Liveblog

Coronanieuws: amateurvoetbal gaat komend weekend deels niet door

29 november 2021 om 06:00 • Aangepast 30 november 2021 om 11:35
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Amateurvoetbal gaat komend weekend deels niet door.
  • 3374 nieuwe coronabesmettingen in Brabant; landelijk 21.552.
  • Lareb meldt 231 meldingen van hartontstekingen na coronavaccins.
  • Coronazelftesten overal uitverkocht
  • Grootste groei coronapatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari.

Liveblog

23.05

Dit liveblog is afgesloten.

21.29

Kerstcircus Etten-Leur gaat weer niet door

Het Kerstcircus in Etten-Leur gaat dit haar opnieuw niet door. Door de huidige coronamaatregelen kan het niet op een verantwoorde manier worden georganiseerd, zegt de organisatie. "Ik ben er kapot van, en tegelijkertijd voel ik ook de impact voor alle artiesten, medewerkers en leveranciers. Het wordt wederom een sombere winter en een groeiende financiële strop nadat al zoveel kosten zijn gemaakt", zo schrijft de organisator.

21.23

Volleybalbond stelt competitieduels uit

Volleybalbond Nevobo heeft veel van de in 2021 nog resterende competitieduels uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Dat geldt voor de Topdivisie en alles wat daaronder speelt. Wedstrijden in de Eredivisie gaan wel door, zij het zonder publiek.

Dit geldt voor zowel de senioren- en de jeugdcompetities als de wedstrijden uit het regionale bekertoernooi. Ook de achtste finales van het nationale bekertoernooi gaan aankomend weekend niet door. Het kabinet besloot vorige week dat er na 17.00 uur niet meer gespeeld of getraind mag worden. Alleen de topsport vormt daarop als enige een uitzondering.

20.12

'Corona-opstand in Zaanse gevangenis'

In de gevangenis van Westzaan is aan het einde van de middag een opstand uitgebroken. Op een van de luchtplaatsen begonnen tientallen gevangenen te schreeuwen en werden medewerkers met eieren bekogeld. Dat meldt NH Nieuws. Volgens bronnen liepen meerdere cipiers daarbij verwondingen op. Het is de tweede dag op rij dat het onrustig is in de gevangenis, volgens de directie door ongenoegen over beperkende coronamaatregelen.

19.10

Amateurvoetbal gaat komend weekend deels niet door

De KNVB legt de competities in het amateurvoetbal het komend weekend deels stil. Dit naar aanleiding van het besluit van de regering dat in het kader van de coronamaatregelen trainen na 17.00 uur niet meer is toegestaan.

Komend weekend is er daarom in de prestatieve competities (A-categorie) geen regulier competitieprogramma voor de jeugd en senioren. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland. In de recreatieve competities (B-categorie) voor jeugd en senioren gaan de wedstrijden wel door. Teams die niet willen voetballen, kunnen op coulance en medewerking van de KNVB rekenen.

17.48

Jeroen Pauw presenteert speciale aflevering Frontberichten

Het populaire programma Frontberichten, waarin Nederlanders in vitale beroepen vloggen over hun werk in coronatijd, keert eenmalig terug op televisie. Jeroen Pauw presenteert de special die donderdagavond te zien is op NPO 1, zo maakte BNNVARA maandag bekend.

Het BNNVARA-programma werd genomineerd voor de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf. Frontberichten keert nu eenmalig terug vanwege de hoge besmettingscijfers, de oplopende ziekenhuisopnames en druk op de zorg. In de live-uitzending praat Pauw met de vloggers over wat ze tijdens hun werk meemaken.

17.05

Bijna 400 militairen gaan coronatests uitvoeren voor GGD

Een kleine vierhonderd militairen worden deze week opgeleid om de GGD te helpen bij het uitvoeren van tests op het coronavirus. Zij kunnen na het volgen van een training die een dag duurt gelijk aan de slag bij de GGD. Die opleidingsdagen voor steeds zo'n honderd medewerkers van Defensie zijn woensdag, donderdag, vrijdag en volgende week maandag, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht.

17.00

Kuipers: ziekenhuizen hebben de piek nog niet bereikt

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft voorlopig stijgen. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat de piek nog niet bereikt is, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

De stijging gaat de laatste weken naar verhouding weliswaar iets langzamer, maar het aantal patiënten blijft nog steeds flink toenemen. Als de stijging doorzet "gaan we in de komende week uitkomen boven het hoogste niveau van de vorige winter. Dan gaan we overall richting de 3000 patiënten", verwacht Kuipers.

16.20

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis schaalt reguliere zorg verder af

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis met vestigingen in Tilburg en Waalwijk schaalt de reguliere zorg verder af. Op de locatie ETZ TweeSteden gaan daarom de operatiekamers dicht. Op de locatie ETZ Elisabeth blijven tien operatiekamers open.

Het ziekenhusi laat weten sommige behandelingen en operaties af te moeten zeggen. Wanneer dat het geval is, neemt het zieknhuis contact op met de betreffende patiënt. "Word je niet gebeld, dan gaat het door. Bel alsjeblieft niet zelf naar het ziekenhuis!", roept het zieknhuis patiënten op.

Wachten op privacy instellingen...
16.16

Een derde van reizigers uit Zuid-Afrika doet test op Schiphol

110 van de 391 Nederlandse reizigers die maandag aankwamen op Schiphol met een vlucht uit Zuid-Afrika hebben zich laten testen bij de coronateststraat op Schiphol. Dat laat een woordvoerder van GGD Kennemerland weten. Reizigers uit deze zeerhoogrisicolanden moeten al verplicht getest zijn voor ze op het vliegtuig naar Nederland stappen en vervolgens verplicht in quarantaine.

De teststraat is zondag speciaal opgezet voor passagiers uit Zuid-Afrika om zich vrijwillig te laten testen; zij mogen de testuitslag in thuisquarantaine afwachten. Zondag ging ook ongeveer een derde van de Nederlandse reizigers naar de teststraat, 118 van de 307 passagiers lieten zich testen.

16.00

Milde coronabesmetting zwangere vrouw kan baby soms fataal worden

Zelfs een milde coronabesmetting kan bij zwangere vrouwen soms dodelijk uitwerken voor de ongeboren baby, denken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze hebben van dertien baby's die voor de geboorte in de buik zijn overleden vastgesteld dat de moeder een corona-infectie achter de rug had. Dat bevestigt gynaecoloog Sam Schoenmakers na berichtgeving door de Volkskrant.

16.00

De Jonge meldt 14e besmetting met Omikron-variant

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om iemand die afgelopen weekeinde vanuit Zuid-Afrika terugvloog en op Schiphol een test moest ondergaan, zo meldt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

Uit nadere analyse is gebleken dat de tot dusver positief op de Omikron-variant geteste mensen het virus waarschijnlijk op verschillende plaatsen hebben opgelopen. "In ieder geval niet gedurende de vlucht", schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

15.38

Vierhonderd reizigers uit zuidelijk Afrika melden zich

Zo'n vierhonderd mensen die recent vanuit zuidelijk Afrika zijn teruggekeerd naar Nederland hebben zich gemeld bij de GGD. Ze hebben gebeld met een speciaal telefoonnummer om een testafspraak te maken, laat een woordvoerster van GGD GHOR Nederland weten. Het gaat om mensen die na 21 november zijn teruggekomen uit de regio waar de Omikron-variant van het coronavirus is opgedoken.

De GGD en het ministerie van Volksgezondheid roepen alle reizigers die het betreft op uit voorzorg in quarantaine te gaan en zich te laten testen. Ook als ze geen klachten hebben.

15.22

3374 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn er in het afgelopen etmaal 3374 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als de laatste paar dagen. Dat is in lijn met het landelijke beeld.

Wachten op privacy instellingen...
15.21

Veertiende patiënt met Omikron-variant in Nederland

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om iemand die afgelopen weekeinde vanuit Zuid-Afrika terugvloog en op Schiphol een test moest ondergaan, meldt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

Uit nadere analyse is gebleken dat de tot dusver positief op de Omikron-variant geteste mensen het virus waarschijnlijk op verschillende plaatsen hebben opgelopen. "In ieder geval niet gedurende de vlucht", schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

15.19

Landelijk 21.552 positieve coronatests afgelopen dag

Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag op rij dat er iets meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen. Dat het aantal positieve tests nauwelijks meer stijgt, wil overigens niet zeggen dat de piek van het aantal besmettingen is bereikt.

13.39

Grootste groei Covidpatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met één jaar geleden liggen er nu ruim 1000 mensen meer in de ziekenhuizen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

13.36

Personeel zelfstandige kliniek pas naar ziekenhuis bij code zwart

Zelfstandige klinieken kunnen hun personeel pas afstaan aan ziekenhuizen als code zwart is afgekondigd. Dat zegt branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in reactie op een uitspraak van demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De bewindsman zei zaterdag in een NOS-bericht liever te willen dat medewerkers van particuliere klinieken gaan helpen bij de acute en kritieke zorg in ziekenhuizen, in plaats van planbare behandelingen zoals een heupoperatie van hen over te nemen.

13.35

Mensen die quarantainehotel verlaten worden aangehouden

Mensen die het quarantainehotel bij Schiphol verlaten na een positieve test op corona kunnen worden aangehouden en in verplichte isolatie worden geplaatst. De woordvoerster van de burgemeester van Haarlemmermeer bevestigt dat quarantaine in principe niet verplicht is, maar dat burgemeester Marianne Schuurmans mensen die 'een gevaar vormen voor de volksgezondheid' wel kan verplichten in isolatie te gaan.

13.30

Coronazelftesten in veel winkels uitverkocht

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht, meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen hoeven zich echter geen zorgen te maken, zegt de organisatie. "De pijplijn is goed gevuld. Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld", aldus een woordvoerder. Demissionair premier Mark Rutte riep tijdens de persconferentie vrijdag, met sinterklaasavond in aantocht, mensen op zich te testen voor ze op bezoek gaan.

12.31

Reizigers Zuid-Afrika maken vakantie gewoon af volgens VvKR

Nederlanders die op reis zijn in Zuid-Afrika maken hun vakantie gewoon af. Dit ondanks dat daar de Omikron-variant van het coronavirus is ontdekt en er een inreisverbod werd afgekondigd door het demissionaire kabinet. Dat zegt de VvKR. De organisatie voor kleinschalige reisorganisaties heeft 56 leden die normaal gesproken reizen aanbieden naar Zuid-Afrika en omliggende landen.

12.30

Lareb: 231 meldingen van hartontstekingen na coronavaccins

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 231 meldingen ontvangen van ontsteking van de hartspier en het hartzakje na coronavaccinatie. Bijna de helft van deze patiënten werd opgenomen in het ziekenhuis. Een groot deel was echter weer hersteld op het moment van melden. De meeste meldingen betroffen jongere mannen. "Mensen die pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen krijgen na coronavaccinatie, moeten altijd contact opnemen met de huisarts", adviseert Lareb.

11.50

Een op vijf besmette verpleeghuisbewoners sterft ondanks vaccin

Van de gevaccineerde verpleeghuisbewoners die de afgelopen maanden toch het coronavirus opliepen, is een op de vijf overleden. Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh heeft dat berekend. "Wij waren ook wel verrast door deze uitslag", zegt de hoogleraar, die verbonden is aan Amsterdam UMC. De cijfers benadrukken volgens hem nog eens duidelijk het belang van een boosterprik om de afweer tegen het virus op peil te houden.

11.33

Volleybalbond worstelt met bekerduels na vijf uur 's middags

De Nederlandse volleybalbond worstelt met de bekerwedstrijden van komend weekeinde. De achtste finales van het bekertoernooi bestaan uit zogeheten driekampen. De hele Eredivisie doet daaraan mee, maar ook clubs uit lagere divisies. Zij moeten om vijf uur klaar zijn, maar veel wedstrijden zijn op een later tijdstip gepland. "We kijken met de clubs en de hallen waar gespeeld wordt wat er mogelijk is."

11.31

Ahoy zet opnieuw streep door kerstcircus

Kerstcircus Ahoy gaat ook dit jaar niet door. Vanwege de verscherpte maatregelen rond het coronavirus heeft Rotterdam Ahoy de show geannuleerd. Eventmanager Kim Vrolijk zegt dat de beslissing 'met pijn in het hart' is genomen maar dat door de huidige situatie en de onzekere toekomst de voorstelling niet kan worden gerealiseerd. De show zou worden opgevoerd tussen 25 december en 2 januari. Vorig jaar kon het circus ook al niet doorgaan.

11.21

Wetenschapper noemt vaccins effectief tegen Omikron-variant

De bestaande vaccins tegen het coronavirus zijn waarschijnlijk ook effectief tegen de nieuwe Omikron-variant, zegt de leidende epidemioloog in Zuid-Afrika. Volgens hem is het nog te vroeg om te zeggen of de Omikron-variant daadwerkelijk een heviger ziekteverloop kent dan de Delta-variant. Daar moet meer onderzoek naar worden gedaan. De variant is wel besmettelijker dan eerder bekende varianten, ook voor mensen die zijn ingeënt of het virus hebben gehad.

11.18

Burgemeesters bespreken polarisatie in samenleving

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandagavond de polarisatie in de samenleving bespreken. Er ontstaan meer en hardere tegenstellingen tussen mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en de ongevaccineerden en ook tussen ontevreden burgers en de overheid. De burgemeesters gaan onder meer bespreken hoe om te gaan met de vele gekaapte demonstraties van de laatste weken.

11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 424 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er twee meer dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. Sinds vrijdag zijn er 35 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 24 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Vier werden overgeplaatst en zeventien coronapatiënten overleden het voorbije weekend.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
10.42

Vaccinaties hoeven niet te stoppen, eisen Viruswaarheid afgewezen

Nederland hoeft niet te stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus. De eisen van protestgroep Viruswaarheid zijn maandag afgewezen door de rechter in Den Haag. De rechters vinden dat een kort geding niet de manier is om alle medische argumenten in de adviezen van de Gezondheidsraad te controleren. Daarnaast zijn de handelsvergunningen verstrekt door de Europese Commissie en gaat Nederland daar niet over.

Een coronavaccinatie (foto: ANP).
Een coronavaccinatie (foto: ANP).
10.21

Australië stelt grensopening uit vanwege Omikron-variant

Australië stelt de geplande heropening van de grenzen voor internationale studenten en andere mensen met een visum uit vanwege zorgen over de Omikron-variant van het coronavirus. De grenzen zouden woensdag weer opengaan. De heropening is verschoven naar 15 december. Australië wil in die twee extra weken genoeg informatie verzamelen over de nieuwe variant om een betere inschatting van het risico te maken. De eerste gevallen van de Omikron-variant zijn al vastgesteld in Australië.

10.18

Quarantaine controleren bij voordeur niet te doen voor boa's

Het aan de voordeur controleren van mensen die in quarantaine zitten, is niet te doen voor boa's. Handhaving bij mensen thuis is een taak van de politie, maar die heeft daar net als de boa-organisatie niet voldoende capaciteit voor. Bovendien worden er in de coronacrisis steeds meer handhavingstaken plotsklaps op het bordje van boa's geschoven. De grens is allang bereikt, stelt voorzitter Richard Gerrits van de boa-vakbond BOA ACP.

09.38

Luchtvaartsector: reisbeperkingen geen langetermijnoplossing

Reisbeperkingen zijn geen langetermijnoplossing om coronavarianten onder controle te krijgen. Dat zegt Willie Walsh, directeur-generaal van de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA, in een reactie op de vele reisrestricties die zijn ingesteld na de ontdekking van de Omikron-variant van het virus in zuidelijk Afrika. Hij hamert erop dat er veilige alternatieven moeten worden gevonden voor grenssluitingen en quarantaine.

09.33

Omikron-variant vormt groot wereldwijd risico volgens WHO

De Omikron-variant van het coronavirus vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Uitbraken van de nieuwe variant kunnen 'grote gevolgen' hebben, stelt de WHO. "Omikron heeft een niet eerder geziene hoeveelheid mutaties die zorgelijk zijn voor het verloop van de pandemie. Het wereldwijde risico met deze nieuwe variant hebben wij ingeschat op erg hoog."

08.41

Sterftecijfer in verpleeghuizen net zo hoog als in de tweede golf

Het percentage sterfgevallen in de verpleeghuizen is weer net zo hoog als in de tweede coronagolf in november vorig jaar, voor de vaccinaties. Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh tegen NOS. Uit de meest recente data blijkt dat zo'n 22 procent van de gevaccineerde bewoners na een besmetting overlijdt. De afnemende effectiviteit van de vaccins, vooral bij ouderen, is hier een van de oorzaken van.

Maartje van Bergen aan het werk in Sint Jozefoord (foto: Jan Peels)
Maartje van Bergen aan het werk in Sint Jozefoord (foto: Jan Peels)
08.28

Vader denkt niet dat Djokovic Australian Open speelt

Srdjan Djokovic, de vader van Novak Djokovic, denkt dat zijn zoon begin volgend jaar niet zijn opwachting maakt op de Australian Open. Voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar geldt een vaccinatieplicht. "Onder deze voorwaarden en met deze chantage zal Novak waarschijnlijk niet spelen daar", liet de vader van de nummer een in duidelijke taal op de Servische televisie weten. "Natuurlijk wil hij spelen, want hij is een atleet. Maar niet onder deze omstandigheden."

08.21

'Eurozone beter bestand tegen nieuwe coronagolf'

De eurozone is beter bestand om het hoofd te bieden aan de economische gevolgen van een nieuwe golf van coronabesmettingen of de nieuwe Omikron-variant. Dat zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank. Diverse Europese landen hebben al maatregelen genomen vanwege de verdere toename van corona-infecties. De nieuwe virusvariant Omikron, die onlangs werd ontdekt, duikt in steeds meer landen op.

05.46

Japan sluit grenzen vanwege Omikron-variant

Japan sluit per 30 november de grenzen voor praktisch alle buitenlandse bezoekers vanwege de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. De Japanse premier Fumio Kishida maakte dit maandag bekend, slechts een paar weken nadat het land juist was begonnen met een voorzichtige versoepeling van zijn strenge inreisbeperkingen.

05.10

'Zeldzame ontsteking door coronavirus kan leiden tot doodgeboortes'

Bij zwangere vrouwen met een coronabesmetting kan het virus in uitzonderlijke gevallen de ongeboren baby in gevaar brengen in de tweede helft van de zwangerschap. Sinds juli dit jaar zijn minstens dertien doodgeboortes in Nederland te wijten aan een door het coronavirus beschadigde placenta. Dat zegt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam op basis van een analyse in de Volkskrant.

Onderzoek door een gynaecoloog (foto: ANP 2015/Robin Utrecht).
Onderzoek door een gynaecoloog (foto: ANP 2015/Robin Utrecht).
03.30

Scholieren moeten mondkapjes gaan dragen

Scholen moeten in ieder geval tot 18 december nieuwe coronamaatregelen treffen, zoals dat alle leerlingen mondkapjes moeten gaan dragen wanneer ze bewegen. Vanaf nu moeten scholieren onder de 12 jaar al thuisblijven bij milde klachten. Eerder hoefde dat alleen bij hoesten of koorts. Onderwijsinstellingen krijgen ook dringende adviezen, zoals het aanleggen van looproutes in gebouwen en het spreiden van pauzes.

Middelbare scholieren met een mondkapje (foto: ANP).
Middelbare scholieren met een mondkapje (foto: ANP).
03.24

Anthony Fauci: 'Onderzoek naar Omikron-variant kost twee weken'

Het zal volgens de medische topadviseur van het Amerikaanse Witte Huis, Anthony Fauci, twee weken duren om de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus goed te onderzoeken. Daarbij gaat het onder meer om onderzoek naar de besmettelijkheid en de mate waarin de variant wellicht resistent is tegen bestaande vaccins. De Omikron-variant is vooralsnog niet in de VS aangetroffen, maar het is volgens Fauci 'onontkoombaar' dat die ook daar opduikt.

03.20

Suriname verscherpt inreisregels, strenge avondklok tegen feesten

Om te voorkomen dat Suriname te maken krijgt met een nieuwe golf coronabesmettingen scherpt het land vanaf maandag de inreisregels aan voor reizigers uit de hoogrisicolanden Nederland en Verenigde Staten. Ook wordt de avondklok vervroegd. Behalve een bewijs van volledige vaccinatie en een recente PCR-test moeten reizigers vanaf maandag op de derde dag na aankomst ook een antigeentest doen. Als die positief is, moet die persoon in isolatie.

00.50

Coronapandemie kost toerismesector in 2021 wereldwijd twee biljoen dollar

De coronapandemie gaat de toerismesector wereldwijd in 2021 opnieuw twee biljoen dollar kosten. Dat bedrag is vergelijkbaar met het verlies in het jaar ervoor, zegt de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties maandag. De UNWTO noemt het herstel van de mondiale toerismesector in 2021 'fragiel' en 'langzaam'. De sombere voorspelling komt op het moment dat veel landen in Europa worstelen met een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen.

00.06

Zuid-Afrikaanse experts: klachten Omikron voornamelijk mild

De klachten van mensen die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus zijn voornamelijk mild van aard. Tot die conclusie komen zowel Covid-adviseurs van de Zuid-Afrikaanse overheid als de arts in de stad Pretoria die als eerste aan de bel trok over de nieuwe variant. "De besmettingen die zich tot nu toe hebben voorgedaan, waren allemaal milde gevallen, milde tot matige gevallen. Dat is een goed teken", zei viroloog Barry Schoub bij de BBC. Hij is hoofdadviseur van het vaccinatieprogramma in Zuid-Afrika.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!