Droomauto en huis van zeewier, verrassingen op de Dutch Design Week

18 oktober 2021 om 12:00 • Aangepast 25 oktober 2021 om 17:25
nl
Wie de Dutch Design Week bezoekt, komt ogen te kort. Omroep Brabant maakte een rondgang door Eindhoven en legde acht opvallende werken vast. Als opwarmertje voor mensen die de Dutch Design Week nog gaan bezoeken. Maar onthoud dat er nog zoveel meer te zien is.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Labyrint en 400 kilo kaarsvet

Een tentoonstelling in de vorm van een doolhof, gepresenteerd door architect Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode en ook voormalig rijksbouwmeester.

Het Labyrinth gaat over de tijd waarin we leven en de vraagstukken waar we mee worstelen, zoals klimaatverandering. Er moet iets veranderen, maar welke kant moeten we op? Dwalend door dit doolhof ontdek je in verschillende kamers dat creativiteit de sleutel is tot succes.

Je ziet verschillende tentoonstellingen zoals Ex Voto, van kunstenaar Folkert de Jong. Met schepen gemaakt van kaarsvet (voor deze tentoonstelling moest hij 400 kilo smelten) noemt Alkemade dit de meest hoopvolle kamer van het Labyrinth. Want voorbij de horizon kun je dromen over een andere werkelijkheid.

Ex Voto, schepen van kaarsvet.
Ex Voto, schepen van kaarsvet.

‘Niets’ redt onze wereld

Een sterk statement tegen de consumptiemaatschappij van een productontwerper in opleiding van Maastricht Academie of Fine Arts and Design. Hij stelt zichzelf de vraag: welke producten wil ik nog toevoegen aan deze wereld? Zijn antwoord: niets. Want hij wil niets toevoegen aan een wereld die juist kapotgaat aan de overdaad aan spullen in onze wereld. Het meest duurzame wat hij kan doen, is niets meer maken. En dat is wat je ziet:

Niets.
Niets.

Libido verhogen met een synthetische tijgerpenis

Kuang-Yi Ku studeerde af aan Design Academy Eindhoven. Hij wil met dit project grenzen tussen voeding en medicijnen vervagen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de tijgerpenis gebruikt om het libido te verhogen en vruchtbaarheid te verbeteren. Met als gevolg dat de tijger met uitsterven wordt bedreigd. Kuang-Yi gaat op zoek naar een lustopwekkend middel waar geen tijger voor hoeft te sterven, maar wat wel hetzelfde effect heeft. Hij ontwikkelt van kunstmatige dierlijke onderdelen een penis waar geen tijger voor gestorven is.

Synthetische tijgerpenis
Synthetische tijgerpenis

Bouw een huis met zeewier en paddenstoelen

Maak kennis met jouw circulaire leefomgeving in dit iconische huis van de toekomst, opgebouwd met maar liefst honderd duurzame bouwmaterialen. Hier kun je zien wat je kunt bouwen met ondenkbare materialen zoals zeewier, paddenstoelen en aardappelzetmeel. Je ziet een toilet met een coating van leem en gesteente op de vloer en wanden en een woonkamer met een biolaminaat vloer gemaakt van lisdodde en aardappelzetmeel. Een fascinerende plek om eens rond te lopen. En dat kan zelfs vanuit je luie stoel (al is in het echt bekijken veel leuker).

Duurzame droomauto

Wat als je ontwerpers vraagt hoe de auto van de toekomst eruit moet zien, zonder ook maar enige financiële beperking? Dan ontstaat er een ideaalplaatje van een zelfrijdende auto met gigantisch veel ruimte vanbinnen.

Aangekleed met een driezitsbank, planten en verlichting en met drie verschillende ‘standen’ om de auto te kunnen gebruiken. Zo is het standje ‘Chill’ bedoelt om je compleet af te zonderen, als je overschakelt naar ‘Vibe’ worden de portieren en zelfs de vooruit opengeklapt zodat je tijdens een pitstop alle ruimte hebt om je te ontspannen. Toch zien we deze auto voorlopig niet op de openbare weg. Simpelweg te duur om werkelijk te ontwikkelen.

Dansen op oesterzwammen

Kunstenaar Arne Hendriks doet onderzoek naar technieken om met myceliumblokken (wortels van paddestoelen) te bouwen. Met deze blokken bouwt hij torens waarin verwilderde stadsduiven kunnen wonen. Het is een experiment om te kijken lang het duurt voordat zo’n toren van mycelium aan elkaar is gegroeid en of je zo een comfortabele leefruimte kunt bouwen voor dieren.

Een van de manieren om mycelium bruikbaar te maken, is door het aan te drukken. En daar kun jij bij helpen door op deze blokken te dansen. Je krijgt ter plekke witte sokken waarmee je een dansje kunt wagen, op de beats van DJ Huppeldepup. Wil jij erbij zijn? Donderdag wordt de dansvloer nog eens geopend.

Emotie-fluisteraar

Als je niet kunt zien, zie je ook geen lichaamstaal of emotie. Daarom maakte ontwerper Simon Dogger een ‘Emotie-fluisteraar’ voor mensen met een visuele beperking die emoties niet kunnen waarnemen. Door een klein cameraatje in een bril te verwerken, worden beelden van jouw gesprekspartner naar een app gestuurd. Die app vertaalt de beelden naar waargenomen emoties. Een klein apparaatje in je hand geeft een trillend signaal af met de emotie die te zien is. In ‘The Embassy of Inclusity’ vind je nog meer praktische ontwerpen, oplossingen en wijsheden door en voor minderheden.

Wat is jouw ideale toekomstscenario voor 2050?

Wat zou jij doen als je alles mocht kiezen voor de toekomst, wat vind je dan echt belangrijk om te hebben? Zet je de natuur centraal of vind je economische groei het meest belangrijk? Bij The Future Energy doorloop je aan de hand van prikkelende vragen een beslisboom en kom je uiteindelijk uit bij jouw ideale toekomstscenario voor 2050.

Als je deze scenario’s nader bekijkt, is de grote vraag hoe goed wij mensen ons kunnen aanpassen in een veranderende wereld. Het scenario voor economische groei mondt uit in een zonsopkomst met af en toe de geur van rotte eieren. En in het scenario waarbij we de natuur net zo belangrijk vinden als de mens, is 95 procent van de bevolking al om het leven gekomen door natuurrampen.

LEES OOK: Door de Dutch Design Week hoort Eindhoven bij de grote drie van de wereld

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.