Liveblog

Coronanieuws: absoluut dagrecord, ruim 9000 coronabesmettingen in Brabant

21 januari 2022 om 16:36 • Aangepast 22 januari 2022 om 11:38
nl
In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoogtepunten:

  • 9189 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • Instroom aantal coronapatiënten loopt landelijk op
  • 146 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
  • Deskundigen in gesprek over quarantaineregels onderwijs

Liveblog

18.15

Geen Nederlandse coronapatiënten meer in Duitse ziekenhuizen

In Duitsland liggen geen coronapatiënten meer uit Nederland. De laatste Nederlander is hersteld en teruggekeerd, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag. Duitsland nam de afgelopen periode patiënten over zodat ziekenhuizen hier meer ruimte hadden om voor coronapatiënten te zorgen.

Sinds november werden in totaal 33 mensen overgebracht naar ziekenhuizen daar, de laatste vlak voor de jaarwisseling. Op het hoogtepunt in december behandelde Duitsland 22 Nederlanders. Het was de vierde keer dat Duitse artsen hun Nederlandse collega's werk uit handen namen.

16.34

Handhaving coronamaatregelen moeilijk op dit moment

Het is moeilijk uit te leggen waarom sommige maatregelen versoepeld worden en dit bijvoorbeeld niet geldt voor de horeca- en cultuursector. Dat stelt het Veiligheidsberaad na afloop van een extra vergadering vrijdag. De huidige maatregelen zijn ook lastig voor handhavers.

Beraadsvoorzitter Hubert Bruls stelt: "Hoe sneller de maatregelen versoepeld worden, hoe beter." De huidige kennis van de Omikron-variant van het coronavirus rechtvaardigt volgens het Veiligheidsberaad versoepelingen voor de horeca, cultuur- en evenementensector.

16.10

Positieve geluiden voor horeca en cultuur

Er ontstaat ruimte om verder uit de lockdown te stappen, meldt het AD op basis van ingewijden. Het Outbreak Management Team (OMT) overlegde vrijdagochtend over de huidige coronasituatie en de prognoses van de Omikron-variant.

Doordat deze variant van het coronavirus milder lijkt, is er volgens de ingewijden meer mogelijkheid om te versoepelen. Heropening van de cultuur-, horeca- en evenementensector lijkt hierbij prioriteit te krijgen. Wel zijn hierbij voorzorgsmaatregelen zoals mondkapjes en maximumaantallen bezoekers nodig.

16.00

Minister Ernst Kuipers: '1 op 75 Nederlanders besmet'

Ongeveer 1 op de 75 Nederlanders heeft op dit moment corona. Dat zegt Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het aantal mensen dat ziekenhuiszorg nodig heeft blijft volgens de minister gelijk. Wel is de uitval in de samenleving groot.

15.22

Explosieve stijging aantal coronabesmettingen

In Brabant zijn 9189 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Landelijk gaat het om 57.549 coronagevallen. In beide gevallen gaat het om de hoogste aantallen sinds het begin van de coronacrisis.

Het laatste Brabantse dagrecord was 17 januari. Toen meldde het RIVM 8042 nieuwe coronabesmettingen. Daarbij komt dat momenteel sprake is van een grote achterstand. Door de grote aantallen besmettingen komen de registraties van positieve testresultaten vertraagd binnen bij het RIVM. In totaal gaat het om een achterstand van ongeveer 30.000 positieve testuitslagen.

Wachten op privacy instellingen...
15.18

Nederlandse brouwers voorbereid op opening horeca

"Zodra de horeca open mag, gaan de bierbrouwers rijden." Dat is de boodschap van Nederlandse Brouwers, de overkoepelende organisatie van veertien bierbrouwerijen in Nederland. Ze hopen dat de regering dinsdag aankondigt de horeca weer te openen.

Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers: "Het is de hoogste tijd dat de horeca weer open gaat. Horecaondernemers verdienen het om weer te mogen ondernemen."

14.59

Eerstejaarsstudenten hoeven minder studiepunten te halen

Studenten in het eerste leerjaar van hun universitaire opleiding hoeven, net als vorig jaar, minder studiepunten te halen. De veertien universiteiten in Nederland hebben met elkaar besloten het bindend studieadvies (bsa) te verlagen. Per opleiding verschilt de verlaging, maar deze ligt tussen de 10 en 15 procent.

De universiteiten zeggen dat veel studenten door de coronapandemie te maken hebben met stress en andere klachten. Door het bindend studieadvies te verlagen willen ze de stress verminderen. Met het bindend studieadvies wordt bepaald of een student wel of niet door mag gaan met de opleiding als niet alle studiepunten zijn behaald.

14.27

Instroom aantal corona-patiënten loopt landelijk op

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen, neemt landelijk toe. In de afgelopen week zijn gemiddeld bijna 120 mensen per dag op een intensive care of verpleegafdeling beland. Dat gemiddelde stijgt voor de derde dag op rij en dat is de langste periode van toename sinds eind november.

In de afgelopen dag namen ziekenhuizen 117 coronapatiënten op bij een verpleegafdeling en 11 op een intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voorlopig zijn er meer coronapatiënten die het ziekenhuis verlaten dan die er binnenkomen. Daardoor daalt de totale bezetting.

Momenteel behandelen de Nederlandse ziekenhuizen 1108 mensen die Covid-19 hebben, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste niveau sinds eind oktober. In de afgelopen dag zijn netto vijftien bedden vrijgekomen.

12.38

Kerkgangers missen vooral de fysieke missen

Kerkgangers hebben het afgelopen coronajaar vooral het fysiek bijwonen van kerkdiensten gemist, zo geeft bijna de helft van de 2000 ondervraagden aan in een onderzoek van Actie Kerkbalans. Een jaar eerder werd het samen zingen nog het meeste gemist onder gelovigen. Dit staat met 39 procent nu op plek twee. Het missen van mede-kerkleden (28 procent) staat op plek drie.

12.17

'Horeca moet snel open'

De horeca- en de cultuursector moeten zo snel mogelijk geopend worden, dat zei Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Hij vindt dat het kabinet daar vrijdagmiddag een knoop over moet doorhakken en niet moet wachten tot dinsdag. Volgens de burgemeesters valt het huidige coronabeleid niet meer uit te leggen. De horeca moet gewoon hetzelfde behandeld worden als winkels en sportscholen zei Bruls vrijdag in het radioprogramma Sven op 1.

11.12

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn vrijdagochtend 146 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 14 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 21 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Eén coronapatiënt overleed afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.05

Burgemeesters horen mogelijk vrijdag wanneer horeca en cultuur open mag

Het Veiligheidsberaad komt vrijdagmiddag toch digitaal bij elkaar voor een extra vergadering over ‘de actualiteit’, zoals een woordvoerder het noemt. Donderdag ging deze vergadering niet door omdat minister van justitie er niet bij kon zijn.

De 25 burgemeesters van het beraad krijgen waarschijnlijk te horen wat het Outbreak Management Team (OMT) vrijdagochtend geadviseerd heeft aan het kabinet. Dat advies is belangrijk voor een eventuele snelle opening van de horeca en cultuur.

De burgemeesters hebben maandag geëist dat ze voor het eind van de week zouden horen wanneer de horeca en de cultuurinstellingen de deuren weer mogen openen. Dertig burgemeesters hebben deze week laten weten dat het coronabeleid echt anders moet.

LEES OOK: Noodkreet van burgemeesters: coronabeleid moet echt anders

09.31

Beter Bed weet kosten laag te houden

Beddenfabrikant Beter Bed uit Uden vindt het nog niet nodig om de prijzen van zijn bedden te verhogen vanwege de huidige marktomstandigheden.

Het bedrijf zegt in een toelichting op de jaarcijfers dat ook zij kampen met onzekerheden rond het coronavirus, de steeds maar oplopende prijzen voor grondstoffen en problemen in de logistiek. Maar Beter Bed ziet genoeg mogelijkheden om de kosten voor klanten laag te houden.

Het bedrijf denkt dat het nog wel even gaat duren voordat het leven normaal is en zegt dat ze de kosten nauwlettend in de gaten houden. Ze houden hoge voorraden aan zodat spullen ook werkelijk geleverd kunnen worden.

De sluiting van de afgelopen weken heeft wel invloed gehad op de omzet maar het bedrijf zegt toegang te hebben tot voldoende geld.

08.37

Minder opbrengsten voor de Nederlandse popmuziek

De Nederlandse popmuziek heeft door de uitbraak van de coronapandemie veel minder geld opgebracht in het buitenland. Optredens werden na de uitbraak van corona wereldwijd afgezegd. De 'export' van Nederlandse pop daalde daardoor in 2020 met ruim twee derde.

Definitieve cijfers over vorig jaar zijn er nog niet, maar de cijfers voor 2021 zullen ook niet goed zijn, is de voorspelling.

07.35

GGD-directeuren: versoepel quarantaineregels voor scholieren

De Directeuren Publieke Gezondheid (DPG) van de verschillende regionale GGD'en, willen dat de quarantaineregels voor scholieren worden versoepeld. Volgens de directeuren is het middel zijn doel voorbijgeschoten en neemt de gezondheidsschade juist toe. Momenteel moeten hele klassen in quarantaine bij drie of meer besmettingen.

De DPG is verantwoordelijk voor de GGD en GHOR, ze staan voor de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. Ze zijn ook aanspreekpunt en voor het bestuur en voor de brandweer, politie, gemeente en justitie.

06.24

CBS: minder mensen overleden dan verwacht

Voor het eerst in ruim zes maanden zijn vorige week minder mensen overleden dan normaal is voor de tijd van het jaar. Het statistiekbureau CBS wijst naar de lockdown, de boostercampagne en de opkomst van de vermoedelijk minder dodelijke omikronvariant als mogelijke oorzaken. Maar de onderzoekers beschikken nog niet over de gegevens waarmee ze dat kunnen aantonen.

Eind 2021 was voor het eerst in maanden geen sprake meer van oversterfte. Zo heet het als meer mensen overlijden dan te verklaren valt door gebruikelijke schommelingen in de sterftecijfers. Die ontwikkeling zette door en dat resulteerde in een opvallend laag sterftecijfer vorige week.

Naar schatting overleden 3250 mensen, ruim 100 minder dan verwacht.

05.50 – Bijna 55 procent van alle volwassenen heeft boosterprik gehaald, tempo verder omlaag

Steeds minder mensen halen een boosterprik tegen het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 766.000 oppepprikken gegeven. Dat is het laagste tempo sinds begin december, komt naar voren uit nieuwe cijfers die de overheid naar buiten heeft gebracht.

Bijna 7,9 miljoen mensen hebben tot en met woensdag een boosterprik gekregen. De teller stond tot en met afgelopen zondag op 7,6 miljoen boosterprikken, dat waren er 1,1 miljoen meer dan de week ervoor. Het tempo gaat mogelijk nog verder omlaag.

Bijna 55 procent van alle volwassenen heeft nu een boosterprik gehad. Het RIVM schat dat zo'n 1,1 miljoen mensen nog geen oppepprik kunnen krijgen. Omdat ze onlangs corona hebben gehad, of hun vorige prik was minder dan drie maanden geleden.

05.45 – Deskundigen bespreken quarantaineregels voor onderwijs
Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag weer samen en bespreekt dan de quarantaineregels voor het onderwijs. Nu is het zo dat een hele klas naar huis moet bij drie of meer besmettingen. Het onderwijs hoopt dat er ruimte is voor versoepelingen van die richtlijnen.

05.30

Te weinig personeel voor operatiekamers ziekenhuizen

Het kost meer tijd om operaties die door de coronacrisis zijn uitgesteld in te halen, omdat er niet genoeg mensen zijn die in een operatiekamer kunnen werken. Dat meldt NU.nl. Het personeelstekort in de operatiezorg zit niet bij de artsen, maar bij de anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en verpleegkundigen die na een operatie voor de patiënt zorgen.

Er stromen te weinig nieuwe mensen in op de opleidingen. Ook is er nu een extra hoog ziekteverzuim. "Als je 80 procent van de mensen hebt, kan je niet 120 procent van de operaties doen die je normaal gesproken doet," zegt Nicole Dreessen, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!