalen en dit weekend bijna alle coronaregels komen te vervallen, kiezen ook ziekenhuizen ervoor om te versoepelen. Bij meerdere ziekenhuizen in onze provincie vindt geen screening aan de deur meer plaats of wordt stopt de screening binnenkort. Ook mag er meer bezoek komen. In de tweede coronagolf, na vorige zomer, besloten veel ziekenhuizen de regels voor bezoekers flink aan te scherpen.

15.53

Nederland is niet langer rood op Europese coronakaart

Op de Europese coronakaart kleurt Nederland niet langer donkerrood. Het aantal coronagevallen daalt en daardoor zijn Groningen en Friesland groen geworden. De rest van het land is oranje.

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests van het totaal aantal uitgevoerde tests. Het grootste deel van Europa is inmiddels groen of oranje, alleen delen van Spanje kleuren nog rood.

15.38

98 nieuwe coronabesmettingen gemeld

In onze provincie zijn 98 nieuwe coronagevallen gemeld tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdagmiddag. Een dag eerder waren dit er 109.

Landelijk gaat het om 716 nieuwe coronagevallen. Het is de derde dag op rij dat het cijfer rond de 700 zit. Het gemiddelde peil blijft hard dalen. In de afgelopen zeven dagen zijn 4980 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Begin september, dus bijna tien maanden geleden, bleef het weekcijfer voor het laatst onder de grens van 5000.

Wachten op privacy instellingen...
15.41

Toch geen boete voor Bossche horeca

De horecazaken in de Korte Putstraat in Den Bosch die vrijdagavond de verplichte sluitingstijd overtraden, krijgen geen boete. Dat heeft justitie besloten na overleg met de gemeente Den Bosch en de betrokken ondernemers. Driekwart van de horecazaken in de Korte Putstraat in Den Bosch werd vrijdagavond op de bon geslingerd.

15.16

Volle terrassen verwacht als Oranje zondag speelt


Veel horecazaken gaan vanaf dit weekend de voetbalwedstrijden van het Europees Kampioenschap op schermen uitzenden op het terras. Eigenaars van zaken door het hele land zien dat er veel animo voor is.

Nanda Koopmans heeft drie horecazaken op de Grote Markt van Breda, bij twee gaat ze zondag Oranje laten zien. "Als we iets met Oranje kunnen doen, dan doen wij dat ook meteen." Bezoekers moeten zich op de terrassen wel aan een aantal regels houden. Zo moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden en moeten ze blijven zitten en niet te wild juichen en opspringen na een goal. "Wij willen voorkomen dat we problemen krijgen. Daarom gebruiken we ook televisies en geen grote schermen."

14.40

Minder dan vierhonderd coronapatiënten in de ziekenhuizen

Het totaalaantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is gedaald tot onder de vierhonderd. Voor het eerst sinds 20 september zit het aantal onder die grens. Ziekenhuizen behandelen nu 392 coronapatiënten. Dat betekent dat het gemiddelde ziekenhuis nog drie tot vier coronapatiënten behandelt. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 234 mensen die het virus onder de leden hebben, 21 minder dan woensdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalde met twaalf naar 158.

14.35

Einde corona-nummer Fontys-studenten

Fontys-studenten hebben donderdagmiddag het nummer 'Back in the Crowd' gelanceerd, een nummer dat ze zelf hebben geproduceerd en gezongen. Hiermee wordt teruggeblikt op de lastige periode waarin we ons allemaal bevonden na de uitbraak van de coronapandemie en wordt vooral vooruitgeblikt richting de toekomst. Het nummer moet een saamhorigheidsgevoel geven. Het is bedoeld als monument voor de gekke afgelopen anderhalf jaar.

Wachten op privacy instellingen...
12.48

Poppodia verwachten lange rijen bij heropening vanwege corona-app

Poppodia verwachten lange rijen bij de heropening dit weekend vanwege het gebruik van de CoronaCheck-app. Dat zegt directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Komend weekend mogen verschillende culturele instellingen, zoals poppodia, bioscopen en theaters, hun deuren weer openen met de maximale publiekscapaciteit.

12.12

Inmiddels 100.000 afspraken gemaakt voor Janssen-prik

Inmiddels zijn in totaal 100.000 afspraken gemaakt voor een coronaprik met het vaccin van Janssen. Belangstellenden kunnen sinds woensdagmorgen een speciaal nummer bellen en doen dat ook donderdag weer volop. De GGD ziet dat vooral veel twintigers zich aanmelden, aldus een woordvoerster. Er zijn vooralsnog 200.000 prikken te vergeven. Met Janssen is de gevaccineerde in een keer klaar. Van andere vaccins zijn twee prikken nodig.

12.06

De Jonge geeft startsein voor update CoronaCheck-app

Minister Hugo de Jonge heeft donderdag de update van de CoronaCheck-app symbolisch gelanceerd bij het ministerie van Volksgezondheid. Wie is gevaccineerd, kan met de update van de app een vaccinatiebewijs inladen. In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft gehad.

Wachten op privacy instellingen...
11.40

Bisschoppen staan samen zingen in de kerk nog niet toe

Katholieke kerkgangers mogen van de bisschoppen voorlopig nog niet samen zingen in de kerk. Een koor van maximaal twaalf zangers is vanaf zondag onder voorwaarden wel weer toegestaan. Donderdagochtend werd een update van het coronaprotocol in kerken bekendgemaakt, aangezien vanaf zaterdag veel versoepelingen gaan gelden. In alle kerken is het niet meer nodig een mondkapje te dragen. Kerken mogen ook weer alle zitplaatsen gebruiken, mits anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

11.26

Minder contact met huisarts rond zwangerschap tijdens pandemie

Zwangere vrouwen en vrouwen die pas zijn bevallen van een baby, hebben tijdens de coronapandemie aanmerkelijk minder contact gehad met de huisarts dan voordat het virus Nederland bereikte. Als ze wel contact hadden met de huisarts, ging het vaker om psychische klachten dan een jaar eerder, meldt onderzoeksinstituut Nivel. De onderzoekers durven nog niet te zeggen wat precies de gevolgen zijn van het verminderde huisartsbezoek.

11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen lagen donderdagochtend 58 coronapatiënten, een minder dan woensdag. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn twee nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat drie coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een coronapatiënt overleed het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen, niemand werd overgeplaatst.

10.55

Ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag staan EK kijken op terras toe

Utrecht, Rotterdam en Den Haag staan horecazaken ook toe om wedstrijden van het EK voetbal vanaf zaterdag op een groot scherm op het terras te laten zien. Amsterdam kondigde dat woensdag al aan. Dit is in lijn met de coronaversoepelingen die premier Mark Rutte vorige week bekendmaakte. Bezoekers moeten wel blijven zitten en anderhalve meter afstand houden van elkaar. Oranje speelt zondagavond om zes uur tegen Tsjechië in de achtste finale van het EK.

10.38

'Nederland heeft overzicht vaccinatie-incidenten niet op orde'

De registratie van incidenten die tijdens vaccinatiecampagnes plaatsvinden is in Nederland niet goed geregeld en dat moet beter, vindt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik . De stichting wijst erop dat mogelijke bijwerkingen wel goed worden verzameld. Dat doet bijwerkingencentrum Lareb. Maar van zaken die misgaan tijdens het vaccineren ontbreekt het overzicht. Terwijl dat wel belangrijk is om de veiligheid van vaccinaties te vergroten, zegt het IVM. "Fouten voorkom je ook door te leren van de fouten die anderen gemaakt hebben", legt directeur Ruud Coolen van Brakel uit.

10.15

Opnieuw grote drukte aan Janssen-telefoon

Alweer duizenden mensen hebben sinds donderdag acht uur het speciale telefoonnummer gebeld voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het is ontzettend druk, aldus de GGD, maar de lijn ligt niet plat. Er worden volop afspraken gemaakt, aldus een woordvoerster. Het nummer, 0800-1295, was woensdag nauwelijks bereikbaar door de grote belangstelling. Ook nu moeten mensen waarschijnlijk soms meerdere pogingen doen om contact te krijgen.

Wachten op privacy instellingen...
10.00

Nederlanders wenden zich massaal tot Datumprikker

Nederlanders zijn meer dan ooit uitjes aan het plannen, blijkt uit cijfers van Datumprikker.nl. Nu de versoepelingen steeds meer mogelijk maken, kent de site een explosieve stijging in het aantal afspraken. Nog nooit werd in een maand zoveel gebruik gemaakt van Datumprikker.nl als in juni 2021. Nu de Nederlandse overheid versoepelingen in het coronabeleid heeft aangekondigd, maken twee miljoen mensen deze maand gebruik van het platform. Dat zijn er zo'n 700.000 meer dan in juni 2019 en 2020.

09.16

Erasmus MC is op het spoor hoe het coronavirus hersencellen kan infecteren

Het coronavirus kan hersencellen infecteren, maar de overdracht van het virus tussen de cellen stopt snel waardoor de schade beperkt blijft. Niettemin leidt de infectie tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten waarmee veel mensen kampen die corona hebben (gehad). Dat meldt het Erasmus MC, dat onderzoek heeft gedaan.

Wachten op privacy instellingen...
09.01

Loket vaste lastenregeling voor tweede kwartaal opent vrijdag

Bedrijven kunnen vanaf vrijdagochtend terecht bij het loket waar ze een tegemoetkoming van de vaste lasten kunnen krijgen. Het gaat om de Tegemoetkoming Vaste Lasten voor de maanden april, mei en juni. Bedrijven die in die tijd zeker dertig procent van hun omzet verloren zagen gaan, kunnen hun vaste lasten voor honderd procent vergoed krijgen. Ondernemers die gebruik willen maken van de subsidie, kunnen aankloppen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

07.37

Kleine reisondernemers willen TVL-steun bij rechter afdwingen

Een groep kleine reisondernemers wil via de rechter afdwingen dat zij alsnog recht krijgen op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) van de overheid. Terwijl er bij sommige andere branches een uitzondering is gemaakt, krijgen reisorganisatoren die coronasubsidie niet als ze kantoor aan huis hebben en hun kantoor geen eigen voordeur heeft. De reisorganisatoren menen dat dit in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

07.20

Nederlandse economie kromp sterker dan gedacht in eerste kwartaal

De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal van dit jaar sterker dan gedacht. Het bruto binnenlands product daalde met 0,8 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eerder werd 0,5 procent krimp gemeld, maar het CBS beschikt nu over meer gegevens dan bij de eerste raming in mei. De krimp ontstond doordat consumenten veel minder uitgaven toen winkels, cafés, restaurants en andere gelegenheden massaal dicht moesten om een nieuwe golf aan coronabesmettingen te stoppen.

Wachten op privacy instellingen...
06.36

Overheid gaf meer geld uit dan er binnenkwam in eerste kwartaal

De Nederlandse overheid heeft in het eerste kwartaal van dit jaar drie miljard euro meer uitgegeven dan er binnenkwam, meldt het CBS. Dat kwam door uitgaven vanwege de coronacrisis. Het tekort komt neer op 5,8 procent van het bruto binnenlands product in die periode. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 gaf de overheid elf miljard euro meer uit. Het ging vooral om subsidies om het bedrijfsleven door de crisis heen te helpen, zoals de steunmaatregelen NOW en TVL.

05.49

Kamer praat over versoepelingen

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen die zaterdag ingaan. Bijna alle beperkingen gaan van tafel vanwege het dalende aantal besmettingen. Tegelijkertijd maken partijen zich zorgen over de oprukkende Delta-variant. Ze willen dat het demissionaire kabinet deze zomer alert blijft op de ontwikkelingen met het virus.

05.48

Vaccinatiebewijs in CoronaCheck-app

Wie is gevaccineerd, kan vanaf donderdag een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app laden. Daartoe moeten gebruikers van de app een update installeren, die vanaf donderdagochtend beschikbaar zal zijn in de verschillende appstores.

Luchthavendirecteur Jan Voeten krijgt een prik (foto: Erik Peeters)
Luchthavendirecteur Jan Voeten krijgt een prik (foto: Erik Peeters)

In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft gehad.

De andere code is vanaf 1 juli bruikbaar voor reizen naar EU-landen. Die code kan al worden geladen na één vaccinatie, maar in veel landen heb je twee prikken nodig om binnen te komen, of moet er na de laatste prik zelfs nog een aantal weken gewacht worden.

05.46

Minder cafés door coronacrisis


De coronacrisis heeft duidelijk gevolgen gehad voor kleine cafés in Nederland. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal cafés vorig jaar met drie procent gedaald tot minder dan 10.000. Het is voor het eerst sinds het statistiekbureau in 2007 met de metingen begon dat het aantal kroegen tot onder de 10.000 is gezakt. Met name kroegen waar minder dan vijf mensen werken kwamen volgens het CBS de crisis niet door.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!