Video

Extra opvang van asielzoekers in Oirschot, zo ziet dat eruit

19 mei 2022 om 10:00 • Aangepast 8 juni 2022 om 10:40
nl
Met de komst van meer asielzoekers in Nederland neemt de druk op vluchtelingenopvang flink toe. Zo ook in Brabant, waar de laatste tijd meer tijdelijke opvanglocaties worden geopend. Deze donderdagochtend komen de eerste 25 asielzoekers aan in een kersvers geopende opvanglocatie in Oirschot.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door
Joris van Duin & Raymond Merkx

Er is de hele woensdag nog geboord en geklust. En aan de wifi moet nog worden gewerkt. Maar de de meeste puntjes staat op de i, in een voormalige verslavingskliniek aan de Oerlesedijk in Oirschot. Hier kunnen 144 asielzoekers terecht. Vanaf donderdagochtend zijn de eersten welkom, het zijn voornamelijk gezinnen.

Locatiemanager Hans Wouters laat het pand met gepaste trots zien. “35 kamers hebben we omgebouwd. Er staan telkens twee stapelbedden in, vier kasten en een tv”, zegt hij, terwijl hij kamer 0.02 binnenloopt. “We hebben veel moeten aanpassen: zo was de riolering niet in orde. Maar het is ons toch gelukt.”

Overzicht
Dat de werkzaamheden zo goed als af zijn, komt het Centraal Opvang Asielzoekers heel goed uit. Door een flinke toename aan asielzoekers is er een tekort aan opvangplekken, waar Oirschot nu dus deels een oplossing voor biedt. Eerder gingen bijvoorbeeld de Brabantse gemeenten Oss, Breda en Roosendaal voor, zoals hier te zien is in het kaartje.

Alle opvanglocaties in Brabant zijn te zien in het kaartje. Bekijk het kaartje hier in volledig scherm.

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester Judith Keijzers-Verschilling hoefde niet lang na te denken om toestemming te geven om op deze locatie asielzoekers op te vangen. Ook zij zag beelden uit Ter Apel, waar asielzoekers buiten en op de grond moesten slapen.

Hartverscheurend
“Het zijn hartverscheurende situaties en dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. Deze bijzondere plek kwam vrij en dan is het een vanzelfsprekendheid om hier 150 mensen op te vangen. Er zijn veel mensen in nood en we hebben in onze gemeenten eerder vluchtelingen opgevangen”, zegt zij.

Omwonenden vinden het volgens de burgemeester wel spannend, omdat ze ineens veel nieuwe buren erbij krijgen. “Maar ze zijn hartstikke gastvrij. Net als in andere gemeenten zijn ook hier soms negatieve geluiden te horen. Meestal vanwege de overspannen huizenmarkt. Maar het zijn allemaal mensen in nood, waar we geen strijd om moeten maken.”

Dat de situatie rondom asielzoekers uiterst nijpend is, bleek ook woensdagavond. Een tekort aan bussen leidde ertoe dat de vluchtelingen de reis van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar West-Brabant niet konden maken. Daarom huurde de gemeente Roosendaal zelf in allerijl een bus om de groep op te halen.

LEES OOK: Roosendaal stuurt zelf een bus om asielzoekers op te halen in Ter Apel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.