Liveblog

Coronanieuws: Fantastival in Oss gaat niet door

23 augustus 2021 om 06:00 • Aangepast 24 augustus 2021 om 12:26
nl
Het liveblog is gesloten. Ook deze maandag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 269 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, 2425 in heel Nederland
  • 88 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • 'Besmettingsbron steeds lastiger te achterhalen'.
  • Spanning rond start scholen: vraagtekens bij coronaregels.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

21.19

Fantastival in Oss gaat niet door

Fantastival in Oss gaat dit jaar niet door. Dat heeft organisator Muzelinck in overleg met de gemeente besloten. Het straattheaterfestival zou op 19 september plaatsvinden in het centrum van Oss. Doorgaans trekt het evenement zo'n 15.000 bezoekers. Muzelinck vreest dat het karakter van het festival door de geldende coronamaatregelen verloren gaat. Ook als het evenement in een kleinere of andere vorm zou worden gehouden, verliest het evenement aan sfeer, zo verwacht de organisatie. Er wordt nu gekeken of Fantastival naar het voorjaar van 2022 kan worden verplaatst.

18.15

Toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal toegenomen. Maandag houden 678 patiënten met COVID-19 een ziekenhuisbed bezet, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 18 meer dan zondag. Op de intensive cares liggen momenteel 224 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 17 juni, meer dan twee maanden geleden. Vergeleken met zondag zijn er vijf ic-patiënten bij gekomen.

16.35

GGD tevreden over opkomst bij prikpost universiteit


De GGD Gelderland-Zuid is tevreden over de toeloop naar de mobiele prikpost, die sinds maandagmorgen op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen staat. Studenten en medewerkers van de universiteit kunnen daar deze week een coronaprik halen. Voor de herhaalprik komt de GGD in de week van 13 september terug naar de campus.

Bij de start maandagmorgen was het druk, aldus een woordvoerder van de GGD, en het heeft de hele dag goed doorgelopen. Zijn indruk is dat vooral studenten van de mogelijkheid gebruik maken. Op de mobiele prikpost zit één prikker. Als dat niet voldoende blijkt te zijn, plaatst de GGD er meer medewerkers. Wie zich laat vaccineren mag kiezen tussen een Janssen- of een Pfizerprik.

16.15

Götze weet niet of PSV-fans naar minister De Jonge luisteren


Mario Götze weet niet of alle supporters van PSV dinsdagavond keurig op hun plaats blijven zitten als ten koste van Benfica de groepsfase van de Champions League wordt bereikt. "Als dat de regels zijn, dan moet misschien iedereen zich daar aan houden", zei hij. "Maar ik weet echt niet of dat lukt."

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge benadrukte maandag nog maar eens dat voetbalsupporters op hun plaats moeten blijven zitten en doelpunten niet hossend mogen vieren. Hij wil alle staanvakken in stadions voorlopig sluiten. Burgemeesters gaan daar dinsdag met profclubs over in gesprek.

"Als die maatregelen nodig zijn, dan zijn ze nodig", zei Götze. "Maar als ik op de bank zit, dan spring ik ook vaak op als we scoren. Dat gaat automatisch." Trainer Götze even later: "Ik denk dat Götze het goed heeft verwoord. Ik heb als trainer geluk. Als trainer mag je wel staan."

15.35

Weer bijna 2500 coronagevallen landelijk, gemiddelde loopt iets op

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2425 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is de vierde keer in vijf dagen dat dit aantal net onder de 2500 ligt.

Het aantal coronagevallen gaat stapje voor stapje omhoog. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.157 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is ongeveer 5 procent meer dan in de week ervoor.

Het aantal sterfgevallen steeg met vier. Het gaat om twee mensen uit Ede en om inwoners van Maastricht en Renkum. In de afgelopen week zijn 42 sterfgevallen gemeld, gemiddeld 6 per dag. Dat cijfer zit de laatste twee weken op dat niveau.

Nederland komt maandag voor de vijftigste dag op rij boven de zogeheten signaalwaarde uit. Wanneer er minstens 7 besmettingen op elke 100.000 mensen zijn, gaan de alarmbellen bij de overheid af. Dan zijn er misschien maatregelen nodig om het aantal besmettingen terug te dringen. Tijdens de eerste golf zat Nederland 3 dagen boven dat niveau en tijdens de tweede en derde golf in totaal 274 dagen. Alles bij elkaar rinkelen de alarmbellen nu dus 327 dagen. Dat is 60 procent van de uitbraak, die 544 dagen duurt.

15.20

269 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Het RIVM meldt 269 nieuwe coronabesmettingen in onze provincie. Zondag waren dat er nog 285.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

De Jonge: het moet klaar zijn met hossen in stadions

Voetbalsupporters mogen niet meer hossend doelpunten vieren tijdens wedstrijden, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Ook moeten de stavakken, die sommige stadions nog hanteren, dicht.

De minister ziet zelf wel dat het beter gaat ten opzichte van eerdere weekends. Zo vindt hij dat het publiek beter verspreid zit door de stadions en dat er goed wordt gecontroleerd op vaccinbewijzen of toegangstesten. Maar er is nog steeds ruimte voor verbetering, vindt de bewindsman. Dinsdag is daarover overleg tussen burgemeesters en topclubs.

Strengere regels blijven vooralsnog uit. Dat sloot De Jonge voor het weekend nog niet uit. Hij wilde er niet mee dreigen, maar zei wel dat het uitblijven van verbeteringen aanleiding kan zijn om de regels aan te scherpen.

14.30

Meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal toegenomen. Maandag houden 678 patiënten met COVID-19 een ziekenhuisbed bezet. Dat zijn er achttien meer dan zondag.

Op de intensive cares liggen momenteel 224 coronapatiënten, vijf meer dan zondag. Op de verpleegafdelingen worden op dit moment 454 coronapatiënten verzorgd, een stijging van dertien in vergelijking met zondag.

12.55

Docent neemt ontslag vanwege versoepeling onderwijs

Een docent literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), neemt ontslag omdat hij de versoepeling van de coronaregels op de universiteiten onverantwoord vindt. "Alleen zij die volledig gevaccineerd zijn zouden welkom moeten zijn op de campus", schrijft Matt Cornell in een opiniestuk in studentenblad Folia.

Studenten en docenten hoeven binnenkort geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden. De overheid beperkt wel het aantal studenten dat in een collegezaal mag zitten. "Zoals vele andere bedrijven die op winst belust zijn of doen alsof ze dat zijn, heeft de UvA ervoor gekozen zich te richten op wat toegestaan is, in plaats van wat verantwoord is", schrijft Cornell.

12.08

'Iedere bezoeker Formule 1 in Zandvoort heeft tribunestoeltje'

De organisatie van de Formule 1-race in Zandvoort doet er naar eigen zeggen alles aan het evenement begin september volgens de coronaregels te laten verlopen. Niemand komt binnen zonder een bewijs van vaccinatie of negatieve coronatest, zo stelt de organisatie. Ook heeft iedere bezoeker een toegewezen stoeltje op de tribune en zien suppoosten erop toe dat bezoekers de regels respecteren.

"Buiten de poort hanteren we de RIVM-richtlijnen, maar op het terrein is geen sprake meer van de 1,5 meterregel. Wij zien wel een verantwoordelijkheid om al onze gasten zo goed mogelijk te informeren om elkaar de ruimte geven", zegt een woordvoerder van de Dutch Grand Prix. "We zorgen voor spreiding op de tribunes en wijzen erop gebruik te maken van de tribuneplaatsen die iedereen heeft toegewezen gekregen."

11.10

88 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen zijn maandag 88 coronapatiënten opgenomen, twee minder dan zondag. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen zes nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat zes coronapatiënten uit het ziekenhuis werden ontslagen. Er werden geen patiënten overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Wel overleden er in de afgelopen 24 uur drie coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie.

11.00

Zorgbonden dreigen met acties in academische ziekenhuizen

De zorgvakbonden dreigen met acties bij academische ziekenhuizen. Ze hebben werkgevers een ultimatum gesteld in de cao-onderhandelingen. Als hun eisen voor onder meer een structurele loonsverhoging niet voor 6 september worden ingewilligd, gaan medewerkers zondagsdiensten draaien op doordeweekse dagen. In de ziekenhuiszorg is dat het ultieme stakingsmiddel.

Als het zover komt zal dat consequenties hebben voor de zogenoemde inhaalzorg. Ziekenhuizen moeten nog massaal ingrepen inhalen die door de coronacrisis op de lange baan zijn geschoven. Tijdens zondagsdiensten wordt de bezetting echter zodanig teruggeschroefd dat alle planbare zorg komt te vervallen. Alleen op de spoedeisende hulp, de intensive care, afdelingen oncologie, hartbewaking en de kraam- en couveuse-afdelingen gaat het werk dan gewoon door.

"We snappen dat het voor patiënten heel vervelend is, maar dit is het enige middel dat we nog zien. De werkgevers kunnen het nog voorkomen", zegt een woordvoerster van FNV Zorg & Welzijn, een van de bonden achter het ultimatum. De cao voor academische ziekenhuizen geldt voor bijna 80.000 mensen. Zij werken in het Amsterdam UMC, Erasmus MC, LUMC (Leiden), Maastricht UMC+, Radboudumc (Nijmegen), UMCG (Groningen) en UMC Utrecht.

10.30

'Besmettingsbron steeds lastiger te achterhalen'

Het lukt de GGD steeds minder goed om te achterhalen waar besmettingen plaatsvinden. Dat schrijft NRC. De afgelopen week werd volgens de krant bij minder dan één op de drie van de 16.500 besmettingen een mogelijke bron gevonden. De krant baseert zich op cijfers van het RIVM. Ter vergelijking: begin juni waren er méér besmettingen (bijna 21.000) en achterhaalden de GGD’s in meer dan de helft van de gevallen mogelijke bronnen, bijna 11.500.

10.00

'Je laten testen na je vakantie is altijd verstandig'

Je laten testen op corona wanneer je terug bent van vakantie, is altijd verstandig. Dit benadrukt de GGD West-Brabant vanochtend nogmaals. Dit kan bij de GGD of via een zelftest.

Wachten op privacy instellingen...
07.28

Opnieuw lichte daling vertrouwen consument in economie


Consumenten zijn in augustus weer wat negatiever geworden over de economie, becijferde het CBS. Daarmee zet de in juli ingezette lijn door. Toen kwam er een einde aan acht maanden van herstellend vertrouwen. Zowel het vertrouwen als de bereidheid tot kopen nam af. Wel is het vertrouwen nog boven het langjarig gemiddelde. Consumenten zijn niet negatiever geworden over de huidige stand van de economie, maar wel wat pessimistischer over de vooruitzichten voor de komende twaalf maanden.

04.30

Spanning rond start scholen: vraagtekens bij coronaregels


Na een paar weken zomervakantie gaan de deuren van de eerste basis- en middelbare scholen in Noord-Nederland deze maandag weer van het slot. De eerste heikele kwestie lijkt zich alweer aan te dienen. Zo zouden ongevaccineerde tieners thuis moeten blijven als het tot een coronabesmetting in de klas komt, terwijl hun gevaccineerde klasgenootjes wel naar school mogen. Die maatregel zorgt volgens ouderorganisatie Voor Werkende Ouders voor veel spanningen tussen ouders, is te lezen in De Telegraaf.

02.57

'Coronakatten' massaal gedumpt


In tijden van de coronalockdown was de behoefte aan een knuffeldier groot. Maar nu de samenleving langzaam teruggaat naar 'normaal', worden katten massaal gedumpt bij de kattenopvang. Volgens veel asiels en opvangcentra een groot probleem, meldt Hart van Nederland. De asiels en de opvangcentra puilen uit van de gedumpte katjes en kittens. Momenteel onderzoekt Stichting Dierenlot hoe groot het probleem is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!