Liveblog

Coronanieuws: OMT wil ook coronatests voor kleuters

6 december 2021 om 06:30 • Aangepast 7 december 2021 om 10:18
nl
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 3407 nieuwe besmettingen in Brabant
  • Kabinet wil voorstel voor 2G-beleid uitstellen naar nieuwe jaar.
  • Winterparadijs Tilburg gaat niet door.
  • Studie: jongeren herstellen goed van zeldzame ontsteking na prik.

Liveblog

23.00

We sluiten dit liveblog

22.59

OMT wil ook coronatests voor kleuters

Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het beter zou zijn om basisschoolleerlingen vanaf groep 1 onder begeleiding regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort bij leerlingen vanaf groep 6. Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het lijkt hem praktisch onhaalbaar.

19.41

Burgemeesters vragen overheid om coronavisie voor lange termijn

De samenleving is toe aan een langetermijnvisie voor de coronacrisis, stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Het kabinet moet nu niet steeds een paar weken vooruitkijken, maar juist een duidelijke lijn kiezen. "De langere termijn is belangrijker dan wel of geen 2- of 3G. Maak als overheid een duidelijke keuze. De huidige maatregelen lopen over twee weken af. Wat is het alternatief?", aldus Bruls, het overleg van de burgemeesters namens de 25 veiligheidsregio's.

18.45

Koning over prinses Beatrix: het gaat helemaal top

Het gaat ondanks haar coronabesmetting 'helemaal top' met prinses Beatrix. Dat laat haar zoon, koning Willem-Alexander, maandagmiddag weten aan Blauw Bloed. Zaterdag werd bekend dat de prinses positief was getest op het coronavirus en dat ze in thuisisolatie zit.

"Er is gelukkig helemaal niks aan de hand. Alleen ze was een beetje verkouden, dacht dat het de airconditioning was in de tropen, ze heeft getest, was positief", zegt de koning als hem wordt gevraagd hoe het met Beatrix gaat. Maandag 29 november keerde de 83-jarige prinses terug van een vierdaags werkbezoek aan Curaçao. Daar liet ze weten dat ze twee coronavaccinaties en een boostervaccin heeft gehad. "Voor de rest is ze in hele goede spirits, dus het is allemaal fantastisch", aldus de koning.

17.57

Nederlandse matroos kan in Belgische haven boosterprik halen

Nederlands en andere buitenlands scheepvaartpersoneel kan in Belgische havens een boosterprik krijgen. De extra inenting, bedoeld om de afweer wakker te schudden, moet voorkomen dat het virus weer de kop opsteekt bij deze risicogroep. België is al veel verder met de boostervaccinaties dan Nederland. Van iedere vijf volwassen Belgen heeft er nu één zo'n herhalingsprik gehad. Vanaf dinsdag komen ook gezonde mensen onder de 65 aan de beurt.

16.46

Leger helpt met testen in Zeeuwse teststraten

Dertien defensiemedewerkers uit Oirtschot helpen vanaf vandaag in de Zeeuwse teststraten van de GGD. Door de grotere toeloop van mensen die getest willen worden, gaan de defensiemedewerkers tests afnemen en administratieve werkzaamheden uitvoeren. De eerste vijf militairen beginnen vandaag in Goes. Ze komen helpen, omdat door oplopende besmettingen de testcapaciteit wordt uitgebreid. De militairen krijgen een korte opleiding, waarna ze aan de slag kunnen. Dat schrijft Omroep Zeeland.

16.29

Gynaecologen Bravis ziekenhuis: zwangere vrouwen, laat je vaccineren

Gynaecologen van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal maken zich zorgen over verkeerde informatie op sociale media over wat vaccinaties zouden doen bij zwangere vrouwen. De angst die heerst is ongegrond, schrijft het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. "Sterker nog, door je te laten vaccineren bescherm je juist je ongeboren kindje en jezelf. Daarom luidt onze boodschap: laat je vaccineren”, aldus de gynaecologen in een persbericht.

Dat de angst groot is, blijkt uit het hoge percentage ongevaccineerden onder zwangere vrouwen. “Dat is landelijk tussen de 30 en 50 procent. Dat beeld zien wij ook terug in onze spreekkamer", zegt een van de gynaecologen van het ziekenhuis. "Daar schrik ik elke keer van. Er is namelijk geen reden om je als zwangere vrouw niet te laten vaccineren. Het is juist gevaarlijk voor je kindje en jezelf om het niet te doen."

15.29

Ongeveer 21.000 nieuwe coronagevallen in Nederland, gemiddelde daalt licht

Het nationale aantal coronagevallen gaat niet meer omhoog, maar gaat ook nog niet echt omlaag. In de afgelopen dag zijn 21.053 positieve uitslagen van coronatests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is de 20e keer in de afgelopen 21 dagen dat er in een dag tijd tussen de 20.000 en 24.000 nieuwe gevallen zijn geregistreerd.

De enige dag waarop het aantal onder die grens bleef, kwam dat door een storing. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 152.144 meldingen van positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 21.735 positieve tests per dag. Dat gemiddelde is de laatste paar dagen vrij stabiel. Het totaal over de afgelopen week ligt wel zo'n 3 procent lager dan het totaal over de zeven dagen ervoor.

Het is de zesde dag op rij dat het aantal positieve tests op weekbasis daalt. Daarvoor was het 58 dagen achter elkaar gestegen. Dat wijst erop dat Nederland nu net voorbij een piek zit. Het RIVM kreeg afgelopen dag 34 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is gestorven. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 25 januari.

Op maandagen meldt het RIVM doorgaans wat minder sterfgevallen dan later in de week. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven. Het RIVM brengt dit dan naar buiten in de cijfers van de dinsdag. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven. In de afgelopen week registreerde het instituut 353 sterfgevallen, gemiddeld zo'n 50 per dag.

15.22

3407 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds zondag 3407 nieuwe coronabesmettingen geteld. Een dag eerder waren dat er 3768.

Wachten op privacy instellingen...
14.37

Reguliere zorg in Jeroen Bosch Ziekenhuis niet verder afgeschaald

Het aantal besmettingen is dit weekend stabiel gebleven. De reguliere zorg hoeft daarom niet verder te worden afgeschaald in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Dat schrijft het ziekenhuis in een liveblog. Het Jeroen Bosch meldt daarnaast dat de druk op de zorg is 'nog wel onverminderd hoog' blijft. "Dat geldt voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg en voor de huisartsen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het goede nieuws voor nu is dat de reguliere zorg niet verder hoeft te worden afgeschaald."

14.09

Ruim 2750 opgenomen coronapatiënten, instroom stabiliseert

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag iets toegenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2754 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Dat zijn er 62 meer dan zondag. Het aantal opgenomen Covidpatiënten schommelt al ruim een week rond de 2700, met een piek van 2845 vorige week dinsdag. Het LCPS wees er zondag op dat de instroom van Covidpatiënten afgelopen week is gestabiliseerd. Ook zijn er "voorzichtige signalen" dat de stijging in de coronabezetting afneemt.

13.45

RIVM waarschuwt voor nep-e-mail

Wachten op privacy instellingen...
12.34

GGD's zetten vorige week meer dan 150.000 boosterprikken

De GGD's hebben vorige week meer dan 150.000 mensen een boosterprik tegen het coronavirus gegeven. Het totale aantal oppepprikken steeg van bijna 82.000 naar meer dan 230.000. Dat kan nog verder oplopen, op dinsdag komen de wekelijkse vaccinatiecijfers. Dan is de volgende tussenstand, laat GGD GHOR Nederland weten.

Vergeleken met de buurlanden is Nederland laat begonnen met de boosterprikken. Mede daardoor hebben nog maar weinig Nederlanders zo'n prik gekregen.

12.30

Geboren in 1943? Dan kun je vanaf 13.00u een afspraak maken voor de boosterprik

Wachten op privacy instellingen...
12.15

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 442 coronapatiënten opgenomen, zeven meer dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ bekend. Sinds vrijdag zijn in onze provincie 39 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Daar staat tegenover dat 21 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Vier werden er overgeplaatst en zes coronapatiënten overleden. In het weekend worden de cijfesr niet bekendgemaakt.

12.06

Wonen in grensstreek mag geen nadeel zijn in coronatijd

Gemeenten aan de Nederlands-Duitse grens willen eerder geïnformeerd worden over nieuwe coronaregels die gaan gelden. Zij willen dat de regeringen van Nederland en Duitsland de Euregio (het grensoverschrijdende gebied langs de grens) op de hoogte stelt zodra nieuwe regels in de maak zijn. Soms sluiten de regels in de buurlanden totaal niet op elkaar aan.

Daarom is flexibiliteit nodig en bovendien voldoende tijd om inwoners van de grensstreek op begrijpelijke wijze te informeren over wat er gaat veranderen.

12.05

Kabinet wil voorstel voor 2G-beleid uitstellen naar nieuwe jaar

Het demissionaire kabinet wil het omstreden voorstel voor een zogenoemd 2G-beleid pas in het nieuwe jaar bespreken met de Tweede Kamer. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het was eigenlijk de bedoeling dat de Kamer zich er deze week over zou buigen.

In het plan van het kabinet zouden alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent zijn genezen van een coronabesmetting nog toegang kunnen krijgen tot plekken waar het risico op een besmetting hoog is. In de huidige situatie is ook een negatieve test een optie. Het voorstel stuitte in de Tweede Kamer op veel verzet.

11.30

Winterparadijs Tilburg gaat niet door

Het Winterparadijs in Tilburg gaat niet door. In Tilburg zou een grote schaatsbaan gebouwd worden. Omdat het december-evenement vorig jaar niet doorging vanwege corona, zou er dit jaar extra groot worden uitgepakt. De organisatie heeft echter besloten dat het financieel onverantwoord is om de schaatsbaan op te bouwen. Dit nu alles om vijf uur dicht moet.

Eerder werd al bekend dat het Winterparadijs in Den Bosch ook niet doorgaat. In Bergen op Zoom blijft het Winterparadijs wel staan.

11.00

Studie: jongeren herstellen goed van zeldzame ontsteking na prik

Jongeren die na een coronavaccinatie last krijgen van myocarditis, een ontsteking van de hartspier die heel zeldzaam voorkomt na de prik, knappen over het algemeen snel weer helemaal op. Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers.

De wetenschappers, die onder meer verbonden zijn aan Harvard, hebben data van 139 tieners en jongvolwassenen geanalyseerd die last kregen van een ontstoken hartspier. De aandoening doet zich sowieso vooral onder jongeren voor.

10.58

Scholen: wel extra herkansing, geen onvoldoende meer wegstrepen

Ook de eindexamenkandidaten van dit schooljaar moeten een extra herkansingsmogelijkheid krijgen én de optie om hun examens over meerdere perioden te spreiden, vindt de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt.

De optie om een onvoldoende weg te strepen voor een vak dat niet behoort tot de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde) kan wat de raad betreft echter overboord. Scholieren die afgelopen jaar eindexamen deden, werden nog wel op deze manier ontzien. Volgens de VO-Raad leidde de 'duimregeling', zoals die wordt genoemd, echter te veel tot calculerend gedrag bij de leerlingen.

De organisatie zou het wel terecht vinden als de extra herkansing en het extra tijdvak in stand blijven. Dit omdat ook de huidige scholieren die richting hun eindexamen gaan al twee jaar last hebben van allerlei coronamaatregelen. "En het is ongewis hoe de rest van dit schooljaar eruit gaat zien."

10.36

Vaccinatielocatie in Eindoven is verhuisd.

De vaccinatielocatie aan de Antoon Coolenlaan in Eindhoven is verhuisd. Vanaf 6 december kan iedereen terecht bij de nieuwe locatie het Beursgebouw op de Lardinoisstraat 8. Ook als je een afspraakbevestiging hebt staan op de Antoon Coolenlaan ben je vanaf vandaag welkom op de nieuwe locatie.

04.22

We winkelen weer liever in de buurt

Door de coronapandemie winkelen we in Nederland liever dicht bij huis en mijden we de grote stad. Ruimte, rust en reinheid in winkels vinden we belangrijker dan ooit, zo blijkt uit onderzoek van ABN Amro, INretail en Locatus, waarover het AD schrijft. Het gevolg is een tweedeling in het winkellandschap.

03.30

Basisscholen krijgen zelftesten voor de leerlingen

De basisscholen krijgen vanaf maandag zelftests geleverd die ze aan kinderen in groepen 6, 7 en 8 kunnen geven. Het is de bedoeling dat zij zichzelf twee keer in de week testen op het coronavirus. Scholen hebben daarvoor ongeveer 1,2 miljoen tests per week nodig. De basisscholen krijgen eerst zo'n 2,4 miljoen zelftests. Daarmee kunnen ze twee weken vooruit. Een tweede levering volgt voor de kerstvakantie.

03.30

Ziekenhuizen hogen aantal bedden intensive care op naar 1250

Vanwege de toename van het aantal ernstige coronagevallen breiden de Nederlandse ziekenhuizen het aantal bedden op de intensive cares met ingang van deze maandag uit naar 1250. Ziekenhuizen moeten die bedden leveren en daarom moet andere zorgworden afgeschaald. Een woordvoerster van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noemde dat vorige week al 'heel pijnlijk'.

03.30

Burgemeesters bijeen over langetermijnstrategie tegen polarisatie

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad praten maandag verder over een langetermijnstrategie om polarisatie in de samenleving, die door corona verder is aangewakkerd, tegen te gaan. De vergadering in Utrecht, die begint om drie uur 's middags, is een vervolg op een bijeenkomst vorige week maandag. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's maken zich grote zorgen over de aangescherpte tegenstellingen in Nederland.

03.12

Examen zonder versoepelingen

De examens gaan er weer net zo uitzien als voor de coronacrisis. Dat blijkt uit het voorstel examenmaatregelen van het ministerie van Onderwijs, een concept dat in handen is van De Telegraaf. Zo krijgen scholieren dit jaar niet drie, maar twee herkansingen en verdwijnt het derde tijdvak, waardoor leerlingen minder ruimte hebben om hun examens te spreiden. Dit ondanks dat de leerachterstanden nog lang niet ingelopen zijn.

00.01

Aantal vaccins in Sub-Sahara Afrika amper genoeg voor 1 op de 8 mensen

Een jaar nadat het eerste Pfizer-vaccin is toegediend, beschikt Sub-Sahara Afrika slechts over voldoende coronavaccins om een op de acht mensen volledig te vaccineren. De weigering van farmaceutische bedrijven om hun vaccinkennis en -technologie openlijk te delen en de onwil van rijke landen om de toegang tot betaalbare vaccins wereldwijd te garanderen is de perfecte voedingsbodem voor nieuwe coronavirusvarianten, zo stelt de Peoples Vaccine Alliance, waar Oxfam Novib lid van is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!