Liveblog

Coronanieuws: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

7 december 2021 om 06:43 • Aangepast 8 december 2021 om 09:33
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 3237 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Ruim een half miljoen Nederlanders kregen een boosterprik.
  • Piek is voorbij, maar aantal besmettingen blijft hoog en daalt niet.
  • Het aantal besmettingen daalt vooral onder ouderen.
  • Kabinet wil voorstel voor 2G-beleid uitstellen naar nieuwe jaar.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten

20.00

RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het RIVM heeft voor het eerst een totale inschatting gemaakt en komt uit op ongeveer 577.600 mensen.

Onder hen zijn ruim 255.600 mobiele ouderen, die door GGD'en zijn gevaccineerd. Dat zijn er ongeveer 174.000 meer dan vorige week. Bovendien hebben ongeveer 322.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of een ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

17.55

De Jonge: coronapas gaat vanaf 1 februari verlopen zonder booster

De EU lijkt aan te sturen op een verplichte boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn. Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zijn de EU-ministers van Volksgezondheid het daar in Brussel in principe over eens geworden en moet het besluit de komende dagen alleen nog worden geformaliseerd.

'Gezamenlijkheid' is volgens De Jonge het sleutelwoord om de coronasituatie in de EU weer onder controle te krijgen. De lidstaten moeten niet op eigen houtje maatregelen treffen om het vrij reizen binnen de EU te bemoeilijken. "Samen uit, samen thuis", zei hij. Ook is hij er voorstander van om voorlopig reizigers, ook gevaccineerde, die van buiten de EU naar Europa komen tot een PCR-test te verplichten bij aankomst, hield hij zijn collega's voor.

Volgens De Jonge krijgt hij geen kritiek van de andere lidstaten op de langzaam op gang komende boostercampagne. "We hebben ook versneld", zei hij. Volgens de CDA-bewindsman zijn er voldoende boosterprikken in voorraad" om alle Nederlanders twee keer een herhalingsprik te geven.

17.15

Minder positieve tests onder ouderen

Het aantal positieve coronatests daalt in vrijwel elke leeftijdsgroep, maar vooral onder ouderen. Die groep belandt relatief vaak in een ziekenhuis vanwege de coronabesmetting. Ook het aantal sterfgevallen in die leeftijdsgroep is relatief hoog. Als het aantal besmettingen onder hen daalt, kan dat dus goed nieuws zijn voor het aantal opnames en doden.

In de afgelopen week zijn ruim 1100 90-plussers positief getest, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is 8 procent minder dan in de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen onder tachtigers daalde met 7,5 procent. Bij zestigers en zeventigers is een afname van zo'n 7 procent te zien.

Ook onder jongeren zijn er minder positieve tests. Zo testten 22.582 tieners positief, 9 procent minder dan een week eerder. Dit blijft nog wel de belangrijkste groep. Alleen bij baby's, dreumesen en peuters is een toename te zien. Onder de 0- tot en met 4-jarigen steeg het aantal positieve tests met 4,5 procent.

16.40

Tegenstanders vaccinatieplicht in Brussel met traangas verjaagd

De Belgische politie heeft demonstranten tegen de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel dinsdag met traangas verjaagd. Betogers probeerden het ministerie van Volksgezondheid binnen te dringen.

De actievoerders slaagden er niet in binnen te geraken. Ze werden bij de ingang met wat duw- en trekwerk tegengehouden. De ingang raakte wel beschadigd. De politie heeft nog niemand aangehouden.

Belgische zorgvakbonden hadden zich met zo'n vierduizend medestanders in Brussel verzameld omdat ze de verplichting voor zorgpersoneel om een coronaprik te halen geschrapt willen zien. Niet-gevaccineerde zorgverleners kunnen in België vanaf 1 april hun baan verliezen, terwijl ze volgens de bonden niet gemist kunnen worden.

De afgelopen weken was Brussel vaker het toneel van protesten tegen coronamaatregelen. Die liepen meermaals uit op rellen.

16.22

Amstelring richt aparte COVID-afdeling in om ziekenhuizen te ontlasten

Vanwege de toenemende druk in de ziekenhuizen is Amstelring gestart met de voorbereiding van een aparte COVID-afdeling. Daar wordt de Amstelring Transferafdeling geschikt voor gemaakt. Het gaat om 10 bedden voor met COVID besmette cliënten, waarvoor geen plek is in het ziekenhuis, en die ook niet naar huis kunnen omdat zij specifieke zorg, behandeling en ondersteuning nodig hebben.

Op de Transferafdeling van Amstelring liggen doorgaans kwetsbare ouderen waarvan de behandeling in het ziekenhuis is afgerond. Zij kunnen (nog) niet naar huis of wachten op een revalidatieplek of een plek in een verpleeghuis. Van de 24 beschikbare bedden, worden nu 10 bedden gereserveerd voor specifieke COVID zorg. Gekozen is voor de Transferafdeling van Amstelring omdat daar al goede faciliteiten zijn en er korte lijnen zijn met de medisch specialisten van het ziekenhuis.

De bedoeling is dat de COVID-afdeling op 10 december 2021 operationeel is met - bij voorkeur - zorgmedewerkers van andere Amstelring locaties.

16.15

577 sterfgevallen gemeld bij Lareb na coronaprik

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 577 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 18 meer dan bij de vorige rapportage, twee weken geleden. Volgens de organisatie overleed één kwetsbare oudere persoon na het krijgen van de boosterprik.

Het gaat om 273 mensen ouder dan 80 jaar, 234 personen tussen de 61 en 80 jaar, 50 tussen de 41 en 60 jaar en 15 mensen tussen de 20 en 40 jaar. Van vijf personen is de precieze leeftijd niet bekend.

Verreweg de meeste meldingen (418) gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dit is ook verreweg het meest gebruikte coronavaccin. Daarna volgen AstraZeneca (75 overlijdens), Moderna (53) en Janssen (17). Bij 14 overlijdens is het vaccin onbekend. Lareb benadrukt dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak daarvan is. Het bijwerkingencentrum wees er eerder op dat mensen die zijn overleden na inenting vaak een kwetsbare gezondheid hadden vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge
leeftijd.

16.00

Basisschool Bernadette in Veghel dicht

Basisschool Bernadette in Veghel sluit tot en met maandag 13 december de deuren. Dat meldt de directie na diverse besmettingen in verschillende groepen. Volgens de school was het 'een bijzonder lastig besluit'. "Maar de realiteitszin geeft ons geen andere keuze", schrijft directeur Raymond Stuart aan de ouders.

15.36

Nog geen Nederlands initiatief voor vaccinatiecampagne bedrijven

In Nederland actieve bedrijven hebben vooralsnog geen plannen voor een gezamenlijke campagne om de vaccinatiegraad tegen corona omhoog te krijgen. In Duitsland zijn er zeker 150 grote bedrijven en merken die zich uitspreken voor vaccinatie. Maar een rondgang onder de Nederlandse divisies van diezelfde ondernemingen leert dat een dergelijk initiatief hier niet aan de orde is.

De Duitse divisies van Shell en Vodafone passen onder andere hun slogan aan om mensen over te halen zich te laten vaccineren (impfen). Vodafone spreekt van 'Together we impf'. Shell Deutschland heeft het over 'Deutschland hat die Energie zum Impfen'.

Op het moment dat Shell in Nederland zou worden gevraagd om aan een dergelijke campagne mee te doen, dan zal het daar op dat moment over beslissen, laat het bedrijf desgevraagd weten. Shell Nederland zegt wel groot voorstander te zijn van vaccinaties. Waar het gas- en oliebedrijf kan, zal het dit ook aanmoedigen, zonder dat dit een verplichting wordt.

15.33

Overbelast ziekenhuispersoneel wil nieuwe cao als 'kerstcadeau'

Terwijl de ziekenhuizen zwaar overbelast zijn door de coronapandemie, zitten de circa 200.000 medewerkers al maanden op een nieuwe cao te wachten. Vakbond FNV is het beu en gaat dat woensdag duidelijk maken tijdens de vijfde ronde van onderhandelingen met de werkgevers. De bond hoopt op een cao-akkoord "als kerstcadeau" voor het overwerkte personeel.

"Er wordt heel veel gevraagd van het personeel, maar daar staat niks tegenover. Dat zo wordt gesold met medewerkers valt niet uit te leggen", vindt FNV-bestuurder Elise Merlijn. Volgens haar moet er nu "boter bij de vis", omdat anders de sector steeds verder leegloopt. "Mensen gaan zeggen: de mazzel en tot ziens. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Uiteindelijk is dit een maatschappelijke verantwoordelijkheid van ons allemaal", zegt Merlijn.

De huidige set arbeidsvoorwaarden is op 1 juli verlopen. Volgens FNV liggen de standpunten nog "ver uiteen". Als dat zo blijft, sluit de bond acties niet uit. Merlijn herinnert aan de reeks acties in academische ziekenhuizen. Die leidden uiteindelijk tot een doorbraak, waarna er alsnog een cao kwam. Ze hoopt dat het met de algemene ziekenhuizen voortvarender zal verlopen dan de "lijdensweg" van tien maanden met de UMC's.

15.25

3237 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds maandag 3237 nieuwe besmettingen geteld, blijkt uit de cijfers van het RIVM. In heel Nederland waren er dat 18.017. Afgelopen drie weken was het aantal nieuwe positieve tests vrijwel elke dag hoger dan 20.000. Het RIVM meldde vorige week woensdag 18.525 nieuwe positieve tests, maar dat kwam door een storing. Ditmaal is van een storing geen sprake, aldus het instituut.

Het RIVM denkt dat het relatief lage aantal positieve tests dinsdag echt het gevolg is van een dalende besmettingsgraad en bijvoorbeeld niet van een toename in het gebruik van coronazelftests. Het zou kunnen dat het begin van een kentering in de besmettingscijfers is ingezet, aldus het instituut.

De laatste weken bleef het aantal nieuwe coronagevallen dagelijks hangen rond de ruim 20.000. Ook het weekgemiddelde ligt dus al enige tijd op dat niveau. Afgelopen zeven dagen kregen gemiddeld 21.141 mensen per dag te horen dat ze corona hadden opgelopen.

15.05

Minder positieve coronatests, opnames en doden, R-getal daalt ook

Bijna 148.000 mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 5 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds eind september dat de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) omlaag gaan.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde ook, evenals het reproductiegetal. Dat wijst erop dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

14.40

Veel animo voor schadeclaim om dataroof

Ongeveer 25.000 mensen hebben zich aangesloten bij een collectieve schadeclaim om een grote dataroof uit de computersystemen van de GGD'en. Mensen kunnen zich sinds maandag aanmelden voor de actie tegen het ministerie van Volksgezondheid.

De schadeclaim is een initiatief van stichting ICAM. Die wil 1500 euro schadevergoeding voor mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn gestolen, en 500 euro voor mensen van wie de gegevens in de GGD-systemen stonden ‘en dus gestolen konden worden’.

Mensen die willen meedoen, kunnen zich gratis melden op de site datalek-ggd.nl. De kosten van het proces worden voorgeschoten door het bedrijf Liesker Procesfinanciering uit Breda. Als de schadeclaim wordt toegewezen, krijgt het bedrijf 20 procent van de vergoeding, tot maximaal vijf keer het voorgeschoten bedrag.

14.25

Mogelijk al kerstvakantie op 17 december

De kerstvakantie een week eerder laten ingaan voor basisscholen is volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) de ‘minst slechte oplossing’ voor het onderwijs om het hoge aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden. Bestuurder Thijs Roovers vindt de bezwaren die het kabinet daartegen heeft ‘niet overtuigend’ en pleit ervoor het advies van het Outbreak Management Team (OMT) te volgen.

Het OMT vindt dat het met de kerstdagen op komst ‘nuttig kan zijn’ om de vakantie voor het basisonderwijs een week eerder te laten beginnen. Op die manier kunnen coronabesmettingen onder ouderen worden voorkomen. Wat het OMT betreft is het wenselijk als kinderen in die week ‘in de eigen gezinsbubbel’ blijven. Zo vermindert de kans op besmettingen tijdens de kerst. "In de groep vanaf 12 jaar speelt dit veel minder, omdat daar veel kinderen gevaccineerd zijn", voegen de deskundigen eraan toe.

Het volgende 'weegmoment' van de coronamaatregelen is op 14 december. Een week eerder sluiten betekent dat de vakantie 17 december begint.

14.20

Aantal patiënten stijgt voor derde dag

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in ons land s dinsdag voor de derde dag op rij toegenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2826 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 81 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds een week.

Op de intensive cares liggen nu 624 coronapatiënten, dit zijn er 13 meer dan een dag eerder. Half mei lagen er voor het laatst zoveel COVID-patiënten op de ic's. Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2202 coronapatiënten behandeld, 68 meer dan maandag.

Afgelopen etmaal werden er 321 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 36 patiënten met corona opgenomen.

14.05

België opgelicht bij aankoop mondkapjes

België is voor miljoenen euro's opgelicht bij de aankoop van mondkapjes bij het Luxemburgse bedrijf Avrox, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Vier mensen zijn als verdachte aangemerkt, zegt justitie tegen zakenkrant De Tijd.

Net als veel andere landen zocht België na het uitbreken van de coronapandemie koortsachtig naar mondmaskers. Het land bestelde uiteindelijk 15 miljoen stoffen kapjes bij Avrox om aan de bevolking uit te delen. Met de opdracht was 32 miljoen euro gemoeid. Ook Nederland kent zo'n affaire.

13.55

Aangifte tegen 'dreigende' Hugo de Jonge in trek

Een initiatief om aangifte te doen tegen demissionair coronaminister Hugo de Jonge heeft in een paar dagen tijd zeker 25.000 ondertekeningen opgehaald. Volgens initiatiefnemer Michel Reijinga, bekend als actievoerder tegen de coronamaatregelen, deed de bewindsman vorige week in de Eerste Kamer bedreigende uitspraken richting ongevaccineerden.

De Jonge zei ‘vrij goed, vrij precies per postcode, te weten waar die wonen’, toen hem werd gevraagd waar de groep zit die tegen vaccineren is. Daarop zijn volgens Reijinga tot en met dinsdagochtend zeker 25.000 mensen steunbetuigingen online binnengekomen om een mogelijke aangifte tegen de minister te steunen. De initiatiefnemer zegt de uitspraken ‘uiteraard bedreigend’ te vinden.

Eind vorige maand leverde een initiatief voor aangifte tegen de voorman van actiegroep Viruswaarheid Willem Engel volgens de organisatoren ruim 22.500 ondertekeningen op.

13.45

Omikronvariant bij 36 mensen in ons land

De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels bij 36 mensen in Nederland vastgesteld. Afgelopen zaterdag stond de teller op twintig bevestigde gevallen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat omikron mogelijk ‘de dominante variant in Nederland wordt’. Dat is nu nog de Delta-variant, die goed is voor net geen 100 procent van alle positieve tests in Nederland.

De omikronvariant was al aangetroffen bij achttien mensen die op 26 november per vliegtuig aankwamen vanuit Zuid-Afrika, het land waar de nieuwe virusversie het eerst werd vastgesteld. Mensen die nu nog vanuit zuidelijk Afrika naar Nederland vliegen, kunnen zich na aankomst op Schiphol laten testen, maar ze kunnen dat ook later doen bij een teststraat van de GGD. Bij deze groep mensen zijn tot nu toe veertien omikronbesmettingen vastgesteld.

13.30

Nederlandsche Bank bezorgd over risico's

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaat komend jaar veel aandacht besteden aan de risico's die financiële instellingen liepen door de coronacrisis. Ook de blijvend lage rente en de hoge inflatie zijn een aandachtspunt, net als technologie. Daarbij kijkt DNB zowel naar de mogelijkheden die nieuwe technologie biedt als risico's zoals cyberincidenten en -aanvallen.

De coronacrisis heeft geleid tot meer schulden bij bedrijven. Als de overheidssteun daarbij wegvalt of de maatregelen om corona in te dammen blijven, kan dit leiden tot probleemschulden voor de banken. Die risico's ziet DNB ook op de huizenmarkt waar ‘kopers steeds meer risico nemen.’ DNB is niet de enige toezichthouder die waarschuwt voor mogelijke wanbetaling bij leningen.

13.10

'Pieken en dalen' bij GGD West-Brabant

In tegenstelling tot wat de GGD West-Brabant dinsdagmorgen twitterde, lijkt het toch makkelijker dan gedacht om er afspraken te maken. Omroep Brabant is hier achter gekomen. De GGD blijft erbij dat het druk is, maar ook dat de dienstverlening te maken heeft met 'pieken en dalen'. Een woordvoerder is blij dat er toch afspraken gemaakt kunnen worden.

LEES OOK: Teststraten, website en telefoonlijnen overbelast, zegt GGD West-Brabant

12.45

Bijna 6 op de 10 ziekenhuizen schrappen alle planbare zorg

In 41 Nederlandse ziekenhuizen, bijna zes op de tien, wordt geen planbare zorg meer verleend. Een week eerder waren dit er nog 25, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om niet-kritieke behandelingen, zoals bijvoorbeeld knie-, heup- en staaroperaties.

Ziekenhuizen schalen hun reguliere zorg af om ervoor te zorgen dat zij acute en semi-acute zorg kunnen blijven verlenen. Dat is zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen. Door een personeelstekort en relatief veel coronapatiënten in de ziekenhuizen houdt de hoge druk op de zorg aan.

Volgens de NZa zijn er momenteel 41 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Een week eerder was dit 36 procent.

12.30

Fakkeltocht Eindhoven gaat niet door

De Fakkeltocht op kerstavond in Eindhoven gaat dit jaar niet door. Als alternatief is er een digitale versie, waarbij deelnemers via social media kunnen laten zien dat ze meelopen. De Fakkeltocht werd in 1992 voor het eerst gehouden, jaarlijks lopen duizenden mensen mee voor verdraagzaamheid en vrede.

12.15

Mensen uit 1944 en 1945 kunnen afspraak maken voor boosterprik

Zorgminister Hugo de Jonge twittert dat wie is geboren in 1944 of 1945 online een afspraak kan maken voor een boosterprik. Wie telefonisch een afspraak wil maken, moet wachten tot de uitnodiging in de bus valt.

Wachten op privacy instellingen...
11.45

'Vaccinatieplicht is laatste redmiddel'

De Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet vaccinatieplicht als 'een laatste redmiddel' in de strijd tegen de coronapandemie. Hij zei dinsdag op een persconferentie dat daarvoor pas kan worden gekozen als alle andere maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen onvoldoende effect hebben gehad.

In verschillende Europese landen wordt inmiddels de discussie over een vaccinatieplicht gevoerd. In Duitsland ligt er een concreet voorstel om een plicht in te voeren, waarover nog wel in het parlement moet worden gestemd. Oostenrijk is van plan op 1 februari een algemene vaccinatieplicht in te voeren.

11.15

Langere lockdown voor ongevaccineerden in Oostenrijk

Oostenrijk verlengt de lockdown voor mensen die geen coronaprikken hebben gehad. Dat maakte de bondskanselier bekend. De lockdown voor de hele bevolking eindigt zondag na drie weken. Het is de bedoeling dat ongevaccineerden alleen naar buiten gaan voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts.

Oostenrijk kreeg vorige maand te maken met een gigantische toename van het aantal infecties met het coronavirus, waarop de regering drastische maatregelen nam. 66,3 procent van de bevolking is ingeënt.

10.10

Steeds meer 'zwerfkapjes' in de natuur

De nieuwe mondkapjesplicht zorgt opnieuw voor meer zwerfafval. De app Litterati, waarmee gebruikers zwerfafval in beeld brengen, signaleert meer 'zwerfkapjes' dan tijdens de maanden waarin de mondkapjes niet verplicht waren. Tijdens de Landelijke Opschoondag in maart dit jaar kwam het mondkapje binnen op nummer 7 van de top 10 van meest gevonden zwerfafval. Ook tijdens World Cleanup Day in september werden er nog veel mondkapjes gevonden in Nederland, ondanks dat de plicht in juni al was opgeheven.

Het plastic dat in wegwerpmondkapjes zit, wordt niet biologisch afgebroken door de natuur. Daarom roept de stichting Nederland Schoon dinsdag Nederlanders op om een herbruikbaar mondkapje te gebruiken.

9.45

'Kijk naar testplicht voor reizigers uit bepaalde landen'

Het kabinet zou moeten onderzoeken of er een testplicht kan worden opgelegd aan reizigers uit landen waar een zorgwekkende virusvariant rondwaart. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT). Reizigers uit die landen worden nu al geadviseerd om bij aankomst op Schiphol een test te doen, maar volgens met OMT 'zijn er zorgen over de mate van opvolging' van dat advies.

Voor verschillende Afrikaanse landen geldt momenteel al een dubbele testverplichting voor vertrek vanwege de oprukkende Omikron-variant. Het gaat om Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Nigeria, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

8.45

Burgemeester Meierijstad trakteert op banketstaven

Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad heeft gisteren vijf zorgcentra bezocht in Mariaheide, Wijbosch, Erp, Sint-Oedenrode en Veghel om de bewoners en het personeel een steuntje in de rug te geven. Hij sprak zijn waardering uit voor de saamhorigheid, creativiteit en het uithoudingsvermogen van het zorgpersoneel. Namens de gemeente werd er getrakteerd op banketstaven.

Foto: Gemeente Meierijstad
Foto: Gemeente Meierijstad
8.20

Telefoonlijnen en teststraten GGD West-Brabant overbelast

Wachten op privacy instellingen...
6.40

Protest tegen verplichte coronaprik Belgisch zorgpersoneel

Belgische vakbonden protesteren vandaag in Brussel tegen de verplichting voor zorgpersoneel om een coronaprik te halen. Ze willen de maatregel, waardoor niet-gevaccineerde zorgverleners vanaf 1 april hun baan kunnen verliezen, van tafel.

De Belgische regering hoopt dat de maatregel ervoor zorgt dat de 10 procent van de medewerkers in de zorg die nog niet is gevaccineerd, zich bedenkt.

De bonden zijn niet tegen vaccinatie, maar wel tegen een plicht op straffe van ontslag of schorsing. Die zou de zorg alleen maar personeel kosten, terwijl die nu juist geen krachten kan missen.

6.30

'Coronavaccins moeten wereldwijd eerlijker worden verdeeld'

Volgens onderzoek van Artsen zonder Grenzen vindt 93 procent van de Nederlanders dat coronavaccins wereldwijd eerlijker verdeeld moeten worden. Ongeveer 66 procent van de 1041 ondervraagden vindt dat Nederland bijdraagt aan de oneerlijke verdeling van de coronavaccins wereldwijd.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef De Jonge in september dat Nederland voor het eind van dit jaar 27 miljoen vaccins zou doneren aan het internationale vaccinatieprogramma Covax. In november zei hij dat dit 'heel ingewikkeld' lag en dat er in elk geval 10 miljoen vaccins versneld gedoneerd moesten worden. De allereerste levering naar Covax vanuit Nederland vertrok eind oktober. Deze bevatte 340.800 AstraZeneca-vaccins.

Op 9 december zal de Tweede Kamer debatteren over de wereldwijde corona-aanpak.

5.00

New York verplicht vaccinatie voor kinderen en werknemers

Werknemers van bedrijven in New York moeten vanaf 27 december kunnen bewijzen dat ze minstens twee doses van een coronavaccin hebben gekregen als ze nog naar hun werk willen. De maatregel geldt voor ongeveer 184.000 bedrijven en winkels, maar ook voor bezoekers van bijvoorbeeld restaurants, theaters en sportscholen. Voor hen volstaat nu nog bewijs van één inenting.

De vaccinatieplicht wordt ook uitgebreid naar kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Zij moeten vanaf 14 december in ieder geval één prik hebben gehad om restaurants te bezoeken of om mee te mogen aan buitenschoolse activiteiten. Voor kinderen vanaf 12 jaar geldt dat zij hiervoor vanaf 27 december volledig gevaccineerd moeten zijn.

Het is de eerste Amerikaanse stad die zo'n maatregel neemt. In New York zijn minstens 34.000 mensen overleden door Covid-19.

5.15

Aantal besmettingen blijft hoog en daalt niet

Nederland heeft de piek van de coronagolf voorlopig gehad, maar het aantal besmettingen blijft op een hoog niveau en daalt nog niet. In de afgelopen week zijn ongeveer evenveel besmettingen aan het licht gekomen als een week eerder enals de week daarvoor. Het land heeft nu zo'n drie weken lang ongeveer 21.000 positieve tests per dag.

Vorige week meldde het RIVM 155.152 positieve tests, de week ervoor 153.957.

5.00

OMT wil ook coronatests voor kleuters

Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het beter zou zijn om basisschoolleerlingen vanaf groep 1 onder begeleiding regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort bij leerlingen vanaf groep 6. Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het lijkt hem praktisch onhaalbaar.

4.45

Ongeveer 21.000 nieuwe coronagevallen in Nederland, gemiddelde daalt licht

De afgelopen dag zijn 21.053 mensen positief getest op corona, meldt het RIVM. Het is de zesde dag op rij dat het aantal positieve tests op weekbasis daalt. Daarvoor was er 58 dagen lang sprake van een stijging. Dit wijst erop dat Nederland nu net voorbij een piek zit. Het RIVM kreeg afgelopen dag 34 meldingen van overleden coronapatiënten. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 25 januari.

4.35

3407 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds zondag 3407 nieuwe coronabesmettingen geteld. Een dag eerder waren dat er 3768.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!